دکوراسیون داخلی شامل اکسسوریهای متفاوتی میشود که لوستر یکی از ارکان مهم و کلیدی آن است. لوسترها به قدری تنوع در رنگ و طرح و استایل دارند که ممکن است افراد برای انتخاب لوستر مناسب دچار مشکل شوند. به همین خاطر در این مقاله قصد داریم در مورد لوستر و نقشی که در دکوراسیون داخلی میتواند ایفا کند، صحبت کنیم. شما با مطالعه این مطلب به درستی نقش لوستر در دکوراسیون داخلی را درک خواهید کرد و میتوانید بهترین نوع آن را برای منزل خود انتخاب کنید.
سوالات متداول:
هنگام انتخاب لوستر مناسب برای اتاق پذیرایی کدام نکات را باید بدانیم؟
1- انتخاب لوستر بر اساس سایز مناسب 2- انتخاب لوستر بر اساس سایر اکسسوریهای موجود 3- انتخاب لوستر با آویزهای کریستال 4- لوستر را در جایی غیر منتظره در سبکهای مدرن و یا کلاسیک قرار دهید 5- لوستر را بر اساس انتظاراتی که دارید، انتخاب کنید.
اصول کلی نحوه نصب لوستر در دکوراسیون داخلی چیست؟
اصول کلی در نظر گرفتن ارتفاع لوستر از سطح زمین به این گونه است که اگر ارتفاع سقف شما از سطح زمین از 2.5 متر کمتر باشد باید ارتفاع لوستر از سطح زمین حدود 60 اینچ که معادل 1.5 متر است در نظر گرفته شود. از طرفی در صورتی که فاصله سقف تا زمین بیش از 2.5 متر باشد باید به ازای هر 30 سانتیمتر افزایش ارتفاع، 5 سانتیمتر به استاندارد ارتفاع لوستر از سقف بیافزاید.
از چه متریالهایی برای ساخت لوستر استفاده میشود؟
معمولا از متریالهای بسیار متفاوتی برای ساخت لوستر استفاده میشود. این مواد اولیه شامل فلزاتی همچون آلومینیوم، مس، روی، نقره و طلا است. همچنین میتواند آلیاژهایی از چند فلز نیز باشد. از دیگر متریالهای رایج در ساخت لوستر چوب، پلی استر، پلاستیک، طلق و یا شیشه است.
نکات مهم برای تمیز نمودن لوستر چیست؟
1- در صورتی که فرد وسواسی هستید بهتر است به سراغ لوسترهایی با اجزای بسیار ظریف و ریز نروید. 2- بهتر است نحوه تمیز کردن لوستری که انتخاب میکنید با توجه به متریالی که دارد را از فروشنده لوستر بپرسید. 3- در مورد نوع محلول پاککننده نیز برای لوستر خود تحقیق کنید زیرا برخی از محلولهای پاککننده میتوانند باعث رنگ پریدگی و یا آسیب به لوستر شما شوند. 4- اجازه ندهید برای مدت طولانی کثیف باقی بماند. زیرا موجب کهنگی و رنگ پریدگی میشود. 5- در هنگام تمیز کردن لوستر با مواد مایع و رسانا و یا پارچههای خیس، مراقب برق گرفتگی باشید. به همین دلیل بهتر است برق آن فضا را قطع کنید و یا لوستر را خاموش کنید سپس برای تمیز کردن آن اقدام نمایید.
تاریخچه استفاده از لوستر
لوستر برای اولین بار در کشورهای اروپایی نظیر فرانسه، ایتالیا و انگلیس مورد استفاده قرار گرفت. در واقع قدمت استفاده از لوستر به بیش از 8 قرن پیش باز میگردد. در آن زمان اکثرا اقشار ثروتمند از لوستر استفاده میکردند. لوسترهای اولیه از جنس چوب ساخته میشدند و افراد با قرار دادن شمع بر روی آن درصدد روشن کردن فضای خانهشان بودند.
