نرده آهنی یکی از قدیمیترین انواع نردههای موجود به شمار میآید که از همان ابتدا توانست توجه سازندگان را به خود جلب کند. ماندگاری بالا و مقاومت آهن از نردههای آهنی سازهای مستحکم در عین حال قابل انعطاف ساخته است.
از گذشتههای دور نرده آهنی بهخصوص برای راه پله مورد استفاده قرار میگرفت. به همین دلیل اکثر ساختمانهای قدیمی و سازههایی با قدمت بالا دارای بخش مهمی از نرده فلزی به عنوان حفاظ و نگهدارنده هستند. این حفاظها با مقاومت بالای خود به خوبی از پرت شدن و سقوط جلوگیری میکنند، بنابراین میتوان آنها را در بخشهای بیرونی و درونی ساختمان استفاده کرد. بدین ترتیب باید نرده ساخته شده از جنس آهن که تنوع زیادی هم دارد را یکی از کاربردیترین نردههای محافظ دانست. با ما همراه باشید تا در این مقاله با معرفی انواع نرده راه پله آهنی، به بررسی مزایا و معایب آنها بپردازیم.
منظور از نرده آهنی چیست؟
نردههای آهنی سازهای محکم و مقاوم هستند که از آهن ساخته میشوند. امروزه استفاده از ترکیبات آهنی و فلزی در طراحی داخلی ساختمان محبوب بوده و دیگر همچون گذشته از آهن به عنوان یک عنصر غیرقابل انعطاف یاد نمیشود. به همین دلیل ساخت نردههایی از جنس آهن علاوه بر ایجاد امنیت میتواند یک عامل دکوراتیو و منحصربهفرد در دکوراسیون داخلی به شمار بیاید. اغلب نردهی آهنی را به صورت توپر یا توخالی میسازند. هر کدام از این گزینهها ویژگی خاص خودشان را دارند و با تنوع بالایی در طرح، رنگ و مدل ساخته خواهند شد.
قدمت استفاده از نرده راه پله آهنی
در دوران استعمار تنها خاندان اشرافی و ثروتمندان از انواع مختلف آهن در ساخت خانههایی که شکل و شمایل شهری داشت، استفاده میکردند. در آن زمان شناختی از آهن آلات وجود نداشت و مردم فکر میکردند ساخت سازههایی از جنس فلزات تنها به همان صورت ساده امکانپذیر است.
تا اینکه با آغاز دهه 1800 میلادی آهنگری رشد قابل توجهای کرد و توانستند با روشهای مختلف به آهنآلات شکل بدهند. پیدایش سازههای آهنی زینتی باعث شد تا از آن در اکثر خانهها استفاده شود که مهمترین کاربرد آهنآلات، ساخت نرده و حفاظی با مقاومت بسیار زیاد بود.
این نردهها علاوه بر استحکام بالا به صورت زیبا و منحصربهفردی ساخته میشدند، به همین دلیل از آنها به عنوان یک عنصر زیباییبخش در فضای درونی یا نمای بیرونی ساختمان استفاده میشد. این امر در دوران سلطنت ویکتوریا به اوج خود رسید و ریختهگرها توانستند تولید انبوهی از سازههای آهنی به شکل، طرح و رنگهای گوناگون انجام دهند.
اهمیت نردههای آهنی در ساختمان
مقاومت و استحکام بسیار زیاد این نوع نردهها باعث شده تا با یک عنصر بسیار کاربردی در ساخت و ساز حفاظ روبهرو باشیم. نردههای مذکور آنقدری مقاوم هستند که حتی پس از گذشت چندین سال خواص اولیه خود را از دست نمیدهند. در واقع باید گفت نرده آهنی به راحتی میتواند در شرایط آب و هوایی سخت با قدرت به زندگی خود ادامه دهد.
از طرفی انعطاف قابل قبول این فلز باعث میشود تا علاوه بر استحکام، زیبایی و جلوه بیشتری به فضای مورد نظر اضافه شود. بنابراین نمیتوان وجود نرده فلزی را در محیط داخلی یا نمای بیرونی ساختمان نادیده گرفت.
ویژگیهای نرده آهنی پله
از مهمترین ویژگیهای نردهی آهنی باید به ساخت آن با تنوع بالا در طرح و مدلهای مختلف اشاره کرد. فلز آهن قابلیت حالتپذیری و چکشپذیر بودن بسیار بالایی دارد، به همین دلیل میتوان سازههای آهنی همچون نرده و حفاظ دیوار و راه پله را با طرح و شکلهای متنوعی ساخت.
