یکی از مشکلاتی که کفپوشهای چوبی دارند، حساس بودن آنها در برابر رطوبت و آب است. کفپوش پی وی سی (PVC) به همین منظور ساخته شد تا این کمبود را برطرف کند. برای مکانهایی که دائم در معرض رطوبت و آب قرار دارند، بهتر است از کفپوش وینیل یا همان PVC استفاده شود که یکی از فراوردههای نفتی و نوعی پلاستیک است.
خوشبختانه در بازار ایران کفپوش PVC در طرح و رنگهای بسیار متنوعی وجود دارد و افراد میتوانند با توجه به دکوراسیون و نیاز خود، کفپوش دلخواه خود را انتخاب کنند. اما پیش از انتخاب خوب است اطلاعاتی درباره این کفپوش داشته باشید. در ادامه به تاریخچه ساخت کف پوش PVC اشاره میکنیم و پس از بررسی لایههای آن، مزایا، معایب، بهترین مکان و قیمت کفپوش را مورد بررسی قرار میدهیم. همراه ما باشید.
کفپوش پی وی سی چیست؟ کفپوش وینیل چیست؟
واژهی پی وی سی (PVC) از واژهی Poly Vinyl Chloride که در واقع مادهی اصلی تشکیلدهنده کفپوش پی وی سی محسوب میشود. کربن، هیدروژن و کلر سه عنصری هستند که در ساخت این نوع کفپوش حضور دارند. به کفپوشهای PVC کفپوش وینیل یا کفپوش وینیلی هم گفته میشود که از نام مادهی اصلی آن گرفته شده است. مادهی PVC اولین بار در سال 1912 میلادی توسط والدو سیمون آمریکایی اختراع شد. پس از آن تولید کفپوشهای PVC به تولید انبوه رسید و تمام کشورهای دنیا به دانش تولید آن مجهز شدند.
در دهه 40 دو شرکت خارجی به نام وینیفلکس و کمپارس، کارخانههایی برای تولید PVC در ایران تاسیس کردند. کفپوشهای این دو شرکت در اوایل دهه 50 بخش بزرگی از بازار ایران را پر کرده بود و طرفداران زیادی هم پیدا کرد. هماکنون شرکتهای زیادی در ایران وجود دارند که به شکل تخصصی روی تولید کفپوشهای PVC با کیفیت در طرح و رنگهای مختلف فعالیت میکنند.
انواع کفپوش PVC
اگر قصد خرید کفپوش پی وی سی دارید و سری به بازار زده باشید با انواع کفپوشهای PVC آشنا شدهاید. این کفپوشها از نظر ابعاد به دو دستهی رولی و تایلی تقسیم میشوند که نمونهی تایلی طرفداران بیشتری دارد و کار نصب و اجرای آن هم راحتتر است.
اما از نظر ضخامت هم میتوان کفپوشهای PVC را در دستهبندی جداگانهای قرار داد؛ این کفپوشها در ضخامتهای مختلف 0.6، 1.6، 2.6 و 3 میلیمتر در بازار وجود دارد که هر چقدر ضخامت بیشتر شود، قیمت و نرمی کفپوش هم افزایش پیدا میکند.
لایههای تشکیل دهنده کفپوش PVC
در سالهای ابتدایی پس از اختراع PVC، کفپوشهای پی وی سی در اندازهی 20 در 20 سانتیمتر تولید و به بازار عرضه میشود. اما به مرور زمان، کفپوشهای رولی با ابعاد 15 در 90 سانتیمتر طرفداران بیشتری پیدا کرد و هنوز هم بیشترین استقبال از این شکل از کفپوش میشود. کفپوشهای PVC از چند لایه تشکیل شدهاند که هرکدام وظیفهای دارد. این لایهها عبارتاند از:
- لایه محافظ UV: بالاترین لایهی کفپوش PVC لایهی محافظ UV است. این لایه در برابر اشعهی مضر UV خورشید از کفپوش محافظت میکند. اگر قرار از کفپوش را در مکانی استفاده کنید که در معرض نور مستقیم خورشید باشد، حتما توجه داشته باشید که کفپوش شما، این لایهی محافظ را داشته باشد. برخی از کفپوشها این لایه را ندارند.
- لایه پوششی: برای محافظت از لایهی طرح و بدنهی اصلی کفپوشهای PVC از لایهای پوششی استفاده میشود. این لایهی پوششی اغلب از جنس پلی اورتان است تا در برابر ضربه، خط و خش و رطوبت از لایههای زیرین خود محافظت کند.
