نمای پیش ساخته ساختمان چیست؟ معرفی انواع، مزایا و معایب

ساختمان نیمه‌کاره در مرحله نصب نمای پیش ساخته با پنل‌های مستطیلی بتنی‌

استفاده از مصالح پیش ساخته امروزه در ساختمان‌سازی بسیار متداول شده است. از دیوار و گچ‌بری و ستون‌ها گرفته تا نمای ساختمان را می‌توان به کمک مصالح پیش‌ساخته آماده کرد. نمای پیش ساخته یکی از مصالحی‌ست که بیشتر از سایرین مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

اگر قصد دارید نمای ساختمان خود را با استفاده از مصالح پیش ساخته طراحی کنید، بهتر است قبل از آن اطلاعاتی درباره انواع نمای پیش ساخته ساختمان بدانید. در ادامه پس از معرفی مفهوم نماهای پیش ساخته به بررسی مزایا، معایب و انواع آن می‌پردازیم و در نهایت قیمت نمای پیش‌ساخته را بررسی می‌کنیم. همراه ما باشید. 

 

نمای پیش ساخته چیست؟

نصب تایل‌های نمای پیش ساخته آجری طوسی توسط تکنسین‌ها

به هر چیزی که ظاهری و جلوی ساختمان قرار می‌گیرد و افراد در بدو مشاهده‌ی ساختمان با آن روبه‌رو می‌شوند نما گفته می‌شود. نمای ساختمان را می‌توان در محل آماده و سپس نصب کرد یا اینکه از نماهای پیش ساخته برای آن استفاده کرد. مصالحی که به عنوان نمای پیش‌ساخته شناخته می‌شوند اغلب در کارخانه یا کارگاه ساخته شده‌اند و فقط به محل آورده و نصب می‌شوند. 

نماهای پیش‌ساخته به دو روش روی ساختمان سوار می‌شوند؛ در روش اول از ملات به عنوان مایع چسبنده استفاده می‌شود و نما را به ساختمان متصل می‌کنند. در روش دوم که به آن روش خشک می‌گویند، مصالح نمای پیش‌ساخته با استفاده از اتصالات فلزی به ساختمان وصل می‌شود. 

 

مزایای نمای پیش ساخته ساختمان 

مرحله نصب نمای پیش ساخته چوبی روی ساختمان نیمه‌کاره آجری

چرا باید از نمای پیش‌ساخته برای ساختمان استفاده کنیم؟ این نما چه مزایا و نقاط قوتی دارد؟ در ادامه برخی از مهم‌ترین مزایای نماهای پیش‌ساخته را به شما معرفی می‌کنیم. 

  • کاهش هزینه‌ی اجرا: یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که نماهایی مانند نمای سرامیکی یا آجری دارند این است که فرایند اجرای این نوع نما هزینه‌ی زیادی دارد. افراد زیادی باید برای اجرای چنین نماهایی کار کنند و همین موضوع هزینه‌ی تمام شده را افزایش می‌دهد. این در حالی‌ست که نمای پیش‌ساخته به راحتی در محل نصب می‌شود. کاهش هزینه‌ی اجرا یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این نوع نماست. 

 

نصب آخرین پنل‌های نمای پیش ساخته بتنی روی ساختمان نیمه‌کاره

  • سرعت بالای اجرا: برخلاف نماهای آجری، سنگی و سرامیکی که برای اجرای آن باید چندین هفته را در نظر بگیرید، اجرای نماهای پیش ساخته در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود. کم کردن زمان اجرای پروژه به کاهش هزینه‌ها هم منجر می‌شود. 
  • کیفیت قابل سنجش: نماهای پیش‌ساخته در کارخانه یا کارگاه‌ها ساخته می‌شوند و کیفیت آن‌ها را می‌توان قبل از نصب مورد ارزیابی قرار داد. این در حالی‌ست که نماهای آجری یا سرامیکی فقط پس از اجرا مشخص می‌شود که آیا کیفیت خوبی داشته‌اند یا خیر.

