نورپردازی درست در آشپزخانه نه تنها یک ضرورت بلکه شیوهای برای زیباتر کردن این بخش از خانه است. وجود لوازم متعدد در طراحی آشپزخانه، کار نورپردازی آن را سخت کرده اما شیوههای جدیدی ابداع شده تا این کار راحتتر انجام شود. لوستر آشپزخانه یکی از تجهیزاتیست که نورپردازی را راحتتر کرده و علاوه بر ایجاد روشنایی، به زیبایی محیط هم کمک فراوانی میکند.
اگر به مراکز فروش لوستر سری بزنید با طیف وسیعی از لوسترهای آشپزخانه روبهرو میشوید که در طرح و رنگ و جنسهای مختلف عرضه شدهاند. اما آیا این لوسترها مناسب آشپزخانه شما هستند؟ قبل از خرید یک لوستر گرانقیمت حتما باید نکات مهمی را بدانید. در ادامه پس از بررسی انواع لوستر آشپزخانه، مهمترین نکاتی که قبل از خرید لوستر در دکوراسیون داخلی باید بدانید را متذکر میشویم. همراه ما باشید.
سوالات متداول:
لوستر آشپزخانه براساس شکل ظاهری در چند مدل طراحی میشود؟
1. لوستر آشپزخانه سه تایی 2. لوستر خطی آشپزخانه 3. لوسترهای سقفی 4. لوسترهای کلاسیک 5. لوسترهای فانتزی
لوستر آشپزخانه از نظر جنس در چند مدل طراحی و تولید میشود؟
لوستر آشپزخانه از نظر جنس در انواع کریستالی، شیشهای، فلزی و چوبی طراحی و تولید میشود.
در هنگام خرید لوستر آشپزخانه باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
1. کاربرد لوستر آشپزخانه 2. قیمت 3. اندازه و وزن لوستر 4. محل قرارگیری 5. نوع لامپ لوستر 6. سهولت نصب
انواع لوستر آشپزخانه بر اساس شکل ظاهری
اولین چیزی که در خصوص لوسترهای آشپزخانه باید بدانید، انواع مدلهای آن است. این لوسترها از نظر ظاهری در دستهبندی مخصوصی قرار میگیرند که عبارت است از:
- لوستر آشپزخانه سه تایی: این روزها یکی از متداولترین لوسترها برای آشپزخانه، لوسترهای سه تایی هستند. این لوسترها با سه لامپ به محیط آشپزخانه روشنایی میدهند و تنوع فراوانی دارند. لوسترهای سه تایی آشپزخانه از سقف آویزان میشود و قاب آنها اغلب از جنس فلز، پلاستیک، شیشه یا چوب است.
- لوستر خطی آشپزخانه: در کنار لوسترهای سه تایی، لوسترهای خطی قرار میگیرند که طرفداران خاص خود را دارند. این لوسترها مخصوص برای آشپزخانه مدرن و طراحی آشپزخانه خطی هستند. لوسترهای خطی اغلب بالای انواع کابینت مانند کابینت بدون دستگیره جزیرهای قرار میگیرند تا نور خوبی به این بخش از آشپزخانه بدهند.
- لوسترهای سقفی: یکی دیگر از انواع لوسترهای آشپزخانه، مدل سقفی است. این لوسترها به سقف متصل میشوند و به هیچ وجه در هوا معلق نیستند. لوسترهای سقفی برای آشپزخانههایی استفاده میشوند که سقف کناف آشپزخانه نسبتا کوتاه است و قرار دادن لوستر آویز عملا در آنها غیرممکن میباشد.
- لوسترهای کلاسیک: لوسترهای کلاسیک همان لوسترهای قدیمی هستند که شبیه به شمعدان از جنس فلز ساخته میشوند و لامپهای متعددی روی آن نصب میشود. این لوسترها به لوسترهای چند شاخه هم معروف هستند و اغلب شیشههای تزیینی از آنها آویزان است. شما میتوانید از این لوسترها در قسمت آرک اپن آشپزخانه استفاده کنید. البته برای نورپردازی آشپزخانه کلاسیک هم کاربردی هستند.
