رنگ نمای ساختمان از آن دسته مصالحی است که بهمنظور زیبایی و مقاومسازی نمای ساختمانها استفاده میشوند. لازم به ذکر است که رنگ نمای ساختمان دارای فرمولاسیونی کاملاً متفاوت از رنگ مورد استفاده در نمای داخلی است. رنگ مورد نظر برای نما باید با شرایط جوی منطقهای که مورد استفاده قرار میگیرد نیز هماهنگ باشد، در صورتی که رنگهای دیگر فارغ از شرایط جوی و آب و هوایی، هر منطقه بهراحتی قابلاستفاده هستند.
امروزه رنگهای نما با تنوع بالایی در بازار یافت میشوند که شما میتوانید متناسب با شرایط جوی، نمای ساختمانهای مجاور، نوع نما، سلیقه خود و غیره گزینه مناسب را انتخاب کنید. اگر قصد استفاده از رنگ برای نمای ساختمان خود را دارید، به شما پیشنهاد میدهیم تا انتهای مطلب همراه ما بمانید و فوت و فن انتخاب هوشمندانه رنگ مناسب رنگآمیزی نما را بیاموزید.
سوالات متداول:
در انتخاب ترکیب رنگ نمای ساختمان باید به چه مواردی توجه کنیم؟
توجه به نوع نما و موقعیت جغرافیایی منطقه از جمله مواردی هستند که در انتخاب رنگ نمای ساختمان باید به آنها توجه کنید.
انواع رنگ نمای ساختمان کدامند؟
1. رنگ نمای کنیتکس 2. رنگ نمای مخصوص سمنت بورد 3. رنگ نما فول الاستیک 4. رنگ نما اکریلیک
نحوه اجرای رنگ نمای ساختمان به چه صورت است؟
در ابتدا شستشوی و جرمگیری نما سپس پر کردن درزها و ترکها و در نهایت رنگآمیزی نمای ساختمان انجام میشود.
رنگ نمای ساختمان چیست؟
رنگ نقاشی نما از جمله متریالهایی است که برای نماسازی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ مخصوص نما نیز همچون دیگر مواردی که برای این منظور کاربرد دارند، باید دارای ویژگیهایی باشد تا نماسازی استاندارد و قابل قبول با آن صورت بگیرد.
اگر رنگ بنا مطابق با اصول و استانداردهایی که در این زمینه وجود دارد انتخاب شود، حدود ۱۵ الی ۲۰ سال، روی نمای ساختمان با همان کیفیت اولیه ماندگار خواهد بود.
به همین دلیل بهتر است قبل از انتخاب نوع رنگ و اجرای پروسه رنگکاری، حتماً با کارشناسان و متخصصان این حوزه مشورت کرده و سپس دست به کار شوید. رنگهای نما دارای الاستیسیته بسیار بالایی هستند و این ویژگی، قابلیت کشسانی صددرصد را پس از خشک شدن به رنگهای نما میدهد. البته علاوه بر مورد ذکر شده، رنگ نقاشی نما دارای ویژگیهای مثبت دیگری نیز است که شما فقط در صورتی به آنها دسترسی خواهید داشت که در انتخاب نوع رنگ و نحوه اجرای آن دچار اشتباه نشوید.
در واقع اگر رنگ مورد نظر برای نما بهدرستی انتخاب و اجرا شود، در صورت نیاز به ترمیم تا ۲۴ ساعت پس از اجرا این امکان برای شما فراهم خواهد بود. همچنین رنگهای نما در برابر اشعههای مضر UVB و UVA مقاوم هستند و به مرور زمان در برابر تابش مستقیم نور خورشید کیفیت و ظرافت خود را از دست نمیدهند.