 

ساختمان نیمه‌کاره در مرحله نصب دیوار و نمای پیش ساخته کرمی و پنجره آبی

  • یکپارچگی در طراحی: اگر از مصالح پیش ساخته در نما، دیوار، گچ‌بری و تمام بخش‌های ساختمان استفاده کنید، این موضوع باعث یکپارچگی ساختمان شده و جلوه‌ی زیباتری به آن می‌دهد. 
  • سازگار با اقلیم: مصالح پیش‌ساخته در همان شهری که ساختمان در حال ساخته شدن است، تولید می‌شوند؛ بنابراین مصالحی که در ساخت این نوع نماها استفاده می‌شود با اقلیم آن منطقه سازگاری دارد. استفاده از چنین مصالحی باعث می‌شود که سازگاری نما از نظر ظاهری و کیفی با محیط اطراف بیشتر باشد. 

 

پنج تایل نمای پیش ساخته چوبی در انبار کارخانه

  • دوستدار محیط زیست: نماهای پیش ساخته به طور تایل‌های بزرگ هستند. این تایل‌ها در کارگاه‌ها تولید می‌شوند و به همین دلیل سعی می‌شود از مصالح به بهترین شکل در آن استفاده شود که دورریز نداشته باشد. همچنین پس از چندین سال در صورتی که قصد داشته باشید نمای ساختمان را تغییر بدهید این نوع نماها به راحتی جدا شده و قابل استفاده یا بازیافت هستند. 
  • حمل و نقل راحت: مصالحی که برای ایجاد نمای پیش‌ساخته از آن‌ها استفاده می‌شود به شکل تایل‌های بزرگ هستند که فرایند انتقال آن‌ها از کارگاه یا فروشگاه به محل ساختمان به راحتی انجام می‌شود. 
  • افزایش ایمنی کارگران: برخلاف نماهایی مانند نمای آجری و سرامیکی که کارگران برای اجرای آن‌ها باید ساعت‌ها در ارتفاع بایستند و خطرات زیادی دارد، نماهای پیش‌ساخته توسط ماشین‌های بزرگ و فقط با هدایت کارگران در محل نصب می‌شود و همین موضوع امنیت و ایمنی کارگران را افزایش می‌دهد. 

 

معایب نماهای پیش ساخته 

هتل نیمه‌کاره در مرحله نصب نمای پیش ساخته با پنل‌های سه بعدی برجسته بتنی و پنجره‌های مشکی‌

نمای پیش ساخته ساختمان با وجود تمام مزایای که دارد، برخی نقاط ضعف می‌توان برای آن برشمرد که باید قبل از انتخاب، از آن مطلع باشید. برخی از معایب نماهای پیش ساخته عبارت‌اند از: 

  • زمان‌بر بودن ساخت: برخلاف کاهش زمان اجرا و نصب مصالح پیش ساخته در نمای ساختمان، فرایند تولید این نوع نماها زمان‌بر است. برای ساخت چنین نماهایی باید نقشه‌ی ساختمان به کارگاه داده شود تا متناسب با ابعاد ساختمان، مصالح را آماده کند که این موضوع ممکن است زمان زیادی را صرف کند. 

 

ساختمان نیمه‌کاره در مرحله نصب نمای پیش ساخته با پنل‌های مستطیلی بتنی‌

  • محدودیت در تغییر ناگهانی: پس از اجرای نمای پیش‌ساخته در ساختمان، دیگر امکان ایجاد تغییراتی در نما یا محل قرار گرفتن پنجره‌ها یا دیگر بخش‌های ساختمان وجود ندارد. در واقع وقتی تصمیم گرفتید از این نوع نما برای ساختمان استفاده کنید دیگر نباید به نمای ساختمان و نقشه‌ی آن دست بزنید.
  • محدودیت مکان نگهداری: در فرایند ساخت ساختمان، اغلب فضاهای کمی برای نگهداری از مصالح پیش ساخته وجود دارد و به همین دلیل این مصالح دقیقا روزی که به محل پروژه آورده می‌شوند باید نصب شوند. بزرگ و سنگین بودن نماهای پیش ساخته، نگهداری از آن‌ها در محیط پروژه را عملا غیرممکن می‌کند. 

