درست است که ثبت نام و شرکت در باشگاههای ورزشی عمومی، یکی از بهترین راههای حفظ سلامتی و تناسب اندام است، اما طبیعتاً شرایط و مسائل متفاوتی نیز وجود دارند که میتوانند به نوعی مانع از مراجعه افراد به این باشگاهها شوند. برای مثال بعد از همهگیری ویروس کرونا در تمام دنیا، افراد بسیاری تصمیم گرفتند که از این فرصت استفاده کرده و باشگاه خانگی خود را آمادهسازی نمایند. در کنار این نیز عوامل دیگری همچون راحتی بیشتر در باشگاه خانگی، افزایش انگیزه برای ورزش خانوادگی و… همه و همه میتوانند تمایل به فراهم کردن باشگاه خانگی را افزایش دهند. در این مطلب از وبسایت معمار نو با شما هستیم تا به طور مفصل به موضوع باشگاه خانگی بپردازیم.
سوالات متداول:
در طراحی باشگاه خانگی باید به چه مواردی توجه کنیم؟
1. انتخاب فضای مناسب برای طراحی باشگاه خانگی 2. انتخاب رشته ورزشی 3. فراهم کردن امکانات مورد نیاز 4. استفاده از گیاهان آپارتمانی 5. انتخاب کفپوش مناسب
در طراحی باشگاه خانگی باید چه تجهیزات و امکاناتی را فراهم کنیم؟
استفاده از سیستم تهویه و نورپردازی مناسب، کمدهای دیواری، وسایل ذخیرهساز و وسایل مورد نیاز رشته ورزشی مد نظر، از جمله تجهیزاتی هستند که در طراحی باشگاه خانگی فراهم میشوند.
طراحی باشگاه خانگی چه مزایایی دارد؟
1. امکان ورزش خانوادگی 2. افزایش راحتی در زمان ورزش 3. کاهش هزینههای باشگاه 4. راحتی بیشتر در باشگاه خانگی خانمهای خانهدار 5. صرفهجویی در زمان
مزایای باشگاه خانگی
پیش از این اشاره کردیم که وجود باشگاه خانگی میتواند برای افراد مختلفی با شرایط متفاوت، به هر دلیلی ایدهآل بوده و به عنوان بهترین انتخاب، شناخته شود. در این بخش از مطلب، اما میخواهیم مزایای باشگاه خانگی را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم تا با یک مقایسه کامل و قانعکننده، ببینید که آیا مراجعه به باشگاههای عمومی برایتان مناسبتر است یا داشتن یک باشگاه خانگی.
امکان ورزش خانوادگی
بسیاری از افراد دوست دارند که همراه خانواده و دوستان خود ورزش کنند و با این کار، هم لذت ورزش کردن را بیشتر سازند و هم انگیزهشان را برای انجام حرکات ورزشیشان بالا ببرند. از آنجایی که شرکت در باشگاههای ورزشی عمومی، محدودیتهای مربوط به خود را دارد، طراحی یک باشگاه خانگی بهترین انتخاب به حساب آمده و شرایط ایدهآلی را برای خانوادهها فراهم میسازد.
افزایش راحتی در زمان ورزش
طبیعتاً اینکه شما بخواهید حرکات ورزشی خود را در خانهتان انجام دهید، احساس امنیت و راحتی به مراتب بیشتری را نسبت به باشگاههای ورزشی برایتان فراهم خواهد کرد. اینکه محیط، مختص به شما بوده و تمامی لوازم و دستگاهها به خود شما تعلق داشته باشد راحتی فضا را برای شما بیشتر میکند و این دقیقاً همان موضوعی است که بسیاری از افراد را از مراجعه به باشگاههای عمومی باز میدارد.
کاهش هزینههای باشگاه
داشتن باشگاه خانگی، علیرغم نیاز یکباره به خرید وسایل و لوازم ورزشی، دیگر هزینههای خاصی را برایتان به دنبال ندارد. این در حالی است که با مراجعه به باشگاههای عمومی، لازم است که به صورت ماهیانه و یا ترمیک، هزینههای نسبتاً گزافی را پرداخت کنید. طبیعی است که این هزینهها، مربوط به هر فرد خواهند بود، اما ساخت باشگاه خانگی، با یک هزینه کلی برای تمامی اعضای خانواده، امکان ورزش بدون هزینه را فراهم میسازد.