رنگهای نما دارای انعطاف پذیری بسیار بالایی بوده و به همین دلیل در تمام نقاط نما قابل اجرا میباشند. اگر به دنبال خرید رنگ ضد آب نما هستید، باید متذکر شویم که تقریباً تمامی رنگهای نمای ساختمان دارای این قابلیت هستند و مانع از نفوذ آب و رطوبت به سطح زیرین خود میشوند. بهعبارت دیگر رنگهای نما همانند یک عایق رطوبتی روی دیوار عمل کرده و بدین شکل استحمام و مقاومت نما را در مقابل عوامل جوی افزایش میدهند.
چگونه بهترین رنگ برای نمای ساختمان را انتخاب کنیم؟
انتخاب بهترین رنگ نمای ساختمان یکی از مهمترین دغدغههای طرفداران استفاده از رنگ برای نما سازی بنا است. بهطور کلی انتخاب رنگ برای نمای بیرونی ساختمان به عوامل متعددی بستگی دارد. بنابراین نمیتوانیم از بین موارد موجود گزینهای را بهعنوان بهترین و مناسبترین رنگ برای رنگآمیزی دیوار نمای ساختمان انتخاب کنیم. بهطور کلی رنگآمیزی نما بهعنوان پوشش و عایق رطوبتی و حرارتی، روی سطوح بتونی، چوبی و سایر مصالح کاربردی در نما کاربرد دارد.
بنابراین اولین و همچنین مهمترین نکته در انتخاب بهترین رنگ، توجه به نوع نما است. بهعبارت دیگر رنگ مناسب برای نمای چوبی متفاوت از نمای بتنی بوده و انتخاب اشتباه مسلماً نتیجهای را که به دنبالش هستید در پی نخواهد داشت.
نکته دیگر در اینباره توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه است. هر چند رنگهای با کیفیت بنا در همه موقعیت جغرافیایی با شرایط آبوهوایی مختلف قابل استفاده هستند. اما گاهی تولیدکنندگان برخی از آنها را فقط برای شرایط و موقعیت آبوهوایی خاصی عرضه میکنند. به این ترتیب انتخاب رنگ بنایی ناسازگار با موقعیت جغرافیایی موجود، بهشدت طول عمر و کیفیت آن را کاهش خواهد داد.
اهمیت نماسازی ساختمان
نمای ساختمان از مقولههای مهم آن بوده و اهمیت این موضوع بیشتر زمانی مشخص میشود که ساختمان برای فروش گذاشته شود. بهطور کلی مطابق قوانین و اصول ساختمانسازی کشور ما، اخذ پایان کار تمامی ساختمانها منوط به تکمیل نمای آن است. بهعبارت دیگر تا زمانی که ساختمان نماسازی نشده باشد، شهرداری به آن مجوز پایان کار نخواهد داد. در نتیجه امکان نقلوانتقال و خریدوفروش آن بهصورت رسمی نیز منتفی میشود.
بنابراین نماسازی ساختمان و استفاده از مصالح استاندارد برای این منظور هم از جنبه حقوقی و هم از جنبه مادی دارای ارزش و اهمیت است. رنگ مناسب برای نمای ساختمان به صاحبان املاک این امکان را میدهد که مطابق با استانداردهای تعریف شده در قوانین مربوطه، نمای ساختمان خود را تکمیل کنند. به نحوی که هم از نظر زیبایی بصری و استحکام و هم از نظر حقوقی، بنا مورد تایید واقع شود.
رنگ مخصوص نما ساختمانی نسبت به دیگر متریالها چه مزیتهایی دارد؟
همانطور که مستحضر هستید؛ امروزه جهت نماسازی انواع ساختمانها از جمله طراحی نمای ویلایی و آپارتمانی، اداری و تجاری، میتوان از متریالهای گوناگونی نظیر انواع سنگها، سیمان، انواع شیشه، آجر نما، فلز و غیره استفاده کرد. هر کدام از موارد ذکر شده دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. رنگ مناسب برای بنای ساختمان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و طرفداران و منتقدانی دارد.
