طراحی داخلی ساختمان و اینکه در دکوراسیون ساختمان از چه سبکها و تجهیزاتی استفاده شود، برای بسیاری از افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع امروزه این موارد به یکی از حساسیتهای کارفرمایان به هنگام ساختوساز و یا تغییر دکوراسیون داخلی تبدیل شده است. به همین جهت نیز مهم است که رنگ دیوارها، جنس کفپوشها، متریال مورداستفاده در سقف و … از چه نوعی بوده و چه جلوهای در ساختمان ایجاد کند. یکی از این المانها نیز قرنیزها هستند. قرنیز ازجمله مواردی است که از قدیمالایام در طراحی و ساخت ساختمانها موردتوجه بوده و از آن استفاده میشد. برخی بر این تصورند که این تجهیزات صرفاً جنبه تزئینی داشته و فقط برای این که نمای داخلی ساختمانها مرتب دیده شود به کار میروند. با توجه به این که شبهه و سؤال در مورد این تجهیزات بسیار زیاد است و برخی افراد با کاربرد آن و همچنین انواع این محصولات آشنا نیستند، در این مطلب به بررسی این مصالح پرداخته و انواع و کاربردهای آن در ساختمانها را بیان کردهایم. پس با ما همراه باشید.
سوالات متداول:
قرنیز، چه کاربردی در فضاهای داخلی دارد؟
1. زیبایی و آراستگی دیوارها 2. محلی مناسب برای عبور کابلها 3. رفع و پوشش ایرادات دیوارها 4. جلوگیری از نفوذ رطوبت در دیوارها 5. حفاظت دیوارها در برابر ضربه و عوامل فیزیکی 6. کمک به افزیش طول عمر دیوارها
قرنیزهای پرکاربرد کدامند؟
قرنیزهای سرامیکی، سنگی، پلاستیکی، پی وی سی و قرنیزهای چوبی مانند ام دی اف از پرکاربردترینها میباشند.
در انتخاب قرنیز فضاهای داخلی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
1. انتخاب قرنیز با متریال مناسب 2. انتخاب رنگ و مدل قرنیز 3. توجه به طرح و جنس کفپوش و دیوارپوش محیط 4. ایجاد هماهنگی با دکوراسیون داخلی 5. توجه به ابعاد فضا 6. قیمت قرنیز
قرنیز چیست؟
قبل از هر چیزی باید با مفهوم اصلی این قطعات آشنا شوید. بخش پایینی دیوارها ازجمله قسمتهایی است که به شدت در مقابل آسیب قرار دارند. این بخشها ممکن است تحت تأثیر رفتوآمد زیاد، برخورد اجسام، نفوذ رطوبت و … آسیبدیده و در نتیجه آن، جلوهای ناجور به خود بگیرند. ازاینرو مهم است که این قسمتها را با استفاده از مصالحی پوشاند تا از آسیبدیدگی این بخشها جلوگیری کرده و ظاهری مرتب و زیبا به دکوراسیون داخلی بدهد. در این موارد میتوان از قرنیز استفاده کرد. این قطعات دارای شکلی نواری و ممتد میباشند. با توجه به پیشرفتهایی که در حوزه طراحی و ساخت مصالح ساختمانی صورت گرفته است، امروزه این محصولات با استفاده از متریال مختلفی چون سنگ، سرامیک، چوب و … ساخته میشوند. کاربران میتوانند با توجه به مصالح دیگری که در دکوراسیون ساختمان استفاده کردهاند، نوع این قطعات را تعیین کرده و از آنها استفاده کنند.
انواع قرنیز کداماند؟
قرنیزهایی که در بازار وجود دارند به صورت کلی از نظر خصوصیات ظاهری دارای ویژگیهای یکسانی هستند. تمامی آنها به صورت نواری تولید شدهاند و ارتفاعی کوتاه دارند. طول آنها در متراژهای مختلف و با توجه به نیاز کاربران و مشتریان تعیین میشود؛ اما اگر کمی درباره این مصالح تحقیق کنید متوجه خواهید شد که تولیدکنندگان، آنها را با استفاده از متریال مختلفی تولید میکنند. هر کدام از آنها با توجه به جنسی که دارند دارای ویژگیهای مخصوصی بوده و در موارد متفاوتی قابل استفاده میباشند. برای آشنایی بیشتر با انواع قرنیز، در ادامه به بررسی تکتک آنها پرداختهایم.