- لوسترهای فانتزی: لوستر فانتزی آشپزخانه یکی دیگر از انواع لوسترها محسوب میشود که تنوع زیادی دارد. از شکلهای هندسی پیچیده به شکل دایره، مثلث یا مکعب برای ساخت چنین لوسترهایی استفاده میشود و اغلب آنها از سقف آشپزخانه آویزان میشوند.
انواع لوستر آشپزخانه بر اساس جنس
فارغ از شکل ظاهری، لوسترهای آشپزخانه را میتوان بر اساس جنس آنها هم دستهبندی کرد. در هنگام خرید لوستر باید به جنس آن دقت کرد تا با سایر لوازم آشپزخانه هماهنگ باشد. انواع لوسترهای آشپزخانه از نظر جنس عبارت است از:
- کریستالی: اولین و قدیمیترین نوع لوستر، از جنس کریستال است. کریستالهایی به شکل قطرههای باران یا دانههای برف به چنین لوسترهایی متصل است و پس از روشن کردن لوستر انعکاس نور از لابهلای این کریستالها جلوهای زیبا به آشپزخانه میبخشد. از این نوع لوستر کمتر در آشپزخانه و بیشتر در دکوراسیون پذیرایی استفاده میشود.
- شیشهای: امروزه لوسترهایی از جنس شیشه هم ساخته میشود که در تمام بدنهی آن شیشه به کار رفته است. انتقال نور از لابهلای شیشه نسبت به کریستال بیشتر است اما لوسترهای شیشهای دوام و عمر کوتاهتری نسبت به لوسترهای کریستالی دارند.
- فلزی: لوستر برنجی یا لوستر برنزی از محبوبترین لوسترهای موجود در بازار هستند که برای آشپزخانه هم بسیار مناسب است. این لوسترها در برابر رطوبت و دود مقاومت بالایی دارند. از دیگر ویژگیهای لوسترهای فلزی باید به تنوع بالای آنها اشاره کرد.
- چوبی: لوسترهای چوبی کمتر از سایر لوسترها در آشپزخانه استفاده میشود اما طرفداران مخصوص به خود را دارد. افرادی که دوست دارند آشپزخانهای با مواد طبیعی داشته باشند، ترجیح میدهند به جای لوستر فلزی از لوستر چوبی استفاده کرده و آن را با کابینت آشپزخانه هماهنگ کنند.
نکات مهم در هنگام خرید لوستر آشپزخانه
پس از معرفی انواع مختلف لوستر برای آشپزخانه نوبت به راهنمای خرید آن رسید. قبل از خرید باید اطلاعاتی درباره لوسترهای آشپزخانه داشته باشید که در این بخش نکاتی را بیان میکنیم.
کاربرد لوستر آشپزخانه
در بخش قبل انواع مختلف لوسترهای آشپزخانه را از نظر ظاهری و جنس معرفی کردیم. اما سوالی که قبل از انتخاب لوستر باید به آن پاسخ بدهید این است که لوستر قرار است دقیقا چه کاری برای شما انجام دهد؟
لوسترها از نظر کاربرد در دستهبندیهای زیر قرار میگیرند:
- لوسترهای تزئینی: اگر صرفا برای تزیین آشپزخانه قصد دارید لوستر بخرید، باید قبل از خرید، محل قرارگیری لوستر را مشخص کنید. در چنین لوسترهایی میزان یا شدت نور دیگر اهمیتی ندارد و صرفا شکل ظاهری لوستر یا رنگ نور آن است که مهم است. بنابراین در هنگام خرید لوستر تزئینی برای آشپزخانه صرفا به زیبایی ظاهری و هماهنگی آن با سایر المانهای موجود در آشپزخانه توجه کنید.
- لوسترهای کاری: مثل کار در آشپزخانه را که به خاطر دارید؛ سینک ظرفشویی، یخچال و اجاق گاز. برخی از لوسترها به منظور نوردهی به محل کار در آشپزخانه طراحی شدهاند. مثلا این لوسترها را میتوانید بالای کابینت جزیره آشپزخانه، انواع سینک ظرفشویی یا اجاق گاز قرار بدهید تا نوردهی در آن بخش که کار میکنید بیشتر شود.