راحتی بیشتر در باشگاه خانگی خانمهای خانهدار
بسیاری از خانمهای خانهدار به دلیل مسئولیتهای بسیاری همچون نگهداری از فرزندان کوچک خود، امکان مراجعه حضوری به باشگاههای ورزشی را ندارند. این در صورتی است که داشتن باشگاه خانگی، سختی این کار را از آنها میگیرد و این امکان را فراهم میکند که در کنار نگهداری از فرزندان خود و همینطور سایر مسئولیتهایی که دارند، زمان مناسبی را نیز برای ورزش کردن پیدا کنند.
صرفهجویی در زمان
طبیعتاً مراجعه به باشگاههای ورزشی عمومی در گرما و سرمای سال، آن هم با ساعتها وقت گذراندن در ترافیکهای سرسامآور، کار بسیار سخت و خستهکنندهای خواهد بود. به همین دلیل نیز داشتن یک باشگاه خانگی میتواند بدون صرف زمانی برای رفت و برگشت، صرفهجویی بسیاری در زمان شما داشته باشد.
معایب باشگاه خانگی
جدا از تمامی مزایایی که میتوان برای طراحی یک باشگاه خانگی در نظر گرفت، طبیعتاً داشتن چنین فضایی، معایبی را نیز به دنبال خواهد داشت. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین معایب باشگاه خانگی میپردازیم:
عدم وجود مربی
یکی از بزرگترین معایب داشتن باشگاه خانگی عدم وجود یک مربی حرفهای در کنار شماست. طبیعتاً حضور در باشگاههای ورزشی عمومی، به شما این امکان را میدهد که دائماً زیر نظر یک مربی ورزشی قرار بگیرید و بتوانید در صورت بروز هر گونه مشکلی در انجام حرکات خود، سریعاً آنها را اصلاح نمایید. در صورتی که با داشتن یک باشگاه خانگی نهایتاً میتوانید با کمک تماس ویدیویی تحت نظارت مربی خود قرار بگیرید.
عدم وجود فضایی حرفهای
طبیعتاً یک باشگاه ورزشی عمومی، فضای حرفهای و شکیلتری را از نظر ورزشی برای شما فراهم میکند، این یعنی تمامی افراد با داشتن یک برنامه ورزشی حرفهای، حرکات ورزشی خود را انجام میدهند و در نهایت نیز فضایی حرفهایتر از نظر انجام حرکات و رشتههای ورزشی فراهم میشود. این در صورتی است که چنین مسئلهای در باشگاه خانگی وجود ندارد.
عدم وجود تجهیزات ورزشی کافی
یک باشگاه ورزشی عمومی از تمامی تجهیزات و وسایل ورزشی لازم برخوردار است و این امکان را نیز به شما میدهد که بر حسب نیاز خود به سراغ هر کدام از آنها بروید و از امکانات کامل باشگاه، استفاده کنید. این در صورتی است که یک باشگاه خانگی، صرفاً تعدادی از وسایل ورزشی را دارد و این امکان برای شما فراهم نیست که تجهیزات کاملی را برای آن تدارک ببینید.
نحوه طراحی باشگاه خانگی
با توجه به تمامی بررسیها و مقایسههایی که تا به اینجا انجام دادیم، وقت آن میرسد که به نحوه طراحی باشگاه خانگی بپردازیم و شما را با نکات مهم و مؤثر در این زمینه آشنا کنیم. اولین مسئلهای که لازم است قبل از هر چیز به آن اشاره کنیم این است که باشگاه ورزشی شما، صرفاً متعلق به خودتان است و در نتیجه، علیرغم تمامی قوانین و مسائل موجود، شما میتوانید این فضا را با توجه به سلیقهتان طراحی کنید. یادتان باشد که برای طراحی باشگاه خانگیتان اصلاً لازم نیست همهچیز را بیش از اندازه سخت بگیرید، به ویژه اگر متراژ خانهتان بالا نیست و فضای کمی در دسترستان قرار دارد. با این حال، ما هم نکاتی را در این رابطه با شما در میان میگذاریم.