آشنایی با قرنیز چوبی
یکی از زیباترین و درعینحال، گرانترین قرنیزهای موجود در بازار، قرنیزهای چوبی هستند. این محصولات با استفاده از چوب درختانی چون گیلاس، بلوط، گردو و کاج تولید میشوند. به همین جهت نیز از زیبایی بیشتر و درعینحال، قیمت بالاتری برخوردار هستند. در اکثر موارد، مشتریانی که درصدد ایجاد دکوراسیونی کلاسیک در ساختمان هستند از این محصولات استفاده میکنند. با این که برای افزایش طول عمر و مقاومت این محصولات بر روی آنها از روکشهای رزینی و مواد شیمیایی استفاده میکنند؛ اما باز هم به دلیل اینکه چوب به کار رفته در آنها به صورت طبیعی است، احتمال خوردگی و نفوذ رطوبت در آنها وجود دارد؛ بنابراین در مناطقی از آنها استفاده کنید که مطمئن باشید این مصالح از آسیب این عوامل در امان هستند. البته باید به این نکته اشاره کنیم که چوب ترموود از جمله مواردی است که در برابر رطوبت و آسیبهای محیطی مقاوم است.
ویژگی قرنیز سرامیکی
قرنیزهای سرامیکی از دیگر انواع این مصالح به شمار میآیند که دارای دوام بالایی در برابر عوامل بیرونی و رطوبت هستند. این مصالح در انواع ساده و رگهدار تولید شدهاند. تنوع طرح و رنگ در این مصالح بسیار محدود است. به همین جهت نیز افراد به استفاده از آنها روی خوش نشان نمیدهند. این در حالی است که اگر کف ساختمان و یا دیوارها از جنس سرامیک باشد و یا قصد استفاده از این قطعات در طراحی حمام و سرویس بهداشتی و آشپزخانه مدرن را داشته باشید، میتواند بهترین هارمونی و کارایی را از خود نشان دهد.
قرنیز سنگی چیست؟
قرنیز سنگی از محصولاتی است که از گذشته تا به امروز موردتوجه معماران و کارفرمایان بوده و کارایی بالایی دارد. در ساخت این قطعات از سنگهایی با جنس مرمریت، گرانیت و تراورتن استفاده میشود. امروزه در مواردی که کف ساختمان به صورت سرامیک و یا سنگ باشد از این محصولات استفاده میشود، در غیر این صورت به دلیل عدم هماهنگی میان آن و کفپوشهای دیگر، استفاده چندانی از آن نمیشود. تنوع طرح و رنگ در این محصولات کم بوده و نصب آن کمی دشوار است. این مصالح دارای قیمت بیشتری نیز نسبت به انواع دیگر بوده و همین ویژگیها استفاده از آن را در ساختمانها محدودتر کرده است.
قرنیز ام دی اف چه ویژگیهایی دارد؟
ام دی اف متریالی بسیار سبک و مقاوم است که به دلیل ویژگیهایی که دارد به شدت موردتوجه معماران قرار گرفته و امروزه تقاضا برای استفاده از آن در موارد متعدد بسیار زیاد شده است. این محصول متشکل از فیبر، رزین و روکش پیویسی است. به همین جهت نیز مقاومت خوبی در برابر عوامل فیزیکی از خود نشان خواهد داد. این قرنیزها در برابر رطوبت و حرارت نیز مقاوم هستند؛ اما نباید آنها را در برابر تماس مستقیم با آب و نور خورشید قرار داد. از ویژگیهای منحصربهفرد این محصولات، قابلیت طرحپذیری آنها است. به این صورت که طرحهای مدنظر مشتری با استفاده از دستگاههای بهروز، بر روی آنها برش داده شده و پس از انجام فرایند فراوری، آماده استفاده میشوند.
قرنیز ام دی اف در مقایسه با انواع دیگر دارای قیمت مناسبتری بوده و خرید آنها دارای صرفه اقتصادی است. در صورتی که از کفپوشهایی چون لمینت، پارکت و … در ساختمان استفاده شده باشد، استفاده از این محصولات میتواند بهترین گزینه باشد. همچنین استفاده از این نوع قرنیزها در طراحی آشپزخانههایی با کابینت MDF، بسیار مناسب است.
