آشنایی با کاربرد و تفاوت‌های نمای کرتین وال 

نمای کرتین وال ساختمان تجازی با شیشه‌های مستطیلی براق آبی رنگ

ساختمان‌ها هم مانند بدن انسان از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل شده‌اند. به بخش خارجی ساختمان که در معرض دید همه قرار دارد نما گفته می‌شود. یکی از نماهایی که این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده، نمای کرتین وال است. این نما که به آن نمای دیوار پرده‌ای هم گفته می‌شود؛ ویژگی‌های منحصربه‌فردی نظیر مقاومت در برابر باد و خود ایستا بودن دارد و به همین دلیل از آن در نماسازی ساختمان‌های بزرگ استفاده می‌شود.

زیبایی ظاهری و مزیت‌های متعددی که نمای Curtain Wall دارد باعث شده که اقبال بیشتری به سمت این نما باشد. باید به این نکته هم اشاره کنیم که این نما فقط مخصوص ساختمان‌های خیلی بزرگ نیست و از آن در طراحی نمای مدرن آپارتمان‌های مسکونی هم استفاده می‌شود. به این نما، «نمای لامل» هم گفته می‌شود. در ادامه ویژگی‌های مختلف این نما را بررسی می‌کنیم.

 

سوالات متداول:

انواع نمای کرتین وال کدامند؟

نمای کرتین وال در دو مدل بدون فریم و فیس کپ طراحی و اجرا می‌شود.


نمای کرتین وال دارای چه ویژگی‌هایی می‌باشد؟

1. کاهش وزن بنا 2. عایق حرارتی و رطوبتی 3. عایق صدا 4. مقاومت در برابر زلزله و باد 5. ورود نور به داخل ساختمان 6. سرعت نصب بالا


نمای کرتین وال به چند روش اجرا می‌شود؟

نمای کرتین وال به دو روش استیک و یونیتایز اجرا می‌شود.

نمای کرتین وال چیست؟

نمای کرتین وال ساختمانی چند طبقه با فریم سفید و حاشیه آجری قرمز رنگ با فضای سبز

دیوار پرده‌ای یا کرتین وال (Curtain Wall) واژه‌ای انگلیسی‌ست که از ترکیب Wall به معنی دیوار و Curtain به معنی پرده تشکیل شده است. در نمای Curtain wall به نمایی گفته می‌شود که مانند دیوار مستحکم است و مانند پرده انعطاف‌پذیری بالایی دارد. دلیل انتخاب این نام برای این نما دقیقا همین موضوع بود. نمای لامل یا کرتین وال از ترکیب شیشه به عنوان پوسته خارجی و پایه به عنوان فوندانسیون داخلی ایجاد می‌شود و این سازه جلوی ساختمان قرار می‌گیرد.

نمای لامل یا Curtain Wall از نوع نمای خشک و تهویه شونده است و پس از اجرا، وزنی به خود ساختمان اضافه نمی‌کند چون وزن شیشه‌های نصب شده روی پایه‌ی لامل سوار است. این موضوع مزیت‌های فراوانی دارد که در ادامه به طور مفصل در این باره صحبت می‌کنیم.

 

تاریخچه نمای کرتین وال

نمای کرتین وال ساختمانی چندطبقه سر یک تقاطع با درخت های کوتاه و بلند

نمای دیوار پرده‌ای (Curtain wall) از کجای تاریخ در نماسازی ساختمان وارد شد؟ این سوالی‌ست که شاید برای شما هم مطرح شده باشد. از قرن 19 میلادی استفاده از شیشه به عنوان نمای ساختمان متداول شد. تصویر ساختمان‌هایی که با نمای شیشه‌ای در قرن 19 ساخته شده‌اند را می‌توانید در عکس‌های گرفته شده از آن دوران تماشا کنید. در آن زمان، نمای شیشه‌ای روی پوسته‌ی خارجی خود ساختمان سوار می‌شد و این موضوع باعث شده بود که بار زیادی به بدنه ساختمان وارد شود.

از اواسط قرن 20 نمای کرتین وال پا به عرصه گذاشت. به دلیل تولید انبوه آلومینیوم و توسعه این صنعت، استفاده از سازه‌ای که شیشه روی آن سوار باشد مرسوم شد. قاب آلومینیومی پایه‌ی اصلی نمای Curtain Wall است و به همین دلیل از آن زمان تاکنون شاهد گسترش استفاده از این نما بوده‌ایم.