اما بهطور کلی رنگهای نمای بنا، مزیتهای زیادی نسبت به موارد ذکر شده دارد که عبارتند از:
هزینه
یکی از مهمترین مزیتهای رنگ نما نسبت انواع سنگ و فلز، هزینه آن است. در واقع هزینهای که این شیوه در طراحی نمای اداری، تجاری و مسکونی میطلبد، بهمراتب کمتر از سایر موارد است.
سرعت عمل
همچنین مدت زمان مورد نیاز برای اجرای رنگ بر روی نمای ساختمان کوتاهتر بوده و نیاز به مصالح و نیروی کار زیادی نیز ندارد.
امنیت در اجرا
دیگر مزیت مورد توجه در این رابطه، خطرات و حوادثی است که در حین استفاده از سایر مصالح وجود دارد. بهعنوان مثال خطر سقوط سنگ و آجر از ارتفاع بالا و برخورد آن با انسان، هنگام نماسازی بهواسطه موارد ذکر شده، همیشه وجود دارد.
در صورتی که چنین مشکلاتی در رنگآمیزی بنا وجود نداشته و این پروژه ساختمانی همواره فرآیندی بهمراتب ساده و راحتتر و بیخطر، نسبت به سایر موارد دارد.
صرفهجویی در مصرف انرژی
در ساختمانهایی با نمای شیشهای، شیشه صرفاً جنبه تزئینی داشته و هیچ نقشی در پیشگیری از اختلاف دما ندارند و در زمان وقوع زلزله نیز بسیار خطرناک هستند. اما رنگ علاوه بر آنکه یک عایق حرارتی و رطوبتی بسیار ایدهآل بوده بهدلیل داشتن چسبندگی فوقالعاده حتی در مواقع بروز حوادث ناگوار و غیرقابل پیشبینی طبیعی فاقد هر گونه خطر و تهدید است.
نحوه رنگآمیزی نمای سیمانی
رنگ آمیزی نمای ساختمان سیمانی شامل رنگآمیزی روی تختههای سیمانی با پایه آب میشود. رنگآمیزی روی نمای سیمانی علاوه بر آنکه موجب زیبا و جذابتر شدن نمای بنا میشود، در افزایش مقاومت آن نیز مؤثر بوده و بهعنوان یک سطح محافظ روی سیمان عمل میکند.
بهترین رنگ برای نمای سیمانی رنگ مخصوص این کار است. امروزه تولیدکنندگان رنگهای نمای ساختمان، یک سری رنگهای مخصوص برای نماهای سیمانی را به بازار عرضه کردهاند که برای این منظور بهترین و مطلوبترین انتخاب به شمار میروند. در واقع رنگ مخصوص نمای سیمانی به نحوی فرموله میشود که امکان ایجاد یک لایه تنفسی برای سطح زیرین خود یا سیمان را فراهم میآورد.
در صورتی که از رنگ مخصوص سیمان روی نمای سیمانی استفاده نشود، شرایط لازم برای ایجاد لایه تنفسی، فراهم نشده و در نتیجه در مدت زمانی کوتاه رنگ روی سیمان حالت پوسته پوسته به خود میگیرد. نکته قابل ذکر دیگر در این رابطه، خشک بودن سطح سیمان بهطور کامل قبل از اجرای فرایند رنگآمیزی است. زیرا اگر سیمان بهطور کامل خشک نشود، رنگ روی سطح سیمانی طبله خواهد کرد.
نکته تکمیلی دیگر در اینباره زمانی مطرح میشود که نمای سیمانی قبلاً رنگآمیزی شده باشد. در چنین شرایطی برای حصول نتیجه مطلوب و مورد نظر لازم است که ابتدا پوسیدگیها و ترکها بهطور دقیق و فنی ترمیم شوند.
