پارکت یکی از محبوبترین کفپوشهاییست که این روزها در بسیاری از خانهها استفاده میشود. کفپوشهای پارکت به دلیل تنوع بالای طرح و رنگ، دوام و نرمی و لطافتی که دارند، جزو پرفروشترین کفپوشهای بازار ایران و جهان هستند. به راحتی میتوان دکوراسیون خانه را با کفپوشهای رنگ چوب هماهنگ کرد و جلوهای زیبا به خانه بخشید.
اما چه نوع پارکتی برای خانه شما مناسب است؟ آیا از انواع مدلهای پارکت اطلاع دارید؟ قیمت پارکت در بازار ایران را میدانید؟ در ادامه قصد داریم پس از معرفی پارکت و تاریخچهی روی کار آمدن آن، به بررسی اجزای تشکیل دهنده، مزایا، معایب و انواع مدلهای پارکت بپردازیم. همراه ما باشید.
پارکت چیست؟
کلمهی پارکت (Parquet) از واژهای فرانسوی (parchet) گرفته شده که به معنی محفظهی کوچک است. اما در اصطلاح به کفپوشهای طرح چوب که در کف خانهها نصب میشوند و به عنوان عایقی در برابر سطح بتنی عمل میکنند، پارکت گفته میشود. در گذشته بیشتر از کفپوشهای ساخته شده از چوب طبیعی در خانهها استفاده میشد اما امروز انواع گوناگونی از کفپوشهای چوب مصنوعی، پلاستیکی و … تولید شدهاند.
به پارکت در زبان فارسی «چوب فرش» یا «کفپوش چوبی» هم گفته میشود. پارکتها به طور گسترده در خانهسازی مورد استفاده قرار میگیرند و به دلیل جنس آنها که اغلب از چوب است، بهتر است در معرض رطوبت و خیسی قرار نگیرند. انواع گوناگون پارکت ویژگیهای متفاوتی دارند که در بخش بعد به طور مفصل درباره انواع پارکت صحبت میکنیم.
تاریخچه پارکت
مانند صنعت عطرسازی و ساعتسازی که کشور فرانسه یکی از پیشگامان در آن عرصه بود، در صنعت تولید پارکت هم فرانسه در خط مقدم قرار دارد. اواخر قرن 16 میلادی، در شهر ورسای که در نزدیکی پاریس قرار دارد، برخی از ثروتمندان شهر تصمیم گرفتند به جای استفاده از سنگهای مرمر برای کف، از پارکتهای چوبی استفاده کنند که عایقی در برابر سرما باشد. در آن زمان کف خانهی افراد فقیر با سنگ و کف خانهی ثروتمندان با مرمر پوشانده میشد.
یکی از اولین افرادی که پیشنهاد استفاده از پارکت چوبی برای کف خانهها در ورسای را داد، معمار سوئدی، دانیل کرونستروم بود. در آن زمان پارکتها به شکل مربع، مستطیل و لوزی بودند و مانند سنگ مرمر کف خانه چیده میشدند. روی پارکتهای ورسای نقش و نگارهای متنوعی وجود داشت و با قیر داغ به کف خانه چسبانده میشد. اما تولید پارکت کف به طور گسترده به قرن 20 میلادی باز میگردد که کارخانجات به شکل صنعتی وارد این حوزه شدند.
انواع کفپوش پارکت
کفپوشهای پارکتی از نظر نوع کاربرد و جنس آنها به چند دسته تقسیم میشوند. برخی از این دستهبندیها به اشتباه در میان مردم رایج شده که به این موارد هم اشاره میکنیم. انواع مختلف پارکت کف عبارت است از:
پارکت چوبی
اصلیترین نوع کفپوش پارکتی از جنس چوب طبیعی ساخته میشود. در واقع وقتی از پارکت صحبت میکنیم، منظور کفپوشی از جنس چوب طبیعی است. در برخی از مواقع این نوع کفپوشها را به صورت یک لایه، دو لایه و سه لایه میسازند تا با افزایش ضخامت، دوام و ماندگاری آنها افزایش پیدا کند.
از پارکتهای چوبی در تمام بخشهای خانه مانند پذیرایی، اتاق خواب و آشپزخانه میتوانید استفاده کنید. این نوع پارکتها نباید در معرض رطوبت قرار بگیرند و قیمت بیشتری نسبت به سایر کفپوشهای موجود در بازار دارند. پارکتهای چوبی در برابر گرما و سرما مانند عایق عمل میکنند و میتوان گرمایش از کف را در زیر آنها اجرا کرد.
