با یک راه پله زیبا سبک خانه خود را مدرن و به روز کنید. راه پله در خانه میتواند در عین افزودن ارزش، نقطه کانونی قابلتوجهی در خانه شما باشد. قطعات مختلفی وجود دارد که به خلق یک راه پله جذاب و چشمگیر کمک میکنند، یکی از این موارد نردهها هستند. نردهها به شما این امکان را میدهند تا هنگام بالا و پایین رفتن از راه پله بتوانید آن را نگه دارید و بدون احساس خطر پلهها را طی کنید. اما نرده پله در کنار هدف اصلی خود که ایجاد ایمنی است، از لحاظ بصری نیز میتواند راه پله را به یک اثر هنری تبدیل کند.
سوالات متداول:
آیا میتوانیم از نرده در طراحی فضای راه پله به عنوان المانهای تزئینی استفاده کنیم؟
بله؛ نرده و حفاظ راه پله علاوه بر حفظ امنیت با نورپردازی مناسب به عنوان المانهای تزئینی در طراحی فضای راه پله به کار میروند.
چه مواردی در تعیین قیمت نرده راه پله باید مد نظر قرار گیرد؟
نوع متریال، طرح و ایده نردهها، روش اجرا به همراه دستمزد نصب نردهها در تعیین قیمت نردههای راه پله تاثیرگذار هستند که باید مد نظر قرار دهید.
پرکاربردترین نردههای راه پله کدامند؟
نردههای چوبی، فلزی و سنگی در طراحی نرده راه پله از پرکاربردترینها محسوب میشوند.
آشنایی با انواع نردههای راه پله
نردهها علاوهبر ایجاد ایمنی و زیبایی باید از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار باشند. نردهها را با متریال مختلف از جمله چوب، شیشه، فلز، سنگ، بتن، کابل آماده و نصب میکنند. در هنگام نصب نرده دقت داشته باشید که از چند جای مختلف به زمین متصل شود تا استحکام لازم را داشته باشد.
نرده راه پله چوبی
در میان انواع مدل نرده پله، شما میتوانید علاوهبر ساخت راه پله چوبی، از چوب برای ساخت نرده نیز استفاده کنید. کاربرد چوب در هر خانهای باعث میشود فضای خانه، گرم و صمیمی باشد. معمولاً چوبی که برای نردهها استفاده میشود از جنس راش و روس است. چوب ترموود برای طراحی نرده پله، یکی از بهترین متریالهای چوب محسوب میشود. این نوع از نردهها سازگار با محیطزیست و از نظر اقتصادی مقرونبهصرفه هستند و در هر محیطی به خوبی ترکیب میشود. اگر قصد دارید از چوب برای نرده راه پله استفاده کنید تنوع در رنگ و طرح در این متریال بسیار است. این نوع از نردهها نصب آسان دارند و در سبکهای مختلف قابل طراحی هستند.
نحوه نصب نرده چوبی
پس از طراحی نرده پله، اندازهگیری و انتخاب نوع چوب، چوب موردنظر در کارگاه نجاری برش داده میشود و با اتصالاتی همچون چسب چوب، میخ یا پیچ روی پله نصب میشود. علاوهبر راه پله از نردههای چوبی میتوان برای حفاظ باغچه نیز استفاده کرد.
معایب نردههای چوبی
از معایب نردههای چوبی سوختن آنها است. در صورت بروز آتشسوزی موجب خسارت جانی و مالی میشود. بدین منظور استفاده از نردههای چوبی توصیه نمیشود. باید توجه داشته باشید هزینه نگهداری نردههای چوبی نیز زیاد است، اگر در منطقهای که زندگی میکنید رطوبت زیاد است، احتمال پوسیدگی نرده راه پله چوبی وجود دارد. همینطور ممکن است مورد هجوم موریانهها و سایر آفات قرار بگیرد.
