ملکه الیزابت دوم در 8 سپتامبر 2022 و پس از طولانیترین دوره پادشاهی در بریتانیا درگذشت. ملکه انگلیس در کاخ باکینگهام که یکی از بزرگترین و مجللترین کاخهای بریتانیا محسوب میشود زندگی میکرد. درباره معماری کاخ باکینگهام و تاریخچه ساخت آن اطلاعات جالبی وجود دارد.
کاخ باکینگهام (Buckingham Palace) در شهر لندن و در مساحتی به اندازه 77000 مترمربع میشود که بخشهای زیادی از آن را زمین و باغ در بر گرفته است.این کاخ بیش از 3 قرن قدمت دارد و از یک خانهی قدیمی به مرور زمان تبدیل به کاخ و محل اقامت خاندان سلطنتی بریتانیا شده است. در ادامه 10 دانستنی جالب درباره کاخ باکینگهام گفته میشود. همراه ما باشید.
کاخ باکینگهام در اصل برای خاندان سلطنتی ساخته نشده بود
در سال 1703 دوک باکینگهام دوک شفیلد در محلهی وست مینستر لندن خانهی جدیدی برای خود ساخت. در سال 1761 پادشاه جورج سوم این ملک را از دوک باکینگهام خریداری کرد تا به عنوان یک خانه خصوصی برای همسر و فرزندانش استفاده شود. تا آن زمان کاخ باکینگهام که در نزدیکی اقامتگاه رسمی خاندان سلطنتی یعنی کاخ سنت جیمز قرار دات به عنوان خلوتگاه خصوصی پادشاه جورج سوم عمل میکرد.
کمتر از یک قرن بعد، زمانی که ملکه ویکتوریا در سال 1837 میلادی بر تخت سلطنت نشست، کاخ باکینگهام را به اقامتگاه رسمی خود تبدیل کرد. از آن زمان تاکنون ساختار و معماری کاخ باکینگهام چندین بار تغییر کرده و بخشهای جدیدی به آن اضافه شده است.
دیوارهای کاخ باکینگهام فسیلهایی از 200 سال پیش است
چیزی که در مورد کاخ باکینگهام شگفتانگیز است این است که علیرغم قدمت نه چندان زیادی که دارد، به هر طرف که نگاه کنید پر از پیچیدگی است. دیوارهای این کاخ یکی از عجیبترین بخشهای آن هستند. سنگهای آهکی زولیتی دیوارهای کاخ را تشکیل میدهند که این سنگها از توده های کروی کوچکی از جنس سنگهای رسوبی ساخته شدهاند.
بر اساس تحقیقاتی که روی دیوار باکینگهام انجام شده، سنگهای دیوار از بقایای معدنی موجودات ریز تشکیل شدهاند که در دانههای شن و ماسه یافت میشوند. به این ترتیب، قدمت فسیل های کوچکی که دیوارهای کاخ را تشکیل می دهند، به حدود 200 میلیون سال پیش باز می گردد. این نوع دیوارها را میتوانید در سایر مکان های دیدنی معروف مانند پنتاگون و ساختمان امپایر استیت هم مشاهده کنید که از این سنگها برای سازههای خود استفاده میکنند.
بخشهایی از این کاخ در جنگ جهانی دوم تخریب شد
هنگامی که جنگ جهانی دوم آغاز شد، پادشاه جورج چهارم بر تخت سلطنت نشسته بود. دولت بریتانیا از خاندان سلطنتی و پادشاه خواست که از لندن خارج شده و به مکانی امن بروند تا از آسیبهای جنگ در امان بمانند اما پادشاه جورج چهارم به توصیه آنها توجهی نکرد و در کاخ ماند. به همین دلیل ملکه الیزابت و فرزندانش نیز کاخ باکینگهام را در طول جنگ جهانی دوم ترک نکردند.
خاندان سلطنتی در طول جنگ در کاخ به تمرین با اسلحه پرداختند تا برای نبرد در شهر آماده باشند. در طول جنگ حملات زیادی به این کاخ شد که از آن میان بمب افکنهای آلمانی توانستند 9 بمب را با موفقیت به بخشهایی از کاخ بزنند که کلیسای کاخ یکی از آنها بود. قسمتهای تخریب شده از کاخ پس از پایان جنگ ترمیم شدند و بخشهای جدیدتری به آن اضافه شد.
