همه چیز درباره کفپوش پلیمری؛ مزایا، معایب و کاربردها

منزل با دیوار‌های سفید و طوسی، کفپوش پلیمری طوسی، مبلمان طوسی روشن، پنجره‌هایی با فریم سفید و فرش سفید و مشکی طرحدار

کفپوش پلیمری یکی از اولین انتخاب‌ها برای محیط‌های اداری، کارگاه‌ها و کارخانجات صنعتی است. چنین محیط‌هایی از نظر بهداشتی باید دائما تمیز شوند و کفپوش آنها باید به گونه‌ای باشد که فرایند تمیز کردن کف به ساده‌ترین شکل ممکن انجام شود. کف پوش پلیمری تمام ویژگی‌هایی که یک محیط اداری یا کارگاهی به آن نیاز دارد را در اختیار شما قرار می‌دهد. 

کفپوش‌های پلیمری در چند دهه گذشته به یکی از متداول‌ترین کفپوش‌ها برای کارخانجات صنعتی مانند صنایع پتروشیمی تبدیل شده است. این روزها با تولید طرح و رنگ‌های مختلفی از این کفپوش، از آن برای محیط‌های خانگی هم استفاده می‌شود. در ادامه قصد داریم پس از معرفی کفپوش پلیمری و انواع آن، به بررسی مزایا و معایب و کاربردهای این نوع کفپوش بپردازیم. همراه ما باشید. 

 

کفپوش پلیمری چیست؟

مراحل اجرای کفپوش پلیمری طوسی رنگ در کف منزل

کفپوش پلیمری (Polymer Flooring) به یکی از انواع کفپوش‌ها گفته می‌شود که از ترکیب رزین‌ها، سخت‌کننده‌ها و موارد شیمیایی دیگر به وجود می‌آید. در واقع از ترکیب رزین‌ها و سخت‌کننده‌ها، ماده‌ای سفت و سخت تولید می‌شود که بهترین ماده برای پوشش سطوحی‌ست که احتمال خوردگی و سایش در آن‌ها وجود دارد؛ مانند محیط‌های مرطوب. 

در اصطلاح علمی، پلیمرها مولکول‌های بسیار طولانی هستند که معمولا از ترکیب هزاران واحد تکراری به وجود آمده‌اند. بسیاری از مواد مصنوعی و آلی پایه‌ی پلیمری دارند که از آن میان می‌توان به پلاستیک، چسب، رنگ و لاستیک اشاره کرد.

 

اجرای کفپوش پلیمری اپوکسی طیف طوسی، دیوار‌ها طوسی و فریم درب و پنجره‌ها چوبی

اما کف پوش پلیمری در سختی و مقاومت، نسبت به سایر پلیمرها، تفاوت بسیار زیادی دارد. کفپوش‌های پلیمری به شکل مایع روی سطوح ریخته می‌شوند و قبل از سفت و سخت شده، باید کاملا روی سطح پخش شوند. این نوع روکش‌ها از چند لایه تشکیل شده‌اند که در بخش‌های بعد به طور کامل توضیح می‌دهیم. وجود لایه‌های مختلف در این کفپوش باعث می‌شود هیچگونه درزی روی کفپوش وجود نداشته باشد.

 

ویژگی‌ها و مزایای کف پوش پلیمری 

پارکینگ منزل با کفپوش پلیمری طوسی، دیوار زرد و درب کرکره‌ای

در این بخش به بررسی برخی از ویژگی‌ها و مزایای کف‌پوش‌های پلیمری می‌پردازیم که عبارت است از:

  • مقاوم در برابر خوردگی، سایش و ضربه: یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که برای کفپوش‌های بتنی به وجود می‌آید، خوردگی و سایش آنهاست. کفپوش‌های پلیمری این مشکل را برطرف کرده‌اند و به همین دلیل در مکان‌هایی که کف دائم در معرض ضربه قرار دارد، کفپوش‌های پلیمری دوام بیشتری دارند تا کفپوش‌های بتنی مانند واش بتن.
  • مقاوم در برابر دما: کفپوش‌های پلیمری در برابر دماهای بسیار بالا یا بسیار پایین هم مقاوم هستند. برخی از انواع این نوع کفپوش‌ها تا دمای منفی 20 درجه سانتیگراد را هم تحمل می‌کنند و برای محیط‌هایی مانند سردخانه‌های صنعتی بسیار مناسب هستند. 

