نمای ساختمان اولین چیزی است که در هویت و زیبایی بنا تاثیرگذار است. طبیعتا عوامل بسیاری در طراحی نمایی خاص و جذاب موثرند اما یکی از شاخصههای اصلی که در جذابیت نما از اهمیت بالایی برخوردار است، طراحی پنجره در نماست. پنجره میتواند نقش اصلی را در جلوهی بصری نمای ساختمان ایفا کند، لذا جزو عناصر مهم در طراحی نما به شمار می رود. به همین دلیل، طراحی پنجره مناسب، یکی از چالشها در ساختوساز میباشد که باید باتوجه به معماری ساختمان و شرایط آبوهوایی منطقه انتخاب شود. نکتهی دیگری که در طراحی پنجره حائز اهمیت است، در نظر گرفتن ابعاد و تعداد پنجره، برای تامین نور موردنیاز و کاهش انتقال حرارت و صوت میباشد. طراحی پنجره در نما به خودی خود میتواند نمایی باشکوه خلق کند، از این رو لازم است مالکان و طراحان، اطلاعات دقیق و جامعی در این حوزه کسب کرده و با دانش کافی به طراحی بپردازند. بلاگ نو در این مقاله، شما را در انتخاب و طراحی اصولی پنجرهها در نما، همراهی میکند.
سوالات متداول:
برای طراحی اصولی پنجرهها در نمای ساختمان باید چه مواردی را مدنظر قرار دهیم؟
1. ابعاد و اندازه پنجرهها 2. نوع چیدمان پنجرهها 3. توجه به ارتفاع استاندارد طبقات ساختمان 4. توجه به تعداد پنجرهها 5. توجه به سبک طراحی نما از مواردی هستند که در طراحی اصولی پنجرهها در نمای ساختمان باید مدنظر قرار دهیم.
آیا میتوانیم پنجرهها را به عنوان المان تزئینی در نمای ساختمان در نظر بگیریم؟
بله؛ یکی از المانهای اصلی طراحی نمای ساختمان، پنجرهها میباشند که شما میتوانید با طراحی اصولی و زیبا آنها را به عنوان المان تزئینی در نمای ساختمان به کار ببرید.
چه مواردی در انتخاب فرم کلی پنجرههای نمای ساختمان تاثیرگذارند؟
سبک طراحی نما از مواردیست که در انتخاب فرم کلی پنجرهها تاثیرگذار است. بنابراین برای طراحی نمای ساختمان زیبا و جذاب بهتر است در انتخاب سبک طراحی نما توجه کنید.
برای طراحی نما به سبک مدرن از چه نوع پنجرهای استفاده کنیم؟
پنجرهها در نمای این ساختمانها بهتر است با سبک مدرن همخوانی داشته باشند. پنجرههای عریض و شیشهای با فریم فلزی و چوبی برای انعکاس سبک مدرن بسیار پرکاربرد هستند.
نقش پنجره در ساختمان
همانطور که میدانید، پنجره در هر خانهای نقشی حیاتی دارد و در واقع چشم خانه است. پنجرهها علاوهبر تامین نور و تهویهی هوا، از عناصر مهم در زیبایی دکوراسیون داخلی و نمای ساختمان به شمار میروند. در ادامه نقش پنجره در ساختمان را به صورت جزئیتر بررسی میکنیم تا با در نظر گرفتن این عوامل، راحتتر بتوانید دست به انتخاب بزنید.
- نورگیری: همه ما میدانیم که یکی از وظایف اصلی پنجره، تامین نور و دید مناسب میباشد. طبیعتا انتخاب پنجرههایی با عبور نور بیشتر، مناسبترند چرا که علاوهبر ویو بهتر، موجب افزایش روشنایی در محیط خانه خواهند شد.