فرایند رنگآمیزی آجر نمای ساختمان
طراحی نما با آجر، امروزه بهدلیل زیبایی بصیری و آرامشی که به انسان القا میکند، مورد توجه قرار گرفته است. همانطور که میدانید این نوع نما هنگام قرارگیری در معرض رطوبت و بارش و برف و باران، شوره زده و فرسوده میشود. شاید یکی از دلیل اصلی، عدم استفاده از این متریال برای نما مقاومت کم آن در برابر رطوبت بوده باشد. خوشبختانه امروزه با وجود برخی رنگهای مخصوص، این معضل رفع شده است.
رنگ آمیزی نمای آجری، مانع از نفوذ رطوبت به داخل آجر و در نتیجه موجب افزایش طول عمر آجر نما میشود. منتهی باید رنگ مناسب برای منظور فوق انتخاب شود. رنگ مناسب برای رنگ آمیزی آجر نما، رزین سنگ است. این انتخاب علاوه بر آنکه همانند یک عایق رطوبتی عمل کرده و مانع از پوسیدگی و شورهزدگی آجر نما میشود، موجبات زیبایی و جلای نما را نیز فراهم میکند.
چند نوع رنگ نمای ساختمان وجود دارد؟
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی رنگهای ساختمانی مخصوصاً رنگهای مخصوص نما نسبت به گذشته بسیار متنوعتر شدهاند. بنابراین رنگ مخصوص نمای مدرن ساختمان شامل موارد مختلفی است که در ادامه مطالب به معرفی برخی از پرکاربردترین آنها خواهیم پرداخت.
رنگ نمای کنیتکس
رنگآمیزی ساختمان کنیتکس نیز یک نوع رنگ ساختمانی خارجی و مناسب نما است که پوششی بسیار زیبا و جذاب به نما بنا میدهد. رنگ کنیتکس یک نوع رنگ کاملاً ضد آب بوده و امکان نفوذ آب به سطح زیرین آن بسیار نادر است. همچین این نوع رنگ در برابر عوامل شیمیایی و اشعههای مضر نور خورشید، دارای مقاومت بالایی بوده و همواره جزو اولویتهای علاقمندان به رنگآمیزی بنا به شمار میرود.
البته علاوه بر موارد ذکر شده، سهولت اجرا، دوام و طول عمر بالا، سازگاری با موقعیتهای جغرافیایی مختلف، وزن سبک، قابل اجرا بودن روی تمامی سطوح و زیبایی منحصر به فرد نیز جزو ویژگیهای مثبت این نوع رنگ محسوب میشود.
رنگ نمای مخصوص سمنت بورد
این نوع رنگ نیز بر پایه آب بوده و از آن برای ایجاد پوشش و محافظ روی دیوارهای سمنت برد استفاده میشود. رنگ مخصوص سمنت بورد نیز همچون دیگر رنگهای بنا ظاهری زیبایی به نمای ساختمان داده و مقاومت فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی دیوارهای سمنت برد را تا حد قابل قبولی افزایش میدهد.
رنگ نما فول الاستیک
رنگ فول الاستیک قابل استفاده روی سطوح مختلف نظیر سیمان، فلز، چوب، سمنت برد و غیره بوده و بر پایه رزین و اکریلیک و آب است. این نوع رنگ خاص نما نیز دارای خاصیت ضد آب بوده و طول عمر بالایی دارد. همچین چهره و نمای ساختمان را بسیار زیبا و خاص میکند.
رنگ نما اکریلیک
رنگ اکریلیک نما، همانطور که از عنوان آن مشخص است، یک نوع رنگ خاص مخصوص نمای ساختمان است. این نوع رنگ شیمیایی و پرایمر پلاستیکی بوده و شامل دو دسته حلال در آب و حلال در نفت هستند.
