طراحی نمای ساختمان نیم پیلوت تابع شکل ظاهری نما است که در آن اختلاف سطح باعث ایجاد زیبایی بصری شده است. این نوع شیوه طراحی، اغلب در خانههای ویلایی دوبلکس رایج است، جایی که یک نیم طبقه باعث ایجاد فضاهای خاص و تغییر در دکوراسیون داخلی میشود. بدون شک، ایجاد یک اختلاف سطح در طبقات میتواند معماری کل ساختمان را دستخوش تغییرات کند و نمای بیرونی و طراحی داخلی را از حالت یکنواخت بیرون آورد. برای درک عمیقتر مفهوم ساختمان نیم پیلوت و نحوه طراحی اینگونه بناها، با مقاله دیگری از وبلاگ معمارنو همراه باشید.
سوالات متداول:
نمای ساختمان نیم پیلوت باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
طراحی نمای ساختمان نیم پیلوت باید مفهومی، تکنیکی، دارای متریال مناسب و در عین حال زیبا و جذاب باشد.
متریالهای مناسب طراحی نمای ساختمان نیم پیلوت کدامند؟
آجر، چوب، فلز، سیمان و سنگ از مصالح و متریالهای پرکاربرد در طراحی نمای ساختمان نیم پیلوت میباشند.
ساختمان نیم پیلوت چیست؟
ساختمان یا ویلای نیم پیلوت به بنایی اشاره دارد که قسمتی از سازه به اندازه نیم طبقه بالاتر از قسمت دیگر است. این ساختمان چیزی بین یک بنای فلت و خانه دوبلکس کامل است.
درواقع، میتوان ساختمان نیم پیلوت را به عنوان ساختمان «نیم دوبلکس» در نظر گرفت. فضاهایی که به عنوان نیم طبقه در نظر گرفته میشوند، اغلب اتاقخوابها و حمام هستند. گاهی اوقات نیز در برخی سبکهای دکوراسیون داخلی به صورتی است که آشپزخانه و ناهارخوری در نیم طبقه در نظر گرفته میشوند.
از سویی دیگر، فضای خالی زیر نیم طبقه به عنوان پارکینگ، گاراژ، موتورخانه، انباری و حتی اتاق کار (برای نجاری، مکانیکی یا آهنگری) لحاظ میشود. در داخل ساختمان نیز نیم طبقه با همکف به اندازه چند پله به یکدیگر مرتبط میشوند. در این حالت، طراح میتواند از یک راه پله دایرهای یا مارپیچ برای ایجاد یک طراحی زیبا بهره ببرد. پس نمای ساختمان نیم پیلوت میتواند هم در طراحی بیرونی و هم دکوراسیون داخلی تاثیر زیادی بگذارد. قبل از پرداختن به طراحی ویلای نیم پیلوت، خوب است با انواع ویلا از نظر تعداد و شکل طبقات آشنا شوید. به این منظور در ادامه همراه ما باشید.
ویلای همکف فلت
ویلای فلت یا همکف تنها یک طبقه و یک سقف مشترک دارد و بیشتر به صورت دو تا سه خوابه و با متراژ ۸۰ تا ۱۵۰ متری ساخته میشود. معمولا این ویلاها از سازههای قدیمیتری برخوردار هستند و اکثر سرمایهگذاران یا افرادی که در حوزه خرید و فروش ملک و ویلا فعالیت دارند، ترجیح میدهند بهجای این ویلا از ویلای دوبلکس، نیمه دوبلکس و تریبلکس استفاده کنند. دلیل اصلی این کار بهصرفه نبودن قیمت زمین و تورم اقتصادی در ویلاهای فلت است.
اما این ویلاها از مزایای بسیاری مانند کم بودن هزینه، راحتی در ساخت و ساز، راحت بودن طراحی دکوراسیون داخلی و رفتوآمد آسان برخوردار هستند.
ویلای دوبلکس
در واقع این ویلاها که از پرفروشترین ویلاها محسوب میشوند، بیشترین الگو و نقشه ویلایی را به خود اختصاص دادهاند. ویلای دوبلکس بیشتر در شمال و مناطقی که دریا و جنگل دارند ساخته میشود. سبک این ویلاها اغلب به صورت مدرن بوده و در طراحی آن اتاق خواب و سرویس بهداشتی در طبقه بالا و سالن نشیمن و پذیرایی، اتاق مهمان و آشپزخانه در طبقه اول قرار میگیرد که باعث حفظ حریم خصوصی افراد میشود.
ویلای نیمه دوبلکس
ویلای نیمه دوبلکس در ساختار شباهت بسیاری به ویلا نیم پیلوت دارد و امروزه بیشتر برای خانههای کوچک از این نوع طراحی استفاده میکنند. این ویلا از دو یا چند فضا تشکیل شده و طبقات از یکدیگر تفکیک شدهاند. به اینگونه که سالن نشیمن از دیگر فضاهای ویلا کمی پایینتر قرار گرفته و بهدلیل استفاده از پلههای ظریف و شیک زیبایی آن را دوچندان میکند.
