نمای ساختمان اداری نمایشگر جایگاه، منزلت و ویژگیهای مالکان ساختمان است. صاحبان کسب و کار و مالکان ساختمان تجاری اهمیت فراوانی برای درون فضاهای ساختمان و محیط کار خود قائل هستند و اغلب برای انتخاب جغرافیای مناسب و محلهای که جایگاه شرکت و کمپانی آنها را در نگاه اول به مشتریان نشان میدهد، حساسیت زیادی به خرج میدهند. نمای ساختمان نیز یکی دیگر از مواردی است که در لحظه اول به چشم همکاران و مشتریان میآید. بنابراین با نمای اداری ویژه و منحصربهفرد میتوان اعتبار، جایگاه و منزلت بالای سازمان را نمایش داد.
سوالات متداول:
در طراحی نمای ساختمان اداری باید به چه مواردی توجه کنیم؟
طراحی پنجرهها و المانهای نما، متریالها، نورپردازی نما و توجه به ویژگیهای بومی و سنتی منطقه از جمله مواردی هستند که در طراحی نما اداری باید مورد توجه قرار گیرند.
برای نورپردازی نمای ساختمان اداری چه نوع تجهیزات نورپردازی مناسب است؟
لامپهای ال ای دی، وال واشرها، جتلایتها، لامپهای زمینی و چراغهای دکوراتیو از تجهیزاتی هستند که برای طراحی نمای ساختمان اداری به کار میروند.
نمای ساختمان اداری در چه سبکهایی طراحی و اجرا میشود؟
سبک مدرن، کلاسیک و سنتی از مواردی هستند که در طراحی نمای ساختمان اداری استفاده میشوند.
چرا طراحی نمای ساختمان اداری اهمیت دارد؟
طراحی فضایی زیبا و کاربردی احساس بهتری در محیط کار به ما منتقل میکند. ظاهر ساختمان نیز در ایجاد این حس در کارکنان و مشتریان تاثیرگذار است. ساختمانی با نمای اداری تکراری، ناخودآگاه به ما القا میکند که هیچ تفاوتی با دیگران نداریم و در مقابل، نمای ویژه و متفاوت با طراحی اختصاصی، یکی از عواملی است که خاص بودن را به کارکنان گوشزد کرده و این حس متفاوت بودن، روحیهبخش است؛ زیرا هر عاملی که حسی مطلوب در کارمندان ایجاد کند به ایجاد تعلق به سازمان و افزایش بهرهوری منجر میشود. این عامل میتواند نمای اداری باشکوه ساختمان باشد یا فضای شیک داخلی آن. نمای زیبای اداری که محیط کار را شاخص کرده و ساختمانی زیبا که هر روز به آن وارد میشویم، نشانگر منحصر به فرد بودن ما است و نشان میدهد که خلاقیت در اطراف ما جریان دارد.
ویژگیهای نمای ساختمان اداری
نمای اداری ساختمان باید به شکلی خلاقانه طراحی شود تا بتواند ارتباطی مناسب و موثر میان داخل و خارج ساختمان ایجاد کند. در طراحی نمای اداری به ویژگیهای سازمان و اداره و شاغلان در آن نیز توجه میشود. هماهنگی نما با اندیشه و رویکرد حاکم بر اداره و سازمان و ویژگیهای عمده پرسنل آن، میتواند محیطی راحت برای کارکنان فراهم کند و در یک نگاه، نمایشی از فرهنگ و رویکرد سازمانی باشد. اغلب استارتآپها با نیروهای جوان خود ساختمانهایی با نمای اداری مدرن و نوگرا را برای کار مناسبتر میدانند و سازمانهای قدیمی و کسب و کارهای سنتی و محافظهکار مانند کانون و صنف فرشفروشان یا کانون وکلا علاقمند به معماری کلاسیک و ابهت و شکوه آن هستند.
هماهنگی سبک و نوع نما با ویژگیهای شرکت نیز اهمیت دارد. طراحی نما با آجر، نمایانگر سازمانی ساده و قدیمی است، نمای کلاسیک، بیانگر شرکتی پرقدرت و سنتی و نمای اداری مدرن، نشاندهنده سازمانی با محیطی مدرن و پویا است. نما بخشی از هویت ساختمان است و در صورت هماهنگی با کارکرد و رویکرد سازمان، هویت سازمان نیز توسط آن بیان میشود.
