مردم معمولا وقتی تصمیم به ساخت یا بازسازی منزل دارند، تمرکزشان را روی فضاهای عمومی مانند نشیمن، ناهارخوری یا بازسازی آشپزخانه قرار میدهند؛ اما توجه به فضاهای خدماتی منزل، مانند لاندری روم یا اتاق لباسشویی از آن ایدههای حسابشدهای است که بی آنکه هزینه زیادی داشته باشد، در ایجاد نظم و آسایش خانه تاثیر قابل توجهی خواهد داشت.
در این مطلب از معمارنو سعی داریم تا به نکات مهم درباره طراحی لاندری روم و جزئیات آن بپردازیم.
سوالات متداول:
چه قسمتهایی از خانه را میتوانیم به طراحی لاندری روم اختصاص دهیم؟
شما میتوانید در انواع فضاهای خصوصی، خانوادگی، پذیرایی، خدماتی و انواع فضاهای باز، لاندری روم طراحی کنید.
رختشویخانه باید حداقل دارای چه ابعادی باشد؟
ابعاد 2.75 در 3.35 متر برای طراحی فضای لاندری روم نیاز است.
در طراحی لاندری روم باید به چه مواردی توجه کنیم؟
1. ابعاد فضا 2. تعیین بهترین فضا برای جانمایی لباسشویی 3. طراحی قفسهها و شلفها 4. روشنایی رختشویخانه 5. کفپوش و کفشور 6. توجه به اجرای تاسیسات
لاندری روم چیست؟
لاندری روم (Laundry room) که آن را اتاق لاندری، اتاق لباسشویی، اتاق خشکشویی، رختشویخانه یا اتاق خانهداری نیز مینامند، به طور خلاصه اتاقی است برای قرار دادن ماشین لباسشویی ، سبدهای لباس و شستوشوی لباسها که با توجه به طراحی آن عملکردهای دیگری نیز برای آن در نظر گرفته می شود.
فضایی برای خشک کردن لباسها ، اتو کشیدن، محل چرخ خیاطی، محل قرارگیری ابزار نظافت منزل و حتی محل شست و شوی حیوان خانگی از دیگر موارد استفاده این فضا میتواند باشند.
در گذشته، افراد از بخش زیرزمین خانهها و یا انباریها برای شستشوی لباسها و خشک کردن آنها استفاده میکردند. امروزه این بخش به داخل ساختمانها کشیده شده و به این ترتیب از فضای موجود در خانه بهترین استفاده به عمل آمده و از ریختوپاشهای اضافی جلوگیری میشود.
لزوم داشتن لاندری روم در خانه
دلیل ایجاد اتاق ماشین لباسشویی یا رختشویخانه، مسلما پر کردن مساحت خانه یا راهی برای خرج کردن پولهای اضافه کارفرما نیست.
معمولا در خانههای سنتی مکان ماشین لباسشویی در آشپزخانه، بالکن، انبار یا رختکن حمام است. اوضاع برای میز اتو، چرخ خیاطی، تی، تشت و لگن، جارو و جارو برقی و محل شستن حیوان خانگی هم معمولا به همین آشفتگی است و خب این دلایل ساده لزوم ایجاد اتاق لباسشویی یا همان لاندری روم در خانههاست. اصولا بهوجودآمدن هر محصول یا مکانی از یک نیاز شکل میگیرد.
با تغییرات سبک زندگی در دوره معاصر و گذشتن از دوران شستوشویدستی لباسها و بندرختهای بلند و رسیدن به خانه های کوچکتر، یک راهحل مکانی مناسب برای کم کردن شلوغیهای ناشی از انتقال این فرایندها به بخشهای مختلف منزل، اضافه شدن اتاق لباسشویی به خانههای امروزیست.
از آنجاییکه شهرنشینی به شکل متراکم و امروزی آن، پیش از ما در اروپا و آمریکا رواج یافت؛ مشکلات ناشی از آن باعث تجربهها ایجاد راهحلهایی همچون اتاق لاندری گردید که امروزه در ایران نیز بسیار رواج یافته است.
چرا ایجاد لاندری روم از هر لحاظ به صرفه است؟
دلیل به صرفه بودن لاندری روم ساده است، از نظر مالی هزینه خرید تجهیزات از قبیل ماشین لباسشویی، اتو و میز اتو، سبدها، بند رخت و غیره و یا بدون داشتن اتاق لاندری تفاوتی ندارد. از نظر هزینه ساخت کابینت و قفسه هم شرایط مشابهی برقرار است؛ چون همان هزینه ساخت کابینت و کمد و قفسهای که برای قراردادن ماشین لباسشویی، اتو، چرخ خیاطی، شویندهها و لوازم نظافت در بخشهای پراکنده خانه انجام میگیرد، در یک جا جمع میشود و احتمالا هزینه کمتری نیز درپی خواهد داشت.
از نظر مساحت نیز با در نظر گرفتن یکسان بودن وسایل و فضاهای نگهداری آنها فضای مشابهی اشغال میشود و شاید مشترک بودن فضای آزاد مورد نیاز برای کار با این وسایل در نهایت مساحت کمتری از خانه شما را اشغال کند.
