نمای سرامیکی و اصولا خود سرامیک یکی از محبوبترین مصالح برای طراحی نمای ساختمان است. نماهای آجری، کامپوزیت، نمای شیشهای و چوبی هم در طراحی نمای خارجی ساختمانها استفاده میشوند اما آنچه نمای سرامیک را جذابتر کرده، قیمت، کیفیت و دوام بالای این ماده است که میتوان از آن برای ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و آموزشی استفاده کرد. نمای بیرونی ساختمان مانند لایهای محافظ است که از بدنهی اصلی در برابر آسیب محافظت میکند. سرامیک علاوه بر ویژگیهایی که گفته شد، جلوهای زیبا به ساختمان میدهد.
در چند دهه گذشته استفاده از سرامیک در نمای ساختمان بیشتر شده و دلیل اصلی آن افزایش تولید این ماده در ایران و جهان بوده است. سوالی که شاید ذهن شما را هم به خود مشول کرده باشد این است که استفاده سرامیک به عنوان نما چه مزایا و معایبی دارد؟ هزینه اجرای این نما در ایران چقدر است؟ در ادامه به تمام این سوالات پاسخ داده میشود.
نمای سرامیک چیست؟
کلمه سرامیک از واژه یونانی «Keramos» گرفته شده است. این کلمه در یونان به سفالینه یا شی پخته شده در آتش گفته میشود. تاریخچه سرامیک را میشود بتا حدود 4 هزار سال قبل از میلاد مسیح تخمین زد. انسان قبل از کشف فلزات با ترکیب خاک و مواد دیگر و حرارت دادن آن، مصالحی مقاوم در برابر نفوذ تولید میکرد که سرامیک یکی از این مواد بود. در یک تعریف کلی، سرامیک را هنر ترکیب مواد غیرآلی و غیرفلزی میدانند که از آن برای ساخت بنا استفاده میشود.
نمای سرامیک یکی از پرطرفدارترینها برای نماسازی ساختمان است. علاوه بر نمای بیرونی، از این ماده برای نمای داخلی محیطهایی نظیر مغازه، حیاط و بالکن هم استفاده میشود. نمای مدرن از نوع سرامیکی در طرحها و مدلهای مختلفی تولید میشود که به همین سبب از آن در طراحی محیطهای مختلف میتوان استفاده کرد.
انواع نمای سرامیکی ساختمان از لحاظ طرح
برای اجرای نمای بیرونی ساختمان با سرامیک از طرحهای متفاوتی میتوان استفاده کرد. در ادامه معروفترین طرحها را به شما معرفی میکنیم.
نمای سرامیکی طرح سنگ
نمای سرامیک طرح تراورتن
سرامیک طرح سنگ آنتیک
سرامیک طرح سنگ گرانیت
سرامیک نما طرح آجر
نمای سرامیک طرح چوب
انواع سرامیک نمای ساختمان به لحاظ جنس
سرامیکهایی که به عنوان نمای ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد، فارغ از طرحی که دارند، در جنسهای مختلفی هم تولید میشوند. دو جنس معروف این سرامیکها، سرامیکهای پرسلانو غیرپرسلان هستند که در ادامه معرفی میکنیم.
سرامیک پرسلان نما
سرامیک پرسلان جزو پرکاربردترین مدل سرامیک نمای ساختمان است. سرامیکهای پرسلان که گاهی اوقات به نام کاشی پرسلانی هم شناخته میشوند، از ترکیب خاک رس، گرانیت، فلداسپات و سایر مواد معدنی تحت فشار کوره ساخته میشوند و به همین دلیل مقاومت و طول عمر بسیار بالایی دارند. در کنار مزایای متعددی که میتوان برای سرامیک پرسلان نما برشمرد معایبی مانند قیمت بالا، وزن زیاد و نصب و برشکاری سخت هم دارد.
از این مدل سرامیک علاوه بر نمای خارجی ساختمان، به عنوان کفپوش یا نمای داخلی هم استفاده میشود.
