کلبهای چوبی در دل جنگل را تصور کنید! اکثر مردم از تصور حضور در چنین کلبهای حس خوبی دارند. در طراحی دکوراسیون خانه، استفاده از مواد و مصالحی که از جنس یا به رنگ چوب باشد، طرفداران زیادی دارد. اجرای کفپوش چوبی به همین دلیل است که بیشتر از سایر کفپوشها جذاب است. افراد میخواهند با تزیین کف خانه به رنگ چوب، حال و هوایی طبیعی به آن بدهند.
اگر سری به بازار بزنید، انواع کفپوش چوبی با جنس و قیمتهای مختلف را مشاهده خواهید کرد. کفپوش چوب مناسب برای خانهی شما باید از نظر رنگ، جنس، ضخامت و طول عمر به گونهای باشد که تا چندین سال بتوانید از آن استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم انواع کف پوش چوبی و مزایا و معایب هرکدام را به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
کفپوش چوبی چیست؟
همانطور که از نام کف پوش چوبی پیداست، به نوع بخصوصی از کفپوشها گفته میشود که جنس یا طرح آنها از چوب باشد. این نوع کفپوشها لزوما از جنس چوب طبیعی ساخته نمیشوند و در برخی از مدلها که در قسمت بعد بیان میکنیم، جنسی پلاستیکی دارند. اما به دلیل اینکه از طرح چوب برای آنها استفاده شده، آنها را هم در این دستهبندی قرار میدهند.
به طور کلی به کفپوشهایی که از جنس چوب ساخته شده باشند یا طرح نمای چوبی داشته باشند، کفپوش چوبی میگویند. استفاده از چوب طبیعی یک دست (الوار) برای کف خانهها خیلی متداول نیست. به همین دلیل از چوبهای مهندسی شده و فرآوری شده به عنوان کف پوش چوبی استفاده میشود که ماندگاری بیشتری دارند.
انواع کفپوش چوبی
کفپوشهای چوبی انواع گوناگونی دارند. برخی از آنها به دلیل جنس و شیوهی اجرای آنها گرانتر و برخی دیگر ارزانتر هستند. در ادامه انواع کفپوش چوبی را به شما معرفی میکنیم که عبارتاند از:
کفپوش پارکت
مشهورترین کف پوش چوبی که در بسیاری از خانهها و مراکز اداری و فروشگاهها مورد استفاده قرار میگیرد، کفپوش پارکت است. پارکتها از چوب طبیعی ساخته شدهاند و در اندازههای مختلفی تولید میشوند. پارکتها از چوب درختانی مانند افرا، بلوط، کاج یا صنوبر ساخته میشوند که هرکدام ویژگیها و قیمت متفاوتی هم دارند.
برای نصب پارکت به کف خانه از دو روش چسب و کلیک استفاده میشود. در روش اول پارکتها را با استفاده از چسب به زمین متصل میکنند و در روش دوم لبههای پارکتها به شکل کلیک و چفت طراحی میشوند و مانند پازل به هم متصل شده و اجرا میشوند. از پارکت میتوان در تمام فضاهای داخلی خانگی، اداری و فروشگاهی استفاده کرد.
مزایا:
- کیفیت بسیار بالای چوب به کار رفته در آن
- تنوع طرح و رنگ
- حالت طبیعی و زنده
- بالا بردن ارزش خانه
معایب:
- حساس در برابر رطوبت و خیسی
- حساس در برابر ضربه و اشیای نوک تیز
- احتمال ایجاد صدای جیرجیر در برخی از گوشهها
- هزینه بالا به دلیل طبیعی بودن مواد اولیه
کفپوش لمینت
نو دیگری از کفپوشهای چوبی که مانند پارکت طرفداران زیادی دارد، لمینت است. این نوع کفپوش از پارکت ارزانتر است و به همین دلیل خیلیها آن را به عنوان جایگزین پارکت استفاده میکنند. کف پوش چوبی لمینت از 4 لایه تشکیل شده که در لایه اول و چهارم مقاومسازی کفپوش در برابر آب، ضربه و خط و خش انجام شده، در لایه دوم مغز اصلی کفپوش وجود دارد و لایه سوم شکل ظاهری یا طرح لمینت قرار دارد.
کفپوشهای لمینت از الیاف چوب فشردهشده ساخته میشود و به همین دلیل قیمتی ارزانتر از پارکت دارد که از چوب طبیعی ساخته شده است. تصاویر و نقش و نگارهای متنوعی روی لمینت حک میکنند تا افراد بتوانند کفپوشی متناسب با دکوراسیون خانه خود انتخاب کنند. کف پوش چوبی لمینت را به روش کلیک اجرا میکنند و از چسب برای اجرای آن استفاده نمیشود.