از نظر عملکردی با ایجاد اتاق لاندری و امکان نگهداری رخت چرکها، شست و شو، خشک کردن و اتو کشی در یک مکان، علاوه بر نظم و ترتیب بیشتر، دیگر فضاهای خانه نیز از آشفتگی ظاهری و سر و صدای احتمالی دور نگاه داشته میشوند.
قسمتهای مناسب خانه برای قرارگیری لاندری روم
در یک طراحی اصولی، خانه دارای عرصههای مشخصی است؛ به این معنی که فضاهای خانه با عملکردهای مشخص دستهبندی میشوند و بهتر است جانمایی فضاهای ما بر این اصول قرار گیرند.
- خصوصی: شامل اتاق خواب، حمام، اتاق کار، اتاق مطالعه
- خانوادگی: شامل غذاخوری، آشپزخانه، هال، نشیمن
- پذیرایی: شامل پذیرایی، ناهار خوری
- خدماتی: شامل لاندری روم، انبار، موتورخانه، پارکینگ
- فضای باز: شامل ایوان، محوطه
اما اگر در طرح خانه شما امکان تفکیک این فضاها به درستی وجود ندارد، مناسبترین موقعیت برای اتاق لاندری در صورتی که تجهیزات رختشویخانه شما تولید صدای مزاحمی نمیکنند، قرار گرفتن در مجاورت حمام و اتاق خوابها به دلیل دسترسی آسان است؛ ولی اگر از بابت ایجاد صدای اضافی نگران هستید، بهتر است اتاق لباسشویی از اتاق خوابها فاصله داشته و در کنار ورودی یا آشپزخانه جانمایی شود.
همچنین اگر حیوان خانگی از قبیل سگ در خانه دارید، کنار در ورودی، راهرو ورودی آپارتمان و اگر منزلتان دارای یک در ورودی از سمت پارکینگ یا فضای پشتی خانه باشد، این فضا موقعیت مناسبی برای لاندری روم است؛ چرا که میتوان در صورت لزوم ابتدا حیوان در این اتاق تمیز شده و سپس وارد خانه شود.
آیا میتوان لاندری روم را در فضای فعلی خانه ایجاد کرد؟
اگر شما اتاق اضافی در خانه داشته باشید، میتوانید آن را تبدیل به اتاق لاندری کنید یا اگر فضای آزادی دارید، میتوانید با دیوارههای سبک از قبیل فریمهای چوبی و پوشش کناف آن را محصور کرده و اتاق لاندری ایجاد کنید.
نکته مهم در اضافه کردن اتاق لاندری، امکان درست اجرا کردن تاسیسات آن و دسترسی به لولههای آب سرد، گرم، ونت، انشعاب سیستم حرارتی، انشعاب برق مناسب، اجرای عایق رطوبتی، اجرای کفپوش و دیوارپوش مناسب، نصب تهویه و انشعاب گرفتن برای لولههای فاضلاب است که باید شیببندی آن بهطور اصولی رعایت شود.
ابعاد مورد نیاز برای لاندری روم
ابعاد این اتاق باید بهگونهای باشد که بتوانید تجهیزات آن را به راحتی در این فضا قرار دهید. در صورتی که ابعاد اتاق، بزرگ باشد میتوانید تجهیزات دیگری نیز به این فضا اضافه کنید. یا اگر فضای در دسترس، کوچک است میتوانید طراحی و چیدمان آن را به صورت بهینهسازی شده انجام دهید.
مسلما ابعاد اتاق لباسشویی شما متاثر از مساحت کلی خانه شما و کاربردی است که برای اتاق لباسشویی تعریف میکنید و اصولا هر چه بزرگتر باشد بهتر است اما اتاقی با ابعاد 2.75 در 3.35 متر را به عنوان حداقل برای شما پیشنهاد میکنیم. عرض در ورودی اتاق لاندری را حداقل 82 سانتیمتر در نظر بگیرید.
تعیین بهترین مکان برای طراحی اتاق لاندری
یکی از مهمترین نکاتی که باید در طراحی و ساخت اتاق لباسشویی، مد نظر قرار گیرد، تعیین محل مناسب برای ایجاد این اتاق است. بر اساس سلیقهای که دارید، میتوانید این اتاق را در بخشهای مختلف منزل، طراحی کنید. اگر خواهان آن هستید که دسترسی آسانی به این اتاق داشته باشید، میتوانید آن را در مجاورت حمام و یا سرویس بهداشتی طراحی کنید. به این ترتیب هنگام حمام رفتن و یا استفاده از سرویس بهداشتی، لباسهای کثیف را به راحتی در این اتاق قرار دهید.
اگر در منزل، کودک خردسالی دارید یا به وجود صدا به هنگام استراحت، حساس هستید باید مکان این اتاق را به دور از اتاقهای خواب تعیین کنید. به صورت کلی میتوان گفت محل جانمایی اتاق لاندری را باید بر اساس شرایط و نیازهای خود تعیین نمایید.
تیپهای لاندری روم
با توجه به نوع کاربردی که برای این فضا در نظر گرفته میشود و میزان فضای در اختیار برای طراحی بخش لاندری سه تیپ کلی می توان تعریف کرد:
اتاق لباسشویی یا رختشویخانه
اتاق تک منظورهای به جهت شست و شوی لباسها. طراحی این فضا برای قرار دادن ماشین لباسشویی، ماشین خشککن، سبدهای لباس، کمد و قفسه برای نگهداری مواد شوینده و اتو و میز اتو و بندهای رخت است .