ویژگیها:
- زیبایی چشمنواز
- تنوع زیاد
- بالا بردن ارزش خانه
- قابلیت ترمیم
- طول عمر بالا
پارکت لمینت
نو دیگری از کفپوشها که به اشتباه به آنها پارکت لمینت گفته میشود، کفپوشهای لمینت هستند. این نوع کفپوشها از لایههای مختلف چوب که به وسیله مواد نگهدارنده و چسب روی هم قرار گرفتهاند، ساخته میشوند. کفپوشهای لمینت خود در انواع طرح و ضخامتهای مختلفی تولید میشوند و به دلیل قیمت ارزانتر، طرفداران زیادی دارند.
کفپوشهای لمینت که به آنها پارکت لمینت میگویند، مقاومت بالایی در برابر رطوبت و فشار دارند که دلیل اصلی آن، استفاده از مواد نگهدارنده و مقاومکننده در بین لایههای مختلف آنهاست. این نوع کفپوشها در طرح و رنگهای مختلفی تولید میشوند و شباهت زیادی به پارکتهای از جنس چوب طبیعی دارند.
ویژگیها:
- قیمت ارزانتر
- تنوع رنگ و طرح و ضخامت
- مقاومت بیشتر در برابر رطوبت
- طول عمر بالا
- مقاوم در برابر ضربه و خراشیدگی
پارکت وینیل (PVC)
یکی دیگر از انواع پارکت در بازار ایران به نام پارکت وینیل یا پارکت PVC معروف است. این پارکت کف در واقع از پلاستیک PVC ساخته شده و با فلسفهی وجودی پارکت که از جنس چوب بود، کاملا مغایرت دارد. اما در اصطلاح عامه به این نوع از کفپوش هم پارکت وینیلی یا پارکت PVC گفته میشود.
پارکتهای وینیل از پلیمر پلاستیک ساخته شدهاند و به همین دلیل ضخامت بسیار کمتری نسبت به پارکت لمینت و پارکتهای چوبی دارند. انعطاف پذیری بالای این نوع کفپوش و قابلیت نصب آسان آنها از جمله مزایای جذاب آنها محسوب میشود. نرمی و لطافت کمتری نسبت به پارکتهای دیگر دارند و نمیتوان به عنوان عایق گرما و سرما روی آنها حساب کرد.
ویژگیها:
- قیمت ارزانتر از تمام پارکتها
- قابلیت نصب آسان
- مقاوم در برابر رطوبت
- انعطافپذیری بالا
مواد تشکیل دهنده پارکت
پارکتهای چوبی از مواد و اجزای خاصی تشکیل میشوند که خوب است قبل از انتخاب این نوع پارکت برای کف خانه، با اجزای آنها آشنا شوید. در فرایند تولید پارکت، این اجزا به شکل لایهلایه و مهندسی شده روی هم قرار میگیرند تا کفپوشی یکدست، زیبا و با مقاومت بالا تولید شود. لایههای مختلف پارکت عبارتاند از:
- لایه اول سرامیک کاغذی: این لایه که در پایینترین قسمت پارکت قرار میگیرد خاصیتی ضدآب دارد و در تمام با کف خانه است. لایه اول در رنگهای مختلفی تولید میشود و باید به گونهای باشد که بتوان به راحتی آن را به کف خانه چسباند.
- لایه دوم مغز اصلی: لایه دوم که در آن چوب به کار رفته را در واقع مغز پارکت میدانند. در این بخش از چوب طبیعی یا چوبهای MDF یا HDF استفاده میشود. این لایه به هیچوجه ضدآب نیست و به همین دلیل در لایهی دوم قرار داده میشود تا کمتر در معرض رطوبت قرار گیرد.
- لایه سوم کاغذ دکوراتیو: ظاهر و نمای بیرونی پارکت در این لایه قرار دارد. در واقع آن چیزی که شما از یک پارکت مشاهده میکنید، لایه سوم آن است. این لایه در طرح و رنگهای مختلفی تولید میشود ولی جنس آن در تمام پارکتها یکسان است.
- لایه چهارم پلی اورتان: برای محافظت بیشتر از پارکت در برابر رطوبت و ضربه، یک لایهی پلیمری از جنس پلی اورتان روی پارکت کشیده میشود که مانند شیشه بوده و آن را براقتر میکند. این لایهی با محافظت از پارکت در برابر ضربه، طول عمر آن را هم افزایش میدهد.
مزایای کفپوش پارکت
چرا باید از کفپوش پارکت در خانه استفاده کنیم؟ چه مزیتی نسبت به پارکتهای دیگر دارد؟ نوبت به بررسی مزایای کفپوشهای پارکت رسید. برای پاسخ به این سوالات، مزایای پارکت کف را بررسی میکنیم:
- تنوع بالای طرح و رنگ: برای افراد خوشسلیقه که دوست دارند خانه را با دکوراسیون مورد علاقه خود طراحی کنند، پارکت بهترین انتخاب است. این نوع کفپوش، در طرح و رنگهای مختلفی تولید میشود و به همین دلیل با تمام سبکهای دکوراسیون خانه سازگار است. اگر خانهای با سبک مدرن یا کلاسیک یا مینیمال داشته باشید، کفپوش پارکت به عنوان کفپوش آشپزخانه، پذیرایی و اتاق خواب بسیار مناسب است.