برخی از باستان شناسان معتقد هستند کمی بعدتر برای روشن کردن شمعهایی که بر روی لوسترها قرار داشت از گاز استفاده میشد. در واقع لوستر در آن زمان نیز به عنوان ابزاری برای نشان دادن جلال و شکوه یک فضا مورد استفاده قرار میگرفت. همانطور که در نقاشیهای قدیمی میبینیم در کاخهای سلطنتی از لوسترهای بزرگ و غولپیکر سلطنتی یا کلاسیک که دارای شاخههای بسیار زیاد است، استفاده میشد.
دکوراسیون لوستر پذیرایی
هنگام انتخاب لوستر مناسب برای اتاق پذیرایی باید نکات بسیار مهمی را بدانید و با توجه به آنها بهترین مدل را برگزینید.
انتخاب لوستر بر اساس سایز مناسب را فراموش نکنید
لوستری را انتخاب کنید که از لحاظ سایز برای دکوراسیون پذیرایی مربع شکل منزل شما مناسب باشد. انتخاب لوستر نامناسب یکی از اشتباهات رایج دکوراسیون منزل محسوب میشود. برای انتخاب لوستر با سایز مناسب باید در ابتدا به ابعاد پذیرایی خانهتان دقت کنید. لوسترهای بزرگ معمولا برای پذیراییهای بزرگ استفاده میشوند. همچین استفاده از لوسترهای کوچک در فضای بزرگ اصلا مناسب نیست زیرا در میزان روشنایی پذیرایی شما تاثیر خواهد داشت و سالن پذیرایی شما از نور کافی بهرهمند نخواهد شد.
انتخاب لوستر بر اساس سایر اکسسوریهای موجود
نکات بسیار مهمی در انتخاب لوستر وجود دارد و نیاز است به آن دقت کنید. یکی از این نکات سبک لوستر مد نظرتان است. لوستر اتاق پذیرایی شما باید با سبک دکوراسیون خانه و نیز لوازم موجود در خانه اعم از مبلمان و سایر لوازم تناسب داشته باشد. برای مثال در صورتی که دکوراسیون پذیرایی خانه شما سبک کلاسیک و مدرن دارد، نباید از لوسترهای سلطنتی و شلوغ استفاده کنید. حتی در این مورد باید بگوییم که جنس لوستر انتخابی بهتر است با جنس لوازم خانه همخوانی خوبی داشته باشد. برای مثال اگر لوازم خانه اکثرا چوبی هستند، بهتر است از لوسترهای چوبی یا نیمه چوبی استفاده کنید.
انتخاب لوستر با آویزهای کریستال
این گونه لوسترها در زمره لوسترهای کلاسیک و یا سلطنتی قرار میگیرند. همچنین لوسترهای دارای کریستال معمولا برای پذیراییهایی با متراژ بالا به شرط همخوانی داشتن سبک دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار میگیرند. از طرفی چنین لوسترهایی به دلیل داشتن کریستالهایی که همچون منشور عمل میکنند، باعث روشنایی کافی دکوراسیون سلطنتی میشوند. اگر شما نیز جزو کسانی هستید که محیطهای کم نور را ترجیح میدهند بهتر است از خرید لوسترهای کریستالی خودداری کنید.
لوستر را در جایی غیر منتظره در سبکهای مدرن و یا کلاسیک قرار دهید
یکی از راههایی که میتوان توجه افراد را به سمت لوسترها و روشنایی خانه معطوف کرد این است که لوستر را در جاهای غیرمنتظره نصب کنید. همانطور که میدانید محلهای نصب لوستر در پذیرایی خانه و یا هر قسمت دیگری از خانه معمولا نقاطی مشخص است. نصب لوستر در این نقاط هیچ مشکلی ندارد. اما در صورتی که تمایل دارید تنوع ایجاد کنید و حالت خاصی به سبک دکوراسیون داخلی خانه خود بدهید میتوانید لوستر را در نزدیک حاشیه سقف یا در سقف راهروهای کوچک و یا در کنار آینه دیوار نصب کنید. ازاینرو میتوانید انتخاب لوستر را با توجه به محلی که میخواهید آن را نصب کنید، انجام دهید و لوستری را برگزینید که برای نورپرازی اتاق خواب یا فضای مورد نظرتان مناسب باشد.