اتاق خانه داری
اتاق چند منظوره که علاوه بر کارهای رختشویخانه یا لاندری روم، برای خدمات دیگری نیز طراحی شده است. بخشهای اضافه میتوانند شامل میز کار، وان یا حوض کوچک برای شستوشوی حیوانات خانگی، فضایی برای قرار دادن واستفاده از چرخ خیاطی، کمد و قفسههای تی، جارو و شویندهها، کمدها و قفسههایی برای نگهداری از وسایل متفرقه باشند.
کمد لاندری روم یا خانهداری
کمد عمیق به منظور قراردادن ماشین لباسشویی و سبد لباسها. در صورت محدود بودن فضای خانه، میتوان با اجرای انواع کمد دیواری در فضاهای غیر پذیرایی خانه از قبیل راهرو، انبار یا رختکن حمام فضای نسبتا مناسبی برای قرار دادن ماشین لباسشویی، میز اتو، سبدهای رخت چرک، شویندهها و لباسهای شستهشده فراهم کرد. در انتخاب فضا ترجیحا فضایی انتخاب میشود که صدای ماشین لباسشویی برای افراد خانه کمتر ایجاد مزاحمت کند.
نحوه طراحی و چیدمان لاندری روم
برای داشتن بهترین بهرهوری در اتاق لباسشویی باید تجهیزات مختلفی تهیه شده و در چیدمان این بخش به کار رود. یکی از نکات مهمی که در طراحی و دکوراسیون این اتاق وجود دارد، نحوه چیدمان این تجهیزات میباشد. شما باید نحوه قرار دادن ماشین لباسشویی و خشککن، اتو و میز آن و … را به گونهای تعیین کنید که بتوانید تمامی تجهیزات را بهراحتی در این فضا قرار داده و در عین حال، به هنگام کار به تمامی این تجهیزات، دسترسی آسانی داشته باشید.
به طور کلی طرح لاندری روم باید مطابق با طرح و سبک کلی خانهتان باشد اما به عنوان یک اتاق نظافتی بهتر است تا جای ممکن با رنگهای سفید و روشن طراحی شود. سطوح صاف، براق و صیقلی بیشتر مناسب این فضاست. همچنین وجود پنجره بزرگ علاوه بر نورگیری و تهویه بهتر، میتواند حس بهتری برای این فضا ایجاد کند. بخصوص اگر از گلدانهای طبیعی نیز در این فضا استفاده کنید.
برای انواع کابینتها، قفسهها و وسایل اتاق لاندری 5 روش چیدمان وجود دارد:
- تک دیواره یا خطی: تمام کابینتها و تجهیزات روی یک دیوار قرار میگیرند؛ مشابه حرف I.
- موازی یا راهرویی: کابینتها و تجهیزات در دو دیوار موازی با هم قرار میگیرند.
- L شکل: کابینتها و تجهیزات در دو دیوار عمود برهم به شکل حرف L قرار میگیرند.
- U شکل: کابینتها و تجهیزات در سه دیوار کنارهم به شکل حرف U قرار میگیرند.
- G شکل: کابینتها و تجهیزات در چهار دیوار کنار هم به شکل G قرار میگیرند. که در واقع همان فرم U شکل در ترکیب با فضای کنار در ورودی میباشد.
در مورد سکوی کار یا طراحی جزیره هم میتوان از یک جزیره کامل یا از نیمجزیره استفاده کرد. تفاوت جزیره کامل با نیمجزیره در این است که جزیره کامل، امکان حرکت در چهار سمتش وجود دارد؛ ولی در نیمجزیره یک سمتش به دیوار یا کابینت متصل بوده و فقط در سه سمتش امکان حرکت و کار وجود دارد.
طراحی لاندری روم کوچک
برای خانههایی با مساحت کم میتوان از کمد لاندری روم استفاده کرد، مشروط بر آنکه از بابت انتقال بوها، سر و صدا و شکل ظاهری شرایط بدی ایجاد نکند. در غیر اینصورت، یک اتاق کوچک با تهویه مناسب و چیدمان خطی که شامل ماشین لباسشویی، سبد رخت چرک و کابینتهای لازم باشد، میتواند کار شما را تا حد زیادی راه بیندازد.
در نظر داشته باشید ماشین لباسشویی با در جلو به 90 سانت فضای آزاد برای باز شدن در و ماندن فرد برای بارگیری و تخلیه دستگاه نیاز دارد و ماشین لباسشوییهای با در بالا به فضای کمتری در حدود 60 سانتیمتر برای ماندن کاربر نیاز دارند.
جزئیات و ابعاد استاندارد وسایل لاندری روم
ماشین لباسشویی و ماشین خشک کن
هرچند در ایران استفاده از ماشینهای خشک کن لباس مانند ماشین لباسشویی، متداول نیست؛ ولی با توجه به آنکه ماشینهای خشک کن با ایجاد جریان هوای گرم و در مدلهای جدیدتر با سنسورهای تشخیص رطوبت، لباسها را در زمان بسیار کوتاهتر با حداقل چروک و در فضای کمتر و به نحو مرتبتری خشک میکنند، پیشبینی فضای ماشین خشک کن در یک اتاق رختشویی به نظر انتخاب مناسبی میآید.
