نمای شیشه‌ای، بررسی صفر تا صد این نمای شفاف ساختمانی!

آسمان خراش‌هایی با نمای شیشه ای سر به فلک کشیده

در دنیای طراحی و ساختمان‌سازی، تنوع متریال‌های انتخابی به حدی بالاست که متخصصان می‌توانند با توجه به شرایط موجود، نیازهای فضا، کارایی محیط، شرایط آب و هوایی و… به سراغ انواع متریال مناسب برای نمای ساختمان بروند. در این بین، نمای شیشه‌ای به عنوان یکی از پرطرفدارترین و پراستفاده‌ترین انواع متریال نمای ساختمان، با ایجاد ظاهری مدرن‌تر، زیبایی بنا را افزایش داده و ویژگی‌های دیگری را نیز به آن خواهد بخشید. در این مطلب از وب‌سایت معمار نو با شما هستیم تا به طور مفصل به همین موضوع بپردازیم و شما را با نمای شیشه‌ای آشنا کنیم.

 

سوالات متداول:

در طراحی نمای شیشه‌ای باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

1. انتخاب شیشه‌ مناسب ( دوجداره یا تک جداره) 2. توجه به نوع طراحی نمای ساختمان 3. ابعاد شیشه‌های نما 4. توجه به نحوه اجرای نمای شیشه‌ای با توجه به مدل شیشه‌ 5. هزینه اجرای نمای شیشه‌ای


انواع شیشه‌‌های مورد استفاده در نمای شیشه‌ای کدامند؟

کرتین وال، فریم لس و اسپایدر از انواع نماهای شیشه‌ای می‌باشند.

 

نمای شیشه‌ای چیست؟

ساختمانی با نمای شیشه ای به رنگ قرمز و پیاده روی نارنجی اطراف ساختمان

شاید بد نباشد پیش از آنکه بخواهیم این متریال از ساختمان‌سازی را مورد بررسی قرار دهیم ببینیم که اصلاً نمای شیشه‌ای چیست؟ به‌طور کلی، زمانی می‌توان یک ساختمان را با این نوع از نما شناخت که چیزی بیش از 60 درصد پوشش و نمای آن از متریال شیشه ساخته شده باشد. این متریال در مدرن‌تر و اداری‌تر شدن ساختمان تأثیر بسیاری دارد، به همین دلیل هم هست که در دهه‌های اخیر با مدرن‌تر شدن ساختمان‌سازی، از این متریال در طراحی نمای اداری و تجاری، طراحی نمای رستوران و کافی‌شاپ استقبال بسیاری می‌شود. امروزه این متریال می‌تواند با ترکیب با سایر متریال‌هایی همچون سنگ نما، آلومینیوم، ترموود و… زیبایی تلفیقی و چشمگیری را به دنبال داشته باشد.

 

مزایای نمای شیشه‌ای

ساختمانی با نمای شیشه‌ای دارای تراس برای واحد های هر طبقه و چند نفر در حال قدم زدن در محوطه

بعد از شناخت کلی نمای مدرن شیشه‌ای، وقت آن می‌رسد که نگاهی به مزایای این نوع از نمای ساختمان بیندازیم و ببینیم که چه معیارهایی می‌تواند این متریال را به انتخابی خوب و درست تبدیل کند. در ادامه به بررسی برخی از مهم‌ترین مزایای استفاده از نمای شیشه‌ای می‌پردازیم:

 

نهایت استفاده از نور طبیعی

فضای داخلی یک ساختمان با نمای شیشه ای که نور خورشید به خوبی در آن پخش شده با منظره ی درخت و آسمان

طبیعی است که یکی از مهم‌ترین دلایلی که ساختمان‌سازان را به استفاده از متریال شیشه در طراحی نما وا می‌دارد، ورود حداکثر میزان نور و روشنایی به داخل فضا خواهد بود. این یعنی با استفاده از نمای شیشه‌ای می‌توانید بدون وجود هیچ مانعی، بیشترین میزان از نور طبیعی را در طی روز دریافت کنید. طبیعتاً این موضوع اتفاقات دیگری همچون افزایش حس خوب ناشی از نور خورشید و انرژی فضا را نیز به دنبال خواهد داشت.