- عایق صدا و حرارت: یکی از مهمترین ویژگیهای پارکتها این است که در برابر حرارت و صدا عایق هستند. در واقع میتوانید برای محافظت از پاهای خود در برابر سرمای زیاد فصل زمستان، کف خانه را با پارکت بپوشانید. همچنین برای خانههای آپارتمانی هم بسیار مناسب است و عایقی در برابر صدای طبقات محسوب میشود.
- نصب سریع و آسان: اینکه یک کفپوش بدون کثیفکاری و در سریعترین زمان ممکن نصب شود قطعا یکی از بزرگترین مزیتهاست. پارکتها را میتوان در عرض یک روز در خانه نصب کرد و فقط به چسب و یک فرد خبره نیاز خواهید داشت.
- لطافت و نرمی بالا: قدم زدن روی پارکتها خیلی جذاب است. نرمی و لطافت بالای کفپوش پارکت باعث میشود در اثر راه رفتن روی آن خسته نشوید. این کفپوشها در مقایسه با موزاییک و کفپوشهای دیگر، نرمی و لطافت بیشتری دارند. یکی از آیتمهای مناسب به عنوان کفپوش پله محسوب میشوند.
- وزن کم: یکی از بزرگترین مشکلاتی که کفپوشهای سنگ و سرامیک دارند این است که بار اضافی به ساختمان اضافه میکنند. برخلاف کفپوشهای سرامیکی، کفپوشهای پارکت وزن بسیار سبکی دارند و به همین دلیل وزن زیادی به ساختمان اضافه نمیکنند.
- دوستدار محیط زیست: پارکتها از چوب ساخته شدهاند و به همین دلیل پس از مستهلک شدن، قابل تعویض و بازیافت هستند. البته این خاصیت فقط برای پارکتهای چوبی صادق است و پارکتهای پلاستیکی این قابلیت را ندارند.
- سهولت در تمیز کردن: یکی دیگر از مزیتهای پارکتها این است که به راحتی میتوان آنها را تمیز کرد. برخلاف موکت و فرشها که ممکن است گرد و خاک و آلودگی در لابهلای تار و پود آنها پنهان شود، پارکتها بههیچوجه آلودگی را در خود نگه نمیدارند و به راحتی قابل نظافت هستند. بنابراین میتوانند به عنوان کفپوش بالکن و تراس مورد استفاده قرار گیرند.
معایب پارکت
پارکتها مزایای متعددی دارند که پیش از این ذکر شد، اما در برخی از موضوعات هم ایراداتی به آنها وارد است. بنابراین قبل از خرید پارکت بهتر است معایب پارکت کف را هم بشناسید. این معایب عبارتاند از:
- حساسیت نسبت به رطوبت: یکی از اولین و مهمترین معایب پارکتها، مقاومت پایین آنها در برابر رطوبت است. به این دلیل نمیتوان به راحتی پارکت را شستشو داد و تمیز کرد. در اثر برخورد مداوم آب به پارکت، این کفپوش تغییر رنگ و شکل میدهد.
- نامناسب برای گرمایش از کف: اگر قصد دارید در خانه سیستم گرمایش از کف راهاندازی کنید، پارکت، انتخاب مناسبی برای کفپوش نخواهد بود. این نوع کفپوش در اثر تماس مداوم با گرما تغییر شکل داده و کیفیت آن افت میکند.
- طول عمر کم: به نسبت کفپوشهای سنگی و سرامیکی، کفپوشهای پارکتی عمر کمتری دارند. آسیبپذیری این نوع کفپوشها خیلی بیشتر است و به همین علت کمتر از سرامیک دوام میآورند.
- قیمت بالا: با توجه به اینکه پارکتها طول عمر کمتری نسبت به سنگ و سرامیک دارند، پس از چند سال باید آنها را عوض کرد. بنابراین قیمت تمام شده برای نصب یک پارکت در بلندمدت بیشتر از قیمت استفاده از کفپوش سنگ و سرامیک است.
نکات مهم هنگام خرید کفپوش پارکت
با وجود تمام نکاتی که درباره انواع پارکتها، لایههای تشکیلدهندهی آن و مزایا و معایب گفتیم، هنوز هم نکاتی وجود دارد که قبل از خرید پارکت باید بدانید. در این بخش به طور خاص به بررسی این نکات میپردازیم.