در ضمن بعد از خشک شدن لباسها و اتوکشی آنها نیز به فضایی نیاز خواهید داشت تا لباسها را بر روی آویزان کنید تا اتوی آنها خراب نشود. به این ترتیب میتوان رخت خشککن را جزو تجهیزات ضروری در این اتاق برشمرد. شما میتوانید بر اساس نوع طراحی اتاق لاندری و ابعاد آن، از دو دستگاه مجزا در کنار هم استفاده کنید و یا از ماشین لباسشویی و خشککن ترکیبی بهره بگیرید. استفاده از هر کدام از این دستگاه به شرایط اتاق و بودجه شما بستگی دارد.
در صورت جانمایی ماشین لباسشویی و خشک کن جلو بازشو در گوشههای اتاق دقت نمایید که در ماشین حتما به سمت دیوار باز شود. ابعاد ماشین لباسشویی و خشک کن در مدلهای رایج بازار تقریبا مشابه هم بوده و معمولا ابعادی نزدیک به هم دارند، برای یک خانواده چهارنفره ماشین لباسشویی با ظرفیت 6 تا 8 کیلوگرم مناسب میباشد که معمولا همان ابعاد استاندارد 60-60-85 برای پهنا – عمق و ارتفاع را دارند، ولی بهتر است شما فضای مورد نیاز را بر اساس ابعاد دقیق محصول خریداری شده در نظر بگیرید. برای اکثر مدلها، ابعاد حدودی زیر با بررسی محصولات رایج بازار بدست آمده است.
نوع ماشین لباسشویی ( ابعاد به سانتی متر ) | ارتفاع | پهنا | عمق | |
با درب جلویی و ظرفیت تا 10 کیلوگرم | 80-85 | 60 | 55-60 | |
با درب جلویی و ظرفیت بیش از 12 کیلوگرم | 85 | 60-75 | 60 | |
با درب جلو و کشوهای زیرین (در ایران رایج نیست ) | 100 | 60-75 | 60 | |
لباسشویی و خشک کن روی هم ( در ایران رایج
نیست ) |
195-205 | 60-75 | 60 | |
با درب بالا ( ساده و دو قلو) تا 15 کیلوگرم | 90-110 | 60-95 | 45-70 |
اندازههای جانبی ( ابعاد به سانتی متر ) | اندازه |
فضای بازشو درب ماشین لباسشویی و خشکشویی ( در جلو و در بالا ) | 45 |
فضای آزاد جلوی ماشین برای گذاشتن و برداشتن لباسها ( در جلو ) | 90 |
فضای آزاد بالای ماشین برای گذاشتن و برداشتن لباسها ( در بالا ) | 90 |
فضای آزاد پشت دستگاه برای شیرآلات و اتصالات | 15 |
در صورت استفاده یا پیشبینی محل قرارگیری دستگاه خشک کن لباس، دریچه خروجی هوای گرم بایستی برای آن تعبیه شود. فاصله این دریچه از کف معمولا 30 سانتیمتر است. همچنین با توجه به اینکه خشککنها در دو مدل برقی و گازی وجود دارند؛ برای استفاده از خشک کن گازی، لوله کشی گاز آن نیز باید پیشبینی شود.
سینک شستوشو
با وجود دستگاههای لباسشویی، شستن لباسها با دست، کاری دشوار به نظر میرسد. از آنجائیکه در لاندری روم ممکن است نیاز به آبکشی یا شستن دست و وسایل و کار با لکهبر باشد در صورتیکه فضای کافی برای این منظور دارید، حداقل از یک سینک تک لگنه در این فضا استفاده نمائید. انواع سینکهایی که برای اتاق لباسشویی تهیه میکنید، از عمق بیشتری برخوردار باشد. برای این منظور علاوهبر سینکهای عمیقتر آشپزخانهای، میتوانید از سینکهای صنعتی نیز استفاده نمایید که عموما در آشپزخانههای صنعتی و رستورانها کاربرد دارند .
یک نمونه سینک صنعتی تک لگن دارای ابعادی به طول 65، عرض 50 و ارتفاع 28 سانتیمتر است. یعنی نسبت به سینک تک لگن معمولی تقریبا 15 سانتیمتر طول و عرض و 10 سانتیمتر عمق بیشتری دارد. در صورت برنامهریزی برای سینک صنعتی و با شناخت تفاوت سینک توکار و روکار، در نظر داشته باشید که این سینکها تو کار نبوده و مانند سینکهای روکار بر روی فریم سوار میشوند. برخی از کاربران برای اینکه در شستوشوی لوازمی چون چکمه و… یا شستوشوی حیوان خانگی خود با مشکلی مواجه نشوند، اقدام به تعبیه وان کوچکی یا بزرگ در اتاق لاندری میکنند.