نرده راه پله شیشهای
اگر قصد دارید از نرده سنتی برای راه پله ساختمان خود استفاده کنید، فضا کوچکتر به نظر خواهد رسید، اما استفاده از نردههای شیشهای فضای راه پله را بازتر نشان میدهد. میتوان گفت نردههای شیشهای آخرین گزینه از نردههای مدرن هستند. نردههای شیشهای به دلیل اینکه نور را از خود عبور میدهند و فضا را روشنتر میکنند، در طراحی مدرن به عنوان یکی از متریالهای جذاب شناخته میشوند. به دلیل امنیت و جلوگیری از هرگونه آسیب، نردههای شیشهای باید از شیشههای نشکن سکوریت یا لمینت تهیه شوند؛ چرا که شیشههای نشکن ۸ برابر شیشههای معمولی مقاومت دارند. نردههای شیشهای نیازی به تعمیر و نگهداری منظم ندارند و میتوانند تا سالها یا دههها به همان شکل باقی بمانند. ازآنجاکه شیشه فرسوده، خراب یا پوسیده نمیشود، ایمنتر و قابلاعتمادتر است. اگر از نردههای شیشهای برای طراحی بالکن استفاده میکنید، آنها میتوانند چشمانداز بینظیری را ایجاد کنند.
نحوه نصب نرده شیشهای
نصب این نردهها باید با دقت بالا انجام شود. پانلهای شیشهای نرده راه پله به گونهای بستهبندی و جابهجا میشوند که هنگام حملونقل هیچگونه آسیبی به آنها وارد نمیشود و احتمال ترکخوردگی یا شکستگی در آنها بسیار پایین است. برای نصب هر صفحه شیشهای باید حدود یک ساعت زمان را در نظر بگیرید.
معایب نردههای شیشهای
از نقاط ضعف نردههای شیشهای میتوان به آسیبپذیر بودن در برابر ضربه اشاره کرد، همچنین به دلیل شفاف بودن اثر انگشت و رد دستها کاملاً بر روی شیشه نمایان میشود و نیاز به نظافت مداوم دارند.
نرده راه پله فلزی
یکی از گزینههای محبوب برای نرده پله، نردههای فلزی هستند، که میتوانید آنها را با جنس استیل، آلومینیوم و فولاد آهنی کنید. نردههای فلزی از استحکام بالایی برخوردار هستند و در مقابل هرگونه خط و خش و نور آفتاب مقاومت نشان میدهند. از مزیتهای دیگر این نرده میتوان به قابل بازیافت بودن آن اشاره کرد. همچنین این نردهها در برابر حرارت بالا مقاوم هستند و به هنگام آتشسوزی از بین نمیروند. امروزه بیشتر ساختمانها از نردههای فلزی برای راه پلهها استفاده میکنند. به دلیل این که فلز از استحکام بالایی برخوردار است، درنتیجه ایمنی و طول عمر بالایی دارد. میتوان گفت نردههای فلزی به دلیل اینکه از مجموعه پروفیلهای عمودی و افقی در کنار یکدیگر ساخته میشوند، نصب آسانی نیز دارند. آنچه بر قیمت نردههای فلزی نقش مهمی دارد، نوع جنس، متراژ، طرح و هزینه حملونقل است.
نردههای فولادی و استیل
در معرفی انواع مدل نرده پلههای داخلی و پله فرار، نرده فولاد ضدزنگ باظرافت، فضای مسکونی یا تجاری را به فضای مدرن تبدیل میکند. در بسیاری از ساختمانها نردههای استیل را با ترکیبی از شیشه استفاده میکنند، تا حداکثر استفاده از نور طبیعی برای محیط مهیا شود. کاربردیترین نردههای استیل از نوع ۳۰۴ و ۲۰۱ هستند. قطعاتی که برای نصب نرده استیل مورد استفاده قرار میگیرد، لولههای استیل، پایه و یراقآلات است. نردههای استیل مدرن را میتوانید از میان شیشهخور، کابلی پایه پیچ، حصاری و پایه دو سر گلابی انتخاب کنید. نردههای استیل شیشهخور بیشتر برای نصب در تراس و مجتمعهای تجاری مناسب هستند و البته از قیمت بالاتری نیز برخوردار هستند.