رنگپذیر بودن آهنآلات یکی دیگر از ویژگیهای کاربردی و بسیار مهم نردهی آهنی به شمار میآید. این نوع فلز به راحتی قابل رنگ آمیزی است و شما میتوانید با توجه به سلیقه شخصی یا به جهت ایجاد هارمونی بیشتر در فضای داخلی و بیرونی ساختمان نرده پله آهنی را با رنگ مد نظرتان سفارش دهید. جالب است بدانید اغلب نرده های آهنی را با رنگ کورهای و هوا خشک میکنند که ماندگاری آن را بالاتر میبرد.
به طور کلی میتوان ویژگیهای مهم نرده فلزی را به صورت زیر دستهبندی کرد.
- مقاومت و استحکام بالای آهن
- تنوع بالای طرح و مدل
- رنگپذیر بودن فلز آهن
- سختی و مقاومت بالا در برابر حرارت و دما
- کیفیت و دوام بسیار زیاد
- شکلپذیر بودن و زیبایی بخشیدن به فضای مورد نظر
چرا نردههای آهنی راه پله یکی از پرکاربردترین نردهها شناخته میشوند؟
نرده آهنی دارای ویژگیهای منحصربهفردی است که آن را نسبت به نردههایی با متریال دیگر متمایز میکند. این سازه یکی از پرکاربردترین نردههایی است که میتوان از آن در خانههای لوکس، مراکز تجاری، ساختمانهای اداری، آموزشی، بیمارستانها، فروشگاهها و…استفاده کرد.
هدف اصلی از ساختن نرده برای راه پلهها برقراری امنیت و جلوگیری از سقوط خواهد بود. بنابراین باید متناسب با فضای مورد نظر نردهای انتخاب کنید که علاوه بر محافظت بتواند جلوه بیشتری به آن محیط ببخشد. نردهی آهنی به دلیل قابلیت طراحی با سبکهای مختلف، رنگپذیر بودن، طول عمر بالا و انعطافپذیری میتواند به خوبی نیاز ساختمان شما را برطرف کند.
خصوصا اگر ساختمان مورد نظر شما یکی از مکانهای پر رفتوآمد به شمار میآید، باید حتما از نرده شکلپذیر آهنی برای راه پله استفاده کنید تا مقاومت و ایمنی بالایی داشته باشد. در این صورت بروز هرگونه حادثه همچون پرت شدن و سقوط به حداقل خواهد رسید. از طرفی وجود رطوبت بسیار بالا در بسیاری از نقاط کشورمان باعث میشود تا وجود یک نرده فلزی که در برابر رطوبت مقاومت بالایی از خود نشان میدهد، ضروری به نظر برسد.
انواع نرده آهنی راه پله
نردههای ساخته شده از فلز آهن برای راه پله به دو دسته لولهای و پروفیلی تقسیم میشوند. نردههای لولهای دارای پایهای لولهای شکل و هندریلی از جنس همان لوله در قطر و سایزهای مختلفی هستند. اما پایه نرده پروفیلی فلزی به شکل سطح مقطع چهارگوش در طرحهای مختلف و اندازههای متفاوت تولید میشود.
بر اساس این دو ویژگی نرده های آهنی مخصوص پله طراحی میشود. در زیر با نمونههایی از نردههای پرطرفدار ساخته شده از فلز آهن برای راه پله آشنا خواهید شد:
نردهی آهنی از جنس فرفورژه
نردههای فلزی فرفورژه یکی از گرانترین انواع حفاظها به شمار میآیند که میتواند به نمای داخلی و بیرونی ساختمان جلوه و جذابیت زیادی ببخشد. شکل ظاهری منحصربهفرد فرفورژه آن را به یک انتخاب پرطرفدار در ساخت نردههای مخصوص راه پله تبدیل کرده است.
استحکام و شکلپذیری بالای آهن فرفورژه باعث ساخت نردههای فلزی با دوام و ماندگاری بسیار زیاد میشود. برای کیفیت بیشتر این سازه آهنی از رنگ مخصوص با ویژگی بازدارنده زنگ استفاده میکنند تا نرده آهنی شما در برابر رطوبت مقاومت بیشتری پیدا کند. شما میتوانید از این نردهها به عنوان نرده باغچه هم استفاده کنید.