توجه به سلیقه و ویژگیهای خاص مشتری
در طراحی نمای اداری بهتر است به سلیقه، سفارش و روحیه مشتری توجه کرد. مشتریان ممکن است با سلیقه محدود و با توجه به نماهای ساختمانی که دیدهاند و به صورت تکرار شونده در شهر اجرا میشود، درخواستی داشته باشند. بهتر است طراح با توجه به گزینههای مطرح شده و روحیه خاص هر مشتری و کسب و کاری که دارد، طراحی منحصر به فرد و خلاقانهای انجام داده و ایده و طراحی خود را با مشتری مطرح کند.
هماهنگی با معماری بومی
در طراحی نما، توجه به ویژگیهای بومی و سنتی اهمیت دارد. معماری ناهمگون با اقلیم و فرهنگ در درازمدت منجر به ایجاد ظاهری نامناسب در شهر شده و فضای شهری را مغشوش و آشفته میسازد. هماهنگی میان فضای شهری و محیط پیرامون، با ساختمان وظیفهای است که نما بر عهده دارد و طراح باید توجه لازم را به آن داشته باشد. اگر زیباترین نمای ساختمان از کارهای برجستهترین معماران جهان را نیز در اقلیمی ناهماهنگ قرار دهیم، زیبایی آن به چشم نمیآید. استفاده بی مهابا از شیشه در اقلیم خشکی مانند ایران یکی از این ناهماهنگیها است. استفاده بیرویه از شیشه در نمای اداری یکدست شیشهای در مناطق گرم و خشک از نظر محیطزیستی توجیه نداشته و تنها تقلیدی از معماری اقلیمهای دیگر است.
نقش فرهنگ در طراحی نما
توجه به ویژگیهای اجتماعی و فرهنگی افرادی که در ساختمان کار میکنند نیز در طراحی نما اهمیت دارد. استفاده از المانهای مذهبی و فرهنگی در نمای اداری که متفاوت با مذهب و به طور کلی فرهنگ ساکنان و کارکنان ساختمان است، میتواند احساس ناخوشایندی در آنها به وجود بیاورد. در مقابل، استفاده از عناصر هویتبخش ملی یا توجه به ویژگیهای فرهنگی هماهنگ با فرهنگ کارمندان یک سازمان، ساختمان را محلی شاخص و به یاد ماندنی کرده و حسی مطلوب در میان کارمندان ایجاد میکند.
خلاقیت در طراحی نمای اداری
یکی از معضلات طراحی نما در شهرهای بزرگی مانند تهران و اصفهان که تراکم جمعیت و ساختمان در آن بالا است و هزینههای بالای زمین دلیلی برای استفاده از تمامی مقطع زمین است، تخت بودن نما است. تخت بودن نما در ساختمانهای بلند ظاهری نازیبا دارد و برای ایجاد هارمونی و زیبایی و تغییر این سطح صاف و بلند از شیوههای مختلفی استفاده میشود. استفاده از رنگهای متضاد در بلوکهای برجسته یکی از این شیوهها است. خلاقیت در طراحی نما میتواند به شیوهای زیبا چنین مشکلی را برطرف کند.
متریال مناسب برای نمای ساختمان اداری
نمای اداری با طرحهای گوناگونی با استفاده از متریال مختلف قابل اجرا است. سنگ، شیشه، فلز و ترکیب این متریالها با یکدیگر از متداولترین متریالهای نمای اداری ساختمان هستند.
ساختمان اداری با نمای شیشهای
یکی از محبوبترین متریالهای مورد استفاده برای ساختمانهای اداری، شیشه است. شیشه با وجود استفاده مکرر در نمای ساختمانهای اداری و تجاری همچنان محبوبیت خود را از دست نداده است، زیرا تنوع در اجرای آن با توجه به طرح و رنگ شیشه، ابعاد آن و نورپردازی که بر روی ساختمان انجام میشود، زیاد است. استفاده از شیشه در نمای کرتین وال با رفلکس که نمای شیشهای و آینهای به ساختمان میبخشد و در شب با نورپردازی به دلیل انتشار و انکسار نور به شیوههای مختلف زیبایی خاصی دارد و در روز با انعکاس تصویر آسمان در نمای ساختمان زیبایی خیرهکنندهای پیدا میکند؛ از بهترین گزینهها برای نمای ساختمان اداری و تجاری است.
