راهنمای جامع نورپردازی پذیرایی

اتاق پذیرایی با نورپردازی مخفی داخل سقف به رنگ زرد، مبلمان سفید، میز چوبی، کفپوش پارکت و پرده قهوه‌ای

پس از ورود به خانه، اولین نقطه‌ای که بیشتر از سایر نقاط خانه دیده می‌شود، اتاق پذیرایی است. مهمانان روی مبلمان اتاق پذیرایی می‌نشینند و به دکوراسیون و فضای خانه شما نگاه می‌کنند. نورپردازی پذیرایی از این جهت اهمیت دارد که باعث می‌شود دکوراسیون، پرده، مبلمان و سایز اجزای خانه شما بهتر دیده شود.

 

سوالات متداول:

انواع روش‌های نورپردازی پذیرایی کدامند؟

نورپردازی اصلی، مکمل و محیطی از روش‌های نورپردازی پذیرایی هستند.


چه عواملی در انتخاب رنگ نور مناسب برای پذیرایی موثر هستند؟

میزان ورود نور طبیعی، رنگ دکوراسیون خانه و نحوه‌ی قرارگیری آنها، ارتفاع سقف اتاق پذیرایی و ابعاد آن، رنگ دیوار، رنگ و جنس کفپوش اتاق پذیرایی در انتخاب رنگ نور مناسب برای پذیرایی مناسب هستند.


چه لامپ‌ها و تجهیزاتی برای نورپردازی پذیرایی مناسب هستند؟

لوسترها، چراغ آویز، چراغ سقفی، چراغ LED و آباژورها برای نورپردازی پذیرایی مناسب هستند.

 

اتاق پذیرایی با نورپردازی مخفی آبی داخل سقف، لوستر فلزی، مبلمان چرم مشکی، میز ناهارخوری با صندلی‌های چوبی و فرش طوسی

روش‌های زیادی برای ایجاد روشنایی در اتاق پذیرایی وجود دارد. اما قدیمی‌ترین سبک، استفاده از لامپ‌های سقفی است که گرچه محیط را روشن می‌کند اما سایه‌های زیادی هم ایجاد می‌کند. لامپ‌های سقفی به مرور زمان جای خود را به لوستر، آباژور، چراغ‌های دیواری (چراغ دیوارکوب) و نورهای مخفی سقف دادند تا نورپردازی پذیرایی کامل‌تر شود. در ادامه قصد داریم انواع روش‌های نورپردازی سقف پذیرایی را معرفی کرده و نکات مهمی در این خصوص بیان کنیم. همراه ما باشید. 

 

چرا نورپردازی اتاق پذیرایی مهم است؟ 

اتاق پذیرایی با مبل ال مخمل طوسی، فرش سیاه و سفید، کفپوش سرامیکی، نورپردازی مخفی داخل سقف

نور زیاد باعث ایجاد مزاحمت برای اهالی خانه می‌شود و نور کم اشیای موجود در محیط را به خوبی نشان نمی‌دهد. اتاق پذیرایی مکانی‌ست که اغلب تزیینات خانه از تابلوهای گران‌بها گرفته تا مجسمه‌ها و مبلمان و پرده‌ها در آن قرار داده می‌شود. نورپردازی پذیرایی از این جهت اهمیت دارد که تمام این عناصر موجود در اتاق پذیرایی باید به بهترین شکل نمایش داده شوند. 

 

اتاق پذیرایی با نورپردازی توسط لوستر مدرن، مبلمان چستر چرم قهوه‌ای، پاف جلو مبلی طوسی، کفپوش پارکت و پرده‌های کرم

اشتباهی که بسیاری از مردم مرتکب می‌شوند این است که برای اهمیت دادن به روشنایی اتاق پذیرایی، از نورهایی با شدت زیاد و رنگ‌های تند استفاده می‌کنند. قرار گرفتن در معرض نورهای شدید و تند باعث می‌شود چشم افراد خسته شود و به طور ناخودآگاه سعی می‌کنند از محیط دور شوند. 