سرامیک معمولی (غیر پرسلان)
سرامیک معمولی نوع دیگری از سرامیکهاست که به دلیل جذب آب بالاتر نسبت به سرامیک پرسلان، قیمت ارزانتری دارد و کمتر برای نماهای خارجی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع نمای سرامیکی از نظر اجرا
سرامیک مخصوص نما با سرامیک کف تفاوتهای زیادی دارد و شیوه نصب و اجرای آنها جداگانه است.
همانطور که گفته شد از سرامیک به عنوان نماسازی ساختمان هم استفاده میشود. سرامیکهای نمایی، از نظر اجرا به دو دسته تقسیم میشوند که عبارت اند از:
نما سرامیک ملاتدار
به سرامیکهایی که برای نصب آنها روی دیوار یا محیطهای دیگر به ملات نیاز باشد، سرامیک ملات دار گفته میشود. قسمت پشت این سرامیکها از موادی ساخته شده که قابلیت جذب بسیار بالایی دارند و در صورت نصب روی دیوار، به پایهی پشت خود میچسبند.
نما سرامیک خشک
از نام این مدل سرامیک نمای ساختمان مشخص است که برای نصب آن نیازی به ملات ندارید. در عوض قبل از نصب سرامیک خشک در محل، توری پلاستیکی یا فلزی قرار داده شود که علاوه بر نصب راحتتر، از شکسته شدن و سقوط سرامیک جلوگیری کند. برخلاف سرامیکهای ملاتدار که قدرت جذب آب بالایی دارند، سرامیکهای خشک غیر قابل نفوذ هستند.
مزایای استفاده از نمای سرامیک
در ابتدای این مطلب برخی از ویژگیهای این مدل نما را به صورت کوتاه بیان کردیم. اما این همهی ماجرا نیست و نمای خانه از نوع سرامیک مزایای متعددی دارد که در زیر ذکر میکنیم:
استحکام و مقاومت بالا در برابر تغییرات هوا
تقریبا در تمام شهرهای ایران شما میتوانید از نمای مدل سرامیکی، نمای سفالیه مانند طراحی نمای تراکوتا استفاده کنید. مقاومت بالای این ماده در برابر گرما، سرما و نور خورشید باعث شده که از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب ایران از سرامیک به عنوان نمای ساختمان استفاده شود. در تصویر بالا نمای ساختمان با سرامیک دو رنگ را مشاهده میکنید.
نفوذ ناپذیری آب و رطوبت
یکی از مشکلاتی که نماهای آهنی، چوبی و حتی نمای کامپوزیت دارند این است که در برابر رطوبت و آب آسیبپذیرند. سرامیک اینگونه نیست و به دلیل اینکه در حرارت بالایی تولید شده، به هیچ وجه در اثر مجاورت با آب و رطوبت آسیب نمیبیند. حتی از سرامیک به عنوان نمای داخلی استخرها هم استفاده میشود چون در اثر مجاورت با بخار و رطوبت تغییر شکل نمیدهند.
اندازه مناسب برای نماسازی
برخلاف آجر و چوب که ابعاد مشخصی و محدودی دارند، سرامیک میتوانید خیلی بزرگ باشد. برای نماسازی ساختمان وجود مصالحی بزرگ که بتوان از آن در فضای بیشتری استفاده کرد بسیار کاربردی است. سرامیکها در ابعاد مختلفی تولید میشوند و به همین دلیل، محاسبه و اجرای نمای از نوع سرامیک خیلی سریعتر از سایر نماها خواهد بود.
قابلیت نظافت راحتتر
تنها با مقداری آب و مایع شوینده میتوانید سرامیک را تمیز کنید. همین ویژگی باعث شده که نمای سرامیکی بیرون ساختمان در گذر زمان، زیبایی خود را حفظ کند. این ویژگی را در مقابل نمای چوبی قرار بدهید تا متوجه شوید چقدر مهم است.
مقاومت در برابر آلودگی هوا و مواد شیمیایی
با یکبار بارش باران اسیدی ممکن است نمای ساختمان سرامیکی شما آسیب ببینید. نماهای سرامیک برخلاف سایر نماها در برابر مواد شیمیایی، آلودگی هوا و گازهای موجود در فضا آسیب نمیبینند.