ویلای تریبلکس
ویلای تریبلکس دارای سبک فوق مدرن و لوکس است و بیشتر در مناطقی با چشمانداز دلپذیر و فضای آزاد استفاده میشود. این ویلا از سه طبقه مجزا و یک واحد ساختمان تشکیل شده است. ویلای تریبلکس از طریق راهپله و در قسمت میانی یا گوشه هر طبقه به همدیگر متصل میشوند. این ویلا به خاطر داشتن طبقات جداگانه، راحتی را برای اعضای خانواده فراهم میکند.
طراحی نمای ساختمان نیم پیلوت
طراحی نمای ویلا نیم پیلوت اغلب به سبک کلاسیک انجام میشود. وجود عناصری مانند تراس، ستون و سقف شیروانی باعث شدهاند تا طراحی این نما به سبک کلاسیک نزدیکتر باشد. انتخاب متریال نیز تابع اقلیم منطقه، مصالح در دسترس و نیازهای طراحی معماری است. طراحی نمای ساختمان نیم پیلوت در دو مرحله زیر انجام میشود:
طراحی مفهومی
در مرحله طراحی مفهومی، معیارهای کلیدی برای پوشش ساختمان شناسایی میشوند. در طراحی معماری به عملکرد عناصر مختلف نما توجه میشود؛ زیرا هدف نهایی، ایجاد چشم اندازی زیبا و کاربرپسند است. کلید این فرآیند، استفاده از دانش معماری و تحقیقات بیشتر در مورد مصالح و تکنیکهای ساخت و ساز است. نمای ویلا نیم پیلوت باید حاوی مفهومی از فرهنگ، اقلیم و نیازهای انسان امروزی باشد.
طراحی تکنیکی
اکنون طراحی نما برای ارائه یک تعریف فنی از پروژه ارائه میشود. این مرحله که معمولاً با اطلاعات معماری مشخص میشود، امکان نهایی کردن جزئیات نقشه و مشخصات عملکردی را فراهم میکند. در طراحی تکنیکی به نحوه ساخت عناصر مختلف نما، الزامات حرارتی، ایمنی در برابر آتش سوزی، عایق کاری نما، انتخاب مصالح مناسب، سیستم الکتریکال نما (نورپردازی نما) و سایر موارد پرداخته میشود.
مصالح مناسب برای نمای ساختمان نیم پیلوت
زمانی آجر به عنوان یکی از اجزای اصلی نمای ساختمان دیده میشد، اما اخیراً مصالح دیگری با ویژگیهای متفاوت در نمای ترکیبی ویلا نیم پیلوت استفاده میشوند. معماران اکنون گزینههای زیادی در اختیار دارند و میتوانند ایدههای طراحی خود را به خوبی در پروژه اعمال کنند. مصالح مناسب برای نمای ساختمان نیم پیلوت شامل موارد زیر هستند:
آجر
آجر یک انتخاب بسیار رایج برای طراحی نما است. این مصالح ساختمانی در همه جا یافت میشود و بسیار مقرون به صرفه است. آجر تقریباً به ساختمان نیم پیلوت ظاهری زیبا و کلاسیک میدهد. آجر برای ماندگاری طولانی نیاز به نگهداری کمی دارد و برای ساختمانیهایی که در اقلیم مرطوب و خشک قرار دارند، انتخابی مناسب خواهد بود. نمای آجری غیر قابل احتراق است و در برابر آتشسوزی مقاومت بالایی از خود نشان میدهد.
چوب
نمای چوبی در سالهای اخیر به عنوان یک جایگزین پایدار برای مواد سنتی، محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. چوب میتواند ظاهری گرم و دوستانه به نمای ساختمان نیم پیلوت بدهد. اما مهم است که چوب به خوبی پرداخت شود تا در برابر رطوبت مقاومت بالایی از خود نشان دهد. طراحی نما با چوب به ویژه در ویلاهای جنگلی و ساخت خانه درختی یک انتخاب عالی خواهد بود؛ زیرا با طبیعت تناسب متریالی خواهد داشت.
فلز
نمای فلزی ظاهری مدرن و صنعتی به نمای نیم پیلوت میدهد. با اینکه استفاده از فلز به ندرت در ایران رایج است اما برخی از معماران خوش سلیقه از این متریال در نمای مدرن ویلاها استفاده میکنند. مزیت فلز در این است که میتوان آن را رنگ کرد تا در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاوم شود. رنگآمیزی فلز باعث میشود تا بتوان رنگ نمای ساختمان را مطابق با سلایق و نیازهای زیباشناسی انتخاب کرد.
