این روزها برای نگهداری بهتر از مواد غذایی و در دسترس بودن آنها، فضایی به نام پنتری آشپزخانه در بخشی از ساختمان طراحی و ساخته میشود. این فضا که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهید شد، بسیار کاربردی بوده و سبک جدیدی از معماری محسوب میشود. در گذشته برای نگهداری مواد غذایی از انبار آشپزخانه استفاده میکردند. افراد در اغلب خانهها با ساخت فضایی به صورت انباری در بخشی از آشپزخانه به نگهداری مواد غذایی خود میپرداختند. اما در خانههای مدرن امروزی، به دلیل کمبود فضای لازم باید از همه بخشهای موجود بهترین استفاده را کرد.
سوالات متداول:
کارکرد اصلی پنتری آشپزخانه چیست؟
فضایی برای نگهداری مواد غذایی همچون حبوبات، نان، غلات، ترشی، کنسروها، مواد شوینده و خواروبار که بیرون از یخچال فاسد نمیشوند.
در طراحی پنتری آشپزخانه باید چه اصولی را رعایت کنیم؟
1. رنگ پنتری 2. توجه به دیده شدن یا مخفی بودن 3. توجه به متراژ آشپزخانه 4. دسترسی مناسب 5. توجه به نور کافی
پنتری آشپزخانه در چه مدلهایی طراحی میشود؟
پنتری در دو مدل پنتری روم و کابینت پنتری در آشپزخانههای مدرن اجرا میشود.
بنابراین ساخت فضایی که بتوان مواد غذایی را در آن نگه داشت اما دست و پاگیر نباشد، کمک بزرگی خواهد کرد. در دنیای معماری و دکوراسیون داخلی به این فضا در خانههای مدرن پنتری روم میگویند. ما در این مقاله شما را با مفهوم پنتری در آشپزخانه، انواع و کاربرد آن آشنا میکنیم. با ما همراه باشید.
پنتری چیست؟
پنتری (Pantry) در یک تعریف ساده، همان گنجه آشپزخانه در ایران است! این کلمه از واژهی فرانسوی «Pan» گرفته شده که در فرانسه به «نان» گفته میشود. در گذشته مردم آمریکا و اروپا مواد غذایی همچون نان، کیک یا بیکن را در فضایی تاریک و سرد نگه میداشتند. در واقع آنها از فضای آشپزخانه صرفا برای آشپزی استفاده کرده و مواد غذایی خود را در انبار آشپزخانه قرار میدادند. اما امروزه پنتری در خانههای مدرن به فضایی نزدیک آشپزخانه یا درون آن گفته میشود.
این فضای جذاب و مدرن را برای نگهداری مواد غذایی که بیرون از یخچال فاسد نمیشوند همچون حبوبات، نان، غلات، ترشی، کنسروها، مواد شوینده و خواروبار میسازند.
کاربردهای پنتری آشپزخانه
همانطور که گفتیم، پنتری آشپزخانه محیطیست اغلب داخل آشپزخانه مدرن یا در نزدیکی آن که شما در هنگام پخت و پز به تمامی مواد غذایی مورد نیازتان در یک جای بهخصوص دسترسی داشته باشید. در این مکان، مواد غذایی با ماندگاری بالا همچون انواع حبوبات، ادویهها، خواروبار، غلات، کنسروها و ترشیجات در آن نگهداری میشود.
دسترسی آسان و راحت به این مواد غذایی در فضای نزدیک به آشپزخانه میتواند به شما در کوتاهترین زمان ممکن برای آشپزی کمک کند. از پنتری در آشپزخانه میتوان به صورت گسترده استفاده کرد. نوع و شکل استفاده شما از این فضا به میزان خلاقیتتان بستگی دارد. علاوهبر موارد ذکر شده میتوان دیگر کاربرد پنتری در آشپزخانه را به شرح زیر دانست:
فضایی برای نگه داشتن لوازم آشپزخانه: پنتری به راحتی میتواند همچون یک گنجه در آشپزخانه عمل کند و باعث ذخیرهسازی فضای شما بشود. شما میتوانید لوازم ضروری آشپزخانه همچون چای، قهوه، تخممرغ و هر کالای خشک دیگری را در این فضا که به صورت کشو یا قفسه و شلف ایجاد شده، نگهداری کنید.