مشخصات قرنیز پلاستیکی (قرنیز پلی استایرن)
یکی از انواع قرنیزهای پرمصرف در سالهای اخیر، انواع پلاستیکی آنها است. این محصولات که با نام پلی استایرن نیز شناخته میشوند، بسیار شبیه به انواع چوبی بوده و انعطافپذیری بالایی دارند. شما میتوانید متناسب با رنگ دیوار، آنها را نیز رنگ کنید. این محصولات بسیار مقاوم بوده و نگهداری و نصب آنها بسیار راحت است. از جمله ایراداتی که میتوان به این مصالح نسبت داد، قابلیت اشتعال آنها و همچنین دوام پایین این مصالح در برابر امواج uv خورشید است؛ بنابراین نباید از آنها در مواردی که در محل موردنظر، مواد اشتعالزا نگهداری میشود و یا به صورت مستقیم در معرض تابش نور خورشید است، استفاده کرد. این محصولات با طبیعت نیز سازگاری نداشته و آسیبهای جدی به سلامت انسان و طبیعت وارد میکنند.
آشنایی با قرنیز پیویسی
قرنیز پیویسی با استفاده از پلاستیک ساخته میشود. این محصولات دارای تعداد لایههای پلاستیکی زیادی بوده و از تنوع طرح و رنگ زیادی برخوردار هستند. ظاهر این محصولات به قرنیزهای چوبی و ام دی اف شباهت دارد؛ اما از دوام بیشتری در مقایسه با آنها برخوردار است. این محصولات میتوانند در برابر عوامل خورنده و رطوبت، مقاومت بیشتری از خود نشان داده و طول عمر بیشتری داشته باشند. تنها ایراد این محصولات این است که نمیتوان آنها را رنگ کرد و یا در محلهایی که در معرض نور مستقیم آفتاب است، از آنها استفاده نمود. شما میتوانید از آنها در دیوارهایی پوشیده از دیوارپوش PVC برای ایجاد هماهنگی با دکوراسیون فضا استفاده نمایید.
قرنیزها چه کاربردی دارند؟
حال که با انواع این مصالح آشنا شدید لازم است تا با کاربرد آنها نیز آشنایی داشته باشید. تصور برخی افراد از این محصولات این است که از آنها صرفاً برای زیباتر کردن فضا استفاده میشود؛ اما باید خاطر نشان کنیم که این محصولات دارای کاربردهای دیگری نیز هستند که در صورت آشنایی با آنها میتوانید استفاده بهینهتری از آنها داشته و در نهایت، دکوراسیون منزل و یا دفتر کار و … را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.
از موارد کاربرد قرنیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کمک به زیبایی و آراستگی جلوه دیوارها
یکی از مهمترین موارد کاربرد این قطعات، استفاده از آنها برای زیباسازی محل است. در صورتی که متریال مورداستفاده برای ساخت این قطعات را به گونهای انتخاب کنید که با دیگر تجهیزات و متریال به کار رفته در دکوراسیون ساختمان همخوانی داشته باشد، میتوان شاهد ایجاد هارمونی جذابی در فضای داخلی ساختمانها بود. رنگ و طرح این مصالح نیز میتواند تأثیر شگفتانگیزی بر زیبایی ایده دکوراسیون داخلی ساختمانها داشته باشد. بهاینترتیب میتوانید با یک انتخاب صحیح و هزینه کم، جلوهای آراسته و جذاب در محیط داخلی به وجود آورده و دکوراسیون ساختمان را تکمیل کنید.
پشت قرنیزها محلی برای عبور کابلها
چنانچه برای ساختمان از قرنیزهای پلاستیکی، ام دی اف و پیویسی استفاده کنید به دلیل ساختاری که این محصولات دارند میتوانید انواع کابلها را نیز از پشت آن عبور دهید. در این حالت دیگر با جلوه نامناسب کابلها در گوشه و کنار خانه مواجه نخواهید شد. در ضمن در این حالت از آسیبدیدگی آنها نیز جلوگیری خواهد شد.
رفع ایرادات دیوارها
بخش زیرین دیوارها در معرض انواع آسیبهای ناشی از ضربات فیزیکی قرار دارد. در این حالت احتمال این که ترکخوردگی و یا ایراداتی از این قبیل در این بخشها به چشم بخورد، زیاد خواهد بود. به همین جهت نیز میتوان با استفاده از انواع قرنیز، این ایرادات دیوار را پوشش داده و از دیده شدن آنها جلوگیری کرد.