ساختمان اداری با نمای سنگ
یکی از زیباترین و لوکسترین نماها برای ساختمانهای تجاری و اداری، نمای سنگی است. از سنگ تراورتن، کوارتز و مرمر برای طراحی نمای اداری باشکوه استفاده میشود. سنگ به دلیل پایداری بالا، مقاومت و زیبایی بینظیرش ظاهری شیک و لوکس به ساختمان میبخشد. در سبک معماری کلاسیک از سنگ به عنوان متریال اصلی و گاهی تنها متریال نما استفاده میشود. از سنگ برای نمای اداری ساختمان مدرن نیز استفاده میشود، سنگ در ترکیب با شیشه و فلز هارمونی زیبایی ایجاد کرده و چهرهای امروزی و نو به ساختمان میبخشد.
ساختمان اداری با نمای فلز
یکی از متداولترین و مقاومترین متریالهای مورد استفاده در نمای اداری، فلز در کنار سنگ و آجر و یا فلز و سنگ است. فلز ظاهری مدرن به نما میبخشد و نمادی از پایداری و استحکام است. البته استفاده از بتن نما و دیوار پیش ساخته بتنی در کنار عناصر و المانهای فلزی در بسیاری از موارد طراحی شده نمای اداری قابل مشاهده است.
نورپردازی نمای ساختمان اداری
چشمنوازترین تزئینات نمای اداری هم با غروب آفتاب و تاریکی شب به چشم نمیآيد؛ مگر اینکه با نورپردازی صحیح و منطبق بر تکنیکهای مدرن جلوهگر شود. در سبک مدرن از نورپردازی به شیوه مدرن برای نورپردازی نمای ساختمان استفاده میشود. نورپردازی بر روی نما با رقص نور و یا ایجاد بارقههای باریک و ملایمی از نور سفید یا رنگی ایجاد میشود. در میان ساختمانهای مختلف، انواع اداری و تجاری بیش از سایر ساختمانها از نورپردازی نما استقبال کردهاند. چراکه صاحبان و مالکان شرکتها و سازمانها هزینه زیادی برای نمای ساختمان اداری خود کردهاند و علاقه دارند این زیبایی چشمگیر در شب نیز نمایان شود.
نورپردازی نمای اداری تکنیکهای مختلفی دارد و نحوه قرارگیری منبع نور، تعداد منابع، جهت نور و شدت آن، رنگ نور و تغییر این رنگ یا تغییر در شدت و ضعف نور از عواملی است که در زیبایی نورپردازی ساختمان تاثیرگذار است. با نورپردازی صحیح، زیباییهای نمای ساختمان، با شکوه بیشتری در شب خودنمایی میکنند و تزئینات، قوسها و برجستگیهای نما در زیر نور ملایم و زیبای منابع نور جلوهگری میکنند.
هزینه نمای ساختمان اداری
نماهای کلاسیک به دلیل جزئیات بیشتری که در خود دارند، هزینه بیشتری بر کارفرما تحمیل میکنند ولی نمای مدرن به دلیل سادگی سبک مدرن و کم کار بودن هزینه کمتری دارد. اغلب متریال به کار رفته در سبک کلاسیک مانند نمای رومی سنگهای گرانقیمت مانند تراورتن یا مرمر است که هزینههای نما را افزایش میدهد درحالی که برخی از نماهای مدرن با سیمان، ترکیب آجر و سنگ طراحی میشود که هزینه کمتری دارد.
هزینه نما با توجه به مساحت و ابعاد ساختمان، ارتفاع، نوع و سبک طراحی، جنس متریال و پرکار یا کم کار بودن نما محاسبه میشود. با وجود این نمیتوان به راحتی هزینه نمای کلاسیک را بیشتر از نوع مدرن دانست یا نمای اداری پرکار را پرهزینهتر از نوع کم کار دانست، چراکه هر طرحی منحصر به فرد است و ممکن است گاهی به دلیل طرح متفاوت، هزینه حمل و نقل، مصالح و … متغیر باشد.
ایدههای خلاقانه در طراحی نمای اداری
خلاقیت در طراحی نمای ساختمان اداری میتواند در استفاده از متریال، طراحی ورودی، تزئينات و یا متریال و ترکیب رنگ نمای ساختمان بروز یابد. در ادامه چند طراحی خلاقانه را معرفی میکنیم.