- لایه طرح (Pattern): طرح و رنگی که از کفپوش PVC مشاهده میکنید، در واقع همان لایهی طرح آن است. این لایه میتواند تصویری از چوب، سنگ یا هرچیزی باشد که به منظور زیبایی بیشتر کفپوش چاپ گرفته شده است. هرچقدر کیفیت چاپ در لایهی طرح بالاتر باشد، زیبایی آن بیشتر میشود و طبعا قیمت کفپوش هم افزایش پیدا میکند.
- لایه اصلی: مغز اصلی کفپوشهای PVC در این بخش قرار دارند. در واقع تمام لایههای بالایی قرار است در جهت زیباتر کردن و محافظت از این لایه عمل کنند. ضخامت این لایه از سایر لایهها بیشتر است و طول عمر و کیفیت یک کفپوش PVC ارتباط مستقیمی به این لایه دارد.
- لایه زیرین: کفپوش وینیل در برخی از مواقع با لایهی زیرین تولید میشود. این لایه به منظور ایجاد ثبات و چسبندگی بیشتر بین کف و کفپوش میشود و همچنین طول عمر کفپوش را افزایش میدهد.
مزایای کفپوش وینیلی
چرا باید از کفپوش پی وی سی استفاده کنیم؟ مگر چه مزیتی نسبت به سایر کفپوشهای موجود در بازار دارد؟ در این بخش به بررسی مزایا و نقاط مثبت کفپوشهای وینیلی یا همان پی وی سی میپردازیم.
- قیمت ارزانتر: به نسبت کفپوشهای سرامیکی و کفپوشهای چوبی، کفپوش PVC قیمتی به مراتب ارزانتر دارد. به دلیل استفاده از پلاستیک در ساخت این کفپوش، قیمت آنها پایینتر از سایر کفپوشهای موجود در بازار است.
- تنوع طرح و رنگ: در بازار ایران، طیف وسیع و متنوعی از کفپوشهای PVC وجود دارد که افراد میتوانند طرح و رنگ دلخواه خود را با توجه به دکوراسیون و نوع معماری مکانی که قرار است کفپوش در آن نصب شود انتخاب کنند.
- مقاوم در برابر رطوبت و آب: اصلا فلسفهی ساخت کفپوشهای PVC این بود که در برابر رطوبت و آب مقاومت بالایی داشته باشند. از این نوع کفپوشها برخلاف کفپوشهای چوبی میتوانید در مکانهای مرطوب مانند سرویس بهداشتی استفاده کنید.
- مناسب برای تمام مکانها: به دلیل مقاومت بالای کفپوشهای وینیلی، میتوانید آن را در هر موقعیتی استفاده کنید. این نوع کفپوشها هم مصرف خانگی دارند و هم در مکانهای اداری، تفریحی و پزشکی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
- طول عمر بالا: حداقل 20 سال را به عنوان عمر کفپوشهای پی وی سی در نظر بگیرید. طول عمر بالا یکی دیگر از مزیتهای این نوع کفپوشها به شمار میرود.
- نظافت و شستشوی راحت: به راحتی میتوانید با استفاده از جارو یا تی، سطح کفپوشهای PVC را تمیز کنید. همچنین میتوانید به طور کامل سطح آن را با آب شستشو بدهید.
- سرعت نصب بالا: یکی دیگر از مزیتهای این نوع کفپوش، سرعت بالای نصب و اجرای آن است. در عرض چند ساعت میتوان این نوع کفپوشها را در خانه نصب کرد. حتی خودتان میتوانید با جستجوی سادهای در اینترنت شیوه نصب آن در کف خانه را یاد بگیرید.
معایب کفپوش PVC
اگرچه کفپوشهای PVC مزایای متعددی دارند، اما بد نیست از نقاط ضعف این نوع کفپوشها هم اطلاع پیدا کنید. معایب کفپوشهای PVC عبارت است از:
- مصنوعی بودن: برخلاف کفپوشهای چوبی و سنگ که از مواد طبیعی برای ساخت آنها استفاده شده، کفپوشهای پی وی سی حالتی مصنوعی دارند. از مواد شیمیایی و فراوردههای نفتی برای تولید این نوع کفپوشها استفاده میشود که حالتی غیرطبیعی به آن میدهد.
- حساس به نور خورشید: اگر لایهی UV روی سطح بالای این کفپوش وجود نداشته باشد، در برابر نور مستقیم خورشید بسیار حساس است و در عرض چند سال رنگ خود را از دست میدهد.