 

عایق آلودگی صوتی

ساختمانی با نمای شیشه ای که تصویر ساختمان ها و ابرها در آن منعکس شده

یکی از دیگر مزایای نمای شیشه‌ای که مهندسان بسیاری را به استفاده از این متریال وا می‌دارد، عایق کاری نمای ساختمان شیشه‌ای در برابر آلودگی‌های صوتی است. به طور کلی نماهایی با این متریال که در ساختمان‌سازی به کار گرفته می‌شوند انواع بسیار زیادی دارند که اتفاقاً در ادامه نیز به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت، اما نکته مهم اینجاست که استفاده از شیشه‌ها و نماهای شیشه‌ای دوجداره می‌تواند به عنوان یک عایق در برابر آلودگی صوتی عمل کرده و شما را از شر سر و صداهای محیط خارج از ساختمان راحت کند. بنابراین محیط‌های تجاری که به نوبه خود، شلوغ و پر سر و صدا هستند برای جلوگیری از ورود صداهای خارجی، غالباً به سراغ این متریال می‌روند.

 

امکان مشاهده منظره بیرونی

دو دختر در حال تماشای منظره ی شهر و غروب آفتاب از یک برج با نمای شیشه ای

تقریباً می‌توان گفت که امکان ندارد کسی در داخل ساختمانی با نمای شیشه‌ای باشد و در زمان رفت و آمد خود، چند لحظه‌ای را برای تماشای منظره بیرون ساختمان مکث نکند! بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که یکی دیگر از مزایای استفاده از این متریال فراهم‌سازی افزایش دید و منظره مناسب از بیرون ساختمان است که طبیعتاً این موضوع در رابطه با ساختمان‌هایی با طبقات بیشتر و بلندتر، به مراتب از اهمیت بیشتری نیز برخوردار خواهد شد.

 

سرعت بالا در اجرای نما

قسمتی از یک ساختمان با نمای شیشه ای با طراحی منقطع و نا منظم و آسمان صاف و آفتابی

یکی دیگر از مزایای استفاده از این متریال این است که در مرحله اجرا، زمان بسیار کمی را از سازندگان می‌گیرد و در نتیجه با سرعت بیشتری آماده می‌شود. نماهای شیشه‌ای به دلیل نوع طراحی و برش‌های خود به زمان زیادی برای نصب و اجرا نیازی ندارند و در نتیجه می‌توان در کوتاه‌ترین زمان ممکن، آن‌ها را بر روی بدنه و پوشش ساختمان، اجرا نمود.

 

معایب نمای شیشه‌ای

یک سالن یک طبقه با نمای شیشه ای و یک ردیف از نهال های سرسبز در کنار آن

حالا وقت آن می‌رسد که با یک نگاه همه‌جانبه و دقیق، در کنار تمامی مزایایی که از نمای شیشه‌ای شمردیم، نگاهی نیز به معایب آن بیندازیم و ببینیم که چه ویژگی‌هایی می‌توانند ما را از انتخاب این متریال برای ساختمان‌سازی منع کنند:

 

ضریب هدایت حرارتی بالا

نمای شیشه ای ساختمانی از نمای پایین با منظره آسمانی صاف و آبی

این متریال می‌تواند با هدایت درصد بالایی از حرارت‌های فضای بیرونی به داخل ساختمان، به نوعی موجب بروز اتلاف حرارت شده و مشکلاتی را در این زمینه ایجاد کند. تصور کنید که در یک ظهر گرم تابستانی وارد ساختمانی با این متریال شوید. در چنین شرایطی هر چقدر هم که سیستم سرمایشی، قوی و قدرتمند عمل کند، باز هم میزان انتقال حرارت به داخل ساختمان، قابل توجه خواهد بود. این اتلاف حرارت، حتی در فصل‌های سرد سال نیز به خوبی اتفاق خواهد افتاد. این یعنی هر چه شما از سیستم‌های گرمایشی قدرتمندی در داخل ساختمان استفاده کنید، اتلاف حرارتی که توسط این متریال اتفاق می‌افتد مانع از حفظ گرما شده و سرمای بیرون ساختمان را نیز به داخل انتقال می‌دهد.

 

امکان انتقال آلودگی صوتی در مدل‌های غیر دوجداره

دو بر از یک ساختمان با نمای شیشه ای و بین شیشه های هر طبقه یک نوار یک دست سفید و چند نهال کوچک در کنار ساختمان و خیابان

همان‌طور که پیش از این اشاره کردیم اگر در این نوع از نمای خانه خود به سراغ شیشه‌های دوجداره برویم می‌توانیم از شر آلودگی‌های صوتی بیرون از ساختمان راحت شویم، اما اگر به هر دلیلی، این نوع از شیشه را برای نمای شیشه‌ای خود انتخاب نکنیم قطعاً با ورود آلودگی صوتی بسیار زیادی به داخل ساختمان روبه‌رو خواهیم شد.