انتخاب فضای مناسب برای باشگاه خانگی
یکی از اولین مسائلی که لازم است در طراحی باشگاه خانگی به آن توجه کنید انتخاب یک فضای مناسب است. طبیعتاً باشگاه خانگی شما به وسایل متفاوتی نیاز دارد که برای چیدمان و استفاده از آنها باید فضای کافی را فراهم کنید. در این مورد باید به چند مسئله متفاوت، توجه کنید و آنها را با توجه به شرایط و نیازهای خود مشخص سازید. اول از همه باید بدانید که آیا میخواهید باشگاه خانگیتان را با وسایل و دستگاههای پیچیدهای تجهیز کنید و یا وسایل سادهتری همچون وزنه، مت یا همان تشک یوگا و… برایتان کفایت میکنند؟ پاسخگویی به چنین مسئلهای میتواند فضای موردنیاز شما را مشخص کند. طبیعتاً هر چه وسایل و دستگاههای مجهزتر و بزرگتری بخواهید لازم است که فضای بیشتری را نیز برای باشگاه خانگی خود تدارک ببینید.
یادتان باشد که لازم نیست حتماً یک اتاق جداگانه را به باشگاه خانگیتان اختصاص دهید، بلکه شما میتوانید تنها بخشی از یک گوشه خانه را به باشگاه خانگیتان تبدیل کنید. نکتهای که در اینجا نباید از قلم بیفتد این است که بهتر است باشگاه خانگیتان را به اتاق خوابتان انتقال ندهید، چراکه مهمترین رکن طراحی دکوراسیون اتاق خواب، فراهم کردن آرامش در آن است و وجود وسایل ورزشی نیز این آرامش را به کل از بین خواهد برد.
انتخاب رشتههای ورزشی در باشگاه خانگی
مسئله بعدی که در طراحی باشگاه خانگی شما مؤثر خواهد بود، انتخاب رشتههای ورزشی است که تصمیم دارید در این فضا تمرین کنید. اگر اهل انجام حرکات ورزشی و تمرینهایی کششی، قدرتی و با شدت بالا هستید لازم است که دستگاهها و تجهیزات خود را متناسب با آنها تهیه کنید. در غیر این صورت ورزشهایی همچون یوگا و پیلاتس، تنها به یک مت و همینطور وزنه نیازمند خواهند بود، ورزشهایی همچون دو و پیادهروی نیز به داشتن یک تردمیل اکتفا خواهند کرد. شما حتی میتوانید متناسب با رشته ورزشی خود، امکانات متفاوتی همچون یک سیستم صوتی را نیز برای خود فراهم کنید تا در نهایت متناسب با حرکاتی که انجام میدهید موسیقیهایی پرهیجان و یا آرامشبخش، پخش کنید. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که همهچیز به رشته ورزشی که به دنبال آن هستید بستگی خواهد داشت!
امکانات موردنیاز در طراحی باشگاه خانگی
بعد از تمامی مواردی که تا به اینجا به آنها پرداختیم وقت آن رسیده که امکانات موردنیاز خود را در طراحی باشگاه خانگی خود فراهم کنید. در وهله اول، باشگاه خانگی شما باید از سیستم تهویه و نورپردازی خوبی برخوردار باشد. به همین دلیل نیز بهتر است که با توجه به متراژ فضا به سراغ یک سیستم تهویه مناسب بروید. یادتان باشد که وجود نور کافی در این فضا میتواند شادابی و سرزندگی را در شما افزایش دهد، بنابراین اگر خانهای نورگیر سقفی دارید بهتر است که در بخش باشگاه خانگیتان از پردههایی نازک استفاده کرده و به هیچ عنوان به سراغ پردههای ضخیم و کلفت نروید. بهتر است که اگر باشگاه ورزشیتان را به بخشی از یکی از اتاقهای خانه منتقل کردهاید از وسایل ذخیرهسازی و نگهداری لوازم ورزشیتان نیز استفاده کنید. برای مثال در طراحی دکوراسیون اتاق زیر شیروانی و فضای پنت هاوس، میتوانید یک شلف کوچک و یا یک کمد جمع و جور تهیه کنید و وسایلی همچون مت، دمبل، کش ورزشی و… درون آن قرار دهید تا در نهایت موجب شلوغی بیش از حد فضا نشوید.