 

اتاق پذیرایی با مبلمان کرم و قرمز، کفپوش پارکت، راه پله‌ چوبی سفید، میز تلویزیون سفید و نورپردازی مخفی سقف و لوستر

اشتباه دوم این است که اغلب مردم تصور می‌کنند با یک یا دو نور پرقدرت می‌توانند اتاق پذیرایی را روشن کنند. به همین منظور یک لوستر بزرگ با چندین لامپ خریداری می‌کنند تا فضای خانه را پرنور کند. اما این روش کاملا اشتباه است. هرچقدر شدت نورهای اتاق پذیرایی بیشتر باشد، سایه‌های تیره‌تری در اتاق به وجود می‌آید که این موضوع باعث زشت به نظر رسیدن خانه می‌شود. بنابراین نورپردازی سقف پذیرایی باید طبق اصول انجام شود. 

 

انواع نورپردازی پذیرایی 

اتاق پذیرایی با نورپردازی مخفی سقف، میز شیشه‌ای جلومبلی، مبل مشکی و خردلی، فرش طرحدار سیاه و سفید با پنکه سقفی مشکی

اگر انواع روش‌های نورپردازی اتاق پذیرایی را بشناسید، به راحتی می‌توانید محیطی با نور مناسب ایجاد کنید. لامپ‌هایی که برای روشن‌تر کردن اتاق پذیرایی استفاده می‌شود در دسته‌بندی‌های مشخصی قرار می‌گیرند که عبارت است از: 

 

نورپردازی اصلی

اتاق پذیرایی با مبلمان طوسی و سفید، نورپردازی توسط لوستر سقفی، تابلوهای دیواری، دیوارهای طوسی و کنسول چوبی

اولین قدم برای طراحی نورپردازی اتاق پذیرایی، انتخاب نورهای اصلی است. نورهای اصلی همان‌هایی هستند که در روزهای عادی روشن می‌کنید؛ نورهایی که وقتی مهمان ندارید هم روشن هستند و بخش‌های مهم خانه توسط این نورها روشن می‌شود. نورهای اصلی باید شدت متوسطی داشته باشند و در انتخاب رنگ نور دقت بالایی انجام شود. بهتر است، نسبت رنگ سفید به زرد نورهای اصلی بیشتر باشد. استفاده از لوستر و چراغ‌های آویز به عنوان نور اصلی بسیار متداول است. 

 

نورپردازی مکمل 

اتاق پذیرایی با نورپردازی مکمل سقفی، پنکه سقفی مشکی، مبل ال طوسی چرم، صندلی‌های طوسی چوبی و میز تلویزیون مشکی

دومین نوری که به کمک نور اصلی می‌آید، نورهای مکمل هستند. لامپ‌های SMD که داخل سقف تعبیه می‌شوند در دسته‌ی نورهای مکمل قرار می‌گیرند. نورهای مکمل فقط زمانی که مهمان دارید روشن می‌شوند تا نور خانه کامل‌تر شود. می‌توانید از نورهای رنگی برای نورپردازی مکمل هم استفاده کنید. هدف از به کار بردن نورهای مکمل در اتاق پذیرایی این است که سایه‌های ناشی از روشن کردن نورهای اصلی برطرف شود و فضایی روشن‌تر داشته باشید. 

 

نورپردازی محیطی

اتاق پذیرایی با کفپوش سرامیکی، نورپردازی محیطی با آباژور رومیزی و دیواری، شومینه طوسی هیزمی با آینه‌ای در بالای آن با پنجره‌ای با فریم سفید

پس از اینکه با نورهای اصلی و مکمل، فضای اتاق پذیرایی را روشن کردید نوبت به نورهای محیطی می‌رسد. به عنوان مثال می‌توانید لامپ بخصوصی برای روشن‌تر کردن کنج اتاق پذیرایی در نظر بگیرید تا تابلویی که آنجا نصب شده بهتر دیده شود. نورپردازی محیطی می‌تواند اطراف دیوارها و حتی کف خانه انجام شود.

 

اتاق پذیرایی با نورپردازی مخفی سقف، مبل کرم چرم، فرش طوسی، میز جلو مبلی سفید، پنکه سقفی و تابلوی دیواری تزئینی

 علاوه بر این، با استفاده از آباژورهای ایستاده یا رومیزی هم می‌توانید نورپردازی محیطی را انجام بدهید. نورپردازی مخفی در دسته‌ی نورپردازی محیطی جای می‌گیرد و اغلب توسط نورهای LED در باکس سقف‌های کنافی جای داده می‌شود تا سقف اتاق پذیرایی زیباتر جلوه کند. 