 

ساختار اصلی نمای کرتین وال

نمای کرتین وال با طرح هندسی نامنظم، فریم مشکی و حاشیه‌های سفید رنگ

به بیان ساده، نمای Curtain Wall از ترکیب سه عنصر «شیشه»، «شاسی» و «لامل» به وجود آمده است. لامل در واقع همان سازه‌ی آلومینیومی مشبک است که از بیرون ساختمان هم دیده می‌شود و شیشه را روی آن نصب می‌کنند. شاسی، محلیست روی لامل که شیشه در آن قرار می‌گیرد.

لامل‌ها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند که لامل آلومینیومی، فولادی و چوبی پرکاربردتر هستند. باید به این نکته هم اشاره کرد که بهترین نوع لامل، لامل آلومینیومی است که به دلیل وزن کمتر و مقاومت بالاتر بیشتر از این لامل در نمای ساختمان نیم پیلوت و انواع آپارتمان‌های مسکونی و تجاری استفاده می‌شود. هزینه‌ی اجرای نما با لامل آلومینیومی ارزان‌تر است.

 

انواع دیوار پرده‌ای (Curtain Wall)

نمای کرتین وال ساختمان با فریم مشکی، شیشه های مستطیلی عمودی و حاشیه‌های سنگی قهوه ای

نمای کرتین وال به شکل‌های مختلفی دسته‌بندی می‌شود اما متداول‌ترین دسته‌بندی، انواع آن از نظر نوع نصب است که عبارت است از:

 

بدون فریم (Frameless)

نمای کرتین وال ساختمانی چند طبقه بدون فریم با حاشیه های فلزی

اگر نمای لامل شما از به گونه‌ای اجرا شود که از بیرون، قاب یا فریم‌های بین شیشه‌ها دیده نشود به آن طراحی فریملس یا بدون فریم گفته می‌‎شود. این دسته دو زیر مجموعه دارد:

  • سیستم فول فریم (Full Frame):  در این روش از یک چسب (پایه سیلیکونی) به عنوان پر کننده فضای بین شیشه‌ها استفاده می‌شود. شیوه‌ی کار به این شکل است که باید قبل از اجرا، چسب مورد نظر درون فریمی ریخته شود. به این فریم «کاست» هم می‌گویند. سپس با استفاده از پیچ و پرچ، این کاست به شیشه‌ها متصل شده و ثابت می‌شود.
  •  سیستم یو چنل (U Channel): این شیوه دقیقا مانند فول فریم است با این تفاوت که چسب پایه سیلیکونی در کاستی به شکل U ریخته می‌شود. این کاست U شکل سپس با استفاده از لقمه‌های فلزی بین فضای خالی بین لامل‌ها ریخته می‌شود.

 

فیس کپ (FaceCap)

نمای کرتین وال ساختمانی چند طبقه با شیشه‌های دودی مربعی با فریم مشکی

لامل‌ها از ترکیب ستون‌های افقی و عمودی تشکیل شده‌اند. اگر یکی از این لامل‌ها حذف شوند و به جای آن از لاستیک EPDM و چسب استفاده شود این نوع طراحی را فیس کپ می‌گویند.

 

ویژگی‌های کرتین وال

نمای کرتین وال با شیشه های بی رنگ شفاف، سورمه‌ای های مات و حاشیه آجری

در ابتدای بحث گفتیم که استفاده از نمای لامل یا دیوار پرده‌ای (Curtain Wall) مزیت‌های متعددی دارد. در این بخش مزیت‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • کاهش وزن بنا: به دلیل استفاده از آلومینیوم و ساخت سازه‌ای جدا از بنا، نمای لامل باری به ساختمان اضافه نمی‌کند. در واقع بار این نما روی دوش خود آن است و این یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این نما محسوب می‌شود.
  •  عایق حرارتی و رطوبتی: در زمینه عایق کاری نمای ساختمان‌های پوشیده شده از کرتین وال، به دلیل استفاده از شیشه و پوشانده درزهای بین شیشه‌ها به روش‌های گوناگون، سیستم نماسازی دیواره پرده‌ای مانند سپری در برابر رطوبت و حرارت عمل می‌کند. در واقع به جای تماس مستقیم نور خورشید یا باران با خود ساختمان، نمای لامل جلوی این عوامل قرار می‌گیرد و این موضوع عمر بنا را افزایش می‌دهد.