- لوسترهای کلی (محیطی): نوع دیگری از لوسترها از جهت کاربرد، لوسترهای محیطی هستند که روشنایی کلی آشپزخانه را تامین میکنند. این لوسترها تاکیدی روی بخش بخصوصی از آشپزخانه ندارند و صرفا به عنوان نور کلی در نظر گرفته میشوند. بنابراین میزان یا شدت نور در این لوسترها با توجه به اندازه و پلان آشپزخانه در نظر گرفته میشود.
- لوسترهای تاکیدی: لوسترهایی که بخش بخصوصی از نورپردازی آشپزخانه را تامین میکنند، لوستر تاکیدی نام دارند. نورپردازی تاکیدی هم برای زیباسازی محیط آشپزخانه کاربرد دارد و هم میتواند روی بخشهای کاری آشپزخانه تاکید کند. لوسترهای دیوارکوب نوعی از این لوسترها هستند.
قیمت لوستر آشپزخانه
قیمت یک فاکتور مهم در خرید لوستر است. نکته جالب توجه درباره لوسترهای آشپزخانه، تنوع بالای قیمت آنها است. در واقع شما میتوانید لوسترهایی از 150 هزار تومان تا چند ده میلیون تومان را در بازار مشاهده کنید. اما قیمت لوستر آشپزخانه جدید، معمولی و زیبا در حدود 400 تا 700 تومان تخمین زده میشود. قطعا جنس لوستر، تعداد لامپها، ابعاد و وزن آن تاثیر مستقیمی روی لوستر آشپزخانه ارزان یا گرانقیمت دارد.
اندازه و وزن لوستر
قبل از خرید لوستر برای آشپزخانه باید فضایی که لوستر قرار است در آنجا نصب شود را اندازهگیری کنید. یک قانون کلی در این زمینه وجود دارد که میگوید اگر شما 90 سانتیمتر فضا برای قرار دادن لوستر دارید، بهتر است ارتفاع لوستر شما حداکثر 21 سانتیمتر باشد. البته این که استاندارد سفت و سخت نیست اما میتواند ایدههای خوبی به شما بدهد.
اگر قصد دارید لوستر را بالای میز ناهارخوری در آشپزخانه قرار بدهید باید عرض لوستر شما از عرض میز ناهارخوری کوچکتر باشد. همچنین در تعیین ارتفاع لوستر، قد افراد خانه و ارتفاع سقف آشپزخانه را هم در نظر بگیرید. اگر لوستر شما خیلی به سقف چسبیده باشد، نوردهی کمی خواهد داشت و تمیز کردن آن هم کار دشواری خواهد بود. در زمینه وزن لوستر هم دقت کنید. لوسترهای سنگین، قیمت بیشتری دارند، حملونقل و نصب آنها دشوارتر است و به دلیل خطرات ناشی از زلزله، ریسک بالاتری هم دارند. بنابراین اگر یک لوستر سنگین چشم شما را گرفته حتما قبل از خرید، این موضوعات را حل کنید.
محل قرارگیری لوستر
لوستر قرار است در کدام بخش از آشپزخانه و به چه منظوری استفاده شود؟ قبل از خرید لوستر به این سوال پاسخ بدهید و بدانید که لوستر شما مثلا برای طراحی جزیره آشپزخانه، وسط یا کنج آن در نظر گرفته میشود. یکی از اشتباهاتی که در هنگام خرید لوسترهای آشپزخانه رخ میدهد، عدم توجه به محل قرارگیری لوستر است. حتی ممکن است محلی که برای لوستر در نظر گرفتید از نظر ایمنی، جهت نوردهی یا دسترسی به برق مناسب نباشد. بنابراین از قبل به این موضوعات فکر کنید.
نوع لامپ لوستر آشپزخانه
قصد دارید از چه نوع لامپی برای لوستر آشپزخانه استفاده کنید؟ لامپهای متنوعی برای لوسترها تولید شده اما باید با توجه به نیاز و بودجهای که دارید لامپ مورد نظر خود را بخرید.