مزایا:
- نصب راحت روی تمام سطوح بدون نیاز به چسب
- قابل جابهجایی و انتقال به مکان دیگر (مناسب اجارهنشینها)
- سرعت بالای نصب و اجرا
- مقاوم در برابر ضربه، لکه، سایش و حرارت
معایب:
- حساس در برابر رطوبت و خیسی
- تولید صدا در اثر قدم زدن روی آن
- طول عمر کمتر نسبت به پارکت
کفپوش بامبو
چوب بامبو یکی از مقاومترین و در عین حال زیباترین چوبهاییست که برای ساخت کف پوش چوبی از آن استفاده میشود. اگر دوستدار طبیعت هستید و نمیخواهید برای تزیین کف خانهی شما درختی قطع شود، میتوانید از کفپوش بامبو استفاده کنید. طول عمر بالا و مقاوم زیاد در برابر ضربه از مهمترین ویژگیهای کفپوشهای بامبو به شمار میرود.
برای اجرای بامبو از دو روش استفاده میشود؛ اگر کف خانه از جنس چوب باشد، میتوان کفپوش بامبو را با استفاده از میخ به آن متصل کرد. در روش دوم از چسب برای اتصال کفپوش بامبو به کف استفاده میشود. این نوع کفپوش در برابر نور خورشید بسیار حساس است و به همین دلیل بیشتر برای فضاهای داخلی به کار میرود.
مزایا:
- قیمت ارزانتر نسبت به پارکت و لمینت
- دوستدار محیط زیست
- طول عمر بالا
- مقاوم در برابر ضربه
معایب:
- حساس نسبت به رطوبت و آب
- حساس نسبت به تابش مستقیم نور خورشید
- تنوع طرح و رنگ کمتر از پارکت و لمینت
کفپوش ترموود
اگر به دنبال یک کفپوش چوبی بسیار مقاوم و مهندسیشده هستید، کفپوش ترموود بهترین انتخاب است. این نوع کفپوش از چوبهای مقاومسازی شده ساخته میشود. چطور؟ در فرایند تولید این کفپوشها، چوبها را در کورههای قرار میدهند و سپس سرد میکنند تا مقاومت آن در برابر سرما، گرما و رطوبت به طور چشمگیری افزایش پیدا کند.
از این نوع کفپوش حتی میتوان در مکانهایی که رطوبت بسیار زیادی وجود دارد هم استفاده کرد. ترموود را هم به عنوان کفپوش و هم به عنوان دیوارپوش در محیطهای خانگی و اداری مورد استفاده قرار میدهند. همچنین میتوانید ترموود را به عنوان کفپوش بالکن و تراس خانه هم به کار ببرید تا نمای جذابی به آن بدهد.
مزایا:
- مقاومت بسیار زیاد در برابر رطوبت و آب
- مقاوم در برابر پوسیدگی و حشرات
- طول عمری بسیار بالاتر از چوب معمولی
- عایق حرارت
معایب:
- قیمتی بالاتر از سایر کفپوشها
- تنوع طرح و رنگ کمتر
کفپوش طرح چوب PVC
یکی دیگر از کفپوشهایی که با اغماض میتوان در این دستهبندی قرار داد، کفپوش PVC طرح چوب است. به این نوع کفپوشها کفپوش وینیل هم میگویند و پایهای از پلیمر پلاستیک دارند. کفپوشهای PVC در واقع از جنس چوب نیستند و پایهای پلاستیکی دارند اما به دلیل طرح و رنگی که برای آنها انتخاب میشود، شباهت زیادی به پارکتهای چوبی دارند.
اگر به دنبال یک کفپوش طرح چوب ارزان قیمت و مقاوم در برابر رطوبت و آب هستید، کفپوش وینیل بهترین انتخاب است. از این نوع کفپوشهای طرح چوب میتوانید در طراحی حمام و سرویس بهداشتی هم استفاده کنید. برای اجرای کفپوشهای PVC از چسبهای مخصوصی استفاده میشود به همین دلیل پس از نصب، جابهجایی و انتقال آن به مکانی دیگر عملا غیرممکن است.