 

نمای کرتین وال سورمه‌ای ساختمانی تجاری با شیشه‌های عمودی و حاشیه سورمه‌ای

  •  عایق صدا: نمای دیوار پرده‌ای علاوه بر حرارت و رطوبت در برابر ورود صدای محیط هم عایق است. این مزیت ویژه زمانی بیشتر حس می‌شود که از نمای کامپوزیت و نمای تراکوتا برای ساختمان استفاده کنید که عایق صدا نیستند.
  •  مقاومت در برابر زلزله و باد: در ساخت نمای دیوار پرده‌ای از سازه‌ای مجزا در جلوی ساختمان استفاده شده و این سازه به شکلی کاملا اصولی و مهندسی شده نصب می‌شود. به همین خاطر این نما در برابر باد و زلزله به شدت مقاوم است.
  • ورود نور به داخل ساختمان: پوشاندن جلوی ساختمان با شیشه باعث می‌شود که در تمام طول روز، نور خورشید وارد محیط ساختمان شود. نکته اینجاست که در بسیاری از نماسازی‌ها جلوی ورود نور گرفته یا محدود می‌شود و نمای Curtain wall خوشبختانه جلوی ورود نور را به هیچ عنوان نمی‌گیرد.
  •  نصب سریع‌تر این نما: به دلیل ساختارمند بودن این نما، اجرا آن خیلی سریع‌تر و ساده‌تر از نماهای دیگر انجام می‌شود. بخش عمده‌ای از کار، قبل از اجرا روی نقشه انجام می‌شود و مرحله‌ی اجرا صرفا روی هم قرار دادن پازل‌هاست.

 

روش‌های نصب کرتین وال

نمای کرتین وال ساختمانی تجاری با شیشه های براق عمودی و دو گلدان بزرگ جلوی آن

تا اینجا درباره انواع دیواره پرده‌ای و ویژگی‌های آن صحبت کردیم. اما شیوه‌ی اجرای این نما روی ساختمان هم موضوع بسیار مهمی‌ست. به طور کلی دو روش برای نصب کرتین وال روی ساختمان وجود دارد که عبارت‌اند از:

 

روش نصب استیک (Stick)

نمای کرتین وال ساختمانی چند طبقه با شیشه های آبی مستطیلی افقی

در یک جمله می‌توان گفت که روش استیک یعنی بخش عمده‌ای از اجرا و نصب Curtain wall در محل پروژه انجام می‌شود. پس از انجام محاسبات فنی و طرح‌ریزی نقشه‌ی شیشه و لامل‌ها، تمام تجهیزات به محل پروژه انتقال داده می‌شود و مهندسان با توجه به نقشه، برش‌ها و نصب لامل را انجام می‌دهند. این روش برای نماسازی ساختمان‌های معمولی، نمای ساختمان تجاری و نمای اداری و حتی نمای ساختمان ویلایی متداول است. به دلیل اجرا و نصب لامل در محل پروژه، هزینه‌ی این روش خیلی کمتر است.

 

روش نصب یونیتایزد (Unitized)

نمای کرتین وال ساختمانی تجاری با شیشه‌های مثلثی شفاف و فریم های طوسی

«همه چیز در کارخانه انجام می‌شود!» این بهترین توضیحی‌ست که می‌توان درباره روش نصی یوتینایزد گفت. در این روش تمام قطعات پس از محاسبه در کارخانه روی هم نصب می‌شوند و پس از انتقال به محل پروژه، مهندسان، قطعات را به صورت پازل کشویی در محل خود نصب می‌کنند.

 

جمع‌بندی: تجربه زیبایی و مقاومت با نمای کرتین وال!

نمای کرتین وال تیره برای ساختمان تجاری بزرگی با شیشه‌های مستطیلی عمودی

نمای کرتین وال (Curtain Wall) یا دیوار پرده‌ای که به آن نمای لامل هم گفته می‌شود نوعی نمای شیشه‌ای محسوب می‌شود. تفاوت عمده‌ی این نما با نمای شیشه‌ای این است که سازه‌ای آلومینیومی (یا فولادی یا چوبی) برای قرار دادن شیشه‌ها در جلوی ساختمان ایجاد می‌شود و شیشه روی این بنا قرار می‌گیرد. کاهش بار ساختمان، مقاومت در برابر زلزله و باد، عایق بودن در برابر رطوبت، حرارت و صوت تنها بخش کوچکی از ویژگی‌های این نما محسوب می‌شود. نظرات خود درباره نمای لامل را در بخش دیدگاه‌ها با ما درمیان بگذارید.