نرده فلزی فرفورژه
اگر نردههای فلزی شما از نوع فرفورژه است و دارای انواع نقش و نگار است، اطمینان داشته باشید تمام قطعات جوش محکم داشته باشند. فرفورژهها به دلیل این که دارای نقش و نگارهای مختلفی هستند، طرفداران خاص خود را دارند. نردههای فرفورژه برای هر دو نوع پله مستقیم، منحنی و همچنین بالکن مناسب هستند. البته توجه داشته باشید به دلیل وجود نقش و نگارها؛ وزن نردههای فرفورژه بالاتر است و این موضوع بر قیمت آن تأثیر مستقیم میگذارد.
معایب نردههای فلزی
نوع نردههای فلزی برای استفاده در داخل و خارج از خانه متفاوت است، اگر از نرده نامناسب در فضای بیرون استفاده شود، ممکن است درخشندگی خود را از دست بدهد. نردههای فلزی در برابر رطوبت از پایداری کمتری برخوردار هستند و ممکن است با گذشت زمان دچار زنگزدگی شوند. درصورتیکه نرده فلزی زنگ بزند، امکان رنگ کردن آن وجود ندارد، در نتیجه نردههای آهنی باید رنگآمیزی یا آبکاری شوند تا در برابر مواد شیمیایی از آنها محافظت شود. نردههای فلزی را باید بر روی پله با پیچ محکم کرد، این فرایند ممکن است به شکسته شدن پله منجر شود. ازآنجاکه این نردهها میتوانند آلایندگی را به خود جذب کنند، اگر در محوطه بیمارستان یا اماکن عمومی استفاده شود، نظافت آنها باید به طور مداوم صورت گیرد. نردههای فلزی از استحکام بالایی برخوردار هستند و این موضوع باعث میشود تا کودکان از روی نردهها بالا رفته و به پایین پرت شوند. عدم استفاده از اتصالات مرغوب نیز باعث کاهش عمر نردههای فلزی خواهد شد.
نرده راه پله سنگی
نردههای سنگی بیشتر برای راه پلههایی که در محوطه حیاط قرار دارند، استفاده میشود. اگر میخواهید نمای ساختمان شما شبیه قصر مجلل باشد، برای راه پلههای بیرونی مانند پله فرار از نردههای سنگی استفاده کنید. نردههای سنگی در انواع شرایط آب و هوایی از استقامت بالایی برخوردار هستند، در برابر آفتاب، یخبندان، باران و برف مقاوم بوده و طول عمر بالایی دارند، به همین علت از این نوع نرده بیشتر در فضای باز استفاده میشود. ازآنجاکه سنگها قابلیت حکاکی دارند، میتوانید آنها را به اشکال مختلف ازجمله طرح آریو، رومی کلاسیک و طرح زمرد سفارش و بر روی راه پله یا تراس نصب کنید. معمولاً نردههای سنگی از جنس مرمریت، تراماربل و تراورتن ساخته میشوند. از مشخصات نرده پله از جنس سنگ، ضد حریق بودن است که یکی از ویژگیهای مهم این نوع از نردهها محسوب میشود. نظافت نردههای سنگی بسیار راحت است؛ چراکه در مقابل آب و رطوبت بسیار مقاوم هستند.
نرده سنگی مصنوعی
اگر به نردههای سنگی علاقهمند هستید اما بودجه کافی ندارید، میتوانید از سنگهای مصنوعی استفاده کنید. این سنگها که از بتن فرآوری شده تهیه میشوند. از مقاومت کششی بالایی برخوردار هستند و مانند سنگهای طبیعی قابلیت شکلپذیری دارند و میتوانید در طرح، رنگ و اشکال مختلف آنها را سفارش دهید.