نرده و حفاظ آهنی از جنس آلومینیوم
این نوع نردههای مقاوم در ساختمانهای تجاری کاربرد زیادی دارند. مقاومت بالای آنها در برابر خوردگی باعث میشود تا بدون نگرانی از نرده و حفاظ فلز آلومینیومی در مکانهای مختلف استفاده شود. اگر راه پلههای مراکز تجاری در نزدیکی آبنما نصب شوند یا در منطقهای با رطوبت بالا قرار بگیرند، نیازی به نگرانی در خصوص زنگزدگی آنها نیست.
فلز آلومینیوم مقاومت بسیار بالایی دارد و در دسته نرده های آهنی راه پله با قابلیت محافظت بالا قرار میگیرد. با توجه به ویژگیهای مطرح شده، یکی دیگر از کاربردهای نرده آهنی از جنس آلومینیوم در طراحی استخرها است. همچنین وزن سبک این سازه آن را به یک نردهی آهنی کاربردیتر تبدیل میکند. فلز آلومینیوم قیمت مناسبتری نسبت به سایر فلزات دارد، به همین دلیل میتوان آن را یک نرده راه پله از جنس آهن با هزینهای مقرون بهصرفه در نظر گرفت.
نردههای آهنی از جنس فولاد
نردههای ساخته شده از آهن که در ترکیبات آن فولاد به کار رفته است در دسته مقاومترین حفاظها قرار میگیرند. یک نرده فلزی فولادی میتواند سالیان زیادی بدون کوچکترین آسیب به زندگی خود ادامه دهد. استحکام و قوی بودن جنس فولاد باعث میشود تا نرده های آهنی شما به تعمیر یا تعویض نیاز نداشته باشند.
اگر بر روی راه پله شما نردهای آهنی از جنس فولاد نصب شود، دیگر نیاز نیست نگران سقوط افراد یا خطر پرت شدن اشیاء باشید. در واقع این نوع نردهها میتوانند به راحتی امنیت راه پله شما را برقرار کنند و همچون یک حفاظ با کیفیت ماندگاری بالایی داشته باشند.
انواع نرده آهنی روی دیوار
نرده و حفاظ آهنی به دلیل طراحیهای متنوعی که دارند در بخشهای مختلف ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از این نوع حفاظ برای دربها، پنجره، راه پله و موقعیتهای مختلف دیگر باعث شده تا امروزه نردهای آهنی به پرکاربردترین نرده تبدیل شود.
این سازه به دلیل شکلپذیری بالا میتواند باعث نمای زیبا و جذاب فضای داخلی یا بیرونی ساختمان شود. در زیر با انواع نردههای فلزی روی دیوار، درب و پنجره آشنا میشوید:
درب آکاردئونی یک نرده فلزی ایمن و زیبا
دربهای آکاردئونی نمونهای از حفاظهای آهنی هستند که از ورود افراد متفرقه به درون ساختمان جلوگیری میکنند. مقاومت این نوع دربها به دلیل وجود تسمههای عمودی بسیار زیاد است که به خوبی میتواند امنیت را در فضای مورد نظرتان برقرار کرد. تسمههای موجود در درب آکاردئونی اغلب به صورت سه گل یا چهار گل طراحی میشود. در واقع با جوش دادن این تسمهها به یکدیگر علاوه بر برقراری امنیت بیشتر، زیبایی درب محافظ آهنی شما دو چندان خواهد شد.
حفاظ شاخ گوزنی؛ یک نردهی آهنی پرطرفدار
این نوع حفاظهای پرطرفدار یکی از انواع نردههای آهنی به شمار میآیند که به خوبی میتوانند امنیت را در ساختمانهای مسکونی و تجاری برقرار کنند. از دیگر نامهای حفاظ فلزی شاخ گوزنی میتوان به نرده لیلیوم و آبشاری اشاره کرد که براساس الهام از طبیعت ساخته میشوند.
برای ساخت و جوش دادن شکل شاخ گوزنی این نوع نردههای فلزی باید از افراد ماهر کمک بگیرید. اغلب نرده آهنی شاخ گوزنی را به صورت بسیار متراکم در طول و عرض مختلف طراحی میکنند تا به خوبی باعث محافظت از ساختمان شود. علاوه بر جنبه امنیتی نردهی آهنی مذکور باید به قابلیت افزایش زیبایی و جلوه ساختمان اشاره کرد. تراکم بسیار زیاد و تیز بودن سر نردههای فلزی از حرکت سارقین بر روی دیوار و عبور از آن جلوگیری میکند.
نرده نیزاری؛ یک حفاظ آهنی بسیار مقاوم
اگر میخواهید علاوه بر بالا بردن امنیت ساختمان جلوه و زیبایی بیشتری به آن بدهید، حتما نرده نیزاری آهنی را به عنوان محافظ انتخاب کنید. این نوع نردهها برای محافظت از ساختمان طراحی شدهاند که با تماشای آنها به یاد نیزار میافتید.