- تهویهی هوا: اندازهی پنجره و جهت باز شدن آن میزان تهویهی هوا خانه را تعیین میکند. لذا انتخاب صحیح پنجره و طراحی و نصب آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
- زیبایی در دکوراسیون داخلی و نما: استفاده از پنجره و شیشه در نما ساختمانهای اداری، تجاری، آموزشی، حتی طراحی نما و ساخت خانه درختی و… به جلوهی بصری ساختمان زیبایی میبخشد و علاوهبر آن، در طراحی دکوراسیون داخلی ساختمان نیز موثر است. اگرچه ممکن است به دلیل موقعیت قرارگیری ساختمان، شرایط آبوهوایی و سلیقه ناچار شوید عوامل مهمتری را در اولویت قرار دهید، اما نگران نباشید با وجود تنوع زیاد پنجرهها، به راحتی میتوانید انتخابی مناسب و درست داشته باشید.
شاخصههای اصلی برای انتخاب پنجره در نما
- سبک معماری
اولین و مهمترین عاملی که باید در طراحی پنجره در نظر گرفته شود انطباق طرح و ظاهر پنجره با سبک معماری نما است. لذا در هنگام انتخاب حتما این نکته را در اولویت قرار دهید تا نمای ساختمان به زیباترین شکل ممکن طراحی شود.
- هزینه
از شاخصههای مهم دیگر برای انتخاب پنجره، بودجهی تعیین شده است. بنابراین لازم است در انتخابهایتان قیمت و هزینهی تمام شده پنجره را نیز لحاظ کنید.
- زیبایی
طبیعتا یکی از فاکتورهای مدنظر هر شخصی برای انتخاب پنجره، ظاهر آن است که میتوان با توجه به سلیقه شخصی و سبک معماری ساختمان انتخابی مناسب و زیبا داشت.
- بهرهوری
بهرهوری و کارایی پنجره، از شاخصههای مهمی است که لازم است هنگام خرید مدنظر قرار دهید. پیشنهاد ما به شما این است که برای افزایش بهرهوری، عایق حرارتی و صوتی بودن پنجره را نیز در نظر بگیرید.
- کیفیت و امنیت
امروزه با طراحی هوشمندانه، اکثر پنجرهها به استانداردهای امنیتی مجهزه بوده و در کنار کیفیت مناسب، امنیت قابل قبولی را نیز ارائه میدهند. کیفیت و دوام پروفیل پنجره، میتواند در امنیت پنجره تاثیرگذار باشد. از این رو انتخاب فریمی با دوام و مستحکم از اهمیت بالایی برخوردار است.
- عایق صوتی
امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و ایجاد آلودگیهای صوتی زیاد، عایق صوتی بودن منازل بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. به همین سبب بازار رقابت بر سر این گزینه در بین تولیدکنندگان و سازندگان پنجره داغ است. پنجرههای دوجدارهی جدید با ارائهی ویژگیهای مختلف، عملکرد متفاوتی را در میزان عایق بودن در برابر صوت از خود نشان میدهند که میتوانید متناسب با نیاز و بودجهی خود مناسبترین نوع آن را انتخاب نمایید.
- عایق حرارتی
عایق حرارتی بودن پنجرهها، همانند مورد ذکر شدهی قبل، مسئلهای جدی است که میتواند در لیست اولویتهای افراد قرار گیرد. زیرا تنظیم دمای خانه و جلوگیری از هدررفت انرژی امری مهم و حیاتی است. پنجرههای دوجداره بر خلاف پنجرههای قدیمی نقش موثری را در عایقبندی حرارتی ایفا میکنند و اتلاف انرژی کمتری دارند.
انواع پنجره بر اساس جنس
قبل از اقدام به خرید پنجره، لازم است انواع آن را بشناسید و به طور دقیق با ویژگیهای هرکدام آشنایی داشته باشید. بنابراین در ادامه با ما همراه باشید تا با انواع مختلف پنجرهها و خصوصیات آنها آشنا شوید. در ضمن فراموش نکنید که محصول انتخابی، علاوهبر داشتن استانداردهای لازم، باید از تنوع، زیبایی و استحکام مناسبی برخوردار بوده و از جهت اقتصادی مقرونبهصرفه باشد.