 

کفپوش پلیمری اپوکسی طوسی در محیط اداری، دیوار‌ها سفید و درب‌های شیشه‌ای

  • سطح غیر قابل نفوذ: یکی از مهم‌ترین مشکلات کفپوش‌های بتنی، نفوذ مواد شیمیایی به داخل آنها بود که با تولید کفپوش‌های پلیمری این مشکل برطرف شد. پلیمرها مانند پلاستیک هستند و به هیچ‌وجه مواد شیمیایی و حتی اسیدها نمی‌توانند به آنها نفوذ کنند. به همین دلیل طول عمر بالایی دارند و به استحکام و افزایش عمر سطح زیرین خود هم کمک می‌کنند. 
  • قابلیت ترمیم: پس از گذشت چند سال در صورتی که بخشی از یک کف‌پوش پلیمری دچار آسیب شود، می‌توان به راحتی آن را ترمیم کرد. این یکی دیگر از مزایای این نوع کفپوش‌ها به حساب می‌آید. 
  • سهولت در تمیز کردن: به دلیل جنسی که کفپوش‌های پلیمری دارند، گرد و غبار زیادی را به خود جذب نمی‌کنند. با این حال به راحتی می‌توان سطح این کفپوش را تمیز کرد و نسبت به کفپوش‌های بتنی نظافت کردن آن‌ها بسیار راحت‌تر است. 

 

منزل با کفپوش پلیمری اپوکسی طوسی، دیوار‌ها چوبی، درب چوبی و پنجره‌های قدی با فریم سفید

  • تنوع بالا: کفپوش‌های پلیمری اپوکسی و پلی اورتان که جزو پرفروش‌ترین‌های بازار هستند، در رنگ‌های متنوعی تولید می‌شوند. بنابراین می‌توان از آنها در تمام محیط‌ها با هر رنگ و دکوراسیونی استفاده کرد. 
  • اجرای سریع: نسبت به کفپوش‌های صنعتی دیگر، اجرای کفپوش‌های پلیمری بسیار سریع‌تر انجام می‌شود. بنابراین نیازی نیست وقت زیادی برای اجرای کفپوش صرف کنید. همچنین، کثیف‌کاری کمتری در اجرای این نوع کفپوش به وجود می‌آید که نسبت به کفپوش‌های بتنی قابل چشم‌پوشی است. 

 

معایب کفپوش‌های پلیمری 

مراحل اجرای کفپوش پلیمری توسط تکنسین در کف منزل

کفپوش‌های پلیمری با وجود مزایای متعدد، چند نقطه ضعف هم دارند که قبل از انتخاب آنها بهتر است بدانید. نقاط ضعف یا معایب کفپوش‌های پلیمری عبارت است از: 

  • سطح لغزنده: برخی از انواع کفپوش‌های پلیمری مانند اپوکسی، سطح لغزنده‌ای دارند. این موضوع زمانی مشخص می‌شود که کفپوش در محیط‌های مرطوب و خیس نصب شود. به طور کلی، کفپوش‌های پلیمری بهتر است در محیط‌های خیس و مرطوب مورد استفاده قرار نگیرند.  

 

منزل با کفپوش پلیمری طوسی، دیوار‌های سفید، دیوار سراسر پنجره، میز و صندلی ناهارخوری و مبلمان کرمی

  • مقاومت کم در برابر نور خورشید: یکی از معایب کفپوش‌های پلیمری آسیب‌پذیری آنها در برابر نور خورشید است. این نوع کفپوش‌ها در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید مقاوم نیستند و به مرور زمان دچار تغییر رنگ و کیفیت می‌شوند. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود از این کفپوش‌ها بیشتر در محیط‌های مسقف استفاده شود. 
  • بوی نامطبوع پس از نصب: به دلیل مواد به کار رفته در تولید کفپوش‌های پلیمری، این نوع کفپوش‌ها پس از نصب تا چند مدت بوی نسبتا نامطبوعی از خود منتشر می‌کنند. این بوی نامطبوع درواقع بوی آمونیاک است که ممکن است باعث ایجاد سردرد و حساسیت در افراد مختلف شود. 
  • قیمت بالا: کفپوش‌های پلیمری نسبت به کفپوش‌های صنعتی دیگر، قیمت نسبتا بالایی دارند. فرایند اجرای این نوع کفپوش‌ها هزینه زیادی دارد و پس از چند سال برای ترمیم یا تعویض آن باید دوباره هزینه شود. 

 

انواع کفپوش‌های پلیمری 

اجرای کفپوش پلیمری سفید رنگ در کف محیط اداری توسط دو تکنسیناجرای کفپوش پلیمری سفید رنگ در کف محیط اداری توسط دو تکنسین

کفپوش‌های پلیمری در انواع گوناگونی تولید می‌شوند که از نظر شکل ظاهری، مقاومت، انعطاف‌پذیری و شیوه اجرا با هم تفاوت‌های زیادی دارند. در زیر انواع مختلف این نوع کفپوش‌ها را معرفی می‌کنیم. 