به خاطر داشته باشید که تجهیزات و امکاناتی که برای باشگاه خانگیتان فراهم میکنید لزوماً نباید گرانقیمت و بسیار حرفهای باشند، بلکه همین که بر اساس نیاز خود و میزان تمرینات ورزشیتان باشند، کفایت خواهد کرد. شما حتی میتوانید گاهی با سادهترین وسایل، باشگاه خانگی ایدهآلی را برای خود فراهم سازید. نکته مهم اینجاست که بتوانید کیفیت و ایمنی وسایل را مدنظر قرار دهید و استانداردهای لازم را رعایت فرمایید تا در نهایت فضایی راحت و در عین حال ایمن، آن هم با بودجه موردنظر خود طراحی کنید.
استفاده از گیاهان آپارتمانی
وجود گیاهان آپارتمانی در هر بخش و فضایی از خانه، احساس طراوت و شادابی بینظیری را به جریان میاندازد، به همین دلیل نیز شما میتوانید گیاهان آپارتمانی خود را به فضای باشگاه خانگیتان نیز بیاورید. با این حال به یاد داشته باشید که در وهله اول باید به دنبال گیاهانی بروید که با توجه به دما، رطوبت، نور و سایر شرایط محیطی خانه شما، طراوت خود را حفظ میکنند. در کنار این نیز سعی کنید تناسب تعداد و همینطور ابعاد گیاهان آپارتمانیتان را نیز حفظ کنید تا در صورت انجام حرکات ورزشی پرتحرک، با گلدانهایتان برخورد نکرده و موجب از بین رفتن آنها نشوید.
انتخاب کفپوش مناسب برای باشگاه خانگی
طبیعتاً انجام حرکات ورزشی شما در بسیاری از شرایط به گونهای خواهد بود که امکان لیز خوردن پا، کمر و یا سایر اعضای بدنتان بر روی زمین وجود خواهد داشت. به همین دلیل نیز بهتر است که به دنبال یک کفپوش مناسب برای این فضا باشید تا ضمن فراهمسازی ایمنی موردنیاز، راحتی و آسایش خود را نیز در زمان انجام حرکات ورزشی فراهم کنید. به طور کلی تشکهای گرانولی، انتخابهای خوبی برای باشگاههای عمومی و خانگی هستند و ضخامت مناسب آنها نیز چیزی حدود 20 میلیمتر خواهد بود. با این وجود شما میتوانید در صورت طراحی باشگاه خانگیتان در بخشی از خانه، صرفاً فضای ورزش خود را به کفپوش تاتامی، کفپوشهای گرانولی لاستیکی و کفپوش شیشهای اختصاص دهید.
جمعبندی
با وجود احساس راحتی بیشتر در باشگاه خانگی، باید اهمیت طراحی این فضا را نیز به خوبی درک کرد و تا جای ممکن، طراحی ایمن و راحتی را برای آن فراهم ساخت. چنانچه پیش از این نیز اشاره کردیم، ابعاد و متراژ باشگاه خانگی شما، اهمیت چندانی ندارد، بلکه این، تجهیزات، راحتی و ایمنی فضاست که میتواند کارایی آن را مشخص کرده و خیال شما را نیز از بابت مسائل مختلف مربوط به باشگاه خانگیتان راحت کند. بنابراین بهتر است که با بررسی تمامی موارد ذکرشده در این مطلب، نیازها و اولویتهای خود را یادداشت کنید و بعد هم متناسب با امکانات و بودجهای که در اختیار دارید، شروع به طراحی باشگاه خانگیتان نمایید. مطمئن باشید که رعایت نکات ایمنی و البته سایر مسائل ذکرشده میتواند فضایی استانداردتر، راحتتر و همینطور کاربردی را برایتان فراهم سازد.
سلام چه راهکارهایی را برای بزرگتر جلوه دادن باشگاه خانگی کوچک، پیشنهاد میکنید؟
سلام
استفاده از آینههای قدی باعث میشوند فضا بزرگتر جلوه داده شود، علاوه بر آن شما میتوانید در زمان انجام حرکات ورزشی از آینهها برای تفهیم درست و غلط بودن حرکات استفاده کنید.
سلام امکانش هست بخشی از فضای اتاق خواب یا اتاق کار را به طراحی باشگاه خانگی اختصاص دهیم؟
سلام
شما میتوانید از اتاقهای به صورت دو کاربره یا دو منظوره استفاده نمایید. به طور مثال؛ بخشی از فضای اتاف خواب را به طراحی باشگاه خانگی اختصاص دهید.