- قابلیت اشتعال: برای ساخت این کفپوشها از پلاستیک که یکی از فراوردههای نفت است استفاده شده بنابراین کفپوش پی وی سی قابل اشتعال است. باید از نصب این نوع کفپوش در مکانهایی که احتمال اشتعال وجود دارد جلوگیری کرد.
- قابلیت ارتجاعی زیاد: از دیگر معایب کفپوشهای PVC انعطافپذیری بالای آنهاست. اگر جسم سنگینی مانند یخچال، مبل یا میز تلویزیون را برای طولانی مدت روی این کفپوش قرار بدهید، جای آن روی کفپوش حک میشود.
- ضخامت کم: کفپوشهای PVC اغلب در ضخامتهای 2 و 3 میلیمتر تولید میشوند و به همین دلیل در برابر گرما و صدا عایق نیستند. برای نصب آنها باید حتما زیرسازی باکیفیتی انجام شود و تمام فرورفتگی و آسیبهای کف به طور کامل برطرف شود.
- یکبار مصرف: کفپوشهای PVC را پس از نصب، دیگر نمیتوان جا به جا کرده و به مکان دیگری انتقال دهید. نصب مجدد این نوع کفپوشها تقریبا غیرممکن است و فقط برای یک مکان قابل استفاده هستند.
بهترین مکانها برای کفپوشهای PVC
کجاها میتوان از کفپوش PVC استفاده کرد؟ در این بخش به این سوال پاسخ میدهیم که بهترین مکانها برای کفپوش پی وی سی کجاست؟
- اتاق پذیرایی: طرح و رنگهای بخصوصی از کفپوش PVC وجود دارد که به طور خاص برای دکوراسیون پذیرایی طراحی شده است. این کفپوشها اغلب طرح چوب هستند تا نمایی شبیه به پارکت و کفپوشهای چوبی را به اتاق پذیرایی بدهند.
- اتاق خواب: کفپوش PVC را میتوان به عنوان کفپوش اتاق خواب هم استفاده کرد. بهتر است پس از نصب این کفپوش، فرش یا قالیچهی کوچکی روی آن پهن کنید تا گرمای بیشتری به اتاق داده شود.
- آشپزخانه: به دلیل مقاومت بالای کفپوشهای PVC در برابر رطوبت، این کفپوش یکی از بهترین انتخابها به عنوان کفپوش آشپزخانه است. البته باید توجه داشته باشید که این کفپوش در نزدیکی شعله یا حرارت قرار نگیرد چون قابلیت اشتعال دارد.
- راهرو: راهروها همیشه در معرض گرد و غبار هستند و باید دائما تمیز شوند. کفپوشهای PVC به گونهای طراحی شدهاند که با جارو و تی و کمی آب، به سادگی تمیز میشوند و به همین دلیل بهترین انتخاب برای طراحی راهرو ورودی آپارتمانها هستند.
- مکانهای اداری: شرکتهای خصوصی و مکانهای اداری هم یکی دیگر از اماکنی هستند که کفپوش PVC را میتوان در آن به کار برد.
- سالنهای ورزشی: به دلیل نرمی و انعطاف بالای کفپوشهای پی وی سی، میتوان از آنها در سالنهای ورزشی هم استفاده کرد.
- بیمارستانها: سهولت در نظافت یکی از مهمترین ویژگیهای کفپوشهای PVC است. به همین دلیل میتوان از آن در بیمارستانها و مراکز درمانی هم استفاده کرد.
- سالنهای آرایش: قابلیت تمیز کردن راحت کفپوشهای PVC امکان استفاده از آنها در سالنهای آرایش را هم فراهم کرده است.
بهترین رنگ کفپوش وینیل
کفپوش پی وی سی چه رنگی بخریم؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است به چند نکته توجه کنید. اول از همه اینکه رنگ کفپوش باید با معماری و سبک خانهی شما سازگار باشد. به عنوان مثال اگر معماری خانه شما مدرن است، بهتر است از رنگهایی استفاده کنید که با این سبک بیشتر هماهنگ باشد.
نکته دومی که باید توجه داشته باشید این است که طرح و رنگ کفپوش نباید روی کیفیت و کارایی آن تاثیر منفی بگذارد. ممکن است بخاطر خرید یک کفپوش با رنگ دلخواه خود، کیفیت کفپوش را فراموش کنید. بنابراین اولویت اصلی با کیفیت و جنس کفپوش است نه رنگ و طرح آن.
نکات مهم در انتخاب رنگ کفپوشهای PVC
- برای اتاق کار خانگی یا اتاق خواب افراد بزرگسال، طرح و رنگهایی را انتخاب کنید که تمرکز را بهم نریزد. طرح چوب یا رنگهای تیره میتوانند انتخاب خوبی باشند.