رنگ اکریلیک نما از جمله رنگهای جدید، سازگار با محیط زیست، با کیفیت و پرطرفدار نما بوده که از جذابیت و زیبای قابل تحسینی بهرهمند است. تفاوت اساسی این نوع رنگ با رنگهای روغنی در این است که بر پایه آب بوده و امکان حل شدن در حلالهای مختلف در آن بسیار پایین است. به همین دلیل از این نوع رنگ میتوان در مکانهای مختلفی با شرایط آب و هوای گوناگون استفاده کرد و نگران تاثیرات سوء نوسانات دما و رطوبت بر آن نشد.
رنگ اکریلیک نما نسبت به رنگهای قدیمی تنوع رنگی بالایی داشته و مدت زمان لازم برای خشک شدن آن بسیار کوتاهتر است. حتی در موقعی که پس از اجرای رنگآمیزی، نتیجه حاصل مطلوب نباشد، امکان تغییر آن با استفاده از مدیومها بهراحتی وجود دارد.
یکی از دغدغههای استفاده از رنگهای قدیمی و روغنی نما، ایجاد ماده سمی و مخرب محیط زیست به نام سرب است. خوشبختانه رنگ اکریلیک نما فاقد این عیب بوده و بهعنوان مصالح ساختمانی دوستدار محیطزیست به شمار میروند. به همین دلیل به رنگهای روغنی ترجیح داده میشوند و حتی میتوان گفت به نوعی موجب منسوخ شدن رنگهای روغنی شدهاند.
این نوع رنگ بالاترین مقاومت سایشی را در بین همه انواع رنگها داشته و در برابر رطوبت، اشعه خورشید و مواد قلیایی نیز بسیار مقاوم است. دیگر مزیت سنگ نمای اکریلیک عدم انتشار بوی نامطبوع، حین اجرای آن روی سطوح است. این نوع رنگ در ابتدا فقط در صنعت اتومبیلسازی کاربر داشت. اما بهدلیل ویژگیهای خاصی که دارد، امروزه به شکل گسترده در صنعت ساخت و ساز و نماسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
جالب است بدانید که رنگ اکریلیک به راحتی قابل شستوشو بوده و در صورت مشاهده هرگونه آلودگی و کثیفی روی آن، بهجای تمدید رنگآمیزی، میتوان آن را شست.
نحوه اجرای رنگ نمای ساختمان
همانطور که متوجه شدید در حال حاضر انواع و اقسام رنگهای نمای ساختمان وجود دارد که نحوه اجرای همه آنها یکسان نیست. به هر حال رنگ مخصوص نمای ساختمان کاربردهای متفاوتی داشته و علاوه بر زیبا کردن ساختمان بهعنوان یک پوشش محافظتی و عایق حرارتی و رطوبتی نیز عمل میکند.
بنابراین جهت دستیابی به همه اهداف مورد نظر اجرای پروسه رنگ بر روی نما باید بهصورت کاملا تخصصی صورت بگیرد. در واقع این اقدام نیز همانند، تمامی خدمات ساختمانی دیگر، باید بهواسطه تیمهای حرفهای و متخصص اجرا شود. پس نتیجه میگیریم که نحوه رنگآمیزی نمای ساختمان، بستگی به تخصص و سطح مهارت مجریان آن دارد. در واقع تکنسینهای این حوزه متناسب با تجربه و تخصص خود، فرایند رنگآمیزی نما را اجرا میکنند. بهطور کلی فرایند اجرای رنگ آمیزی نما به شرح زیر است:
شستشوی و جرمگیری نما
قبل از اقدام به رنگآمیزی در ابتدا باید سطح نما مورد بررسی قرار بگیرد. زیرا در صورت وجود جرم زیاد و یا پوست پوست شدن سطح زیرین قسمتهای که قصد رنگآمیزی آن را دارید باید برطرف شود. بهطور معمول متخصصان و نقاشان ماهر برای این امر از دستگاهی به نام واترجت استفاده میکنند.
دستگاه واترجت آب را با فشار قوی به سطح مورد نظر است و در نتیجه تمامی جرمها و کثیفیها را از سطح نما برطرف میکند. به این ترتیب سطح مورد نظر بهطور دقیق شستوشو و جرمگیری شده و آماده رنگآمیزی میشود.