لوستر را بر اساس انتظاراتی که دارید، انتخاب کنید
برخی افراد با توجه به سلیقه و سبک زندگیشان ترجیح میدهند در محیطهایی کمنور زندگی کنند. ازاینرو چنین افرادی باید به دنبال لوسترهایی باشند که تعداد لامپ کمتری مصرف کنند و نیز مقدار زیادی از نور لامپ را به خود جذب و یا در یک نقطه جمع میکنند تا بقیه قسمتهای خانه حالت کم نور داشته باشد. اما برعکس افرادی نیز وجود دارند که از روشنایی و نور زیاد لذت میبرند. پس چنین افرادی باید انتخاب لوسترهایی با لامپهای فراوان و بدون نورگیری زیاد را در اولویت قرار دهند.
تاثیر تناسب فضای داخلی منزل در انتخاب لوستر
به منظور انتخاب لوستر مناسب برای فضایی که در اختیار دارید باید به نکات و جزئیاتی توجه کنید تا تناسب تمام اجزای دکوراسیون داخلی حفظ شود. در واقع در صورتی که اجزای موجود در لوازم و دکوراسیون داخلی منزل با یکدیگر متناسب باشند، همه اجزا و ارکان جلوهی خود را نشان خواهند داد. به این ترتیب فضای منزل برای شما خستهکننده نیست و دلزده نمیشوید و اینگونه به نظر میرسد که همه چیز در سر جای خود قرار گرفته است. ازاینرو میتوانید با توجه نکاتی که در ادامه به آنها میپردازیم به این تناسب ایدهآل دست یابید.
انتخاب لوستر بر اساس میزان وضوح
سعی کنید لوستری انتخاب کنید که با روشن کردن آن همه چیز از وضوح خاصی برخوردار باشد. در واقع این به آن معنی است که لوستر شما باید از لحاظ اندازه و روشنایی به قدری حساب شده باشد که به هیچ یک از اجزای دکوراسیون داخلی نور بیش از حد نتابد و یا فضای داخلی خانه کم نور نباشد.
از به کار بردن لوسترهای عجیب و غریب و جدید ابایی نداشته باشید
در صورتی که سبک دکوراسیون داخلی خانه شما مدرن و یا کلاسیک است دست شما برای انتخاب لوستر باز است. اگر سلیقه شما به گونهای است که از طراحی و ایده دکوراسیون داخلی خاص لذت میبرید و روحیات شما با ابزار و جزئیات خاص سازگار است، دل را به دریا بزنید و از لوسترهای متفاوت و نو در تغییر دکوراسیون داخلی استفاده کنید. این جرات در انتخاب میتواند شامل انتخاب لوسترهای اصلی یا فرعی باشد. یعنی میتوانید از میان انواع لوسترهای جدید و خاص برای اتاق نشیمن یا اتاق پذیرایی خود به عنوان لوستر اصلی استفاده کنید. همچنین میتوانید برای طراحی دیوار پذیرایی در انتخاب لوسترهای کوچک دیواری جسارت به خرج دهید و خاصترین مدلها را به عنوان لوستر فرعی انتخاب کنید.
به جزئیات توجه کنید
گاهی قرار دادن یک لوستر کوچک دیواری یا رومیزی تاثیر چشمگیری در تناسب اجزای دکوراسیون داخلی خواهد داشت. این لوستر میتواند در جزئیاتش با سایر لوسترهای خانه شما ست باشد و یا حتی میتوانید یک لوستر کاملا جدید و متفاوت از سایر لوسترها انتخاب کنید. از طرفی میتوانید برای خاصتر نشان دادن دکوراسیون داخلی منزل خود این لوسترهای کوچک را در سبکهایی متفاوت با سبک دکوراسیون منزلتان انتخاب کنید. البته دقت داشته باشید که نمیتوان برای این کار دست به انتخاب هر نوع لوستری زد و باید حساب شده عمل کنید.