فضایی برای نگه داشتن وسایل برقی و دستی آشپزخانه: این بخش از گنجه آشپزخانه میتواند کاملا متناسب با وسایل برقی همچون قهوهساز، چایساز، مایکروویو و کتری ساخته شود. در واقع شما با گذاشتن این وسایل درون پنتری مخصوص از شلوغی آشپزخانه جلوگیری کرده و فضای بیشتری خواهید داشت. تختههای خردکن و سینیهای پذیرایی از دیگر مواردی هستند که به راحتی در این بخش از پنتری جای میگیرند.
فضای برای نگه داشتن نوشیدنی و ملزومات آن: با ساخت کابینت پنتری مخصوص میتوانید تمامی لیوانهای مخصوص نوشیدنی، پارچ و بطری را در آن نگهداری کنید. همچنین در بخشی از آن میتوانید نوشیدنی دلخواهتان را بگذارید. این پنتری مخصوص نوشیدنی میتواند با نورپردازی آشپزخانه به صورت ویژه و مخصوص جذابتر به نظر بیاید.
فضایی برای نگه داشتن غلات و چاشنیها: اگر به نوشیدن قهوه یا خوردن صبحانه علاقه دارید برای خودتان یک ایستگاه قهوه یا صبحانه درست کنید. شما با ساخت پنتری مخصوص غلات و چاشنیها در آشپزخانه و قرار دادن قهوهساز یا چایساز درون آن فضایی مناسب برای این کار طراحی کردهاید.
فضای برای پخت و پز: یکی از مهمترین کاربردهای پنتری آشپزخانه تبدیل آن به فضایی ایدهآل برای یک آشپز است. شما با نگهداری مواد غذایی در این فضا و ایجاد یک تخته کار مخصوص یا فینگر جوینت برای گذاشتن غذاساز، میکسر و یا هر وسیله ضروری دیگر میتوانید پنتری پخت و پز مخصوص خودتان را داشته باشید.
انواع پنتری آشپزخانه
پنتری در خانههای مدرن امروزی به یک فضای بسیار کاربردی تبدیل شده است. تا جاییکه در طراحی و معماری خانههای مدرن حتما به ساخت پنتری آشپزخانه توجه میکنند. اما قبل از هر چیز لازم است بدانید که پنتری آشپزخانه چند مدل دارد و تعاریف هر کدام چیست؟. در ادامه با انواع پنتری آشنا میشوید:
پنتری روم
پنتری روم اتاقی مجزا داخل یا خارج آشپزخانه است که به صورت قفسهبندی طراحی میشود. هدف از ساخت این فضا نگهداری مواد غذایی بوده که میتوان آنها را بیرون از یخچال نگه داشت. پنتری روم همان انبار مواد غذایی است که میتوان آن را کابینت و قفسههای چوبی، شیشهای یا امدیاف طراحی کرد. این کار باعث میشود تا مواد غذایی به راحتی و به طور منظم در پنتری روم جای بگیرند.
معمولا پنتری روم به دو صورت مدرن و نئوکلاسیک طراحی و ساخته میشود. در نوع مدرن آن از امدیاف برای ساخت کابینت و قفسه استفاده خواهد شد. هرچند که قیمت امدیاف کمی گران است اما میتواند به پنتری روم مدرن شما ظاهری زیبا و جذاب ببخشد. در طراحی پنتری روم به سبک نئوکلاسیک میتوانید از شلفهای چوبی برای ساخت قفسهبندی روی دیوارها استفاده کنید. این ایده برای خانههایی که فضای کوچکتری دارند بسیار کاربردی است.
کابینت پنتری
کابینت پنتری فضای کوچکی است که درون آشپزخانه یا در نزدیکی آن ساخته میشود. در گذشته مردم بخشی از آشپزخانه را توسط شلفهای چوبی قفسهبندی میکردند و نان را در آنجا نگه میداشتند. به این فضا کابینت پنتری گفته میشود با این تفاوت که امروزه برای نگهداری حبوبات، ادویه، شکر، خواروبار، ترشی و هر ماده غذایی که بیرون از یخچال فاسد نمیشود، کاربرد دارد. کابینت پنتری را میتوان به راحتی در هر کنجی از آشپزخانه ساخت. معمولا گوشه و کناره باریک یخچال، گاز یا زیرپلهها که خالی هستند فضای مناسبی برای ساخت کابینت پنتری به صورت کشویی خواهند بود.