این کاخ صدها نفر را در خود جای داده است
اگرچه بسیاری از مردم کاخ ملکه انگلیس را به عنوان اقامتگاه سلطنتی میشناسند اما شاید برای شما جالب باشد اگر بدانید که صدها نفر در این کاخ زندگی و کار میکنند. این کاخ علاوه بر ملکه و خانوادهی او، بیش از 800 کارمند دارد که به نوعی کاخ را خانه خود میدانند و شبانهروز در آن زندگی و کار میکنند. این کاخ با 188 اتاق مخصوص کارمندان، 52 اتاق برای مهمانان، 19 اتاق خواب، 78 حمام و سرویس بهداشتی و 92 دفتر کار یکی از بزرگترین کاخهای دنیا به حساب میآید.
گفته میشود تعداد اتاقهای باکینگهام به حدیست که خاندان سلطنتی به تنهایی نمیتوانند آن را پر کنند و برخی از اتاقها کاملا خالی از سکنه هستند. اتاقهای متعدد این کاخ بیشتر برای مهمانان و روسای جمهور و رهبران سایر کشورها که به این کاخ میآیند در نظر گرفته شده است.
معمار این کاخ اخراج شد
در اواسط قرن نوزدهم میلادی کار بازسازی و توسعه باکینگهام بر عهدهی جان نش (John Nash) معمار معروف بریتانیایی گذاشته شد. او به همراه ادوارد بلور، در اطراف حیاط مرکزی کاخ، سه قسمت جدید درست کرده و به محوطهی اصلی اضافه کردند. نکته جالب درباره جان نش، معمار این کاخ آن است که در طول اجرای پروژهی توسعه و بازسازی کاخ او مجبور به استعفا از سمت خود شد.
جان نش، در تخمین هزینههای بازسازی و توسعهی کاخ اشتباه کرده بود و در میانهی کار با مشکل کمبود بودجه مواجه شد. به دلیل اشتباه در برنامهریزی برای بودجه او مجبور به استعفا شد ولی در نهایت ایدههای او برای ایجاد فضایی نئوکلاسیک در محوطه کاخ به ثمر رسید و اگر نگاهی به بخشهای جدید کاخ بیندازید متوجه میشوید که از نظر معماری و زیبایی چیزی کمتر از سایر بخشها ندارد.
کاخ سلطنتی باکینگهام ویژگیهای منحصربفردی دارد
یکی از عجیبترین دانستنیها درباره کاخ ملکه انگلیس این است که این مکان تونلهای مخفی زیادی در زیر خود دارد که برای مواقع اضطراری از آنها استفاده میشود. این دالانهای مخفی و تودرتو به گونهای ساخته شده که توسط بازدیدکنندگان قابل دسترسی نیست و فقط کارمندان و خاندان سلطنتی از محل دقیق آن خبر دارند.
گفته میشود پادشاه جورج ششم در یکی از این کانالهای مخفی که در زیر کاخ ساخته شده مردی را پیدا کرده که سالها در آن زندگی میکرد. علاوه بر این تونلهای زیرزمینی، یک زمین تنیس بزرگ و همچنین دریاچهای خصوصی در محوطهی کاخ طراحی شده است.
طراحی داخلی کاخ باکینگهام به مرور زیباتر شده است
به پیشنهاد سر چارلز لانگ در اوایل قرن نوزدهم میلادی برای زیباسازی فضای داخلی کاخ از سنگهای مرمر رنگارنگ، آبی و صورتی استفاده شده است. این سنگهای مرمر رنگی را هنوز هم میتوانید در بخشهایی از کاخ مشاهده کنید. با به تخت نشستن پادشاه ادوارد هفتم در سال 1901 میلادی تغییرات زیادی در معماری داخلی کاخ ملکه انگلیس اجرا شد. پادشاه دستور داد از رنگهای کرم و طلایی بیشتر در طراحی و تزیین فضای داخلی کاخ استفاده شود.
در این دوران اتاقهای کوچکتر به سبک چینیها با وسایل تزیینی که از شهر برایتون خریداری شده بودند چیدمان شدند. از دیگر تغییراتی که در این دوره داده شد تزیین ورودی کاخ، تالار رقص، تالار مرمر، راه پله و سالنهای اصلی کاخ با نماهایی که مورد پسند پادشاه بود است. البته بسیاری از معماران معتقدند تغییراتی پادشاه ادوارد هفتم در کاخ داد با سبک جان نش (John Nash) معمار قبلی کاخ هماهنگی ندارد.