انتخاب لوستر بر اساس ارتفاع و ارتباط آن با دکوراسیون داخلی منزل
ابعاد و نحوه نصب لوستری که انتخاب میکنید از همه جهت حائز اهمیت است. ارتفاع لوستر از سطح زمین، ارتفاع لوستر از سقف، ارتفاع لوستر از گوشههای خانه و نیز ارتفاع لوستر از میز یا سطح دیگری که قرار است زیر آن قرار گیرد، بسیار مهم است. اصول کلی در نظر گرفتن ارتفاع لوستر از سطح زمین به این گونه است که اگر ارتفاع سقف شما از سطح زمین از 2.5 متر کمتر باشد باید ارتفاع لوستر از سطح زمین حدود 60 اینچ که معادل 1.5 متر است در نظر گرفته شود. از طرفی در صورتی که فاصله سقف تا زمین بیش از 2.5 متر باشد باید به ازای هر 30 سانتیمتر افزایش ارتفاع، 5 سانتیمتر به استاندارد ارتفاع لوستر از سقف بیافزاید. همچنین ارتفاع لوستر در کوتاهتر یا بلندتر نشان دادن سقف خانه بسیار تاثیرگذار است.
بهتر است فاصله لوستر تا گوشههای فضایی که در اختیار دارید متناسب باشد. به این صورت که اگر به یک گوشه بیش از گوشه دیگر نور برسد، باید از یک لوستر دیگر در ابعاد کوچکتر و یا بزرگتر با توجه به فضایی که دارید استفاده کنید. در صورتی که میخواهید لوستر را بالای یک سطح به جز زمین مثل میز قرار دهید باید به این نکته توجه داشته باشید که هنگام روشن کردن لامپهای لوستر، دیدن اکسسوری و وسایل روی میز چشمان شما را اذیت نکند و یا بیش از حد تاریک و کم نور نباشد.
انتخاب لوستر بر اساس جنس و متریال مصرفی
معمولا از متریالهای بسیار متفاوتی برای ساخت لوستر استفاده میشود. این مواد اولیه شامل فلزاتی همچون آلومینیوم، مس، روی، نقره، طلا و … است. همچنین میتواند آلیاژهایی از چند فلز نیز باشد. از دیگر متریالهای رایج در ساخت لوستر چوب، پلی استر، پلاستیک، طلق و یا شیشه است. توجه داشته باشید که میتوان متریالهای ذکر شده را به تنهایی و یا به صورت ترکیبی به کار برد. اما نکته مهمی که برای انتخاب لوستر و جنس آن باید توجه داشته باشید این است که شما چه انتظاری از یک لوستر دارید. در صورتی که میخواهید دوام بسیار بالا و روشنایی زیادی داشته باشد، میتوانید از انواع لوسترهای فلزی که با شیشههای منشوری ترکیب شدهاند استفاده کنید. لازم است بدانید که لوسترهای تمام شیشهای نیز نور زیادی برای اتاق شما تامین میکنند. اما در صورتی که عاشق نور کم هستید میتوانید از لوسترهای کاسهای که از جنس چوب، فلز یا طلق هستند نیز استفاده کنید.
تعداد لامپهای لوستر
انتخاب تعداد لامپهای لوستر بعد از در نظر گرفتن ابعاد لوستر به سلیقه و نیاز شما به میزان نور بستگی دارد. ازاینرو میتوانند با توجه به این موضوع تعداد شاخههایی که لامپ بر روی آن قرار میگیرد را انتخاب کنند. همچنین برای انتخاب این تعداد شاخهها بهتر است به ابعاد فضای در دسترس نیز دقت کنید. هر قدر لوستر شما چراغها و شاخهها و زوایای بیشتری داشته باشد بزرگتر و قطورتر خواهد شد و میتواند فضای اتاق را کمی بسته و دلگیر کند. ازاینرو باید لوستر را با توجه به ابعاد خاصی که مورد نظر شما است، انتخاب کنید. همچنین برای لوسترهای فرعی یا دیواری بهتر است انواعی از آنها را انتخاب کنید که تعداد لامپهای کمتری دارد.
نگهداری و تمیز کردن لوستر
در صورتی که فرد وسواسی هستید بهتر است به سراغ لوسترهایی با اجزای بسیار ظریف و ریز نروید. زیرا تمیز کردن گرد و خاکی که به قسمتها و زوایای مختلف این نوع لوسترها نفوذ کرده بسیار سخت است. در مرحله اول بهتر است نحوه تمیز کردن لوستری که انتخاب میکنید با توجه به متریالی که دارد را از فروشنده لوستر بپرسید. برخی از لوسترها نیاز دارند که با پارچههای نخی و بدون پرز خشک تمیز شوند، حال آن که برخی دیگر احتیاج دارند با استفاده از پارچه خیس تمیز شوند.