پنجره چوبی
قاب چوبی، از قدیمیترین نوع پنجره است که به دلیل در دسترس بودن در گذشته، کاربرد زیادی داشت. البته امروزه نیز در سبکهای مختلف خانهها مورد استفاده قرار میگیرد. چرا که نمای چوبی، زیبایی منحصربهفردی را به نمای کلاسیک ساختمان میبخشد. البته باید این نکته را نیز در نظر بگیرید که نصب و نگهداری این نوع از پنجره، نسبت به سایر پنجرهها نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد. این نوع پنجرهها دارای مزایا و معایب مختلفی هستند که در ادامه آورده شده است:
مزایا:
- عایق صوتی است.
- رنگپذیر است و میتوانید آن را به رنگ دلخواه خود درآورید.
- چوب به دلیل نارسانا بودن، از اتلاف انرژی جلوگیری میکند و در واقع عایق حرارتی است.
معایب:
- در برابر ضربه مقاومت کمی دارد.
- چوب در برابر آتشسوزی بسیار آسیبپذیر است.
- نیاز به رنگآمیزی و تعمیرات دورهای منظم دارد.
- ممکن است در معرض نفوذ حشرات و پوسیدگی قرار گیرد.
- برای مناطق مرطوب مناسب نیست، زیرا آب به آن نفوذ میکند.
نکته: اگر به دنبال پنجرهای با طرح چوب هستید، نگران نباشید، امروزه انواع کامپوزیت پنجرههاو پنجره گیوتینی این امکان را فراهم کردهاند. لذا میتوانید از فریمهای جدید که ظاهر چوبی دارند و معایب پنجره چوبی را نیز برطرف کردهاند، استفاده نمایید.
پنجره آهنی
پنجره آهنی یکی دیگر از انواع پنجره ساختمان است که در حال حاضر کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. با اینکه این نوع پنجرهها چند مزیت قابل توجه دارند اما معایب و ویژگیهای منفیشان، مزایای آن را تحت تاثیر قرار می دهند.
مزایا:
- رنگپذیر هستند.
- از مقاومت خوبی در برابر ضربه برخوردارند.
معایب:
- عایق صوتی و حرارتی نیست.
- به مرور زمان دچار زنگزدگی میشود.
- به علت سنگینی موجب بالا رفتن وزن کلی سازه میشود.
- به دلیل وزن زیاد، حمل و نصب آن با سختی انجام می شود.
- عایق مناسبی برای گرما و سرما نیست و موجب اتلاف انرژی میشود.
پنجره آلومینیومی
قاب آلومینیوم در گذشتهای نه چندان دور، به دلیل داشتن مزایای فراوان، از پرکاربردترین نوع پنجره بود. اگرچه امروزه نیز کاربردهای زیادی دارد اما انواع جدید پنجرهها با ارائهی ویژگیهای منحصربهفرد در رقابت با این پروفیل، بازار را تسخیر کردهاند. با این حال این متریال به علت محاسن زیاد همچنان پرطرفدار است.
مزایا:
- قابلیت رنگپذیری دارد.
- حمل و نصب آسانی دارد.
- در برابر رطوبت مقاوم است.
- به دلیل مقاومت بالا، عمر طولانی دارد.
- سبک وزن است و وزن کلی سازه را کاهش میدهد.
- به دلیل استحکام کششی مناسب، قابل تولید در فریمهای نازک و ظریف است.
معایب:
- عایق حرارتی و صوتی نیست.
- موجب اتلاف انرژی می شود.
اگرچه معایب این نوع پنجره قابل چشمپوشی نیست، اما نمیتوان کفهی سنگین مزایای آن را نیز نادیده گرفت. لذا برای رفع این مشکل ترمال بریکها طراحی و ساخته شدند. در پنجره آلومینیومی ترمال بریک از اتلاف انرژی جلوگیری شده و پنجره عایق حرارت و صوت میشود.