وان یا حوضچه شست و شو
در صورتی که لاندری روم شما جادار است، از یک وان کوچک یا حوضچه در آن استفاده کنید. وانی با طول 120، عرض 60 و ارتفاع 45 سانتیمتر برای این فضا مناسب است. کاربردهای آن میتواند شستن چکمه، پوتین، کفش و شستن انواع وسایل بزرگ و یا شستن حیوان خانگی باشد.
کابینت و قفسهها
استفاده از کابینت، کمد، کشو و طراحی قفسه و شلف در لاندری روم با توجه به نیاز شما تعریف میشود و هر چقدر کاملتر باشد، فضای مفیدتری در اختیار خواهید داشت. کابینتها و رویه آنها بایستی علاوه بر دوام مناسب در برابر رطوبت قابلیت تمیز شدن آسانی داشته باشند.
کمدهای مورد استفاده به طور معمول شامل موارد زیر میباشند:
محل نگهداری مواد شوینده
میتواند قفسه باز، کابینت ساده، کابینت با سوپر مارکت ریلی موادشوینده یا قفسههای چرخدار باشد.
محل نگهداری تی، جارو، سطل و جاروبرقی
چنین وسیلههایی، میتوانند با گیرههای مناسب روی دیوار نصب شوند یا از یک کمد برای این کار استفاده کرد. ابعاد کمد با توجه به وسایل تعیین میشود، ولی برای جارو و تی کمدی با عمق 20 سانتیمتر نیز کفایت میکند؛ ولی لگنهای زمینشویی معمولا مساحت 65 در 40 سانتیمتر و جاروبرقی در حالت ایستاده یا سطلی نیز مساحت 45 در 45 سانتیمتر را اشغال میکنند.
اتو
اگر اتویی مناسب در این اتاق تعبیه کنید، دیگر مجبور نخواهید بود لباسهای خشکشده را به مکان دیگری انتقال داده و آنها را پس از اتو کردن، در جای خود قرار دهید. شما میتوانید اتو را در اتاق لباسشویی قرار داده و پس از خشک شدن لباسها، به سرعت آنها را در همان جا اتو کرده و تا کنید. این موضوع باعث میشود تا از ریختوپاش خانه جلوگیری شده و در عین حال بتوانید به تمامی کارهای خود رسیدگی کنید؛ بدون این که زمان اضافی برای جابجایی لباسها صرف نمایید.
میز اتو
برای این که بتوانید لباسها را بهراحتی اتو کنید، باید از میزهای مخصوصی استفاده نمایید. شما میتوانید با اختصاص بخشی به لاندری روم در آپارتمان، میز اتو و دیگر تجهیزاتی که به آنها اشاره شد را در این اتاق قرار دهید. به این ترتیب دیگر لازم نخواهد بود زمان خود را صرف انتقال لباسها به اتاق دیگر برای اتو کردن نمایید. برای این که استفاده بهینهتری از فضای موجود در اتاق لباسشویی داشته باشید، میتوانید این میز را به صورت تاشو طراحی نمایید.
صفحه میز اتو عموما بین 80 تا 115 سانتیمتر طول و 30 سانتیمتر عرض دارد. در صورتیکه از میز اتو ایستاده استفاده میکنید، کمدی با ارتفاع 150 و عرض 40 و عمق 40 سانتیمتر برای آن مناسب است. اگر از میزهای اتوی کمجا استفاده میکنید، نسبت به مدل جمع شدن، ابعاد مختلفی را اشغال میکنند. برای نمونه یک میز اتو تاشو ریلی کمدی، دارای ابعاد 30-40-15 سانتیمتر برای پهنا-عمق-ارتفاع در حالت جمع شده میباشد. ابعاد مشابهی نیز برای فضای نگهداری خود اتو مناسب است.
میز خیاطی
هر خیاطی میداند که برای دوختوترمیم لباس، برپایی چرخ خیاطی زمانبر است و موجب بهمریختگی فضای منزل نیز میشود. بنابراین اختصاص مکانی هرچند کوچک، برای خیاطی و سایر لوازم مورد نیاز کمککننده خواهد بود. میزهای خیاطی 80 تا 90 سانتیمتر عرض،40 سانتیمتر طولرو 75 سانتیمتر ارتفاع دارند. در هنگام پیشبینی محل چرخ خیاطی از وجود پریز برق، در نزدیکی آن اطمینان حاصل کنید. همچنین روشنایی لازم برای خیاطی را در نظر بگیرید.
پیشخوان
در صورتیکه طراحی اتاق لباسشویی ایرانی را به صورت حرفهای انجام داده باشید، حتماً یک پیشخوان نیز باید در آن تعبیه کنید. شاید به نظر برسد وجود این پیشخوان بدون فایده است و هزینهای اضافی برای افراد به شمار میآید؛ اما باید به این مسئله توجه داشته باشید که شما برای این که بتوانید لباسها را تا کرده و مرتب کنید باید فضایی مناسب در اختیار داشته باشید.
وجود یک کانتر بزرگ و یا کوچک که بر اساس ابعاد اتاق طراحی شده باشد، میتواند این نیاز شما را برآورده کند؛ بنابراین توصیه میشود وجود پیشخوان در این بخش از ساختمان را جدی شمرده و در صورت کمبود جا، از انواع تاشوی این تجهیزات استفاده کنید.