مزایا:
- قیمت ارزانتر از سایر کفپوشها
- وزن و ضخامت کمتر
- مقاومت بالا در برابر آب و رطوبت
- طول عمر بالا و نگهداری راحت
معایب:
- نرمی و لطافت پارکت یا لمینت را ندارد
- غیر قابل تعمیر هستند
- حساس در برابر خراش و پارگی
کفپوش لینولئوم
اگر به دنبال یک کفپوش دوستدار طبیعت و قابل بازیافت هستید، کفپوش لینولئوم را انتخاب کنید. این نوع کفپوش از ترکیب چند ماده با هم ساخته میشود و اولین بار در اواخر قرن 19 مورد استفاده قرار گرفت. در ساخت کفپوش لینولئوم از ترکیب روغن کتان، گرد چوب پنبه، خاک اره، صمغ درخت کاج، سنگ آهک، رنگدانه و لایه محافظ استفاده شده است.
کفپوشهای لینولئوم از نظر فرم ظاهری به سه دسته رول (شیت)، تایل و پارکتی تقسیم میشوند که هرکدام شیوهی اجرا و قیمت مخصوص به خود را دارند. البته باید توجه داشته باشید که در هر سه فرم از این کفپوش، یک لایهی محافظ در برابر رطوبت و حرارت قرار داده شده است تا مقاومت و طول عمر این نوع کفپوش را افزایش دهد.
مزایا:
- مقاوم در برابر رطوبت (ضدآب نیست)
- تا 40 سال طول عمر
- دارای بافتی نرم و لطیف
- سهولت در نظافت
- دوستدار طبیعت و قابل بازیافت
معایب:
- حساس در برابر ضربه و خراشیدگی
- نیاز به واکس زدن مداوم
کفپوش چوب پنبهای
آخرین مدل از انواع کفپوش چوبی را با معرفی کفپوش چوب پنبهای به پایان میبریم. این نوع کفپوشها از پوست درخت بلوط که آسیاب شده، ساخته میشوند. فرایند تولید این نوع کفپوشها به گونهایست که پس از آسیاب شدن پوست درخت بلوط در کورههایی با دمای بالا قرار میگیرد و سپس به صورت ورقههایی فشرده شده و برش داده میشود.
مهمترین ویژگی کفپوشهای چوب پنبهای مقاومت بالای آنها در برابر پوسیدگی و کپک زدن است. این نوع کفپوش که استفاده از آن بیشتر از یک قرن قدمت دارد، در کاهش آلودگی صوتی هم کمک کرده و مانند عایق صوتی عمل میکند. در فرایند اجرای این نوع کفپوش، یک لایه پلی اورتان در سطح آن ریخته میشود تا دوام و طول عمر این کفپوش افزایش پیدا کند.
مزایا:
- مقاوم در برابر رطوبت، کپک زدگی و پوسیدگی
- دوستدار محیط زیست (درختی بریده نمیشود)
- عایق صدا و گرما
- طول عمر بسیار بالا
معایب:
- غیرقابل تعمیر و ترمیم است
- امکان انتقال آن به مکانی دیگر وجود ندارد
- به لایهی محافظ و واکس نیاز دارد
نکاتی که قبل از خرید کفپوش چوبی باید بدانید
بجز جنس کف پوش چوب، نکات مهم دیگری هم وجود دارد که قبل از خرید باید به آنها توجه داشته باشید. برخی از مهمترین نکات را در زیر بیان کردهایم.
بودجه
قصد دارید برای کفپوش خانه چقدر هزینه کنید؟ توجه داشته باشید که کفپوشهای چوبی مخصوصا پارکت، قیمت نسبتا بالایی دارند و جایگزینهای ارزانتری هم برای آنها وجود دارد. با توجه به بودجهای که دارید از میان کفپوشهای چوبی مناسبترین را انتخاب کنید. به عنوان مثال کفپوشهای ترمو وود گرانقیمتترین و کفپوشهای PVC ارزانترین نوع هستند که میتوانید با توجه به بودجه خود خریداری کنید.
خوب است به این نکته هم توجه داشته باشید که کفپوشهای چوبی ارزش و اعتبار خانه را چند برابر میکند. بنابراین اگر قصد دارید در سالهای آینده خانهی خود را بفروشید، کفپوشهای چوبی میتوانند ارزش خانه را بیشتر کنند.