پنجره PVC و UPVC
امروزه با توجه به رشد چشمگیر تکنولوژی و صنعت ساختوساز روز به روز شاهد ورود محصولات جدید ساختمانی به این صنعت میباشیم که یکی از پنجرههای سبک نوین در صنعت ساختمان پنجرههای PVC و UPVC هستند. این نوع پنجرهها، علاوهبر کیفیت بالا در ساخت، قابل بازیافت نیز میباشند که یکی از مزایای بسیار مهم برای متریالهای ساختمانی محسوب میشود. به دلیل رشد جمعیت و افزایش وسایل نقلیه، آلودگی صوتی یکی از معضلات عمده در جوامع شهری محسوب میشود. این مسئله اهمیت متریالهایی که در مقابل انتقال صدا عایق هستند را دوچندان کرده است. تکنولوژی ساخت پنجرههای UPVC به شکلی میباشد که قابلیت عایق صوتی و حرارتی را فراهم میکند. ضمنا استفاده از این پنجرههای دوجداره به دلیل جلوگیری از هدررفت سرما و گرما، هزینههای اضافی در مصرف انرژی را کاهش میدهد. از دیگر مزیت این نوع پنجره، وزن سبک آنها میباشد که کار حمل و نقل و نصب آنها را آسان میکند.
به طور کلی متریال UPVC نوع تکاملیافتهی PVC است و عایق بهتری در مقابل حرارت و صوت میباشد. همچنین UPVC با توجه به مواد سازندهی آن از انعطافپذیری بیشتری نسبت به پروفیل PVC برخوردار است. بنابراین توانایی تحمل ضربه و فشار بیشتری را دارا میباشد و در مقابل آتشسوزی مقاوم است. با توجه به تفاوت شرایط آبوهوایی در نقاط مختلف، مقاوم بودن در برابر نور خورشید و اشعه ماورا بنفش یک معیار مهم برای انتخاب پنجره محسوب میشود. مشکل اصلی فریم PVC عدم ثبات رنگ در برابر تابش آفتاب است که پروفیل UPVC به دلیل داشتن اکسید تیتان این مسئله را برطرف نموده و مقاومت بسیار خوبی را در مقابل تغییر رنگ و رنگ پریدگی از خود نشان میدهد. ایران کشوری آفتابی در اغلب روزهای سال است و لازم است تا در ساختوسازها این مورد نیز در نظر گرفته شود.
مزایا:
- در برابر صدا و حرارت عایق است.
- دارای تنوع رنگ مناسبی میباشد.
- در برابر رطوبت و نفوذ آب مقاوم است.
- به دلیل وزن سبک، نصب و حمل آن آسان است.
- در مقابل آتشسوزی از مقاومت بالایی برخوردار است.
- در مقابل رنگ پریدگی و تغییر رنگ در برابر نور خورشید مقاوم است.
- بهترین نوع عایق را فراهم کرده و انرژی گرمایی و سرمایی را حفظ میکند.