معایب نردههای سنگی
از معایب نردههای سنگی میتوان به کثیف شدن زود هنگام آنها اشاره کرد. به دلیل اینکه جنس این نردهها جرمپذیر است و در معرض هوا و گردوغبار قرار دارند، به نظافت مداوم نیاز است. همچنین به دلیل اینکه در زیر نور خورشید قرار دارند، ممکن است بهمرور زمان کمی از شفافیت اولیه آنها کاسته شود. توصیه میشود به هنگام خرید نردههای سنگی، جنس با کیفیت را انتخاب کنید تا جرم کمتری در آنها رسوخ پیدا کند. همچنین اگر کیفیت نرده سنگی پایین باشد به هنگام حملونقل ممکن است دچار ترک و شکستگی شود. یکی دیگر از معایب این نردهها این است که هزینه متریال و نصب آنها بسیار بالا و مدت زمان اجرای نصب آنها نسبت به سایر نردهها بیشتر است.
نرده راه پله کابلی
کسانی که سبک شیک و مدرن را ترجیح میدهند، از نردههای کابلی برای راه پله معلق و ساده استفاده میکنند. نردههای کابلی بهگونهای طراحی شدهاند که ایمنی و ساختار نردههای سنتی را دارند اما مانعی برای مشاهده سمت دیگر نرده وجود ندارد، اگر آنها را برای ایوان انتخاب کنید، کاملاً ایوان شما دید خواهد داشت. آنها نیازی به تعمیر و نگهداری ندارند و بیشتر از جنس فولاد ضدزنگ ساخته میشوند که برای سالها استفاده، نیازی به رنگ، ضدزنگ یا مواد ضد آب ندارند. نصب سریع و آسان از مزیتهای دیگر این نرده است. کابلهای مورد استفاده در نردههای کابلی بسیار نازک و از وزن پایینی برخوردار هستند. کابلها بهصورت افقی و عمودی و به موازات یکدیگر قرار میگیرند. برای راه پلههایی که از نور زیادی برخوردار نیستند، نردههای کابلی بسیار مناسب است، البته باید توجه داشته باشید نباید نیروی زیادی به کابلها وارد شود.
معایب نردههای کابلی
اگر کابلها که به عنوان گارد بر روی پایه نصب میشوند، به درستی محکم نشوند، به مرور زمان شل خواهند شد و ممکن است خطرآفرین باشد. همچنین یراقآلات اگر از کیفیت بالایی برخوردار نباشند، با قرار گرفتن در برابر انواع شرایط جوی، کیفیت خود را خیلی زود از دست خواهند داد.
طراحی نرده
نردهها با توجه به شکل ظاهری راه پلهها طراحی و نصب میشوند. راه پلههای گرد که عموماً در خانههای دوبلکس ساخته میشوند، دارای نردههای مدور و گرد هستند، راه پلههای یک بازو فقط یک سمت آنها نرده به صورت صاف و بدون منحنی قرار میگیرد و راه پلههای چند بازو که با توجه به نوع ساختمان طراحی و ساخته میشوند یا در یک سمت یا در دو سمت آنها نرده بهصورت صاف قرار میگیرد. راه پله در مراکز تجاری و مدارس به اینگونه است که بعد از پیمایش یک ردیف پله و رسیدن به پاگرد، از دو ردیف پله، در سمت چپ و راست میتوانید به پایین یا بالا بروید که در این نوع از راه پلهها هر دو سمت پله باید نرده گذاشته شود.
نصب نرده پله با رعایت استانداردها
برای نصب نرده پله استاندارد، باید چندین فاکتور را در نظر بگیرید. طبق مقررات و استانداردهای تعیین شده، ابعاد نرده پله باید ۸۰ سانتیمتر باشد، البته این ارتفاع میتواند تا ۱۱۰ سانتیمتر افزایش پیدا کند. تفاوتی نمیکند جنس نرده از چوب باشد یا فلز، فاصله بین دو نرده عمودی باید 11 سانتیمتر باشد تا سر کودک از بین نردهها عبور نکند. معمولاً اگر نردهها به طور افقی در کنار یکدیگر قرار بگیرند، بین ۳ تا ۵ ردیف باید در نظر گرفته شود. شما میتوانید ارتفاع نرده و فاصله بین نردهها را با توجه به افرادی که در خانه زندگی میکنند و در نظر گرفتن گروه سنی آنها تعیین کنید.