 

کفپوش پلی یورتان 

انبار با دیوار‌های سفید و کفپوش پلیمری پلی یورتان طوسی رنگ و درب چوبی

یکی از مقرون به صرفه‌ترین کفپوش که در ایران هم به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد، کفپوش پلیمری پلی اورتان یا پلی یورتان است. این نوع کفپوش به دلیل مقاومت بالایی که در برابر خط و خش دارد و همچنین انعطاف‌پذیری بالا، در محیط‌هایی مانند بیمارستان‌ها، سالن‌های ورزشی، سردخانه‌های صنعتی و سالن‌های آرایش مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

 

کفپوش اپوکسی

کفپوش پلیمری اپوکسی طوسی در آشپزخانه منزل، میز چوبی، چهار صندلی، بین‌کابینتی طرحدار و کابینت‌های سفید

نوعی از کف پوش پلیمری محسوب می‌شود که از ترکیب رزین‌های پلیمری و سخت‌کننده‌ها به وجود می‌آید. ضخامت کفپوش‌های اپوکسی حداقل 2 میلی‌متر است و به همین دلیل مقاومت بالایی در برابر رطوبت، خوردگی، سایش و ضربه دارد. کفپوش‌های اپوکسی اگر روی سطح بتن کار شوند، دوام و استحکام بتن را افزایش می‌دهند و از کف در برابر مواد شیمیایی محافظت می‌کنند. 

کفپوش‌های اپوکسی به راحتی با رنگدانه‌ها ترکیب می‌شوند و به همین دلیل در رنگ‌های مختلفی قابل تولید و استفاده هستند. این نوع کفپوش براق بوده و بازتاب‌دهنده نور است و به همین دلیل به روشن‌تر کردن محیط هم کمک می‌کند. 

 

کفپوش پلی اسپارتیک

کفپوش پلیمری پلی اسپارتیک در محیط اداری با دیوار‌های طوسی و سقف نورپردازی خطی

اگر در محیطی با رطوبت بالا به یک کفپوش مقاوم نیاز دارید، کفپوش پلی اسپارتیک بهترین انتخاب است. این نوع کف‌پوش پلیمری یکی از سخت‌ترین کفپوش‌های موجود در بازار است. از ویژگی‌های جذاب آن باید به خشک شدن سریع آن اشاره کرد که جلوی ایجاد هرگونه درز یا شکاف را می‌گیرد. 

 

کفپوش MMA

اجرای کفپوش پلیمری MMA طوسی رنگ در کف محیط اداری توسط دو تکنسین

یکی دیگر از انواع کفپوش‌های پلیمری، کفپوش MMA یا متیل متاکریلات است که به دلیل سیستم دوگانه‌ای که در ساخت آن استفاده شده در برابر اسیدهای ضعیف و سایر حلال‌ها مقاومت بسیار بالایی دارد. از ویژگی‌های جذاب این نوع کفپوش باید به مقاومت آن تا دمای منفی 20 درجه سانتیگراد اشاره کرد که برای سردخانه‌ها بسیار مناسب است. انعطاف‌پذیری و سرعت خشک شدن بالا از دیگر ویژگی‌های این نوع کفپوش محسوب می‌شود. 

 

کفپوش تقویت‌شده با الیاف

منزل با کفپوش پلیمری تقویت شده با الیاف، آشپزخانه مدرن با کابینت‌های مشکی، جزیره سفید و راه پله با حفاظ شیشه‌ای و پله‌های مشکی

نوع دیگری از کفپوش‌های پلیمری، کفپوش‌هایی هستند که به وسیله الیاف (Fiber) تقویت شده‌‌اند. این نوع کفپوش‌های پلیمری بیشتر برای حمایت و ایجاد استحکام بیشتر برای سازه‌هایی مانند مخازن آب و قطعات کشتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. وزن بسیار سبک، انعطاف پذیری خوب و مقاومت بالا در برابر ضربه از مهم‌ترین ویژگی‌های این نوع کفپوش‌ها به شمار می‌رود. 