پر کردن درزها و ترکها
پس از انجام فرایند شستوشو و جرم گیری درزها و ترکهای روی سطح نما بهتر قابل مشاهده میشوند. به همین دلیل انجام فرایند دوم به نوعی وابسته فرایند اول است. بهعبارت دیگر هر چقدر مراحل شستوشو و جرمگیری دقیقتر و تخصصیتر صورت بگیرد، پر کردن درزها و ترکها نیز بهتر و کاملتر انجام میشود. معمولاً برای پر کردن ترکها و درزها به یک سری چسبهای مخصوص درزگیر که خاصیت ارتجاعی دارند نیاز دارید.
البته در برخی موارد ممکن است در کنار وجود درز و شیار، برآمدگیهایی نیز روی سطح کار مشاهده شود که در چنین شرایطی باید با استفاده تراشیدن محل و اعمال بتونهکاری ضد آب روی آن، مشکل را رفع کرد.
رنگآمیزی نمای ساختمان
در این مرحله باید سطح زیر کار بهطور کامل صاف و صیقل باشد. به همین دلیل جهت آمادهسازی کامل زیر کار و پایداری بیشتر رنگ، ابتدا از پرایمر مخصوص اکریلیکی استفاده میشود. به این ترتیب مراحل انجام رنگآمیزی نمای ساختمان به اتمام میرسد.
هزینه رنگ نما در ساختمان
هزینه و قیمت نقاشی نمای خارجی ساختمان به موارد متعددی بستگی دارد. بنابراین نمیتوان بهطور قطعی قیمت مشخصی را برای این منظور در نظر گرفت. رنگ مخصوص نمای ساختمان، دارای انواع و اقسام مختلفی است که بیشک هر کدام از آنها قیمت مخصوص به خود را دارند. برخی از موارد تاثیرگذار بر قیمت رنگ بدین شرح هستند:
- ضد آب بودن رنگ انتخابی
- میزان رنگ مورد نیاز برای رنگآمیزی
- مساحت نما
- نحوه خرید
- مرکز خرید و غیره.
لازم به ذکر است که مهارت نقاش نیز بر این مقوله تاثیرگذار بوده و هر چقدر تیم اجرایی رنگآمیزی نما حرفهایتر باشند بهتر میتوانند میزان رنگ مصرفی را مدیریت و در نتیجه هزینه نهایی را کاهش دهند.
جمعبندی: راهنمای انتخاب رنگ مناسب برای نمای ساختمان
رنگ مخصوص نمای خارجی ساختمان از جمله متریالهای پرکاربرد برای نماسازی بوده و این محصول با اهداف متعددی مورد اجرا قرار میگیرد. همانطور که میدانید هدف اصلی نماسازی ساختمان، زیبا سازی و دریافت جواز پایان کار از شهرداری است.
اما در هنگامی که برای نمای ساختمان از رنگ استفاده میشود، علاوه بر موارد ذکر شده اهداف دیگری نظیر ایجاد عایق رطوبتی و حرارتی بیخطر، افزایش استحکام و تکمیل اجرای بنای ساختمان با استفاده از مصالح سبک نیز محقق میشود.
سلام؛ انتخاب سبک طراحی نما در انتخاب ترکیب رنگ نمای ساختمان تاثیرگذر است؟
سلام؛ بله، سبک طراحی نمای ساختمان به شما کمک میکند تا از ترکیب چه رنگهایی در کنار هم استفاده کنید.
سلام؛ بهترین ترکیب رنگ نمای ساختمان کدام است؟
سلام، بهترین ترکیب رنگ نمای ساختمان را میتواند مختص ساختمانی باشد که متناسب با نوع نما، موقعیت جغرافیایی منطقه، سبک طراحی نما، نوع کاربری ساختمان، انتخاب ترکیب رنگ نمای آن انجام شده باشد.