در سالهای نه چندان دور بیشتر از گچ برای ساخت سقف اتاق پذیرایی استفاده میشد. ساده و بیروح بودن گچ باعث شده به مرور زمان مصالح دیگری جای آن را بگیرند. یکی از جذابترین مصالحی که در سالهای اخیر برای ساخت سقف اتاق پذیرایی استفاده میشود، کناف است. کناف سقف پذیرایی هم از نظر ظاهری و هم از نظر کیفیت برتریهای زیادی نسبت به گچ دارد.
به کار بردن کناف برای سقف اتاق پذیرایی، هم هزینههای اجرایی را کاهش میدهد و هم دست شما را برای انتخاب طرحها و رنگهای پیچیدهتر باز میگذارد. این روش بیش از دو دهه است که وارد ایران شده و هنوز هم سقف پذیرایی خانهها را کنافکاری میکنند. در ادامه قصد داریم شما را با انواع سقف کناف پذیرایی، مزایا، معایب و نکات مهم در انتخاب آن آشنا کنیم. همراه ما باشید.
سوالات متداول:
کناف سقف پذیرایی در چند مدل طراحی میشود؟
کناف سقف پذیرایی در انواع ساده، کلاسیک، مدرن، گرد، مستطیلی و مربع شکل طراحی و اجرا میشود.
اجرای کناف سقف پذیرایی چه مزایایی دارد؟
قیمت ارزان، ایمنی و مقاومت بالا، سهولت در نورپردازی، عایق حرارت، وزن سبک و سرعت بالای اجرا از مزایای اجرای کناف سقف پذیرایی محسوب میشوند.
انواع کناف سقف پذیرایی
کناف صفحهای گچی و ساختار یافته است که با استفاده از سازههای فلزی گالوانیزه ساخته میشود و نوعی سقف کاذب است. این نوع سقف کاذب در محیطی خارج از خانه ساخته شده و سپس در اتاق پذیرایی یا بخشهای دیگر نصب میشود. طرح کناف سقف سالن پذیرایی انواع گوناگونی دارد که با توجه به ابعاد و معماری خانه تغییر میکند. انواع سقف کناف پذیرایی عبارت است از:
- پذیرایی ساده: این نوع کناف برای خانههایی که معماری داخلی پیچیدهای ندارند استفاده میشود و شباهت زیادی به گچکاری دارد. حتی در یک نگاه ممکن است کناف مخصوص سقف پذیرایی ساده را با گچکاری یا پتینه کاری سقف اشتباه بگیرید.
- پذیرایی کلاسیک: خانههایی که معماری کلاسیک و دکوراسیون سلطنتی دارند، رنگها، پردهها و نورهای موجود در آن از المانهای نسبتا کلاسیک و سنتی بهره گرفته، مدل کناف مخصوص به خود را دارند. اغلب برای ساخت کناف سقف اتاقهای پذیرایی کلاسیک از سقفهای کاغذ دو تکه استفاده میشود.
- دکوراسیون پذیرایی مدرن: به کار بردن نقوش و اشکال هندسی پیچیده در سبک کناف پذیرایی مدرن متداول است. خانههای مدرن شیوه نورپردازی و گچ بری خاص خود را دارند و میتوان کناف سقف پذیرایی مدرن را هماهنگ با دکوراسیون داخلی انجام داد.
- کناف سقف گرد: یکی دیگر از انواع کنافهای مخصوص سقف پذیرایی، کناف گرد است. این کناف به شکل دایرهای شکل در وسط سقف پذیرایی قرار میگیرد و لوستر پذیرایی هم در میان آن دیده میشود. از این نوع کناف سقف در خانههایی با هر ابعادی میتوان استفاده کرد اما اگر پذیرایی شما مستطیل شکل باشد، خود را بیشتر نشان میدهد.
- کناف سقف مستطیلی: محبوبترین نوع کناف سقف سالن پذیرایی، کناف مستطیلی است که تقریبا در تمام خانهها قابل اجراست. این کناف به دلیل شکل ظاهری خود قابلیت ترکیب شدن با کناف گرد را هم دارد و میتوان از هر دو در سقف پذیرایی استفاده کرد.