تفاوت پنتری روم و کابینت پنتری
مهمترین تفاوت این دو فضا در محل قرارگیری آنهاست. پنتری روم به اتاقی بیرون از آشپزخانه اما در نزدیکترین محل به آن گفته میشود که فضای بزرگتری دارد. این اتاق خوراکیها به صورت قفسهبندی طراحی و ساخته خواهد شد. اما کابینت پنتری فضای درون آشپزخانه و بخشی از کابینتهای آن است. درواقع آن را باید نوعی گنجه آشپزخانه دانست که کنار یخچال و یا گاز ساخته میشود.
مزایای استفاده از پنتری در آشپزخانه چیست؟
پنتری یا همان انبار آشپزخانه که در ساخت خانههای مدرن مورد توجه قرار گرفتهاند، بسیار کاربردی بهنظر میرسد. در این بخش با مزایای استفاده پنتری در آشپزخانه آشنا خواهید شد:
- از شلوغی ناخواسته آشپزخانه جلوگیری میکند
- استفاده کاربردی و بهینه از فضاهای کوچک
- دسترسی آسان و راحت به مواد غذایی
- امکان نگهداری موادغذایی در مقیاس بیشتر
- قرار گرفتن لوازم و مواد خوراکی با نظم در یک جای مشخص
- نگهداری مواد غذایی عطردار همچون ادویهها در یک قفسه مخصوص و به دور از بقیه مواد خوراکی
- آسان شدن آمارگیری موجودی مواد غذایی و خرید آنها قبل از اتمام
طراحی پنتری در آشپزخانه کوچک یا بزرگ؟
طراحی پنتری کاملا به فضای آشپزخانه و متراژ آن بستگی دارد. اگر متراژ خانه شما بزرگ است میتوانید با طراحی یک پنتری روم (اتاقک) در نزدیکی آشپزخانه فضای بیشتری در اختیار داشته باشید. البته پنتری روم میتواند درون آشپزخانه هم طراحی شود. لازمه این امر داشتن فضای بزرگ درون آشپزخانه است. در این صورت شما با گذاشتن یک در برای پنتری روم در راستای کابینتها یک اتاق مخفی بزرگتر دارید و میتوانید وسایل آشپزخانه همچون قهوهساز، میکسر و هر وسیله برقی دیگر را درون آن نگهداری کنید.
اما در صورت کوچک بودن فضای آشپزخانه بهترین کار استفاده از فضای خالی و پرت کنار یخچال، گاز و زیر سینک است. در واقع هر فضایی که فکر میکنید قابلیت تبدیل شدن به یک گنجه آشپزخانه را دارد میتواند به کابینت پنتری تبدیل شود. این فضاها به صورت کابینتهای کشویی با ریل ساخته میشوند و یا اینکه از قفسههای محکمی برای گذاشتن وسایل آشپزخانه و مواد غذایی سنگین بر روی آن تعبیه خواهد شد. در طراحی پنتری آشپزخانه مهمترین نکته توجه به شکل و سایز کابینتها و قفسهها است. این امر باعث میشود تا بتوانید مواد غذایی و لوازم آشپزخانه خود را در هر اندازهای که هستند بر روی آنها بگذارید. جنس این قفسهها معمولا فلزی یا چوبی است. اما دیواره برخی از پنتریها در آشپزخانه به صورت شیشهای طراحی شده و با نورپردازیهای زیبا باعث جذابیت فضای شما میشوند.
توجه به 5 اصل مهم در طراحی پنتری آشپزخانه
طراحی پنتری برای آشپزخانه در این روزها، به یکی از المانهای اصلی خانههای مدرن تبدیل شده است. به همین منظور در این بخش رعایت 5 اصل مهم در طراحی پنتری آشپزخانه را بررسی میکنیم.
- توجه به رنگ پنتری روم یا کابینت پنتری: در طراحی اتاق یا گنجه خوراکیها بهتر است به هارمونی رنگ آن توجه کنید. پنتری روم یا کابینت پنتری شما باید از لحاظ سبک و رنگ با فضای خانه و آشپزخانهتان هماهنگ باشد.