سطل و باکس رخت چرک
تخصیص کابینتی برای رختهای چرک به صورت توکار، علاوه بر ایجاد فضایی مرتب و کاربردی در اتاق رختشویی، از بدنما شدن آن جلوگیری خواهد کرد. میتوانید باکسهایی مجزا برای لباسهای سفید، مشکی و رنگی در نظر بگیرید و آنها را از لحاظ جنس تفکیک کنید. این کار باعث صرفهجویی در زمان شستشو و جمعآوری لباسها میشود.
اگر هم از سبدهای رایجتر استفاده میکنید، معمولا دو نوع پلاستیکی به صورت گرد یا مستطیلی و نوع برزنتی یا پارچهای مشابه ترولی ملحفه بیمارستانی وجود دارند. ترجیحا از سبدهای دربدار استفاده کنید. انواع سبدهای رخت چرک به مساحتی بیش از 45 در 45 سانتیمتر نیاز ندارند و میتوانید مکانی برای آنها در زیر صفحه کابینت یا داخل کمد در نظر بگیرید.
محل خشک کردن لباسها
بند رختها نیز تنوع بسیاری دارند. بند رختهای استیل از رایجترین مدلهای بازار هستند که عموما به طول 160 سانتیمتر و عرضی 105 سانتیمتر فضا اشغال میکنند. مدلهای آکاردئونی، تاشو، شوفاژی، چتری و با گرمایش برقی نیز در بازار موجودند.
طراحی یک فرورفتگی در اتاق رختشویی، فضای مناسبی برای آویزان و خشک کردن لباسها ایجاد میکند که از ایجاد ظاهری درهم ریخته و نامرتب جلوگیری خواهد کرد. استفاده از بندرختهای دیواری ثابت یا جمع شونده بصورت روی هم در ارتفاع و با سه طبقه، انتخاب مناسبی هستند که فضایی مشابه یک کمد رختخواب با عرض 110، عمق 70 تا 100 و ارتفاع 200 سانتیمتر را در اختیارتان قرار دهد.
برای خشکشدن نیز میتوانید از حوله خشک کن، شوفاژ و حتی پنکه در مجاورت بند رخت کمک بگیرید. بهتر است دیوارهای این فضا با کاشی کاری یا روشهای دیگر محافظت شده و یک کف شور در زیر این محل تعبیه شود تا از راه افتادن آب در کف اتاق جلوگیری شود.
جزیره یا سکوی تخلیهی لباس
استفاده از یک سکوی مناسب برای جمعآوری لباسهای شستهشده در اتاق رختشویی، راهکار مناسبی است. همچنین می توان در زیر آن کمدی تعبیه کرد و از آن برای وسایل اضافی استفاده نمود. علاوه بر این، موجب ایجاد فضایی زیباتروکاربردیتر در رختشویخانه میشود. بهتر است طول و عرض این سکو کمتر از 40 در 60 سانتیمتر نباشد. همچنین میتوانید از میز کارهای چرخدار به جای یک سکوی ثابت در لاندری روم استفاده کنید. عکس Kitchen Islands and Carts و جزیره.
کمد و قفسه حوله و لباسهای تمیز
فضای مورد نیاز برای لباسها بستگی به تعداد افراد خانه دارد ولی استفاده از یک کمد با عرض 120، ارتفاع 190 و عمق 60 سانتیمتر به شما یک فضای آویز با ارتفاع 150 و عرض 75 و یک طبقه 20 سانتی در روی آن با چهار طبقه به ارتفاع و عرض 40 سانتیمتر میدهد که مناسب نیاز یک خانواده چهار نفره است.
قفسهها و شلفهای دیواری
قفسهها و شلفهای دیواری را حتی اگر در ابتدا نیازی به آن نداشته باشید، قرار دهید. در مواقع نیاز، اگر فضایی مناسب برای قرار دادن وسایل، در اختیار نداشته باشید، قطعاً با کمبود جا و پریشانی در چیدمان این اتاق مواجه خواهید شد. این امر هم در مورد طراحی لاندری روم کوچک و هم در اتاقهای بزرگ، صدق میکند. به این ترتیب میتوان به لزوم وجود قفسههای مناسب و یا کمد و کشوهای متنوع در این بخش پی برد.
برای یک اتاق خدماتی، داشتن قفسههای بیشتر، کار سازماندهی وسایل را آسانتر میکند. پیشنهاد میکنیم از قفسههای بوتیکی برای داخل کمد یا بدون کمد استفاده کنید. مهمترین مزیت این قفسهها، آزادی عمل فوقالعاده در تغییر سریع و آسان چیدمان بهوسیله یراقها و گیرههای متنوع است و در کنار کاربردی بودن از قیمت، مقاومت و دوام مناسبی نیز برخوردار است.
نحوه قرارگیری روشنایی و تهویه لاندری روم
بهترین گزینه وجود پنجره در اتاق لباسشویی است چون علاوه بر نور طبیعی امکان تهویه طبیعی برای این فضا را فراهم میکند و از این بابت پنجره بزرگتر بهتر است. در صورتیکه نور کافی در این بخش وجود نداشته باشد یا تهویه آن به صورت اصولی انجام نپذیرد، شاهد وجود آلودگیهای میکروبی و … در محیط اتاق و لباسها خواهیم بود که این امر نیز میتواند تأثیر سوئی بر سلامت افراد داشته باشد.