- کناف سقف مربع: همانند کناف مستطیلی، از کناف سقف مربعی هم در اتاق پذیرایی استفاده میشود. این مدل مناسب کسانیست که دوست دارند اتاق پذیرایی آنها تقارن و نظم منحصر به فردی داشته باشد.
- کناف سقف پذیرایی کوچک: آپارتمانهای امروزی اتاق پذیرایی خیلی بزرگی ندارند و به همین دلیل میتوان از کوچکترین مدل کناف سقف برای آنها استفاده کرد. این کناف ترکیبی از مدلهای گرد، مستطیلی و مربعی میتواند باشد که مناسب طراحی دکوراسیون پذیرایی کوچک است.
مزایا و معایب استفاده از کناف در سقف پذیرایی
انتخاب کناف به عنوان عنصر اصلی سقف پذیرایی گزینهی خوبیست اما بهتر است قبل از این کار تمام مزایا و معایب آن را بدانید. در ادامه شما را با این مزایا و معایب آشنا میکنیم:
مزایا
- قیمت ارزان: اولین و مهمترین دلیلی که کناف به گچ ترجیح داده میشود، قیمت ارزانتر آن است. اگرچه کناف هم از گچ ساخته شده اما میزان مصرف گچ در آن خیلی کمتر است و به همین دلیل هزینه تمام شدهی سقف کنافی کاهش پیدا میکند.
- ایمنی و مقاومت بالا: سقف کناف در پذیرایی ایمنی بیشتری را به همراه دارد. بخاطر استفاده از سازههای فلزی گالوانیزه در ساخت کناف، این مصالح یکپارچه هستند و روی ستونهای اصلی خانه سوار میشوند. به همین دلیل در صورت بروز زلزله، آسیبی نمیبینند و سر جای خود ثابت میمانند.
- سهولت در نورپردازی: برخلاف سقفهای گچی که برای نورپردازی آنها باید فرایند پیچیدهای را پشت سر بگذاریم، سقفهای کنافی اتاق پذیرایی نورپردازی را راحتتر کردهاند. پذیرایی به نور بیشتری نیاز دارد پس میتوان از نور مخفی هم در لایههای داخلی سقف کنافی استفاده کرد.
- عایق حرارت: یکی دیگر از مزیتهای سقفهای کنافی این است که گرمای اتاق پذیرایی را هدر نمیدهند. وجود لایههای فلزی و فضای توخالی در بین کناف از هدر رفتن گرما جلوگیری میکند. به همین دلیل بهترین انتخاب برای ساختمانهای آپارتمانی هستند تا گرمای محیط در خانه حفظ شود.
- وزن سبک: گچ بار مرده ساختمان را زیاد میکند و به همین دلیل ساختمان زودتر فرسوده میشود. اما به کار بردن سقف کنافی در اتاق پذیرایی به دلیل وزن سبکی که دارد، فشاری به ستونها وارد نمیکند. همچنین حملونقل این نوع سقف کاذب هم به دلیل وزن کمی که دارد، خیلی راحت است.
- سرعت بالای اجرا: در مقایسه با گچکاری سقف، نصب سازههای سقف کنافی به زمانی زیادی نیاز ندارد. بخش عظیمی از فرایند تولید و ساخت سازههای کنافی در کارگاه انجام میشود و فقط برای نصب آن زمان کوتاهی نیاز است.
معایب
- حساس در برابر ضربه: با وجود تمام مزیتهایی که سقف کنافی دارد، یکی از نقطه ضعفهای آن حساسیت بالا در برابر ضربه است. این نوع سقف در اثر ضربه، ترک بر میدارد. البته ترمیم کناف خیلی راحت است و میتوان ترکها را ترمیم کرد.
- حساس در برابر رطوبت: یکی دیگر از معایب کناف، حساسیت ان در برابر رطوبت و قطرات آب است. خوشبختانه در اتاق پذیرایی برخلاف آشپزخانه رطوبت بالایی وجود ندارد و به همین دلیل این نقطه ضعف کناف، در اتاق پذیرایی خیلی به چشم نمیآید.