ازاینرو حتما هنگام انتخاب لوستر در رابطه با تمیز کردن آن با فروشنده مشورت کنید و سوالاتتان را بپرسید. در مورد نوع محلول پاککننده نیز برای لوستر خود تحقیق کنید زیرا برخی از محلولهای پاککننده میتوانند باعث رنگ پریدگی و یا آسیب به لوستر شما شوند. اما برای نگهداری هرچه بهتر لوستر بهتر است نسبت به نظافت آن هوشمندانه عمل کنید و اجازه ندهید برای مدت طولانی کثیف باقی بماند. زیرا موجب کهنگی و رنگ پریدگی میشود. در هنگام تمیز کردن لوستر با مواد مایع و رسانا و یا پارچههای خیس، مراقب برق گرفتگی باشید. به همین دلیل بهتر است برق آن فضا را قطع کنید و یا لوستر را خاموش کنید سپس برای تمیز کردن آن اقدام نمایید.
انتخاب رنگ لوستر متناسب با ترکیب رنگ دکوراسیون
رنگ لوسترهای اصلی که در فضای خانه مورد استفاده قرار میگیرند نباید از یک طیف خاصی پررنگتر و تندتر باشد زیرا قطعا موجب آزار و خستگی چشم شما خواهند شد. دو رنگ اصلی و استاندارد برای روشنایی خانه رنگ سفید یا مهتابی و رنگ زرد یا آفتابی است. بنابراین بهتر است برای روشنایی خانه خود از این دو رنگ استفاده کنید. در صورت انتخاب لوسترهای رنگی، رنگ نورپردازی لامپی که در آن قرار میدهید، متفاوت خواهد بود. توجه داشته باشید که لوسترهایی با رنگهای خنثی مناسبتر خواهند بود.
همچنین افرادی که تمایل دارند نور کمی در فضای خانه داشته باشند باید از لوسترهایی با شیشههای مات استفاده کنند. اما کسانی که عاشق روشنایی و نور زیاد هستند میتوانند لوسترهایی بدون پایه لامپ خریداری کنند. برای طراحی دکوراسیون پذیرایی کوچک، لوسترهای فرعی میتوانند به صورت لوستر رنگی انتخاب کنید. زیرا تاثیر زیادی در نور اصلی ندارند.
انتخاب بهترین محل برای نصب و قرار دادن لوستر
برای انتخاب محل مناسب قرارگیری لوستر باید با توجه به ابعاد لوستری که در اختیار دارید و نیز متراژ فضا لوستر مورد نظرتان را خریداری کنید. سپس لوستری را که خریدید با توجه به نکاتی که در رابطه با ارتفاع لوستر از سقف و زمین بیان کردیم در نقطهای مناسب نصب کنید. توجه داشته باشید این نقطه نباید یک نقطه کور باشد. زیرا نور ساطع شده از آن باید به تمام قسمتهای خانه تا حد مناسبی که بتوان اجزای دکوراسیون داخلی را با وضوح دید، بتابد. در صورتی که با نصب یک لوستر در خانه باز هم برخی از زوایا نور کافی دریافت نمیکنند باید از لوستر دیگری با شاخههای بیشتر و یا دو یا چند لوستر با توجه به فضا استفاده کنید.
بایدها و نبایدهای استفاده و انتخاب لوستر
در صورتی که دکوراسیون داخلی خانه شما شلوغ و پر از رنگهای مختلف است نباید از لوسترهای بزرگ با اکسسوری و جزئیات زیاد استفاده کنید. همچنین برای چنین فضاهایی لوسترهایی با رنگهای براق و جلب توجه کننده مناسب نیست. اما در صورتی که دکوراسیون منزل شما ساده است و رنگهایی که در دکور به چشم میخورد اکثرا خنثی هستند میتوانید با جسارت بیشتری لوستر مورد نیاز خود را انتخاب کنید. برای مثال میتوانید از لوسترهای آویزدار و یا لوسترهای براق و پر از اکسسوری استفاده کنید. البته توجه داشته باشید که با سبک دکوراسیون خانه شما متناسب باشد. در صورتی که علاقهمند به سبکهای مدرن هستید میتوانید از لوسترهای ریموتدار که قابلیت تنظیم نور را دارند استفاده کنید. اما توجه داشته باشید که این لوسترها برای فضاهایی که دکور کلاسیک یا سلطنتی دارند اصلا مناسب نیست.