از مشخصات نرده پله استاندارد رعایت فاصلهها است. معمولاً پایه نرده باید بین ۵ تا ۷ سانتیمتر از لبه پله فاصله داشته باشد، اگر فاصله کمتر از این میزان باشد، هنگام اتصال پایه به سنگ ممکن است، پله ترک بردارد. نصاب نرده، پایههای نرده را با استفاده از یک میلگرد مخصوص به پله متصل میکند، پایهها تقریباً ۳۸ میلیمتر ارتفاع دارند. البته نصاب میتواند به جای پایه از پروفیلهای ۴۰ در ۴۰ استفاده کند و در پایان نصاب پس از اتصال پایه به پله، نرده را به پایه متصل می کند. تفاوتی نمیکند که متریال نرده از چه موادی است یا به چه اشکالی ساخته شده است، رعایت ارتفاع، نکته مهم و اساسی در ساخت نرده محسوب میشود. پس از نصب نرده، باید توسط سازمان آتشنشانی مورد بررسی قرار بگیرد و ایمنی و امنیت آن تایید شود.
نقش نرده در طراحی داخلی
نرده پله در دکوراسیون داخلی میتواند نقش مهمی داشته باشد. اگر نردهها را به درستی انتخاب نکنید، ممکن است آرامش فضای خانه به هم بخورد و تعادل بصری حاکم بر فضا دچار تناقض شود. اگر در حال بازسازی خانه خود هستید؛ در قسمت راه پله، به نردهها توجه بیشتری کنید و با انتخاب درست، یک نرده راه پله مدرن و متناسب با فضای داخلی خانه را انتخاب و نصب کنید. نردهها نیز مانند سایر متریالهای استفاده شده در فضای خانه دارای اهمیت هستند.
با توجه به انواع مدل نرده پله، ایدههای مختلفی برای طراحی نرده پله وجود دارد، میتوانید تنها از یک متریال یا ترکیب چند متریال در طراحی نرده استفاده کنید. با توجه به نوع راه پله در یک سمت یا در هر دو سمت راه پله نردهها را اجرا کنید. با توجه به سبک طراحی داخلی خانه میتوانید نردهها را به سبک سنتی یا مدرن انتخاب کنید. نردهها میتوانند راه پلههای ساده را بسیار جذاب نشان دهند. اگر فضای خانه شما کلاسیک و سنتی است، نردههای فرفورژه میتوانند انتخاب مناسبی باشند. میتوانید نردهها را به سبک اثر هنری و از متریالهایی که خاص هستند، طراحی کنید. حتی نردههای بسیار ساده میتوانند جذابیت فضای داخلی خانه را چندین برابر کنند. در طراحی نرده پله، علاوهبر انتخاب متریال با کیفیت، خلاقیت نیز نقش مهمی دارد.
سخن پایانی
میتوان گفت طراحی نرده پله منعکسکننده معماری و اصالت خانه شما است. در نصب نرده توصیه میشود آییننامه را با دقت مرور و اجرا کنید، چرا که در کنار زیبایی و لوکس بودن نردهها آنچه که اهمیت بیشتری دارد، ایمنی است. اگر ساختمان، اداری، بیمارستان، دانشگاه یا مدرسه است، به دلیل رفتوآمد زیاد، اولویت انتخاب نرده باید بررسی استحکام و ایمنی آن باشد.
سلام
در رابطه با نورپردازی نرده راه پله از چه تجهیزاتی استفاده کنیم؟
سلام برای نورپردازی نردههای راه پله بهتر است از نورپردازی توکار و نواری استفاده کنید. البته نردههای نوری هم گزینه خوبی برای طراحی نورپردازی راه پله محسوب میشوند.
سلام، انتخاب سبک دکوراسیون داخلی در طراحی نرده راه پله تاثیری داره؟
سلام
یکی از موارد بسیار تاثیرگذار در زیبایی طراحی نرده راه پله، سبک دکوراسیون داخلی میباشد. به طور مثال؛ اگر سبک دکوراسیون داخلی منزل شما کلاسیک است، نردههای سنگی برای طراحی نرده راه پله بسیار مناسب هستند.