اجرای کناف سقف پذیرایی
کناف کاری پذیرایی در ظاهر فرایند پیچیدهای نیست اما استادکاران برای طراحی، ساخت و نصب کناف مراحل نسبتا سختی را پشت سر میگذارند. مراحل اجرای کناف سقف اتاق پذیرایی عبارت است است:
- محاسبه: استادکاران در مرحلهی اول فضای مورد نیاز برای اجرای سقف را اندازهگیری میکنند. این کار از آن جهت اهمیت دارد که در طراحی مدل سقف کنافی بسیار تاثیرگذار است.
- طراحی و ساخت کناف: پس از اندازهگیری فضا، نوبت به طراحی سقف پذیرایی میرسد. این بخش با همکاری کارفرما و طراح انجام میشود و طرحی که مدنظر کارفرما است با توجه به فضای موجود، انتخاب شده و ساخته میشود. فرایند ساخت چند هفتهای زمان میبرد.
- زیرسازی فولادی: قبل از نصب سقف کاذب، باید زیرسازی آن در اتاق پذیرایی به درستی انجام شود.
- نصب کناف: مهمترین مرحله، نصب کناف در محلیست که زیرسازی انجام شده و این مرحله با حضور چند نفر انجام میشود.
- درزگیری، بتونه کاری، رنگ آمیزی: در مرحلهی آخر، پس از نصب سقف کاذب کنافی، نوبت به درزگیری، بتونهکاری و در صورت نیاز رنگآمیزی کناف میرسد و پس از آن کناف آماده است.
نکات مهم در انتخاب کناف سقف اتاق پذیرایی
حالا که با انواع کناف سقف اتاق پذیرایی و مزایا و معایب آن آشنا شدید، قبل از سفارش این نوع سقف کاذب، باید نکاتی درباره آن بدانید. در ادامه این نکات را بیان میکنیم.
نورپردازی کناف سقف پذیرایی
یکی از مهمترین دلایلی که سقف کنافی برای پذیرایی پیشنهاد میشود این است که میتوایند نورپردازی پذیرایی را تحت کنترل خود داشته باشید. در مراحل طراحی و ساخت سقف کنافی میتوانید از استادکار بخواهید فضای بیشتری برای نورپردازی LED یا هالوژنی برای شما در نظر بگیرد.
ویژگی جذاب سقفهای کنافی این است که میتوانید نورهای مخفی را در لبههای آن قرار بدهید. این نورها میتوانند رنگی (بنفش، زرد یا قرمز) باشند تا در صورت نیاز، فضایی رویایی به اتاق پذیرایی شما بدهند. بجز لوستر یا چراغهای آویز که از وسط کناف سقف خارج میشود شما میتوانید از نورهای LED یا SMD به عنوان نور مخفی باکس کناف اتاق پذیرایی استفاده کنید.
ارتفاع سقف پذیرایی
ارتفاع سقف عنصری کلیدی در تعیین نوع کناف است. به طور کلی ارتفاع سقف اتاقهای پذیرایی به سه دستهی زیر تقسیم میشود:
- پذیرایی با سقف کوتاه: اگر اتاق پذیرایی خانه شما سقف کوتاهی دارد، ساخت سقف کاذب با ضخامت بالا اصلا توصیه نمیشود. میتوانید سقف کنافی تخت با نورپردازی توکار را انتخاب کنید. این نوع سقف کنافی ضخامت کمی دارد و بیشتری فضای داخلی آن را نورهای LED یا هالوژنی در بر گرفتهاند.
- پذیرایی با سقف متوسط: برای خانههایی که ارتفاع پذیرایی آنها در حد متوسط است میتوان از هر نوع سقف کنافی استفاده کرد. فقط باید به انتخاب لامپها دقت کنید تا روشنایی اتاق پذیرایی در حد قابل قبولی باشد.
- پذیرایی با سقف بلند: در خانههایی که ارتفاع سقف پذیرایی آنها بلند است مشکلی برای شکل سقف کاذب ندارند و تنها مشکل نورپردازی محیط است. پیشنهاد میشود از نورپردازی تیره برای سقف کنافی چنین خانههایی استفاده کنید.