لامپهای مخصوص لوستر انواع مختلفی دارند که عبارتاند از:
- لامپهای سرپیچ معمولی: لامپهای رشتهای معمولی هستند که در انواع مختلف در بازار وجود دارند. قیمت پایینتر و طول عمر بیشتری نسبت به سایر لامپها دارند اما مصرف انرژی آنها هم بیشتر است. از این نوع لامپهای امروزه کمتر در لوسترها استفاده میشود.
- لامپهای سرپیچ شمعی: لامپهای به شکل شمع از متداولترین لامپهای لوستر هستند که روی اکثر مدلهای لوستر نصب میشوند. این لامپها شدت نور کمتری دارند ولی به دلیل ظاهر زیبایی که دارند، بسیار پرفروش هستند.
- لامپهای کممصرف: بیش از 2 دهه است که لامپهای کممصرف وارد بازار ایران شدهاند و امروزه از این لامپها در لوسترها هم استفاده میشود. لامپهای کممصرف از نوع شمعی هم تولید شدهاند که مصرف کمتری نسبت به لامپهای سرپیچی شمعی دارند.
- لامپهای فیلامینی: جدیدترین نوع لامپ لوستر آشپزخانه، لامپهای فیلامینی است که رشتهی نور را میتوان به داخل شیشهی آن مشاهده کرد. این لامپها به دلیل ظاهر فوقالعادهای که دارند اغلب در آشپزخانههای لوکس، کافهها و طراحی رستورانها مورد استفاده قرار میگیرند. قیمت این لامپها نسبت به سایر مدلها کمی بیشتر است.
- لامپهای هالوژنی: اگر طول عمر لامپ برای شما اهمیت دارد باید با لامپهای هالوژنی آشنا شوید. این لامپها گرچه شدت نور زیادی ندارد اما میتوانید از آنها برای نوردهی محیطی استفاده کنید. از دیگر معایب این لامپها گرم شدن بدنه لامپ در اثر روشنایی طولانی مدت است.
- لامپهای LED: یکی دیگر از جدیدترین لامپهای مخصوص لوستر، لامپهای LED هستند که به تازگی در تمام وسایل برقی مورد استفاده قرار میگیرند. برای اینکه لامپهای LED بتوانند محیط آشپزخانه را روشن کنند باید تعداد زیادی باشند. کممصرف بودن و طول عمر بالا از مهمترین ویژگیهای این لامپها است.
سهولت نصب لوستر
آخرین نکتهای که پیش از خرید لوستر آشپزخانه باید به آن توجه داشته باشید، شیوه نصب لوستر است. آیا لوستری که انتخاب کردهاید به راحتی روی سقف آشپزخانه نصب میشود یا باید هزینههای دیگری برای آمادهسازی سقف متحمل شوید؟ بنابراین حتما در هنگام خرید لوستر به این نکته هم توجه کنید.
جمعبندی: انتخاب لوستر مناسب آشپزخانه
نورپردازی محیط آشپزخانه به دلیل کارکرد آن اهمیت زیادی دارد. نور کم روی کیفیت کار در آشپزخانه تاثیر منفی میگذارد و به همین دلیل باید از نورهای محیطی، تاکیدی یا تزئینی مناسب در آشپزخانه استفاده کرد. در این مقاله به معرفی انواع لوستر آشپزخانه از نظر شکل ظاهری و جنس پرداختیم و سپس نکات مهم قبل از خرید لوستر را بیان کردیم. شما هم میتوانید نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سلام؛ رنگ نور لامپ لوستر آشپزخانه را بر چه اساس انتخاب کنیم؟
سلام؛ انتخاب سبک داخلی میتواند در انتخاب نورهای آبی یا زرد لامپهای لوستر به شما کمک کند.
سلام؛ برای نورپردازی آشپزخانه کوچک از کدام مدل لوستر آشپزخانه استفاده کنیم؟
سلام؛ لوسترهای کوچک با طرح ساده و سبک وزن، برای طراحی آشپزخانه کوچک مناسب هستند.