 

رنگ نور مناسب برای پذیرایی

اتاق پذیرایی با کفپوش سرامیکی طرح سنگ، شومینه گازی، پیانوی مشکی، نورپردازی مخفی داخل سقف و دیوار به رنگ سفید

یکی دیگر از مهم‌ترین موضوعاتی که در نورپردازی کناف سقف پذیرایی با آن روبه‌رو هستید، رنگ نور است. رنگ نور اتاق پذیرایی باید به گونه‌ای انتخاب شود که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور باعث سردرد یا خستگی چشم نشود. علاوه بر مهمانان، اهالی خانه زمان زیادی از روز یا شب را در اتاق پذیرایی سپری می‌کنند بنابراین نورپردازی باید به گونه‌ای انجام شود که هم برای اهالی و هم مهمانان انعطاف داشته باشد. 

 

اتاق پذیرایی با مبلمان طوسی و سفید، پاف کرمی، کفپوش چوبی، نورپردازی توسط لوستر سقفی و آباژور ایستاده سفید

عواملی که در انتخاب رنگ نور مناسب برای اتاق پذیرایی موثر هستند عبارت‌اند از: 

  • میزان ورود نور طبیعی 
  • رنگ دکوراسیون خانه و نحوه‌ی قرارگیری آنها 
  • ارتفاع سقف اتاق پذیرایی و ابعاد آن 
  • رنگ دیوار اتاق پذیرایی
  • رنگ و جنس کفپوش اتاق پذیرایی

 

اتاق پذیرایی با مبل طوسی، صندلی مشکی، کتابخانه دیواری سفید، نورپردازی مخفی زرد داخل سقف، دیوار پشت تلویزیون طوسی و کفپوش پارکت

به طور کلی رنگ نور مناسب برای اتاق پذیرایی باید ترکیبی از رنگ‌های سفید و زرد (نارنجی) باشد. پیشنهاد می‌شود این ترکیب بیشتر به نور رنگ سفید و کمتر به نور رنگ‌های گرم مانند زرد، نارنجی یا قرمز اختصاص داده شود. اما اگر دورهمی‌های زیادی در خانه شما برگزار می‌شود و به رنگ نورهای دیگر هم نیاز دارید می‌توانید روی انتخاب رنگ‌های سرد مانند آبی هم حساب ویژه‌ای باز کنید. 

 

لامپ‌ها و تجهیزات نورپردازی پذیرایی

اتاق پذیرایی با نورپردازی مخفی و لوستر آویز از سقف، کفپوش پارکت، مبلمان کرم و میز و صندلی‌های چوبی

به اصلی‌ترین بخش این مقاله رسیدیم. با استفاده از چه مدل لامپ یا تجهیزاتی می‌توان اتاق پذیرایی را به بهترین شکل ممکن روشن کرد. در زیر اصلی‌ترین تجهیزات نورپردازی اتاق پذیرایی را معرفی کرده‌ایم که عبارت‌اند از: 

  • لوستر: معروف‌ترین و پرفروش‌ترین وسیله برای ایجاد روشنایی در اتاق پذیرایی لوستر است. لوسترهای پذیرایی در طرح و رنگ و سبک‌های مختلفی تولید می‌شوند. برخی از آنها به سبک کلاسیک چند شاخه هستند و برخی دیگر از نوع مدرن هستند. اندازه و تعداد لامپ‌های روی لوستر در نورپردازی سالن پذیرایی بسیار موثر است. لوستر در دسته‌ی نورهای اصلی جای می‌گیرد.
پیشنهاد می‌کنیم مقاله همه چیز درباره لوستر و نقش آن در دکوراسیون داخلی را مطالعه فرمایید.