پوسته فلزی با طراحی گل
این طراحی پوستهای یکپارچه برای نمای بیرونی به شکل فرمی مدرن با استفاده از خطوط منحنی و حجمی غیر هندسی، یکی از زیباترین نماها را خلق کرده است. خلاقیت در این طراحی با نوآوری در فرم کلی ساختمان، تزئين آن با شکلهای بدیع و همچنین استفاده از نور داخلی برای ایجاد تضاد و نمایش طرح گلها صورت گرفته است.
پوسته خارجی تزئینی
در اینجا ایجاد یک پوسته خارجی بر روی ساختمان که نمای آن را ویژه ساخته، با استفاده از متریال فلزی انجام شده است. این شیوه طراحی بیش از همه بر زیبایی تاکید دارد. در استفاده از چنین طرحهایی توجه به ورودی ساختمان اهمیت دارد، در تصویر زیر میبینیم که پوسته بخش ورودی را نپوشانده و به شکلی زیبا با انحنایی بزرگ در بالای ورودی قرار گرفته است.
نمای چوبی
چوب یکی از متریالهای طبیعی است که نماهای زیبایی با استفاده از آن طراحی میشود. در این طراحی چینش تختههای چوبی در کنار هم نمای اداری مدرن و متفاوتی ایجاد کرده است. ایجاد زاویههای تند در بالای ساختمان و ایجاد اختلاف سطح، نمایی خلاقانه را شکل داده و در عین حال نظمی هندسی و چشمنواز نیز برقرار ساخته است.
کاراکترهای معنیدار
استفاده از حروف، اعداد و کاراکترهای معنیدار در طراحی نمای اداری، هویتبخش است و میتواند با چینشی منظم به کمک نمای کامپوزیت، سطح صاف نما را منحصر به فرد و زیبا سازد. اختلاف رنگ یا سطح و یا استفاده از حروف برجسته در چنین طراحی کاربرد دارد.
استفاده از رنگهای شاد
نمای ساختمان، محلی برای نمایش است، طراح و معمار میتواند با استفاده از دانش هنری خود در ترکیب رنگ، همچون نقاشی که بر بوم رنگ میگذارد، سطح ساختمان را نقاشی کند. رنگها در ترکیب با سایر المانها مانند اشکال هندسی زیبایی بینظیری خلق میکنند.
پوشش یکدست
یکی از خلاقانهترین طراحیها استفاده از نمایی بدون پنجره است، در زیر طرحی از ساختمانی که هم نور داخلی را با استفاده از زاویه قرارگیری بلوکها تامین کرده و هم پوششی یکدست و بیروزنه از نگاه فرد بیرونی دارد، میبینید. معمار با طراحی ویژه و استفاده از رنگی منحصر به فرد، اشکال هندسی، زاویه دادن به قطعات تشکیلدهنده نما، متریال منعکسکننده نور و ورودی زیبا با الهام از طبیعت و صخرهها، نمای اداری خاص و زیبایی خلق کرده است.
برهم زدن شکل مکعبی ساختمان
شکستن خطوط صاف و تبدیل آن به انحناهای زیبا یکی از شگردهای طراحیهای نوآورانه است. در این طراحی نیز انحنای خط بیرونی نما ظاهری جذاب به ساختمان بخشیده است.
جمعبندی
نمای ساختمان اداری در سبکهای مختلف از جمله سبک کلاسیک که در ایران بیشتر به شیوه رومی انجام میشود، سبک مدرن یا نوع متداول آن یعنی لندنی و سبک اسلامی و بومی و در موارد محدودی سبک دیکانستراکشن طراحی و اجرا میشود. در هر سبک معماری نمای اداری میتواند با متریال مختلف مانند شیشه، سنگ، فلز یا چوب ساخته شود. بهترین شیوه برای طراحی نمای اداری با توجه به نوع شرکت، فرهنگ حاکم بر آن، اقلیم سایت شرکت، سلیقه مشتری و کارفرما و کاربرد مورد نیاز، متفاوت است.
برای طراحی نمای ساختمان اداری مدرن میتونم از سنگ گرانیت استفاده کنم؟
برای طراحی نمای اداری مدرن میتونید از متریالهای سنگ، فلز و شیشه استفاده کنید. بنابراین سنگ گرانیت برای طراحی نمای ساختمان اداری متریال مناسبی است.
مطالب بسیار مفید بود، خسته نباشید
ممنون از توجه شما دوست عزیز