سیمان
استفاده از سیمان در نمای ساختمان نیم پیلوت به وفور استفاده میشود. نمای سیمانی ظاهری ساده، سفید و مدرن به ساختمان میبخشد و در عین حال، در برابر اثرات آب و هوایی شدید مقاومت خوبی از خود نشان میدهد. نمای سیمانی ممکن است بعد از مدتی دچار آلودگی شود، بنابراین میتوان با تدابیری مانند استفاده از فناوری نانو، از سلامت و زیبایی نما در برابر شرایط محیط محافظت کرد.
سنگ
سنگ را باید محبوبترین نوع متریال نمای ویلا نیم پیلوت دانست. با استفاده از سنگ نما میتوان یک سبک طراحی نوآورانه ایجاد کرد اما در اغلب موارد، نمای رومی و نمای کلاسیک به عنوان اصلیترین سبکهای طراحی در نظر گرفته میشوند. سنگ در برابر شرایط آب و هوایی مقاوم است و به دلیل دسترسی بالا، در همه شهرهای کشور مورد استفاده قرار میگیرد. سنگهای تراورتن و گرانیت بیشترین کاربرد را در نماسازی دارند.
نمای داخلی ساختمان نیم پیلوت
مرز ایجاد شده بین دو طبقه از یک ساختمان میتواند احساس خاصی در انسان ایجاد کند. بدون اینکه با دیوار بین چندین فضا تمایز معنایی ایجاد کند، نیم طبقه کار را آسان کرده است. به راحتی میتوان فضاهای مختلف ساختمان را برحسب عملکرد و نیاز در دو قسمت نیم طبقه یا همکف طراحی کرد.
این نوع تفکیک فضایی باعث میشود تا طراح بتواند دو فضای مختلف را در طرح خود تعریف کرد. به این صورت، او این امکان را دارد تا فضاهای عمومی و خصوصی و فضاها با اولویت بالا و پایین را به دو بخش مختلف تقسیم کند. برای مثال، اتاق خواب یک فضای خصوصی محسوب میشود و در اغلب موارد در نیم طبقه قرار میگیرد یا اتاق پذیرایی که فضایی عمومی است، در همکف جانمایی میشود.
ایجاد یک اختلاف سطح باعث میشود تا دید بهتری نسبت به طراحی داخلی به دست آید. وجود اختلاف سطح باعث ایجاد حس پویایی و تنوع در محیط میشود. دیگر از یکنواختی خبری نیست و طراح خوش سلیقه نیز میتواند از فرورفتگی و بیرونآمدگی برای ایجاد سایه روشنهای زیبا و طراحی فضایی عملکردی و مفید استفاده کند.
از دیگر مزایای نیم طبقه، افزایش سقف ساختمان است. در این حالت میتوان طبقه همکف را با ارتفاع بیشتری ساخت تا فضایی دلباز و باشکوه را تداعی کرد. از سویی دیگر، این امکان وجود دارد تا منظر تعالی به ساختمان نگاه کرد. ارتفاع زیاد کف تا سقف باعث ایجاد احساس متعالی در انسان میشود. در چنین حالتی، ساختمان به عنصری مقدس تبدیل میشود که هر بینندهای را به وجد میآورد.
جمعبندی: با طراحی نمای ساختمان نیم پیلوت، طراحی داخلی خود را نیز از یکنواختی خارج کنید!
نمای ساختمان نیم پیلوت با توجه به اختلاف سقفی که دارد، امکان ایجاد طراحی زیبا را فراهم میکند. نیم طبقه راهی برای ایجاد فضاهای عملکردی و استفاده بهینه از هر بخش از متراژ بنا است. از فضایی که در زیر نیم طبقه وجود دارد، برای پارک خودرو، انباری، موتورخانه و موارد دیگر استفاده میشود.
در داخل ساختمان، نیم طبقه به ایجاد فضایی پویا و غیریکنواخت کمک میکند. ساکنان ساختمان احساس مثبتی نسبت به نیم طبقه دارند؛ زیرا از نظر ذهنی، انسان به دنبال جدا کردن عناصر مختلف برای تمیز قائل شدن بین آنها است. به طور کلی، به کار گیری نیم طبقه باعث ایجاد یک جریان حرکتی در بیرون و داخل بنا میشود.
سلام وجود اختلاف سطح نیم طبقه در نمای ساختمان نیم پیلوت باعث ایجاد یک فضا در همکف شده، چه کاربری میتوانیم در نظر بگیریم؟
سلام؛ این فضا را میتوانید به انباری، پارکینگ، سرویس بهداشتی، موتورخانه و یا فضایی برای نگهداری از وسایل باغبانی اختصاص دهید.
سلام طراحی فضای نیم طبقه در نمای ساختمان نیم پیلوت را میتوانیم به خانه سرایداری اختصاص دهیم؟
سلام؛ بله، شما میتوانید در این قسمت فضاهای نشیمن، آشپزخانه و سرویس بهداشتی را طراحی کنید و فضای نیم طبقه در بالا را به اتاقهای خواب یا فضاهای خصوصی اختصاص دهید.