جلوگیری از نفوذ رطوبت در دیوار
امروزه برای کف ساختمانها از انواع کفپوشهای قابل شستشو استفاده میشود. به همین جهت نیز ممکن است کاربران بخواهند آنها را شسته و تمیز کنند. در این حالت دیوارها اولین مناطقی هستند که به دلیل تماس با آن، تحت تأثیر قرار گرفته و ممکن است رطوبت در آن نفوذ کند. ازاینرو در این موارد میتوان با استفاده از قرنیزها، از نفوذ رطوبت در دیوارها جلوگیری کرد و علاوهبر جلوگیری از تأثیر منفی بر دوام دیوارها، مانع از ایجاد لک در این قسمتها شد.
کمک به مقاومت دیوار در برابر عوامل فیزیکی
حتماً شما نیز این تجربه را داشتهاید که به هنگام رفتوآمد و یا جابجایی وسایل و تجهیزات، پای دیوارها به شدت آسیب دیده است. این در حالتی است که اگر از این مصالح در این قسمتها استفاده شود به هیچ عنوان این اتفاقات پیش نمیآید، زیرا قرنیزهایی که در این مقاله معرفی شدند در برابر ضربات فیزیکی، مقاوم هستند. ازاینرو قرنیز این ضربات را دفع کرده و از آسیب به دیوارها پیشگیری میکند.
کمک به افزایش طول عمر کفپوشها
کفپوشهای مدرن نظیر لمینت ممکن است تحت تأثیر تنشهای دمایی، دچار ایراد شده و در اثر منبسط و منقبض شدنها، آسیب ببینند. به همین جهت در بخشهای نزدیک به دیوارها، فاصلهای در حدود چند میلیمتر مابین کفپوش و دیوارها حفظ میشود تا از بروز این مشکلات، پیشگیری شود؛ اما توجه داشته باشید که در این موارد نیز ممکن است آلودگیها و گردوغبار در آنها نفوذ کرده و علاوهبر کاهش کیفیت این محصولات، تمیزکاری منزل را با مشکل مواجه کند. در این موارد، معماران با استفاده از این مصالح، این مشکل را حل میکنند. با توجه به مناسب بودن قیمت قرنیزها، این روش میتواند روشی مقرونبهصرفه باشد.
نکات مهم در انتخاب قرنیز
توجه داشته باشید که به هنگام خرید این قطعات باید به برخی نکات توجه کنید. توجه به این نکات میتواند در انتخاب بهترین قرنیز به شما کرده و در نهایت، با جلوهای زیبا در ساختمان خود مواجه باشید. از جمله این نکات، انتخاب رنگ و نوع مناسب این محصولات است. مهمترین عاملی که میتوانید برای تعیین نوع و جنس قرنیزهای مورداستفاده در ساختمان، مدنظر قرار دهید جنس و رنگ کفپوش و دیوارپوش محل است. با این کار میتوانید هماهنگی خوبی ایجاد کنید. به جز این عامل باید به محل موردنظر برای استفاده از این مصالح نیز توجه کنید. در مکانهایی که احتمال برخورد این مصالح با رطوبت وجود دارد بهتر است از قرنیزهای سنگی و یا سرامیکی استفاده کنید. در غیر این صورت میتوانید بر اساس سلیقه و نوع کفپوش، جنس این قطعات را تعیین نمایید.
نتیجهگیری
قرنیز از جمله مهمترین تجهیزاتی است که در ساخت ساختمانها مورداستفاده قرار میگیرد. این محصول از گذشته تا به امروز موردتوجه معماران بوده و امروزه میتوان از انواع آن در ساختمانها استفاده کرد. شما میتوانید با توجه به نکاتی که در این مقاله در مورد قرنیزها، انواع آنها و کاربردهایی که میتواند در ساختمانها داشته باشد بیان شد، بهترین آنها را انتخاب کرده و از کیفیت و کارایی آنها بهرهمند شوید. بهاینترتیب شاهد ایجاد منظره آراسته و مرتب در ساختمان خواهید بود.
سلام امکانش هست از قرنیز در طراحی دکوراسیون فضاهای اداری استفاده کنیم؟
سلام
بله؛ شما میتوانید متناسب با متریال کفپوش و دیوارپوش فضاهای اداری، طرح و مدل قرنیز را انتخاب نمایید. قرنیزهای پلی استایرن به دلیل قابلیت شستشو در طراحی فضاهای اداری و بیمارستانی بیشترین کاربرد را دارند.
سلام ارتفاع استاندارد قرنیز فضاهای داخلی چه مقداری است؟
سلام
ارتفاع استاندارد قرنیزها برای طراحی دکوراسیون فضاهای داخلی معمولا بین 7 تا 9 سانتیمتر در نظر گرفته میشود. که این عدد میتواند متناسب با جنس قرنیز متغیر باشد.