 

هزینه بالا

ساختمانی با نمای شیشه ای شفاف به رنگ دودی با برش مثلثی شکل کنج آن

اگر تصمیم دارید که با بودجه‌ای مشخص و محدود به انتخاب و اجرای متریال نمای خود بپردازید بهتر است که به سراغ نمای شیشه‌ای نروید و به کل بی‌خیال آن شوید! جدا از متریال شیشه و هزینه‌های مربوط به تولید آن، اجرای این متریال نیز به نوبه خود هزینه بسیار بالایی را به دنبال خواهد داشت.

حساسیت برش و نصب این متریال به عنوان نمای بالکن شیشه‌ای و آلاچیق شیشه‌ای و پوشش ساختمان، کاری تخصصی و حرفه‌ای است که نیازمند پرداخت هزینه‌های بالایی خواهد بود. بنابراین از دیگر معایب نمای شیشه‌ای می‌توان به هزینه بالای اجرای آن اشاره کرد. اما این موضوع در همین‌جا به اتمام نمی‌رسد، بلکه هزینه‌های بالای مربوط به نمای شیشه‌ای حتی در تعمیرات و نگهداری از آن ادامه پیدا خواهند کرد. این یعنی در صورت استفاده از این متریال باید این آمادگی را در خود ایجاد کنید که در صورت بروز هرگونه مشکل و نیاز به تعمیرات و یا حتی داشتن یک روند طبیعی نگهداری از نما، لازم است که هزینه‌های بالایی را پرداخت نمایید.

 

انواع شیشه‌های مورد استفاده در نمای شیشه‌ای

ساختمانی با نمای شیشه ای و طراحی به صورت لایه لایه با جلوه ای بسیار شیک

همان‌طور که پیش از این نیز اشاره شد، در طراحی و ساخت این نوع از نما از انواع متفاوتی شیشه استفاده می‌شود. با وجود تمامی تفاوت‌ها و وجه تمایزهایی که می‌توان برای انواع شیشه‌های نمای شیشه‌ای در نظر گرفت باید به این مسئله نیز اشاره کرد که رعایت اصول نصب و استفاده از شیشه‌ها مشابه هم بوده و نباید کمترین میزان خطری را نیز به همراه داشته باشند. به طور کلی انواع شیشه‌هایی که برای این نوع از نما به کار می‌روند شامل این موارد می‌شوند:

  • شیشه سکوریت
  • شیشه لمینت
  • شیشه دوجداره
  • شیشه تک جداره
  • شیشه رفلکس
  • شیشه ساده
  • شیشه رنگی

از میان تمامی این مدل‌های متنوع می‌توان گفت که شیشه‌های لمینت و سکوریت، به عنوان بهترین و مستحکم‌ترین مدل‌های نمای ساختمان ویلایی، نمای ساختمان تجاری و اداری شناخته می‌شوند، چراکه حتی در صورت ترک برداشتن و شکستن، اگر خرد هم بشوند، همچنان سطح خود را به صورت یکپارچه حفظ خواهند کرد.

 

انواع نمای شیشه‌ای

ساختمانی با طراحی منحنی ونمای شیشه ای به همراه تابلوی کمپانی بر روی آن

جدای از تنوع بالایی که در شیشه‌های مورد استفاده در نمای شیشه‌ای وجود دارد، نحوه طراحی و اجرای این نوع از نماهای ساختمان نیز، خود به دسته‌های متفاوتی تقسیم‌بندی می‌شوند. بنابراین در ادامه، شما را با انواع نمای شیشه‌ای ساختمان آشنا می‌کنیم:

 

نمای شیشه‌ای کرتین وال

ساختمانی با نمای شیشه ای و طراحی نیم دایره با شیشه های مربع شکل

کرتین وال در اصل به نوعی از سیستم نما اطلاق می‌گردد که در آن از فریم‌های نازکی از جنس آلومینیوم استفاده می‌شود. این فریم‌ها در نهایت می‌توانند صفحات متفاوتی را از جنس‌های فلز، کامپوزیت، شیشه و… نگه دارند. بنابراین وقتی صحبت از نمای شیشه‌ای کرتین وال می‌شود، منظور این است که صفحات قرارگرفته در میان این فریم‌ها از جنس شیشه بوده و در نمای ساختمان، پیاده‌سازی می‌شوند. این نوع از نمای شیشه‌ای هم در برج‌ها و ساختمان‌های بلند قابل استفاده است و هم در ساختمان‌های کوچک‌تر. تلفیق نمای کامپوزیتی، بتن نما، نمای سرامیک و نمای شیشه‌ای در این ساختمان‌ها زیبایی آن‌ها را دوچندان می‌کند.