معایب:
این نوع پنجره، نسبتا نوظهور است و تکنولوژی ساخت پیشرفته و جدیدی دارد. به همین دلیل در حال حاضر، معایب چندانی ندارد. با توجه به نکات و مزایای ذکر شده، از مهمترین عوامل محبوبیت پنجره UPVC میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاوم در برابر آتش
- سهولت در تمیزی و نظافت
- صرفهجویی در مصرف انرژی
- کاهش چشمگیر آلودگی صوتی
- قابل بازیافت و سازگار با محیطزیست
- عدم نیاز به سرویسهای مکرر نگهداری
- تنوع در طرح، رنگ و نوع بازشوی پنجره
- قابلیت نصب انواع شیشه تک، دو و سه جداره
- سهولت در نصب پنجره برای ساختمانهای نوساز
- تعویض پنجره بدون تخریب در ساختمانهای قدیمی
- ایجاد ضریب امنیتی بالا با استفاده از یراقآلات مرغوب
- تقویت مضاعف با به کارگیری پروفیل گالوانیزه در داخل UPVC
- درزبندی کامل و کاهش آلودگی با جلوگیری از ورود گرد و خاک
- مقاوم در برابر اشعه ماورای بنفش (uv) و حذف اثرات مخرب و عدم نیاز به رنگآمیزی
پنجره آلوود
یکی دیگر از انواع کامپوزیتی پنجرهها آلوود است که از ترکیب آلومینیوم و چوب ساخته شده و ویژگیهای منحصربهفردی را ارائه میدهد. این فریمها از جدیدترین سبکها برای تولید پنجره هستند. ساختار بیرونی این نوع پنجره از آلومینیوم و ساختار درونی آن از چوب تشکیل شده است. اما بسته به سلیقه و نظر خود، میتوانید نمای ظاهری آن را به طرح چوب سفارش دهید. به همین جهت این پروفیل، میتواند جایگزین مناسبی برای پنجرههای چوبی قدیمی باشد. استفاده از آلومینیوم در ساختار خارجی و چوب در ساختار داخلی این نوع پنجره، طول عمر و دوام آن را افزایش میدهد. در پنجرههای آلوود علاوهبر آلومینیوم و چوب که به خودی خود، عایقهای بسیار قویای هستند، از پلیآمید برای افزایش میزان عایق حرارتی آنها نیز استفاده شده است.
مزایا:
- در برابر نفوذ حشرات و ضربه مقاومت خوبی دارد.
- این نوع پنجره یکی از قویترین عایقهای حرارتی است.
- مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت، حرارت، انتقال صوت و نور خورشید دارد.
- از جهت ظاهری بسیار زیباست و نمای مدرن و لوکسی را به نمای داخلی و بیرونی خانه میدهد.
- این پنجره را در ابعاد و سایز موردنظر میتوان سفارش داد و هیچ محدودیتی در ابعاد نخواهید داشت.
- اگرچه قیمت نسبتا بالایی را در مقایسه با سایر پنجرهها دارند اما با توجه به مقاومت و طول عمر زیاد و در نتیجه صرفهجویی در هزینههای جانبی و نگهداری، در طولانی مدت مقرونبهصرفه خواهد بود.
معایب:
این پنجره با بررسی معایب پنجرههای قدیمیتر، سعی کرده مشکلات پیشین را با ترکیب چند متریال، برطرف کند، لذا عیب قابل ذکری ندارد.
انواع پنجره بر اساس شکل ظاهری و نحوه باز و بسته شدن
پنجرهها، علاوهبر جنس، دارای تقسیمبندی دیگری، بر اساس شکل ظاهری و نحوهی باز و بسته شدن پنجره نیز میباشند؛ که در دستهبندی زیر نام برده شدهاند.
تک حالته
پنجره تک حالته، بر روی یک محور به صورت افقی باز میشود. این مدل پنجره با نام پنجره لولایی نیز شناخته شده و به دلیل هزینه کمتر نسبت به نوع دو حالته، مورد استقبال نیز قرار گرفته است.
دو حالته
این مدل پنجره که امروزه نیز بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، قابلیت باز و بسته شدن به دو حالت را دارد. پنجرهی دو حالته به 2 جهت راست و چپ و بالا و پایین باز میشوند که این ویژگی آن را از سایر مدلها متمایز کرده است.
مایل
پنجره مایل که در کشور ما آن را با نام کلنگی نیز میشناسند، قابلیت باز شدن از سمت بالا و پایین و رو به داخل و خارج را دارد.
کشویی
پنجرههای کشویی در 2 نوع عمودی و افقی تولید میشوند. پنجرههای کشویی افقی بسیار پرطرفدار بوده و استفاده از آن برای فضاهای مختلف راحت و کاربردی است. در مقابل، پنجرههای کشویی عمودی با اینکه کمتر مورد استقبال قرار گرفتهاند، امروزه در طراحیهای مدرن به کار برده میشوند.