- محل نصب پارکت: اولین سوالی که باید به آن پاسخ بدهید این است که پارکت را برای کدام بخش از خانه میخواهید؟ اگر مکانی پررفت و آمد مانند راهرو را در نظر گرفتهاید، بهتر است از پارکتهایی که ضخامت بیشتری دارند، استفاده کنید. به طور مثال در انتخاب کفپوش اتاق خواب، شاید بهتر باشد که به پارکت لمینت فکر کنید که سر و صدای کمتری هم دارد.
- رنگ پارکت: قطعا شما هم رنگ و نمای چوبی را بیشتر از سایر رنگها برای پارکت ترجیح میدهید. اما خوب است بدانید که پارکتها در رنگهای بسیار متنوعی تولید میشوند و میتوانید آنها را با دکوراسیون خانه هماهنگ کنید. البته صحیحتر این است که دکوراسیون با رنگ کفپوش ست شود!
- جنس چوب پارکت: اگر میخواهید پارکتی با چوب طبیعی خریداری کنید خوب است بدانید که از چوب درختهای مختلف برای ساخت پارکت استفاده میشود. به عنوان مثال چوب درخت افرا بیشتری مقاومت در برابر ضربه را دارد و چوب درخت کاج بسیار نرم است. همچنین چوب درخت زبان گنجشک مقاومت بالایی در برابر خوردگی، سایش و خراشیدگی دارد.
- مقاومت سایشی پارکت (AC): این درجهبندی استاندارد که به درجهبندی AC معروف است میزان مقاومت پارکت در برابر سایش را نشان میدهد. هرچقدر درجهی AC بالاتر باشد، یعنی مقاومت بیشتری در برابر رطوبت، خراشیدگی، ضربه و رطوبت دارد؛ بنابراین پارکت با درجه AC5 مقاومتر از پارکت با درجه AC1 است.
- شیوه نصب پارکت: بهتر است همین اول و قبل از خرید پارکت کف به این موضوع فکر کنید که نصب پارکت شما باید چطور انجام شود؟ آیا به زیرسازی، چسبکاری و ریخت و پاش نیاز است یا اینکه از روش نوین «کلیک» برای نصب پارکت استفاده میشود. خوب است این موضوع را با فروشندهای که پارکت را از او خریداری میکنید در میان بگذارید.
- گارانتی: در هنگام انتخاب پارکت به داشتن گارانتی (ضمانتنامه) معتبر برای آن توجه داشته باشید. کمترین میزان گارانتی یک پارکت 5 ساله است. همچنین میتوانید به استاندارد ایزو 9002 روی پارکت هم توجه کنید تا محصولی مطمئن و استاندارد بخرید.
- خرید آنلاین پارکت: این روزها در کنار فروشگاههای سنتی، فروشگاههای آنلاین هم وجود دارد که به صورت اینترنتی اقدام به فروش پارکت میکنند. بهتر است قبل از مراجعه به فروشگاههای سنتی، سری به سایتها بزنید و از تنوع و طرح و رنگهای مختلف پارکت مطلع شوید.
- بهترین مارک پارکت در ایران: یکی دیگر از موضوعاتی که میتوانید در هنگام خرید پارکت دقت کنید، مارک یا کمپانی سازندهی آن است. در ایران شرکتهایی مانند «البرز بلوط»، «گروه صنعتی پلی فریم اصفهان»، «کارخانه دابا»، «پارس آرای کوهستان»، «باروک» و شرکت «آرتا» اقدام به تولید پارکت میکنند که بسیار هم مشهور هستند.
قیمت پارکت در بازار ایران
عوامل مختلفی در تعیین قیمت پارکتها موثر است؛ از جنس پارکت و برند سازنده آن گرفته تا ضخامت، درجه AC و همچنین دستمزد نصب آن. اما به طور کلی میتوان یک عدد میانگین برای پارکتها در نظر گرفت. پارکتهای لمینت در بازار ایران قیمتی از 500 هزار تومان به بالا دارند ولی پارکتهای چوبی به مراتب گرانتر هستند و با قیمتهای بالای یک میلیون تومان به فروش میرسند.
سخن پایانی
پوشاندن کف خانه با پارکت، فارغ از اینکه به زیبایی و جذابیت بصری خانه کمک میکند، حس حضور در طبیعت را انتقال میدهد. صمیمیت و گرمایی که پارکت دارد، بسیار بیشتر از کفپوشهای سنگی و سرامیکی است. پارکتها انواع گوناگونی دارند و به دلیل دوام بالا، متنوع بودن، نصب راحت، لطافت و عایق بودن در برابر سرما بسیار پرطرفدار هستند. در این مقاله به بررسی مزایا، معایب، انواع مدلها و قیمت پارکت کف پرداختیم و نکاتی که قبل از خرید پارکت باید بدانید را مورد بررسی قرار دادیم. نظر شما چیست؟ تجربیات و نظرات خود را درباره استفاده از پارکت در خانه با ما در میان بگذارید.
پاسخ دهید
نمایش دیدگاهها