 

نمای شیشه‌ای فریم لس

ساختمان نه طبقه مستطیل شکلی با نمای شیشه‌ای شفاف و نهال های درخت

این نوع از متریال نما به شیشه‌های سکوریت دوجداره نیاز دارد و در زیرسازی آن نیز از متریال فلز و آلومینیوم استفاده می‌شود. این زیرسازی‌ها، به نوعی نگهدارنده پنل‌های شیشه‌ای بوده و آن‌ها را مستحکم خواهد کرد. اتصالاتی که میان این پنل‌ها شکل می‌گیرد، به حدی ظریف و حساس است که در نهایت، سطح نما به صورت یکپارچه و یکدست به نظر می‌رسد و شما حتی فکرش را هم نمی‌کنید که طراحی پنجره نما از چندین پنل متصل‌شده به هم شکل گرفته است.

 

نمای شیشه‌ای اسپایدر

مای شیشه ای عنکبوتی که بست آن کاملا به شکل عنکبوت بوده با چهار پایه ی متصل شونده به شیشه

این نوع از نمای شیشه‌ای که به نام فارسی نمای شیشه‌ای عنکبوتی نیز شهرت دارد از ساختار پیچیده‌تری برخوردار است که تا حدودی می‌توان آن را با توجه به نام این مدل، تصور کرد. در اجرای این نما، بعد از اجرا شدن اسکلت اصلی سازه، اسپایدرها یا همان بست‌های اسپایدر فرم که در واقع نگهدارنده‌های شیشه هستند به سقف و کف بنا جوش داده شده و با فاصله‌ای حدود یک سانتی‌متر نصب می‌شوند. در نهایت نیز برای افزایش استقامت سازه و متریال نما، فضای میان شیشه‌ها با کمک چسب‌های مخصوصی پر خواهد شد.

 

قیمت نمای شیشه‌ای

مجموعه ای از ساختمان ها با نمای شیشه ای و سازه ی اسکلتی آهنی بر روی آنها و آسمان آبی و چند تکه ابر

بعد از تمامی توضیحاتی که تا به اینجا ارائه کردیم وقت آن می‌رسد که به موضوع مهم قیمت نمای شیشه‌ای نیز بپردازیم و آن را مورد بررسی قرار دهیم. طبیعی است که قیمت نمای شیشه‌ای در مدل‌های مختلف با ویژگی‌های متفاوت، کاملاً متغیر خواهد بود. با این حال، عوامل مشخصی وجود دارند که می‌توانند در هزینه‌ای که باید برای اجرای نمای شیشه‌ای خود پرداخت کنید مؤثر باشند. برای مثال، عواملی همچون نوع شیشه (تک جداره یا دوجداره)، کیفیت محصول، مدل شیشه (سکوریت یا لمینت)، تعداد شیشه‌های مورد استفاده، نوع نما (نمای کرتین وال، فریم لس و اسپایدر)، ابعاد برش‌ها، ضخامت شیشه، کیفیت یراق‌آلات، کشور سازنده و… همه و همه، هزینه‌های مربوط به اجرای این متریال شما را تحت تأثیر قرار خواهند داد.

 

جمع‌بندی

نمای شیشه ای یک مجموعه و اسبفاده از قسمت زیرین آن به عنوان پارکینگی برای تاکسی ها

با توجه به تمامی مواردی که در این مقاله ارائه کردیم، بررسی و مقایسه مزایا و معایب و همین‌طور ویژگی‌های کلی نمای شیشه‌ای می‌تواند در رسیدن به یک انتخاب درست و هوشمندانه تأثیرگذار باشد. کافی است اولویت‌های خود را بررسی کرده و با ویژگی‌های این متریال نمای ساختمان مقایسه کنید. طبیعی است که استفاده از این متریال در بسیاری از شرایط، بهترین انتخاب به حساب می‌آید و می‌تواند ساختمان شما را از جنبه‌های مختلفی به یک طراحی ایده‌آل برساند، اما در بسیاری از شرایط نیز با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و همین‌طور هزینه‌های موجود، شاید بهتر باشد که به سراغ گزینه‌های بهتری بروید.