شکل ظاهری نردههای مذکور به حفاظ شاخ گوزنی شباهت زیادی دارد، اما میتوان گفت نرده فلزی نیزاری تا حد زیادی مقاومتر بوده و بهتر میتواند به عنوان یک محافظ عمل کند. نکته مهم در خصوص انتخاب نرده آهنی نیزاری استفاده از افراد متخصص و ماهر برای ساخت آنهاست. اگر شاخههای این نردهها به درستی جوش نخورند ممکن است با کوچکترین ضربه دچار شکستگی شوند.
نرده بوتهای؛ از نردههای آهنی خوش ساخت
نرده بوتهای آهنی در بین سازندگان برای ایجاد امنیت و محافظت از ساختمان طرفداران زیادی دارد. با تماشای این نوع نرده های آهنی منظرهای از یک بوته آهنی جلوی چشمتان ظاهر میشود. سختی و مقاومت بسیار بالای نردههای مذکور آن را به یک محافظ بسیار ایمن تبدیل کرده است که شکستن، عبور و مرور را به حداقل میرساند.
طراحی و شکل ظاهری نرده بوتهای آهنی به صورت شاخههای بسیار پر پیچ خواهد بود که میزان تیزی آنها بسیار زیاد است. بنابراین میتوان گفت با انتخاب حفاظ آهنی بوتهای یک نرده فلزی مستحکم برای ساختمان خود در نظر گرفتهاید.
نرده تراس و بالکن آهنی
طراحی و ساخت نرده برای بالکن و تراس یکی از مهمترین اجزای آن به شمار میآید. تنها با وجود یک نرده مقاوم و مستحکم میتوان از بروز حوادث و آسیبهای احتمالی همچون پرت شدن جلوگیری کرد. بنابراین میزان استحکام و مقاومت نرده بالکن و تراس اهمیت زیادی دارد. نرده آهنی یکی از با کیفیتترین نردههایی است که میتوانید برای این بخش از ساختمان در نظر بگیرید. حفاظ بالکن و تراس از جنس آهن با تنوع بالایی در طرح، رنگ و مدل تولید میشود.
نردههای فلزی ساده، فرفورژه، کشویی و آکاردئونی از انواع پرطرفدار برای بالکن و تراس محسوب خواهند شد. بهتر است حفاظ بالکن و تراس از فولاد ضد زنگ ساخته شود که توسط آلیاژ بهخصوصی مقاومسازی شده باشند. در این صورت میتوان گفت نرده بالکن آهنی دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه، فشار و تحمل وزن زیاد خواهد بود. همچنین برای جلوگیری از خوردگی و زنگزدگی نردههای مذکور در تراس، باید ابتدا آنها را توسط رنگ کورهای رنگ آمیزی و سپس در هوا خشک کنید.
نرده محوطه آهنی
حفاظ فلزی که از آهن مقاوم و با کیفیت ساخته شده باشد میتواند به راحتی باعث برقراری امنیت در ساختمان شود. از این آلیاژ برای محافظت از محوطه بیرونی ساختمان هم میتوانید استفاده کنید. ساخت نرده و حفاظهای آهنی که از ورود افراد متفرقه جلوگیری میکنند، نمونهای از ایمنسازی فضای بیرونی ساختمان به شمار میآیند.
از طرفی شکلپذیری و انعطاف نردههای ساخته شده از جنس فلز آهن به جلوه بیشتر ساختمان کمک میکند. یکی دیگر از کاربردهای نرده آهنی را میتوان برای دیوار سازی اطراف منزل یا طراحی باغچه دانست. نرده های فلزی ساخته شده از آلیاژ مقاوم به راحتی شکسته نمیشوند و تخریب آنها کار راحتی نخواهد بود.
بررسی مزایا و معایب نرده راه پله آهنی
هر جایی که به نرده نیاز داشته باشد میتوان از نردهای آهنی استفاده کرد. این نوع نردهها با اشکال مختلفی همچون مستقیم، منحنی، مارپیچی و دایره شکل تولید خواهند شد. افراد زیادی به دلیل تنوع بالای نردههای ساخته شده از جنس آهن، آن را بهترین گزینه برای راه پله میدانند. اما برخی دیگر نردههای مذکور را به دلایل مختلف نمیپسندند. وجود این مخالفان و موافقان باعث شد تا در ادامه به بررسی مزایا و معایب نرده فلزی و آهنی بپردازیم:
مزایا
- دوام و کیفیت بالای حفاظ آهنی مانع از ترک خوردگی و شکستن آن میشود.