از آنجا که مواد شوینده، علاوه بر بوی تند دارای گاز و بخارات مضر میباشد و محیط لاندری روم نیز معمولا مرطوب است، حتی با وجود پنجره بهتر است از یک فن یا دستگاه تهویه در این فضا استفاده کنید. استفاده از خوشبوکنندههای فانتزی علاوه بر مطبوع کردن بوی اتاق میتواند عنصر کوچک و جذابی برای اتاق لاندری شما باشد.
برای روشنایی نیز برای بررسی لکهای لباسها، اتوکشی و خیاطی نیاز به نور بیشتری دارید و مانند هر فضای کاری لازم است تا روشنایی کافی برای این اتاق در نظر بگیرید. درصورتیکه اتاقی نورگیر ندارید، باید دقت کافی در نورپردازی این محیط داشته و برای این کار از افراد حرفهای کمک بگیرید. به همین منظور توصیه میشود در این اتاق از لامپهای ال ای دی و المانهای روشنایی مختلفی استفاده شده و نور کافی در این اتاق تأمین شود.
کفپوش و کفشور
انتخاب یک کف با قابلیت شست و شوی راحت از قبیل سرامیک، بهترین انتخاب برای اتاق لباسشویی است، در انتخاب جنس کف به مقاومت آن در برابر شویندهها و لغزنده نشدن در زمان خیس بودن توجه نمایید.
در صورتی که متریال مورد استفاده در ساخت این بخش از ساختمان را از میان محصولات باکیفیت و مناسب انتخاب کنید شاهد تمیزکاری راحت این بخش بوده و میتوانید از طول عمر بالای این متریال، لذت ببرید. این امر در کاهش هزینههای بلندمدت، تأثیر زیادی خواهد داشت.
حتی اگر تمایل به طراحی یک مکان بهخصوص برای خشک کردن لباسها ندارید، وجود یک کفشور، گزینهی بسیار مناسبی در اتاق رختشویی است. چون علاوه بر سهولت شستوشو و تمیزکاری کف، یک راه حل مطمئن برای خرابی احتمالی ماشین لباسشویی و نشتی آن است. برای انتخاب محل کفشور، اگر محلی برای خشک کردن لباسها در نظر گرفتید، میتوانید شیب کف را به همان قسمت هدایت کرده و کفشور را در آن بخش تعبیه کنید.
ایدههایی برای بهبود کارایی فضای لاندری روم
همانگونه که در طول سالیان متمادی، معماری ساختمانهای مسکونی، تجاری و… دستخوش تغییراتی شده و روزبهروز بر کیفیت طراحی این ساختمانها افزوده میشود، طراحی فضاهای داخلی ساختمانها نیز در طول سالها، تغییر کرده است و ایدههای مختلفی در آنها اجرا میشود.
در طراحی و ساخت لاندری روم در آپارتمان و یا ساختمانهای ویلایی و … نیز میتوان ایدههای متنوعی را اجرایی کرده و در نهایت با افزایش کارایی این بخش از ساختمانها مواجه بود.
اگر در ساخت ساختمان جدید خود درصدد اختصاص بخشی به عنوان اتاق لاندری هستید و یا قصد دارید خانه خود را بازسازی کرده و این اتاق را در ساختمان به وجود آورید، میتوانید با استفاده از ایدههایی که در ادامه بیان خواهند شد، کارایی و کیفیت طراحی و ساخت این بخش از ساختمان را ارتقا دهید.
به کارگیری ابزار تاشو
یکی از ایدههایی که در سالهای اخیر مورد توجه کاربران قرار گرفته و در مورد طراحی لاندری روم کوچک میتواند بهترین گزینه باشد، استفاده از ابزارهای تاشو است. استفاده از این ابزارهای انعطافپذیر باعث میشود تا بتوانید تجهیزات مختلفی را در فضای آشپزخانه کوچک و لاندری روم قرار دهید.
شما میتوانید از سبدهای تاشو، میز اتوی تاشو و … استفاده کرده و در این فضای کم، تمامی تجهیزاتی را که لازم دارید با نظم و ترتیب، قرار دهید. استفاده از این محصولات، باعث میشود تا جلوهای مدرن در این فضا به وجود آید.
استفاده بهینه از فضاهای خالی
ایده دیگر مربوط به استفاده بهینه از فضاهای خالی موجود در دیوارها و یا کف اتاق است. شما میتوانید با استفاده از آویزهایی با ابعاد مختلف، نیاز به وجود رخت خشککن را از بین برده و در عین حال، فضای در دسترس کاربران را نیز به صورت قابل ملاحظهای افزایش دهید.
استفاده از درب عایق صدا
برخی از کاربران از این که سروصدای موجود در این اتاق که حاصل کار ماشین لباسشویی و دستگاه خشککن است باعث آزار و اذیت ساکنین خانه میشود و یا مشکلاتی را به هنگام حضور میهمان و یا استراحت افراد به وجود میآورد، گلایه دارند. این در حالی است که شما میتوانید با استفاده از یک درب عایق برای لاندری روم، میزان سروصدای به وجود آمده را کاهش دهید.