 

کاربردهای کفپوش‌های پلیمری 

کارخانه‌ای صنعتی با کفپوش پلیمری طوسی و آبی و زرد

در چه محیط‌هایی می‌توان از کفپوش‌های پلیمری استفاده کرد؟ در زیر برخی از مهم‌ترین کاربردهای کفپوش‌های پلیمری را بیان می‌کنیم که عبارت است از: 

  • کارخانجات صنعتی: یکی از اصلی‌ترین محیط‌هایی که به کفپوش‌های پلیمری نیاز دارند، کارخانجات صنعتی هستند. در این کارخانه‌ها از تجهیزات سنگین و مواد شیمیایی استفاده می‌شود که ممکن است به کف آسیب وارد کنند. به دلیل مقاومت بالای کفپوش‌های پلیمری نسبت به خوردگی، ضربه و مواد شیمیایی، بهترین انتخاب برای کفپوش کارخانجات هستند. 

 

محیط درمانی بیمارستان با کفپوش پلیمری کرمی و صندلی‌های انتظار رنگی

  • سالن‌های آرایش: محیط‌هایی مانند سالن آرایش که تمیزی و نظافت در آن‌ها حرف اول را می‌زند، باید کفپوشی تمیز و براق داشته باشند. کفپوش‌های پلیمری از جمع شدن گرد و غبار روی خود جلوگیری می‌کنند و به راحتی می‌توان سطح آنها را تمیز کرد. بنابراین یکی از بهترین انتخاب‌ها برای سالن‌های آرایش هستند. 
  • بیمارستان‌ها: مکان‌های پررفت‌وآمد مانند بیمارستان که دائما تخت‌های بیمارستانی در آن در حال حرکت هستند، به کفپوشی مقاوم نیاز دارند. کفپوش‌های پلیمری هم مقاومت بالایی در برابر ضربه و سایش دارند و هم تمیز کردن آنها راحت‌تر است.

 

کفپوش پلیمری سبز رنگ در محیط پالایشگاهی

  • پالایشگاه‌های پتروشیمی: تماس مواد شیمیایی مختلف با کف، باعث از بین رفتن کیفیت کفپوش می‌شود. اما کفپوش‌های پلیمری مقاومت بالایی در برابر تماس با مواد شیمیایی مانند اسیدها دارند. در پالایشگاه‌های پتروشیمی که دائما در معرض تماس با مواد شیمیایی هستند، بهترین نوع کفپوش، کف پوش پلیمری است. 
  • سالن‌های ورزشی: یکی دیگر از کاربردهای کفپوش‌های پلیمری، استفاده از آنها در سالن‌های ورزشی است. انعطاف‌پذیری بالای این کفپوش‌ها باعث می‌شود که به راحتی در سالن‌های ورزشی مانند سالن‌های فوتبال مورد استفاده قرار گیرند. سهولت در تمیز کردن و مقاومت بالا در برابر ضربه باعث شده کف‌پوش پلیمری بهترین انتخاب برای سالن ورزشی باشد.  

 

پارکینگ عمومی با کفپوش پلیمری آبی و طوسی با خطوط زرد و دیوار‌های سفید

  • پارکینگ‌های عمومی: کفپوش در طراحی مکان‌های پررفت و آمد مانند طراحی پارکینگ بهتر است از جنس پلیمر باشد. پارکینگ‌های عمومی به دلیل ترافیک بالایی که دارند و حضور روزانه چندین خودرو در آنها، بهتر است با کفپوش پلیمری پوشانده شوند. 
  • کفپوش کارگاه‌های تولیدی: از دیگر کاربردهای کفپوش‌های پلیمری می‌توان به استفاده از آن‌ها در کارگاه‌های تولیدی کوچک اشاره کرد. این نوع کفپوش‌ها طول عمر بالایی دارند، تمیز کردن آن‌ها راحت‌تر است و مقاومت بیشتری در برابر ضربه و تماس با مواد شیمیایی دارند که برای کارگاه‌های تولیدی بسیار مناسب است. 

 

حیاط منزل با کفپوش پلیمری طوسی، گلدان‌های سفالی طبیعی و منزل با دیوار‌های آجری

  • کفپوش پلیمری حیاط و پیاده رو: یکی دیگر از کاربردهای کفپوش‌های پلیمری استفاده از آنها در محوطه سازی و طراحی حیاط خانه است. البته خوب است بدانید که از موزاییک پلیمری بیشتر در طراحی حیاط خانه‌های ایرانی استفاده می‌شود که شکل خاصی از این کفپوش‌ها محسوب می‌شود. از موزاییک‌های پلیمری به عنوان کفپوش محوطه در راه رو هم استفاده می‌شود و در پیاده‌روهای عمومی و در حیاط خانه‌های ویلایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

 