لوستری که انتخاب میکنید نباید جلوی پرتوهای نور را تا حد زیادی بگیرد. برای مثال لوسترهایی که به شکل کاسه اطراف لامپ را در بر میگیرند به تنهایی برای فضاهایی مثل پذیرایی مناسب نیستند زیرا ممکن است در برخی مواقع نیاز به روشنایی بیشتری داشته باشید. پس بهتر است در کنار این لوسترها از لوسترهای دیواری و کوچک در قسمتهای دیگر خانه استفاده کنید.
لوستر نئوکلاسیک چگونه لوستری است؟
لوسترهای سبک نئوکلاسیک همانطور که از نامشان پیدا است در ردیف سبکهای کلاسیک قرار میگیرند؛ منتها کمی به روزرسانی شده و تغییرات خاصی در آنها ایجاد شده است. این لوسترها اکثرا به شکل آویزهای چند شاخه هستند که این شاخهها به سمت بالا یا پایین گرد شدهاند و به محل قرار گرفتن لامپها منتهی میشوند.
لوستر نئوکلاسیک برای چه نوع دکوراسیونی مناسب است؟
در واقع این سبک لوستر برای کسانی مناسب است که در عین مدرنیته عاشق مدلها و طرحهای کلاسیک برای لوستر هستند. معمولا این لوسترهای نئوکلاسیک بیش از حد شلوغ نیستند و آویزها و اکسسوریهای عجیب و غریب ندارند و در عین سادگی زیبا به نظر میرسند. ممکن است برخی از آنها نیز دارای منبتکاری و نقشهای خاصی بر روی بدنه خود باشند تا کمی حالت قدیمی و سلطنتی در عین کلاسیک بودن به لوستر بدهد.
توجه داشته باشید که لوسترهای نئوکلاسیک برای محیطهای بسیار کوچک مناسب نیستند، زیرا ابعاد بزرگی دارند. از طرفی حتما باید سبک دکوراسیون خانه در عین مدرن بودن کلاسیک نیز باشد. ممکن است این نوع لوستر با سبکهای دکوراسیون داخلی سنتی و سلطنتی ست شود اما هرگز با دکوراسیون داخلی مدرن قابل ست کردن نیست. از آنجا که این نوع لوسترها اکثرا چندشاخه هستد معمولا در زمره لوسترهایی با روشنایی بالا قرار میگیرند. بنابراین برای افرادی که به نور زیاد عادت ندارند، مناسب نیست.
سخن پایانی
امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما سودمند بوده باشد و پاسخ اکثر سوالاتتان را دریافت کرده باشید. میتوانید جهت انتخاب بهترین لوستر برای فضایی که در اختیار دارید به مجلهها و ژورنالهای دکوراسیون داخلی که به صورت سالانه یا ماهانه در سایتهای معتبر قرار میگیرند، مراجعه کنید. به این ترتیب علاوهبر انتخاب لوستر متناسب با فضای خانهتان لوستری را انتخاب میکنید که با ترند روز همخوانی داشته باشد و بعد از مدتی از مد نیفتد. برای این منظور بهتر است سادگی را مدنظرتان قرار دهید. زیرا هرقدر که لوستر انتخابی شما اکسسوری و جزئیات کمتری داشته باشد دیرتر از مد خواهد افتاد.
سلام انتخاب لوستر زیبا با ابعاد مناسب در دکوراسیون داخلی بسیار تاثیرگذار است. ممنونم از توضیحات خوبتون
سلام دوست عزیز،ممنون از توجه شما.
سلام محتوا و تصاویر جالب بودن. مرسی
سلام دوست عزیز،ممنون از توجه شما.