ایجاد فضایی شاد
ایده دیگری که با استقبال بینظیر کاربران مواجه شده است، استفاده از رنگبندی شاد در انتخاب رنگ دیوار پوشها، سبد و یا کابینتها و دیگر تجهیزات موجود در این اتاق است. به این ترتیب میتوانید به هنگام حضور در این اتاق، با روحیهای شاد و سرحال، شروع به کار کرده و هیچگاه احساس خستگی نکنید.
تعبیه کابینتهای مخصوص
کارشناسان توصیه میکنند از کابینتها و یا کمدهای مناسبی در اتاق لاندری استفاده شود. این امر باعث میشود تا بتوان لباسها و وسایل موجود در این اتاق را به صورت مرتب در جای خود قرار داد. در ضمن اگر طراحی این کابینتها به صورت حرفهای انجام شده باشد، میتوان بسیاری از وسایل غیرضروری را نیز در آنها قرار داده و از ایجاد جلوه شلوغ در اتاق لباسشویی جلوگیری کرد.
یکی دیگر از ایدههای جذابی که در صورت فراهم بودن شرایط میتوانید آن را اجرایی کنید، تبدیل اتاق لباسشویی به اتاق چندمنظوره است. اگر انبار کوچکی در خانه ندارید، اتاق لاندری میتواند محل مناسبی برای نگهداری وسایل متفرقهای باشد که معمولا جای مشخصی در خانه ندارند. از قبیل یخچال و فریزر اضافه، چمدانها، لوازم پیک نیک، کیف ابزار و غیره.
همچنین اگر در خانه، کلوزت روم ندارید، اتاق ماشین لباسشویی شما می تواند محل مناسبی برای گذاشتن یک کمد جدید برای لباسها و کفشهای فصلی در اختیارتان قرار دهد. همچنین میتوانید از این بخش برای نگهداری از برخی وسایل ورزشی بهره بگیرید.
نکتههای مهم تاسیساتی
برای عایق رطوبتی بهتر است ایزوگام کف بصورت رفتوبرگشتی و تا ارتفاع 10 سانتی متری دیوارههای کلی اجرا شود. برای دیوار قسمت سینک و وان تا ارتفاع 150 سانتی متری ایزوگام اجرا شود و برای بندکشی بهتر است از ترکیب مواد نانو استفاده کرد .
برای کاهش سروصدای اتاق لاندری، رگلاژ ماشین لباسشویی و خشک کن و استفاده از صفحات ضد لغزش راهکار مناسبی است. در صورت به کار بردن فن تهویه، حتما از مدلهای بیصدای آن تهیه کنید. استفاده از مصالح عایق دیوار مانند فوم بتن و درهای عایق صدا مانند درهای دو جداره پی وی سی یا استفاده از دو درب، با تو در تو کردن اتاق خانه داری برای کم کردن انتقال صدا به دیگر فضاها موثر هستند.
برای سیمکشی برق لاندری روم بهتر است برای همه پریزها از سیم 2.5 و سیم ارت استفاده کنید و اگر از ماشین خشککن استفاده می کنید، یا پکیج و آبگرمکن را در این اتاق قرار میدهند، سنسور دود نیز در این اتاق تعبیه کنید.
جمعبندی: لاندری روم، فضایی کاربردی در خانه
مسلما در یک پازل کامل چیده شده است که هر قطعهای را به راحتی میتوان پیدا کرد. وجود لاندری روم در خانه، همان صفحه پازل بزرگ نظافت منزل است که قطعات در آن به درستی چیده شده و بدون وجود این صفحه هر قطعهای در اتاقی گم میشود. پیشنهاد ما این است با هر بودجه و فضایی که در اختیار دارید، برای منزل تان یک یک کمد لاندری در نظر بگیرید.
شما با طراحی و ساخت اتاق لاندری میتوانید گامی مهم در راستای خلوت کردن آشپزخانه به دلیل حذف دستگاه لباسشویی و ایجاد فضای اضافی در این بخش برداشته و در عین حال نیز محیطی متمرکز بر شستشو، خشک کردن و نگهداری برخی لباسها ایجاد کنید. توجه داشته باشید که اگر این اتاق در نزدیکی اتاق خواب و یا حمام باشد میتوانید به راحتی به آن دسترسی داشته باشید.
در حقیقت لاندری روم بیشتر از آنکه یک فضای لوکس یا لاکچری به حساب بیاید، فضایی کاربردی و مفید است که در نظم و راندمان عملکردی خانه تاثیر بسیاری داشته و نشانهای از ارزش نهادن به کاربران خانه بهویژه راحتی و آسودگی خانم خانه و داشتن فضایی تمیز و مرتب است.
سلام؛ فضای لاندری روم را میتوانید در فضای تراس در نظر بگیریم؟
سلام؛ بله، بخشی از فضای تراس و بالکن را میتوانید به طراحی لاندری روم اختصاص دهید.
سلام؛ ایدههای طراحی بسیار زیبا بودن. میتوانیم برای پوشش دیوار لاندری روم از کاغذ دیواری استفاده کنیم؟
سلام؛ ممنون از توجه شما.
بله، کاغذ دیواریها و دیوارپوشهای مناسب برای فضاهای خیس، مناسب این فضا میباشند.