مکان نصب کفپوش
کفپوش را برای تمام خانه میخواهید یا بخش بخصوصی از آن؟ میتوانید از ترکیب چند نوع کفپوش چوبی در خانه استفاده کنید. مثلا برای اتاق پذیرایی و اتاق خواب، پارکت و برای سرویس بهداشتی و راهرو، کفپوش PVC را به کار ببرید. مکان نصب و اجرای کفپوش اهمیت زیادی دارد. آیا دائم در معرض رفتوآمد است؟ آیا مبل یا اجسام سنگین به صورت دائمی روی آن قرار دارند؟
حتما قبل از انتخاب کفپوش به این سوالات پاسخ بدهید و در حین خرید از فروشنده مشاوره بخواهید. برخی از کفپوشهای در برابر تابش مستقیم نور خورشید بسیار حساس هستند و تغییر رنگ میدهند. برخی دیگر در برابر تماس با رطوبت و خیسی متورم شده یا تغییر شکل میدهند. بنابراین بهترین کفپوش را برای مناسبترین مکان انتخاب کنید.
قابل جابهجایی یا ثابت
صاحبخانه هستید یا مستاجر؟ شاید قصد دارید به زودی خانهی خود را فروخته یا تغییر بدهید اما از ظاهر فعلی خانه هم راضی نیستید. در چنین مواقعی اگر قصد خرید کفپوش چوبی دارید، بهترین انتخاب، کفپوش لمینت است. این کفپوشها به زمین چسبانده نمیشوند و به راحتی میتوانید آنها را برداشته و به مکان دیگری منتقل کنید.
اما اگر خانهای نو دارید و میخواهید کف آن را با استفاده از کفپوشهای چوبی بپوشانید، بهتر است از کفپوشهای پارکت، ترموود یا بامبو استفاده کنید که کیفیت بالاتری دارند. همچنین اگر نرمی و لطافت کفپوش چوب برای شما اهمیت دارد، پارکت انتخاب بهتری خواهد بود چون هم از جنس چوب طبیعی ساخته شده و هم نرمی بیشتری دارد.
آمادهسازی کفپوش قبل از اجرا
یکی از موضوعاتی که ممکن است از قلم بیفتد، آمادهسازی کفپوش قبل از نصب در خانه است. توجه داشته باشید که اگر تایل یا رولهای کفپوش را از شهر یا مکانی با دمای متفاوت خریداری میکنید، حتما باید چند روز قبل از نصب، در دمای محیط خانه قرار بگیرد. این کار باعث میشود عملیات انبساط یا انقباض چوب انجام شده و پس از نصب دیگر تغییر اندازه ندهد. بنابراین در هنگام خرید به این موضوع هم توجه داشته باشید.
هماهنگی طرح و رنگ با دکوراسیون خانه
کفپوش یکی از مهمترین بخشهای خانه است که افراد دکوراسیون را با آن هماهنگ میکنند. بنابراین در هنگام خرید، به طرح و رنگ آن توجه کنید. بهتر است رنگی را انتخاب کنید که با رنگ دیوار (یا کاغذ دیواری) و سبک معماری داخلی خانه سازگار باشد. اگر خانهای با سبک معماری کلاسیک یا مدرن دارید، رنگهایی را برای کفپوش انتخاب کنید که هماهنگ با این سبک باشد.
اکثر کفپوشهای چوبی به رنگ چوب واقعی تولید میشوند و اصلا به همین دلیل است که جذابیت دارند. اما کفپوشهای چوبی با رنگهای سفید و خاکستری و طوسی هم طرفداران زیادی دارند.
استفاده از متخصص
حتما قبل از خرید کفپوش چوب به این سوال پاسخ دهید که چه کسی قرار است این کفپوش را برای شما نصب کند؟ حتما رزومه و نمونهکارهای او را مشاهده کنید. نصب و اجرای برخی از کفپوشها به تخصص بالایی نیاز دارد و حتما باید از افراد خبره در این کار استفاده کرد. به هیچ وجه کفپوش را به افرادی که تخصص و نمونهکار مشخص ندارند نسپارید.
سخن پایانی
انتخاب و خرید کفپوش چوبی باید با اطلاع از انواع کف پوشهای چوبی موجود در بازار انجام شود. کفپوشهای چوبی در انواع مختلف پارکت، لمینت، چوب پنبهای، بامبو و … تولید میشوند. برخی از این کفپوشها از چوب طبیعی، برخی دیگر از چوبهای فرآوری شده، برخی از پوست درختان و برخی دیگر از پلاستیک و با طرح چوب ساخته شده اند. در این مقاله مزایا و معایب هرکدام از این کفپوشهای چوبی را معرفی کردیم. نظر شما چیست؟ کدام مدل کف پوش چوب را مناسب میدانید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
پاسخ دهید
نمایش دیدگاهها