رنگ کناف سقف پذیرایی
به چالشبرانگیزترین بخش از انتخاب کناف سقف اتاق پذیرایی رسیدید. اکثر مردم ترجیح میدهند سقف کناف اتاق پذیرایی آنها سفید رنگ باشد و سپس با نورهای رنگی آن را تزیین کنند. اما ایدههای جسورانهتری هم برای رنگ کناف پذیرایی وجود دارد. رنگ کناف به سه مدل پلاستیکی، روغنی و اکریلیک تقسیم میشود که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند.
ارتفاع و متراژ اتاق پذیرایی در انتخاب رنگ کناف سقف تاثیرگذار است. به عنوان مثال اگر پذیرایی شما خیلی بزرگ نیست و ارتفاع دیوارها هم کم است، بهترین انتخاب برای شما کناف رنگ روشن خواهد بود. همچنین میتوانید از ترکیب دو رنگ روشن و تیره یا دو رنگ مکمل برای کناف استفاده کنید. به کار بردن رنگ طلایی در دکوراسیون به همراه سفید هم حال و هوایی سلطنتی به پذیرایی خانه شما میدهد.
هماهنگی با معماری داخلی خانه
طرح کناف سقف پذیرایی شما باید با معماری داخلی و دکوراسیون خانه هماهنگی داشته باشد. این موضوع اغلب در هنگام انتخاب مدل کناف سقف نادیده گرفته میشود و پس از ساخت سقف کاذب با محیطی شلخته مواجه میشویم. پس اگر خانهای با دکوراسیون مدرن دارید، حتما در انتخاب نورها و رنگ و مدل کناف سقف هم نگاهی مدرن داشته باشید.
قیمت کناف سقف پذیرایی
قیمت کناف سقف با توجه به مصالح، دستمزد و مدل آن متغیر است. این قیمت به نوسانات قیمت مصالح اصلی مانند گچ و سازهی فلزی هم ارتباط مستقیمی دارد. اما به طور کلی میتوان هزینه مصالح و دستمزد ساخت سقف کناف ساده را بین 170 تا 300 هزار تومان به ازای هر متر مربع در نظر گرفت.
قیمت کنافکاری سقف برای مدلهای دور باکس که نورهای مخفی هم در آن قرار داده میشود بین 150 تا 400 هزار تومان به ازای هر مترمربع است که این قیمت مربوط به بهار و تابستان 1401 میشود. اما به طور کلی هزینه کنافکاری سقف پذیرایی ارزانتر از گچکاری آن خواهد شد پس از این بابت خیالتان راحت باشد.
لازم به ذکر است که علاوه بر هزینه مصالح و دستمزد باید به هزینههای جانبی ساخت کناف هم اشاره کرد که ممکن است از قلم بیفتد. به عنوان مثال در برخی از مواقع باید قبل از نصب کناف سقف، رطوبت و ترکهای دیوار را با پشم سنگ بپوشانید که این کار به هزینههای نهایی نصب کناف اضافه میکند.
جمع بندی
برای ساخت سقف اتاق پذیرایی گزینههای زیادی پیش روی شما وجود دارد اما ارزانترین و سریعترین روش، کناف کاری است. کناف سقف پذیرایی به دلیل قیمت ارزان، وزن سبک، مقاومت بالا، عایق بودن در برابر حرارت و سهولت در اجرا به یکی از محبوبترین سقفهای کاذب بازار ایران تبدیل شده است. در این مقاله ویژگیهای مختلف این نوع سقف کاذب را بیان کردیم و برخی از مزایا و معایب آن را گفتیم. شما هم میتوانید پیشنهادات و نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سلام؛ در نورپردازی کناف سقف پذیرایی با ارتفاع کم از چه لوازمی استفاده کنیم؟
سلام؛ میتوانید سقف کنافی تخت با نورهای LED یا هالوژنی با روش اجرایی نورپردازی توکار را انتخاب کنید.
سلام؛ در طراحی دکوراسیون به سبک کلاسیک، سقف کناف پذیرایی را به چه رنگی انتخاب کنیم؟
سلام؛ رنگ طلایی و نقرهای معمولا در دیزاین سقف کناف پذیرایی استفاده میشود.