تنوع رنگ و طرح
همین حالا سری به فروشگاههای کاشی و سرامیک بزنید تا متوجه شوید سرامیک چه تنوعی دارد. شما میتوانید این ماده را در رنگها، طرحها و بافتهای مختلف خریداری کنید. تنوع طرح و رنگ برای کسانی که قصد دارند محیط خود را به رنگ بخصوصی در آورند اهمیت زیادی دارد.
هزینه پایین اجرا
اجرای نماسازی ساختمان با استفاده از سرامیک هزینه کمتری نسبت به سایرین دارد. در دسترس بودن سرامیک در تمام شهرهای ایران، قیمت ماده اولیه و اجرای آن را کنترل کرده و استادکارهایی که نماهای طرح سرامیک را اجرا میکنند تعداد بیشتری دارند.
وزن کم
سرامیک برخلاف ظاهری که دارد خیلی سنگین نیست. به همین دلیل از این ماده به عنوان نمای بیرونی ساختمان استفاده میشود. این وزن سبک سرامیک را در مقابل وزن سنگین نمای چوبی و یا سنگ نما قرار بدهید.
معایب استفاده از نمای سرامیک
استفاده از سرامیک در نمای ساختمان ها فقط مزایا ندارد. بلکه معایبی هم دارد که قبل از هزینه کردن و اجرای آن باید بدانید. معایب نمای سرامیک عبارت است از:
عایق نبودن در برابر گرما و سرما
مهمترین عیب نماسازی سرامیکی انتقال سرما و گرمای محیط است. پس از نصب سرامیک روی دیوار، توقع نداشته باشید که گرمای یا سرمای محیط حفظ شود. وجود فاصله بین مولکولهای درشت تشکیل دهنده سرامیک باعث میشود که انرژی گرما یا سرمایی در محیط هدر برود. بنابراین باید عایق کاری نمای سرامیکی را حتما مد نظر قرار دهید.
عایق نبودن در برابر صدا
آلودگی صوتی یکی از بزرگترین مشکلاتیست که این روزها در بسیاری از ساختمانهای شهری وجود دارد. استفاده از نمای مدل سرامیک، جلوی ورود صدا به داخل ساختمان را نمیگیرد و به همین دلیل باید پس از نصب سرامیک به فکر روشهای دیگری برای جلوگری از ورود صدا باشید.
آسیبپذیر بودن در تغییرات ناگهانی دما
حتی اگر از بهترین نمای سرامیکی ملاتدار استفاده کنید ممکن است در اثر تغییرات ناگهانی دما، ملات شل شده و سرامیک از پایهی خود جدا شود. این موضوع ارتباط مستقیمی با کیفیت نصب سرامیک دارد.
از مد خارج شدن طرح سرامیک نما
هر روز رنگها و طرحهای مختلفی از سرامیک وارد بازار میشود. یکی دیگر از مشکلاتی که نمای مدل سرامیکی دارد از مد خارج شدن طرحهای آن است. همین حالا اگر سری به شهر بزنید و دقت کنید نمای بسیاری از ساختمانها که سرامیکی هستند به نظر زشت و از مد افتاده میآید.
اجرای نمای سرامیکی
اشاره کوتاهی به تفاوتهای سرامیک خشک و ملاتدار کردیم اما برای اینکه انتخاب درستی از بین این دو سرامیک داشته باشید، تفاوتهای آنها را در زیر بیان میکنیم:
- روش اجرا: در سرامیک ملاتدار از سیمان و ماسه برای اتصال استفاده میشود در حالی که در روش نمای خشک، سازههای مکانیکی (فلزی یا پلاستیکی) سرامیک را متصل نگه میدارند.
- مقاومت در برابر محیط: مقاومت تایلها سرامیک در روش خشک نسبت به روش ملاتدار بیشتر است. تایلهای سرامیک که به روش ملاتدار نصب شدهاند ممکن است در اثر گذر زمان لق شده و بیفتند.