 

اتاق پذیرایی با مبلمان سفید طرحدار، شومینه آینه کاری شده، نورپردازی توسط چراغ‌های آویز مشکی، کفپوش سرامیکی طوسی و فرش کرم

  • چراغ آویز: چراغ‌های آویز قدیمی‌تر از لوسترها هستند و در گذشته بیشتر از لامپ‌های تک که از سقف آویزان شده‌اند برای نورپردازی استفاده می‌شود. امروزه چراغ‌های آویز با قاب‌ها و مدل‌های مختلفی تولید می‌شوند. لامپ‌های کم‌مصرف، رشته‌ای و فیلامنتی از جمله لامپ‌هایی هستند که به عنوان نور اصلی اتاق پذیرایی می‌توانند به کار برده شوند. 

 

اتاق پذیرایی با نورپردازی توسط چراغ‌های سقفی و لوستر، مبلمان سفید، دیوار چوبی پشت تلویزیون و پرده‌های حریر سفید

  • چراغ سقفی: مهتابی‌های سقفی آشناترین نوع نورپردازی هستند. امروزه از مهتابی‌های قدیمی کمتر استفاده می‌شود و جای آن را چراغ‌های سقفی هالوژنی گرفته‌اند. چراغ‌های سقفی اغلب در بدنه‌ی سقف جای می‌گیرند و فضای زیادی را اشغال نمی‌کنند. این نوع چراغ‌ها هم می‌توانند در دسته‌ی نورهای اصلی جای بگیرند و هم در دسته‌ی نورهای مکمل. 

 

اتاق پذیرایی با نورپردازی مخفی آبی، مبلمان چرم مشکی، کفپوش پارکت، میزهای چوبی و آینه دیواری با کتابخانه سفید

  • چراغ LED: جدیدترین روش نورپردازی خانه، استفاده از لامپ‌های LED است که حتی در لوستر و چراغ‌های آویز هم استفاده می‌شود. اما بیشترین کاربرد چراغ‌های LED در نور مخفی اتاق پذیرایی است که نورهای رنگی جذابی را در بخش‌های مختلفی مانند سقف یا کف خانه منتشر می‌کند. 

 

نورپردازی اتاق پذیرایی با آباژورهای رومیزی طلایی، مبل چرم آبی، پرده طوسی و تابلو دیواری طرحدار آبی

  • آباژور: شاید کمی عجیب به نظر برسد اما آباژور هم می‌تواند یکی از تجهیزات نورپردازی در اتاق پذیرایی باشد. آباژورهای مناسب پذیرایی در طرح ایستاده و رومیزی به عنوان نورهای مکمل می‌توانند بخش‌های بخصوصی از اتاق پذیرایی را روشن کنند. آباژورها در سبک‌های مختلف مدرن، کلاسیک، چند شاخه، فانتزی و چوبی ساخته می‌شوند و می‌توان آن را با دکوراسیون‌های مختلف ست کرد. 

 

نکات مهم در نورپردازی پذیرایی 

اتاق پذیرایی با مبل چرم قهوه‌ای، تابلو دیواری، نورپردازی توسط چراغ های طلایی آویز به دیوار، فرش طرحدار سیاه و سفید با گلدان گل طبیعی

برای طراحی نورپردازی مناسب اتاق پذیرایی نکاتی بجز تجهیزات و رنگ نور هم وجود دارد که خوب است بدانید. این نکات عبارت‌اند از: 

  • توجه به نور طبیعی: همیشه برای انتخاب رنگ، نوع و شدت نور مورد نیاز در اتاق پذیرایی، به پنجره و ورود نور طبیعی به خانه توجه کنید. نور طبیعی در زمان‌هایی از روز که هنوز هوا کاملا تاریک نشده برای نورپردازی خانه به کمک شما می‌آید. بنابراین اگر در اتاق پذیرایی پنجره‌ای بزرگ یا درب شیشه‌ای رو به بالکن دارید، حتما در هنگام انتخاب نور پذیرایی به آن توجه داشته باشید. 