کدام نوع کفپوش پلیمر را انتخاب کنیم؟

منزلی با درب سفید، دیوار‌های طوسی و کفپوش پلیمری اپوکسی قهوه‌ای

انتخاب یکی از انواع پلیمر برای محیطی که مد نظر دارید، کار دشواری‌ست. برخی از کفپوش‌های پلیمری برای محیط‌های صنعتی و برای اقلیم‌های بخصوص و موقعیت‌های خاص طراحی شده‌اند. بنابراین خرید یک کفپوش اشتباه ممکن است منجر به پشیمانی شما شود. در انتخاب نوع کفپوش پلیمری باید ملاحظات زیر را در نظر بگیرید: 

 

مقاومت در برابر حرارت

کفپوش پلیمری طوسی در محیط کارخانه با دیوار‌های گالوانیزه

کف پلیمری شما در معرض چه دما یا چرخه دمایی قرار می‌گیرد؟ اگر برای محیط‌هایی مانند سالن‌های آرایش یا محیط‌های کوچک که تفاوت دمایی در آن‌ها خیلی محسوس نیست قصد دارید، کفپوش خریداری کنید، کفپوش‌های ارزان پلی اورتان هم کار شما را راه می‌اندازد. اما اگر برای سردخانه‌ها یا گرمخانه‌های صنعتی قصد خرید کفپوش دارید، باید در انتخاب نوع پلیمر آن دقت کنید. 

 

میزان رفت و آمد (ترافیک) 

پارکینگ عمومی با دیوار‌های خاکستری، کفپوش پلیمری طوسی و ستون‌های قرمز

کف محیطی که به کفپوش نیاز دارد چقدر در معرض رفت و آمد است؟ آیا وسایل نقلیه‌ی سنگین هم قرار از روی این کفپوش عبور کنند؟ چه میزان؟ حداکثر وزنی که کفپوش باید تحمل کند چقدر است؟ قبل از انتخاب نوع کفپوش حتما باید به این سوالات پاسخ بدهید. برخی از کفپوش‌های پلیمری مقاومت بیشتری نسبت به سایش و وزن زیاد دارند و برای محیط‌های پررفت‌وآمد بهتر هستند. 

 

مقاومت باکتریایی 

کفپوش پلیمری آبی در راهروی بیمارستان با دیوار‌های سفید

آیا آلاینده‌های فیزیکی یا شیمیایی در محیط وجود دارند؟ این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که اگر قرار باشد از کفپوش در محیط‌های بیمارستانی، آزمایشگاهی یا کارخانجاتی که با مواد شیمیایی حساس سر و کار دارند استفاده کنید، باید نوع پلیمری که انتخاب می‌کنید، در برابر این مواد مقاوم باشد. 

 

مقاومت در برابر رطوبت

اجرای کفپوش پلیمری روی پارکت توسط تکنسین

کفپوش پلیمری چه میزان رطوبتی را باید تحمل کند؟ یا صرفا در یک محیط مرطوب قرار می‌گیرد یا قرار است دائما روی آن خیس باشد؟ برخی از انواع کفپوش‌های پلیمری در برابر رطوبت مقاومت کمتری دارند و بهتر است از آنها در محیط‌های خشک استفاده شود. 

 

کیفیت بستر 

اجرای کفپوش پلیمری طوسی در ساختمان توسط تکنسین

آیا بستری که برای قرار دادن کفپوش روی آن در نظر گرفته‌اید سالم است؟ به عنوان مثال اگر قرار باشد کف‌پوش پلیمری را روی کف بتنی اجرا کنید، باید حتما کفپوش بتنی کاملا سالم و یکدست باشد. اجرای کفپوش‌های پلیمری روی سطوح ناصاف غیرممکن است و باید بستر ترمیم شده و سپس پلیمری متناسب با جنس بستر برای آن در نظر گرفته شود. 

 

سخن پایانی 

باشگاه آقایان با دیوار‌های کرمی، وسایل ورزشی و کفپوش پلیمری نارنجی

محافظت از کف محیط‌های صنعتی، سالن‌های ورزشی و مکان‌هایی مانند بیمارستان یا سالن آرایش باید با کفپوش‌های خاص انجام شود. کفپوش‌های پلیمری بهترین انتخاب برای کف چنین محیط‌هایی هستند. این نوع کفپوش‌ها در برابر ضربه، خوردگی، تماس با مواد شیمیایی و اسیدها مقاومت بالایی دارند و به دلیل رنگ و کیفیتشان در بازار ایران بسیار پرفروش هستند. این کفپوش‌ها انواع گوناگونی دارند که در این مقاله اشاره شد. نظر شما چیست؟ نظرات و تجربیات خود از استفاده از کفپوش پلیمری را با ما در بخش دیدگاه‌ها به اشتراک بگذارید.