- هزینه اجرا: اجرای نما به روش ملاتدار هزینه کمتری نسبت به روش خشک دارد.
- تمیز ماندن: جنس سرامیکها در روش ملاتدار به گونهای است که پس از نصب آلودگی را به خود میگیرند و هزینه تمیز کردن سرامیک را بیشتر میکند.
پارامترهای موثر در قیمت نمای سرامیکی
پارامترهای مختلفی در قیمت هزینه نماسازی سرامیکی ساختمان دخالت دارد. قیمت دقیقی در این بخش نمیتوان ذکر کرد اما عواملی که در تعیین قیمت دخیل است عبارتاند از:
- مدل و رنگ سرامیک: سرامیک در مدل و رنگهای مختلفی تولید میشود. برخی از رنگها گرانتر و برخی دیگر ارزانتر هستند.
- میزان متراژ سرامیک: با توجه به متراژ بنا، هزینه استفاده نمای از نوع سرامیکی هم کم یا زیاد میشود. میتوانید برای تعادل هزینهها از نمای ترکیبی یا چند نوع نمای مختلف استفاده کنید.
- هزینه سازههای نگهدارنده: اگر از نمای مدل سرامیک ملات دار یا خشک استفاده کنید بجز خود تایلهای سرامیک، به سازههای فلزی یا پلاستیکی نگهدارنده و ملات هم نیاز دارد.
- برند سرامیکها: برندهای متعددی در ایران کاشی و سرامیک تولید میکنند. کاشی پارس، آپادانا سرام و صبا کاشی تنها چند نمونه از برندهای داخلی هستند. سرامیکهای خارجی هم در بازار ایران وجود دارد.
- هزینه اجرا: پس از خرید مواد اولیه، باید هزینه اجرای نماسازی ساختمان را هم در نظر بگیرید. استادکارهای مختلف دستمزدهای متفاوتی دریافت میکنند.
نمونه نمای ساختمان با سرامیک
در این بخش نمونههایی از استفاده از نمای سرامیک در ساختمانهای ویلایی، یک طبقه و دو طبقه را مشاهده خواهید کرد.
نمای سرامیک ساختمان ویلایی
نمای سرامیک ساختمان یک طبقه
نمای ساختمان دو طبقه با سرامیک
جمعبندی
سرامیک کاری نمای ساختمان چندین سال است که سرتاسر ایران دیده میشود. هزینه کم، سادگی اجرا و طرح و رنگهای متفاوت به همراه مقاومت بالای سرامیک باعث شده این ماده جزو پرفروشترین مصالح در ساختمان باشد. نمای سرامیک ساختمان به دو روش خشک و ملاتدار انجام میشود که روش ملاتدار ارزانتر است اما مقاومت و ماندگاری کمتری هم دارد. شما از نمای مدل سرامیک برای ساختمان خود استفاده کردهاید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
نمای سرامیک به چند روش اجرا میشود؟
نمای سرامیک به دو روش سرامیک ملاتدار و سرامیک خشک اجرا میشود.
اجرای نمای سرامیک چه مزایایی دارد؟
1. استحکام و مقاومت بالا در برابر تغییرات هوا 2. نفوذ ناپذیری آب و رطوبت 3. اندازه مناسب برای نماسازی 4. قابلیت نظافت راحتتر 5. مقاومت در برابر آلودگی هوا و مواد شیمیایی 6. تنوع رنگ و طرح 7. هزینه پایین اجرا 8. وزن کم
سلام؛ نمای سرامیک در برابر گرما و سرما عایق مناسبی است یا باید عایق کاری نما به صورت مجزا در نظر گرفته شود؟
سلام؛ خیر، مهمترین عیب نماسازی سرامیکی انتقال سرما و گرمای محیط است. بنابراین بهتر است عایق کاری نما به صورت مجزا اجرا شود.
سلام؛ نمای سرامیک را با چه متریالهایی میتوانیم ترکیب کنیم؟
سلام؛ نمای سرامیک را میتوانید با سنگ و چوب ترکیب کنید.