- برای طراحی دکوراسیون اتاق کودک، از کفپوشهایی با رنگ شاد مانند زرد یا قرمز استفاده کنید.
- اگر برای خانهی قدیمی خودتان کفپوش جدید سفارش میدهید، رنگی را انتخاب کنید که با مبلمان، پرده و سایر دکوراسیون هماهنگ باشد.
- اگر میخواهید فضای خانه بزرگتر به نظر برسد از کفپوشهای رنگ روشن استفاده کنید.
- اگر دوست دارید خانهی شما گرم و صمیمی دیده شود، کفپوشهای با طیف رنگی کرم را انتخاب کنید.
- برای آشپزخانه کفپوشی را انتخاب کنید که رنگ آن با کابینتها و دیوار هماهنگی داشته باشد.
مراحل نصب کفپوش پی وی سی
برای نصب و اجرای کفپوش وینیل باید مراحلی را پشت سر بگذارید. اگر قصد دارید خودتان کار نصب را انجام دهید، مراحل زیر را با دقت انجام بدهید:
زیرسازی
اولین و مهمترین کاری که قبل از نصب کفپوش در محل باید انجام دهید، زیرسازی مناسب است. بیشترین وقت و وسواس خود را در این مرحله خرج کنید. پیشنهاد میکنیم از ترکیب سیمان، پودر سنگ و چسب بتن برای هموار کردن سطوحی که برجستگی یا فرورفتگی دارند استفاده کنید.
نظافت
یکی از اشتباهاتی که افراد در نصب کفپوشهای PVC مرتکب میشوند عدم توجه به تمیزی محیط است. قبل از قرار دادن کفپوش در محل خود باید کف از هرگونه گرد و غبار، روغن، چربی و آلودگی تمیز شود. بهتر است یکبار به طور کامل کف را با آب بشویید تا کوچکترین آلودگیها هم پاک شوند. این کار به استحکام و طول عمر بیشتر کفپوش کمک میکند.
نصب
نوبت به مرحلهی نصب کفپوش رسید! روشهای مختلفی برای نصب کفپوشهای PVC وجود دارد. میتوانید کفپوش را به شکل لوزی، آجری، موزاییکی یا خشتی در کنار هم قرار بدهید. برش دادن تایلها از طریق کاتر تیز انجام میشود. فرایند چسب کاری را قبل از قرار دادن کفپوشها انجام بدهید. از چسبهای صنعتی که به چسب کفاشی معروف هستند برای نصب کفپوش استفاده کنید.
اجرای قرنیز
پس از نصب کفپوش، مرحلهی آخر اجرای قرنیز دور تا دور کفپوش است. این مرحله به تثبیت و استحکام بیشتر کفپوش کمک میکند. از قرنیزهایی از جنس MDF یا HPL به عنوان قرنیز استفاده میشود.
قیمت کفپوش پی وی سی
قیمت کفپوش PVC به چند عامل مختلف بستگی دارد؛ ضخامت، طرح، رنگ، اندازه، برند و فروشگاهی از آن خرید میکنید به طور مستقیم روی قیمت نهایی تاثیر میگذارند. برخی از کفپوشهای ایرانی ارزانتر از کفپوشهای خارجی هستند و کیفیتی مشابه خارجی دارند. همچنین خرید اینترنتی کفپوش PVC هم نسبت به خرید حضوری آن ارزانتر است و تخفیفهای خوبی دریافت میکنید.
به طور کلی، اگر بخواهیم کمی با عدد و رقم صحبت کنیم، برای خرید کفپوشهای PVC باید برای هر مترمربع، چیزی در حدود 150 هزار تومان در نظر بگیرید. این قیمت برای ارزانترین نوع کفپوش است. کفپوشهای باکیفیت معمولی قیمت در حدود مترمربعی 300 هزار تومان دارند.
سخن پایانی
اگر به دنبال کفپوشی با قیمت ارزان و مقاومت بالا در برابر رطوبت هستید، قطعا کفپوش پی وی سی بهترین انتخاب برای شما خواهد بود. این کفپوشها طول عمر بالایی (حداقل 20 سال) دارند و در برابر آب بسیار مقاوم هستند. به همین دلیل میتوان از کفپوشهای وینیل در مکانهای عمومی و فضاهایی که در معرض رطوبت است استفاده کرد. در این مقاله به معرفی کفپوشهای وینیلی، مزایا، معایب و قیمت آن پرداختیم. شما هم میتوانید نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
پاسخ دهید
نمایش دیدگاهها