 

 اتاق پذیرایی با مبل ال چرم مشکی، نورپردازی هوشمند و مخفی سقف، میز ناهارخوری با صندلی‌های چوبی و میز تلویزیون کتابخانه‌ای

  • نورپردازی با سیستم هوشمند: امروزه همه‌چیز را می‌توان هوشمند کرد. نزدیک به یک دهه است که سیستم نورپردازی هوشمند به خانه‌ها آمده اما هنوز آن طور که باید و شاید استفاده نمی‌شود. با نصب سیستم نورپردازی هوشمند، شدت، رنگ و نوع نورپردازی خانه در موقعیت‌ها و فصل‌های مختلف تغییر می‌کند. حتی شما هم می‌توانید تنها با فشردن چند کلید، رنگ نور اتاق پذیرایی را متناسب با حال و هوای خانه تغییر بدهید. 

 

اتاق پذیرایی با میز ناهارخوری و صندلی‌های طوسی، میز چوبی جلومبلی، نورپردازی توسط لوستر سقفی، کفپوش سرامیکی کرم و مبلمان طوسی

  • نورپردازی سقف پذیرایی کلاسیک: برای خانه‌هایی که معماری و دکوراسیون کلاسیک دارند، نورپردازی باید متناسب با این ویژگی انجام شود. نورپردازی اتاق پذیرایی کلاسیک اغلب با لوسترهای چندشاخه‌ی بزرگ به عنوان نور اصلی و سپس آباژورهای ایستاده‌ی کلاسیک کامل می‌شود. در خانه‌های با معماری کلاسیک، بیشتر به جنبه‌ی تجملاتی بودن تزئینات توجه شده و حتی نورپردازی هم با همین دید انجام می‌شود.

 

اتاق پذیرایی با میز ناهارخوری شیشه‌ای و صندلی‌های مشکی، نورپردازی مخفی سقف و لوسترهای سقفی، مبل و فرش مشکی با پرده‌های حریر سفید

  • نورپردازی پذیرایی مدرن: نوع دیگری از نورپردازی با توجه به سبک مدرن خانه‌ها انجام می‌شود. در خانه‌های مدرن دکوراسیون و لوازم موجود در اتاق پذیرایی از نظر جنس، مدل و رنگ ویژگی‌هایی مدرن دارند. استفاده از رنگ‌های سفید، طوسی، کرم و مشکی در دکوراسیون مدرن بسیار متداول است. بنابراین برای نورپردازی هم از این رنگ‌ها استفاده می‌شود. نورپردازی مخفی و نصب هالوژن در نورپردازی دکوراسیون پذیرایی سفید طلایی به وفور انجام می‌شود. 

 

اتاق پذیرایی با کتابخانه دیواری آبی، شومینه سفید، آینه دیواری، نورپردازی داخل سقف و لوستر برنز و مبلمان قهوه‌ای

  • نورپردازی سقف پذیرایی ساده: در خانه‌هایی که طراحی و معماری اتاق پذیرایی آنها نه کلاسیک است و نه مدرن، نورپردازی بیشتر جنبه‌ی کاربردی دارد. در چنین خانه‌هایی استفاده از نور چراغ‌های آویز به جای لوستر بهتر جواب می‌دهد. همچنین استفاده از نور‌های مکمل یا مخفی در چنین خانه‌هایی کمتر دیده می‎شود و بنا را روی نصب چند چراغ آویز در اتاق پذیرایی می‌گذارند. 
پیشنهاد می‌کنیم مقاله همه نکات و راهکار های لازم برای طراحی سقف پذیرایی را مطالعه فرمایید.

 

جمع‌بندی

اتاق پذیرایی با مبلمان چوبی، میز شیشه‌ای، نورپردازی مخفی سفید داخل سقف، تابلو دیواری با فریم چوبی، شومینه گازی و کفپوش پارکت قهوه‌ای روشن

نورپردازی سقف پذیرایی باید با توجه به اندازه خانه، سبک معماری، بودجه‌ای که دارید و نیاز اهالی خانه انجام شود. تصور اشتباه بسیاری از مردم این است که سالن پذیرایی خانه‌ها باید پرنورترین بخش خانه باشد؛ اینطور نیست و به عنوان مثال در سبک‌های کلاسیک، نورپردازی اتاق پذیرایی با شدت کمتری هم انجام می‌شود تا فضا را رویایی کند. در این مقاله به بررسی شیوه نورپردازی پذیرایی و پارامترهایی که باید رعایت شود اشاره کردیم. شما هم می‌توانید پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.