- توجه به دیده شدن یا مخفی بودن پنتری: قبل از طراحی پنتری برای آشپزخانه تصمیم بگیرید که انبار و گنجه خوراکیهای شما قرار است مخفی باشد یا دلتان میخواهد دیده شود؟ این فضا متناسب با هارمونی آشپزخانه و سلیقه شخصی شما میتواند با درب شیشهای طراحی شود و قابل دید باشد. همچنین میتوانید با درب پوشیده از دیده شدن فضای داخلی آن جلوگیری کنید.
- توجه به متراژ خانه و آشپزخانه: برای طراحی پنتری ابتدا باید متراژ خانه و آشپزخانهتان را بررسی کنید. اگر خانه یا آشپزخانه شما فضای بزرگی داشت میتوانید انبار جداگانه یا همان پنتری روم را بسازید. اما در صورتی کوچکی خانه از فضای آشپزخانهتان برای ساخت کابینت پنتری استفاده بهینه کنید.
- توجه به دسترسی مناسب: پنتری آشپزخانه باید به صورتی طراحی شود که شما به راحتی و در کوتاهترین زمان به مواد غذایی و لوازم آشپزی مورد نیازتان دسترسی پیدا کنید. بنابراین قبل از طراحی، تمامی نکات قابل توجه و فضای مناسب برای این کار را مورد بررسی قرار دهید.
- توجه به نور کافی: گنجه آشپزخانه یا انبار خوراکیهای شما باید نور کافی برای پیدا کردن مواد غذایی مورد نظرتان را داشته باشد. اگر پنتری شما به صورت اتاقی جداگانه ساخته شده حتما از لوستر یا چراغهای مناسب جهت برقراری نور کافی استفاده کنید. همچنین وجود پریز برق در این فضا برای استفاده از لوازم برقی آشپزخانه ضروری خواهد بود. از نورپردازی کابینت پنتری خود غافل نشوید. در این موارد به نور آشپزخانه اکتفا نکنید و از لامپهای کوچک جهت نورپردازی استفاده کنید.
هزینه طراحی و ساخت پنتری آشپزخانه
عوامل زیادی در بررسی میزان هزینه طراحی و ساخت پنتری آشپزخانه دخیل هستند. اما اولین و مهمترین عامل را باید متراژ و ابعاد آن دانست. بدون شک طراحی و ساخت انبار آشپزخانه بزرگ هزینه بیشتری خواهد داشت. اما عامل دوم در بررسی هزینه نهایی پنتری آشپزخانه جنس متریال این فضا است. درواقع شما با انتخاب نوع درب، قفسه و بدنه که میتواند از چوب، شیشه یا فلز باشد در هزینه ساخت پنتری آشپزخانه خود تغییرات ایجاد میکنید.
همچنین هزینه نهایی توسط اجناس به کار رفته در ساخت این فضا بسته به نوع ایرانی یا خارجی بودنشان بالا پایین خواهند شد. عامل مهم بعدی که میتواند در تعیین قیمت نهایی یک گنجه یا انبار خوراکی تاثیرگذار باشد، تعداد قفسهها، ابعاد آنها، نوع یراقآلات و رنگآمیزی بدنه یا نمای کار است.
امروزه با گران شدن تمامی ملزومات ساخت و ساز، توجه به هر یک از این موارد جدای از میزان هزینه اجرت کار، میتواند در تعیین هزینه نهایی تاثیر زیادی بگذارد. به طور کلی موارد تاثیرگذار در تعیین هزینه نهایی طراحی و ساخت پنتری آشپزخانه را میتوان به شرح زیر دانست:
- ابعاد پنتری روم یا کابینت پنتری
- جنس متریال به کار رفته در ساخت قفسهها و اتاقک
- تعداد قفسهها و نوع یراقآلات
- هزینه خرید رنگ
- اجرت طراحی، ساخت و نیروی کار
5 ایده برای جذابتر دیده شدن پنتری آشپزخانه
پنتری علاوهبر استفاده بهینه فضا به زیبا و جذابتر دیده شدن آشپزخانه شما کمک میکند. اگر پنتری روم یا گنجه آشپزخانه خود را متناسب با آن محیط طراحی کنید، میتوانید از زیبایی که به فضای شما میبخشد لذت ببرید. در این قسمت با 5 ایده برای جذابتر دیده شدن پنتری آشپزخانهتان آشنا خواهید شد.