 

انواع نماهای پیش ساخته 

نصب پنل‌های چوبی نمای پیش ساخته با دو پنجره بتنی روی ساختمان نیمه کاره آجری

پس از آشنایی با مزایا و معایب نماهای پیش ساخته، خوب است انواع مدل‌های این نوع نما را بشناسید. برخی از این مدل‌ها متداول‌تر هستند و برخی دیگر طرفداران کمتری دارد. انواع نماهای پیش ساخته عبارت‌اند از: 

 

1. نمای پیش‌ساخته بتنی (سیمانی)

نصب پنل‌های نمای پیش ساخته ساختمان با طرح آجری و جنس بتنی

پرطرفدارترین نوع نمای پیش‌ساخته، نماهای بتنی هستند. تاریخچه‌ی استفاده از این نوع نماها در ساختمان‌سازی به جنگ جهانی اول باز می‌گردد که برای صرفه‌جویی در هزینه و بازسازی سریع خانه‌های ویران شده از نمای پیش‌ساخته بتنی استفاده می‌شد. از مهم‌ترین ویژگی‌ تایل‌های بتنی مناسب نمای ساختمان می‌توان به مقاومت بالای آن در برابر حرارت، رطوبت و باران‌های اسیدی اشاره کرد. 

در کنار مزایای متعددی که نمای بتنی دارد، یک نقطه ضعف هم می‌توان برای آن در نظر گرفت؛ ظاهر سرد و بی‌روح. نمای بتنی از نظر ظاهری حال و هوایی سرد دارد و برخلاف سنگ‌های رنگی که به نمای ساختمان شادابی خاصی می‌دهند، نمای بتنی این قابلیت را ندارد. 

 

2. نمای پیش ساخته رومی (پلی استایرن)

نصب نمای ساختمان رومی سفید بر ساختمانی در مرحله نصب نما و دیوار

نمای پیش‌ساخته رومی که به آن نمای پلی استایرن هم گفته می‌شود، یکی دیگر از پرطرفدار ترین نماها برای مناطق بالای شهر و خانه‌های گران‌قیمت است. این نوع نما از فوم نسوز پلی استایرن ساخته شده و روکش یکنواختی از بتن پلیمری یا نوعی کامپوزیت روی آن کشیده می‌شود تا مقاومت آن افزایش پیدا کند. 

برش‌های دقیق نمای پیش‌ساخته رومی در کارگاه انجام می‌شود و برخلاف نمای پیش‌ساخته بتنی که ممکن است پس از اجرا، در صورت مهارت پایین استادکار نمای بدی به ساختمان بدهد، این نوع نمای رومی چنین مشکلی نخواهد داشت. از مهم‌ترین مزایای نماهای رومی می‌توان هزینه‌ی کمتر، سرعت اجرای بالاتر، تنوع بسیار زیاد، وزن بسیار سبک و عایق صوتی و حرارتی بودن آن اشاره کرد. 

 

3. نمای پیش ساخته جی اف آر سی (GFRC)

پنل‌های طوسی روشن GFRC پیش ساخته ساختمان با پنجره‌های شیشه‌ای

یکی از جدیدترین نماهای پیش‌ساخته که البته قدمتی به اندازه‌ی نیم قرن دارد ولی به تازگی در ایران مورد استفاده قرار گرفته، نمای GRFC است. این نما از ترکیب سیمان پرتلند، سنگدانه ریز، آب، پلیمر اکریلیک، الیاف شیشه‌ی مقاوم در برابر مواد قلیایی و مواد افزودنی تشکیل شده است. 

در واقع در نمای پیش‌ساخته‌ی GRFC به جای فولاد و سنگ از شیشه‌ به عنوان ماده‌ی اصلی استفاده می‌شود. همین موضوع باعث می‌شود مقاومت کشسانی این نما افزایش پیدا کند و در برابر رطوبت، گرما و سرمای شدید هم مقاومت بالایی داشته باشد. از دیگر مزیت‌های این نوع نما می‌توان به عایق بودن در برابر صدا و حرارت هم اشاره کرد. 

 

سخن پایانی 

نصب نمای پیش ساخته چوبی همراه با پنجره‌های مشکی در ساخت آپارتمان

استفاده از نمای پیش ساخته در نمای ساختمان ایرانی به جای سنگ و آجر به دلیل سرعت اجرای بالا، هزینه‌ی کمتر و تنوع زیادی که دارند، این روزها بسیار متداول شده است. در این مقاله به معرفی سه نمونه از متداول‌ترین نماهای پیش ساخته پرداختیم و مزایای هرکدام را بررسی کردیم. شما هم می‌توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.