ثابت
این نوع پنجره، همانگونه که از نام آن پیداست، ثابت است و باز و بسته نمی شود. از این پنجره اغلب برای نورگیری فضا استفاده میشود. این مدل قاب به دلیل نداشتن بازشو، دستگیره و سایر یراقآلات مقرونبهصرفه تر از سایر انواع پنجره است.
منحنی
پنجره منحنی اغلب به منظور طراحی و نمای زیبایی که میبخشند، مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع پنجره در سبکهای سنتی پرکاربرد بوده و جلوهی بصری منحصربهفردی را برای نمای ساختمان به ارمغان میآورد.
آکاردئونی
مهمترین مزیت پنجره آکاردئونی این است که میتوانید به میزان دلخواه، پنجره را باز کنید. این مدل پنجره، قابلیت باز شدن به طور کامل و بدون هیچ قابی را دارد؛ چنان که انگار پنجرهای جلویتان قرار ندارد. معمولا این پنجرهها برای فضاهای بیشتر از 3 متر قابل استفاده هستند.
چیدمان و طراحی پنجره در نما
عوامل زیادی در طراحی و زیبایی نمای ساختمان تاثیرگذارند. یکی از پارامترهای بسیار مهم، طراحی و انتخاب اصولی پنجرهها است. از مواردی که در طراحی پنجره در نما باید به آن دقت کرد، تعداد، ابعاد، تقارن و یا عدم تقارن پنجرهها میباشد. از این رو برای دستیابی به ارتفاع و ابعاد مناسب پنجره، لازم است به ارتفاع هر طبقه و مجموع طبقات ساختمان توجه نمود. از دیگر فاکتورهایی که باید در جانمایی پنجره در نما مورد توجه قرار گیرد، شمالی و جنوبی بودن نما میباشد که این موضوع تاثیر چشمگیری در میزان نور ورودی به داخل ساختمان دارد. بسیار واضح است که هرچه ابعاد پنجره بزرگتر باشد، نور بیشتری به خانه وارد میشود. اما نباید از این نکته غافل شد که بزرگ بودن ابعاد پنجرهها موجب تضعیف حریم خصوصی فضای خانه میشود. مورد دیگری که نقش تعیینکننده در انتخاب فرم و شکل پنجرهها دارد، تناسب ارتفاع و عرض ساختمان است. اگر ارتفاع نمای ساختمان زیاد و عرض آن کم باشد، بهتر است از پنجرههای عمودی استفاده نمود. چنانچه ساختمان عریض و کوتاه باشد، استفاده از قاب پنجرههایی مربعی شکل پیشنهاد میشود.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم هرآنچه که برای طراحی پنجره در نما موردنیاز است را به صورت مختصر و مفید شرح دهیم. همانطور که مشاهده کردید برای انتخابی صحیح و مناسب باید معیارها و بودجه شخصی خود را مشخص کرده و با توجه به آنها و مشورت گرفتن از طراح خود، بهترین گزینه را انتخاب نمایید. چرا که انتخاب پنجره ای مناسب و با کیفیت، راحتی و رضایت شما را تضمین میکند. امیدواریم که با مطالعهی این مقاله، به پاسخ پرسشهایتان دست یافته باشید. از اینکه تا اینجا با ما همراه بودید سپاسگزاریم و منتظر نظرات و پیشنهاداتتان هستیم. در ضمن کارشناسان بلاگ نو آمادهی مشاوره و راهنمایی شما در این زمینه هستند.
ممنون از مطالب خوبتون
پنجرههای فلزی مستطیلی ساده برای طراحی نمای مدرن مناسبن؟
ممنون از توجه شما
بله؛ پنجرههای فلزی با فریم ساده و شیک برای طراحی نما به سبک مدرن بسیار مناسب هستند.
مطالب عالی بود
برای طراحی پنجره نما به سبک کلاسیک، فریم پنجرههارو به چه شکلی در نظر بگیریم؟
در طراحی پنجره نمای کلاسیک سعی کنید به جزئیات بپردازید. فریمهای سنگی و فلزی کار شده در پنجرههای نمای ساختمان کلاسیک بسیار مناسب هستند.