از ظروف هماهنگ استفاده کنید
ظروف هماهنگ برای مواد خوراکی همچون حبوبات یا ادویهها به زیبایی گنجه شما در آشپزخانه یا انبار خوراکیهایتان کمک میکند. اگر ظروف این مواد غذایی یک شکل باشند و با نظم چیده شوند زیبایی قفسهها چندین برابر خواهد شد. همچنین استفاده از ظروفی با رنگهای شاد و روشن که مواد خوراکی از درونشان دیده میشود، زیبایی پنتری شما را افزایش میدهد.
از تخته سیاه برای درب پنتری استفاده کنید
تخته سیاه یک ایده جذاب به عنوان درب پنتری روم یا کابینت پنتری بهشمار میآید. شما به راحتی میتوانید لیست مواد خوراکی مورد نیازتان را بر روی این تخته بنویسید و یا اینکه فهرستی از خوراکیهای آن کمد بر روی تخته سیاه آماده کنید. بدین ترتیب برای یافتن مواد غذایی مورد نیازتان دیگر لازم نیست درون کابینتها را بگردید.
از حداکثر فضای خالی آشپزخانه استفاده کنید
هر فضای کوچک و غیرقابل استفاده آشپزخانه میتواند به یک پنتری تبدیل شود. بنابراین آنها را دست کم نگیرید. زیر انواع سینکها، کنار یخچال، گوشههای کابینت، زیر کشوهایی که با زمین فاصله کمی دارند، از رایجترین فضاها برای طراحی پنتری آشپزخانه بهشمار میآیند.
دیواره قفسهها را طراحی کنید
گاهی طراحی و تزیین آشپزخانه به کمک دیواره قفسهها توسط خودتان، میتواند زیبایی آنها را دوچندان نشان بدهد. بنابراین تواناییتان را دست کم نگیرید و با یک ایده خلاقانه فضای داخلی قفسهها را تزیین کنید. همچنین میتوانید با رنگ کردن قفسهها به همان رنگ دیوار آشپزخانه از جلوی دید بودنشان جلوگیری کنید.
از نورپردازی مناسب استفاده کنید
هرچقدر که طراحی پنتری شما در آشپزخانه خاص و زیبا باشد، در صورت نداشتن نورپردازی مناسب جذاب دیده نمیشود. بنابراین با لوستر در دکوراسیون داخلی و چراغهای خاص زیبایی آنها را دوچندان کنید.
جمعبندی: راهنمای ساخت و طراحی پنتری برای آشپزخانه
این روزها، پنتری آشپزخانه یکی از المانهای اصلی خانههای مدرن محسوب میشود. طراحان دکوراسیون داخلی و معماران خوشذوق این ایده جذاب را برای استفاده حداکثری از تمامی فضای آشپزخانه و ایجاد نظم بیشتر به کار میبرند. هرچقدر فضای آشپزخانه شما برای نگهداری ملزومات آشپزی و مواد غذایی فضای کاربردیتری داشته باشد، آراستهتر بهنظر میآید. همچنین این امر شما را در دسترسی آسان و بدون معطلی به ظروف و مواد خوراکی کمک خواهد کرد.
به این منظور ما در این مقاله ابتدا شما را با مفهوم پنتری آشنا کردیم. سپس کاربرد و انواع آن را به همراه ایدههایی برای جذابتر دیده شدن پنتری آشپرخانهتان با شما به اشتراک گذاشتیم. نظر شما چیست؟ آیا در خانه خود پنتری دارید؟
سلام ممنون از مطالب خوبتون
از چه نورپردازی برای فضای پنتری آشپزخانه استفاده کنیم؟
سلام ممنون از توجه شما دوست عزیز
شما میتوانید از نورهای مخفی، نورهای متمرکز و لامپهای کوچک استفاده کنید.
سلام چه ظروفی برای طراحی دکوراسیون فضای پنتری آشپزخانه مناسب میباشند؟
سلام؛ شما میتوانید از ظروفی با رنگهای شاد و روشن که مواد خوراکی از درونشان دیده میشوند برای مواد خوراکی همچون حبوبات یا ادویهها استفاده کنید.