باشکوهترین اتاق کاخ، اتاق نشیمن سفید است
بسیاری از اتاقهای کاخ ملکه انگلیس بیشتر برای پذیرایی از مهمانان و سفرای سایر کشورها در نظر گرفته شدهاند. هر اتاق با توجه به موقعیت و تزئیناتی که دارد برای اهداف خاصی استفاده میشود. در سرتاسر کاخ 19 اتاق دولتی وجود دارد که در میان آنها اتاق نشیمن سفید باشکوهترین و زیباترین اتاق است.
قبل از ورود به اتاق نشیمن سفید باید از درب بزرگی که توسط آینهها پوشانده شده عبور کنید و پس ورود به اتاق ظروف چینی و مبلمان باشکوه فرانسوی و انگلیسی را مشاهده میکنید که با تم سفید و طلایی پوشانده شدهاند. استفاده از صندلی و مبلمان چوبی با روکشی از پارچههای سفید و طلایی جذابیت این اتاق را بیشتر کرده است. گفته میشود ملکه انگلیس قبل از هر مراسم رسمی به این اتاق میآمد تا برای مراسم آماده شود.
آثار هنری معروفی در کاخ وجود دارد
به کاخ سلطنتی باکینگهام میتوان به شکل یک موزه هم نگاه کرد. این کاخ در تابستانها برای بازدید عموم مردم باز میشود و همه میتوانند به بخشهایی از این کاخ دسترسی داشته باشند. در تالار اصلی کاخ شاهد آثار هنری برجستهای از هنرمندان معروف سراسر اروپا هستیم. نقاشیهای هنرمندانی نظیر روبنس، رامبراند و کلود مونه در این بخش از کاخ قرار داده شده که عموم مردم میتوانند آن را ببینند.
در این اتاق میتوانید تابلوهای نقاشی پرتره از اعضای خانواده سلطنتی را ببینید که روی دیوار نصب شدهاند. به عنوان نمونه میتوان به نقاشیهایی از ملکه ویکتوریا، پادشاه جورج سوم، ملکه شارلوت و تصاویری از اعضای فعلی سلطنت را مشاهده کنید که توسط هنرمندان برجستهای کشیده شدهاند.
پلکان بزرگ طلایی یکی از زیباتر بخشهای کاخ است
اگر عکسهای کاخ باکینگهام را مشاهده کرده باشید حتما پلکان طلایی را دیدهاید. این پلکان طلایی در بین سالهای 1825 تا 1830 میلادی و در طول پروژهی بازسازی و توسعهی کاخ ساخته شده است. معمار و طراح اصلی این پلکان جان نش (معمار برجسته بریتانیایی) بود. نردههای زیبای این پیکان بهم پیچیده از چوب درخت بلوط، لائورل و کنگر ساخته شده با رنگهای طلایی و قهوهای تزیین شده است.
نورپردازی پلکان طلایی به گونهای انجام شده که علاوه بر لوسترهای مجلل از نورهای تاکیدی هم برای روشنایی بیشتر این پلکان استفاده شده است. در سراسر پلکان روی دیوارها تابلوهایی از هنرمندان برجسته دنیا دیده میشود که در طول بالا آمدن از پله میتوان این تابلوها را مشاهده کرد.
سخن پایانی
کاخ باکینگهام اقامتگاه خاندان سلطنتی بریتانیا و یکی از جاذبههای گردشگری شهر لندن است. این کاخ فقط در فصل تابستان برای بازدید عموم مردم باز میشود. طراحی نئوکلاسیک، وجود آثار برجسته نقاشان و هنرمندان و معماری زیبای این کاخ باعث شده این مکان به یکی از محبوبترین بخشهای شهر لندن تبدیل شود با مرگ ملکه انگلیس، کاخ باکینگهام کماکان محلی برای اقامت پادشاه بعدی خواهد بود. در این مقاله 10 نکته جالب درباره کاخ ملکه انگلیس را معرفی کردیم.
پاسخ دهید
نمایش دیدگاهها