- متریالی همچون آهن قابلیت سفارش نرده راه پله در طرح، رنگ و مدلهای مختلف دارند.
- این نوع نردهها براساس کیفیت با قیمتهای مختلفی دستهبندی میشوند، بنابراین میتوانید متناسب با بودجه خود نرده راه پله آهنی سفارش دهید.
- فلز آهن نسبت به ورقهای pvc و سایر متریال در شرایط آب و هوایی سخت ماندگاری بیشتری دارد.
- نگهداری و تمیز کردن نردههای راه پله از جنس فلز آهن بسیار ساده بوده و تنها با یک دستمال مرطوب انجام خواهد شد.
- به راحتی میتوان با پوششدهندههای قدرتی عمر مفید آهن به کار رفته در نرده راه پله را افزایش داد. در واقع این سازه به تعمیر و تعویض مداوم نیاز ندارد.
- نردهی آهنی مخصوص پلههای درونی یا بیرونی ساختمان به آسانی نصب میشود. بنابراین باید گفت هزینه طراحی، ساخت و نصب این سازههای پرطرفدار مقرون بهصرفه خواهد بود.
- وجود نرده آهنی پله در ساختمان علاوه بر جذابیت و زیبایی باعث افزایش ارزش ملک شما میشود.
- اگر از دغدغهمندان محیط زیست هستید، نگران حفاظت از طبیعت نباشید. نردههای ساخته شده از فلز آهن قابل بازیافت هستند و به محیط زیست هیچگونه آسیبی وارد نمیکنند.
معایب
کیفیت و دوام نردههای پرطرفدار آهنی آنقدر بالاست که نمیتوان معایب بزرگی برای آن در نظر گرفت. برخی مخالفان این نوع نرده به دلیل قیمت بالای فلز آهن از سفارش آن برای راه پله خود منصرف میشوند. این در حالی است که هرچه مصالح به کار رفته در نرده راه پله با کیفیتتر باشد، هزینه ساخت و ساز آن بیشتر خواهد شد. به عنوان مثال اگر از آهن فرفورژه یا فولاد ضد زنگ استفاده کنید، به دلیل استحکام و مقاومت بسیار بالای آنها با نردهی آهنی گران قیمت مواجه خواهید بود.
قیمت نرده ساخته شده از جنس فلز آهن
سالیان زیادی است که طراحان و سازندگان ساختمان برای راه پلههای درونی و بیرونی یک بنا به سراغ نرده آهنی پله میروند. دلیل انتخاب آنها علاوه بر کیفیت و استحکام بالا، قیمت مناسب فلز آهن است. این نوع فلز نسبت به متریال دیگر همچون استیل، آلومینیوم خالص و… قیمت مناسبتری دارد. به همین دلیل نردههای آهنی یکی از محبوبترین سازهها نزد مالکین ساختمان و سازندگان به شمار میآیند. به طور کلی برای برآورد هزینه طراحی و ساخت یک نرده از جنس فلز آهن باید موارد زیر مورد بررسی قرار بگیرند:
- تعداد طبقات و پاگردهای مورد نیاز
- ارتفاع محل مورد نظر از کف تا سقف
- وزن کلی نرده مورد نیاز برای راه پله
- نوع پروفیل استفاده شده در ساخت نرده فلزی
- محل نصب راه پله و نردههای آن از جنس آهن
- تعداد گلهای به کار رفته در آهن فرفورژه نرده
سخن پایانی
نرده آهنی یکی از انواع نردههای مخصوص راه پله است که قیمت مناسب آن باعث شده تا طرفداران زیادی پیدا کند. از طرفی امنیت این نوع نرده به عنوان یک حفاظ علاوه بر راه پله در پنجره، درب و روی دیوار شما را با یک سازه محافظت کننده مواجه میکند.
اهمیت این نوع نردههای زیبا و جذاب در عین ایمن بودن، ما را بر آن داشت تا در این مقاله به طور مفصل به معرفی انواع نردههای آهنی بپردازیم. همچنین در ادامه میتوانید مطالب مفیدی در خصوص ویژگی نردهی آهنی، مزایا و معایب آن مطالعه کنید. به نظر شما نرده ساخته شده از فلز آهن برای فضای داخلی ساختمان بهتر است یا نمای بیرونی؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
پاسخ دهید
نمایش دیدگاهها