اصول طراحی کابینت آشپزخانه را میدانید؟ اولین گام قبل از سفارش دادن کابینت این است که اطلاعاتی درباره آن داشته باشید. اگر این کار را بر عهدهی کابینتسازها قرار بدهید، به احتمال زیاد آن چیزی که شما تصور میکردید، حاصل نمیشود. طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه مانند ساخت یک خانه، اصولی دارد که با دانستن آن از هزینههای اضافی جلوگیری میشود.
سوالات متداول:
چه مواردی در هزینه طراحی کابینت آشپزخانه تاثیرگذارند؟
مواد اولیه (جنس کابینت)، دستمزد ساخت و نصب کابینت و طرح آن در هزینه طراحی کابینت آشپزخانه تاثیرگذارند.
انواع کابینتهای آشپزخانه با توجه به جنس آنها از ارزانترین تا گرانترین کدامند؟
کابینت ملامینه، ام دی اف، هایگلاس، ممبران (وکیوم)، فلزی، روکش چوبی و چوبی از انواع کابینتهای آشپزخانه با توجه به جنس آنها از ارزانترین تا گرانترین هستند.
کابینتهای آشپزخانه در انواع مختلفی مانند ام دی اف، ممبران، ملامین یا چوب ساخته میشود. اینکه کدام جنس کابینت برای خانه شما مناسب است در یک طرف قرار میگیرد و اینکه چطور و به چه صورت کابینتها را طراحی کنیم که با دکوراسیون و پلان آشپزخانه هماهنگی داشته باشد، در طرف دیگر است. در ادامه مهمترین اصول طراحی کابینت آشپزخانه را بیان میکنیم که قبل از خرید باید حتما بدانید. همراه ما باشید.
استانداردهای ارتفاع کابینت آشپزخانه
در گام اول باید درباره استانداردهای اندازه کابینت در طراحی آشپزخانه نکاتی را بیان کنیم. حتما میدانید که هر کابینت باید اندازهی خاصی داشته باشد تا هم از نظر ظاهری، زیباتر به نظر برسد و هم کارایی بیشتری داشته باشد. استانداردهایی که برای ارتفاع کابینت آشپزخانه وجود دارد عبارتاند از:
- ارتفاع کابینتهای بالایی: ارتفاع کابینتهای بالایی اغلب با توجه به میانگین قد اهالی خانه و مخصوصا قصد خانم خانه تعیین میشود. اما طبق یک قانون کلی ارتفاع کابینت بالایی باید بین 50 تا 90 سانتیمتر باشد و قفسههای بالایی آن با قرار دادن صندلی قابل دسترسی باشد.
- ارتفاع کابینتهای پایینی: اندازه کابینتهای پایین اغلب ثابت است و در بیشتر آشپزخانهها ارتفاع کابینتهای پایینی را بین 70 تا 75 سانتیمتر در نظر میگیرند تا پس از ایستادن در کنار کابینت به راحتی و بدون خم شدن بتوان روی سطح آن کار انجام داد. البته این کابینتها را باید حدود 10 تا 20 سانتیمتر هم از کف فاصله داد.
- ارتفاع کمدهای عمودی (باکسها): کمدها با باکسهای آشپزخانه اندازههای متفاوتی دارند. اما استاندارد کلی برای ساخت آنها اینطور است که ارتفاع این کمدها را بین 180 تا 220 سانتیمتر میسازند تا فضای ذخیرهسازی بیشتری را در اختیار اهالی خانه قرار دهد.
- ارتفاع کانتر (پیشخوان): ارتفاع کانتر باید به گونهای باشد که برای کار کردن و آمادهسازی مواد اولیهی غذا، نیاز نباشد کمر خود را خم کنید. ارتفاع کانتر در حالت استاندارد باید حدود 90 سانتیمتر باشد. با این اندازه به راحتی هم میتوان از آن به عنوان میز ناهارخوری هم استفاده کرد.
- عمق کابینت آشپزخانه: در طراحی کابینت آشپزخانه، میزان عمق آن بسیار اهمیت دارد و برای کابینتهای بالایی و پایینی متفاوت است. عمق کابینتهای بالایی باید بین 30 تا 50 سانتیمتر باشد تا در هنگام کار، به سر افراد برخورد نکند. و عمق کابینتهای پایینی میتواند تا 60 سانتیمتر هم در نظر گرفته شود تا فضای بیشتری برای ذخیرهسازی در اختیار شما قرار دهد.
انتخاب کابینت با توجه به اندازه آشپزخانه
حال که استانداردهای اندازه کابینتهای آشپزخانه را متوجه شدید، نوبت به خود آشپزخانه میرسد. انتخاب کابینت با توجه به اندازه و طرح آشپزخانه موضوع بسیار مهمیست که قبل از سفارش دادن کابینت باید این موضوع را هم حل کنید. کابینتسازها قبل از شروع طراحی کابینت آشپزخانه ال شکل یا مربع شکل، محیط شما را متر میکنند.
برای جلوگیری از هزینههای اضافه میتوانید خودتان این کار را انجام بدهید. از نگاه کابینتسازها، طراحی کابینتها با توجه به اندازه آشپزخانه بر اساس اندازههای مشخصی انجام میشود که عبارت است از:
- طراحی کابینت برای آشپزخانه 4 متری
- طراحی کابینت آشپزخانه 2 در 3 (6 متری)
- طراحی کابینت برای آشپزخانه 7 متری
- طراحی کابینت برای آشپزخانه 3 در 3 (9 متری)
- طراحی کابینت برای آشپزخانه 15 متری
قیمت کابینت آشپزخانه از نظر جنس
یکی دیگر از اصول طراحی کابینت برای آشپزخانه که پارامتر بسیار مهمی هم هست، قیمت کابینت است. در بحث قیمت، اولین نکته فارغ از ابعاد کابینت، جنس موادی است که برای ساخت کابینت استفاده میشود. کابینتها از نظر جنس، تنوع زیادی دارند و شما باید با توجه به بودجهی خود یکی از این جنسها را انتخاب کنید. در زیر قیمت کابینتهای آشپزخانه با توجه به جنس آنها از ارزانترین تا گرانترین قرار دادن شده است.
- ملامینه
- کابینت ام دی اف
- کابینت هایگلاس
- کابینت ممبران (وکیوم)
- کابینت فلزی
- روکش چوبی
- چوبی
هزینه طراحی کابینت و دستمزد ساخت کابینت
پس از انتخاب جنس کابینت و مشخص شدن ابعاد آشپزخانه، نوبت به برآورد کردن هزینه طراحی و ساخت کابینت میرسد. در این بخش باید 3 نوع هزینه را در نظر بگیرید:
- هزینه طراحی کابینت: کابینتسازها هزینهای جداگانه به عنوان دستمزد طراحی کابینت محاسبه میکنند که قبل از سفارش دادن کابینت باید این موضوع را با آنها طی کنید. ممکن است هزینه طراحی کابینت آشپزخانه برای شما خیلی زیاد باشد و در انتهای کار حسابی به خرج بیفتید.
- هزینه مواد اولیه (جنس کابینت) با توجه به متراژ: اگر جنس کابینت را انتخاب کردید باید بدانید که در تخمین هزینه نهایی طراحی کابینت آشپزخانه، عوامل دیگری مانند یراق آلات کابینت و لوازم جانبی هم وجود دارد که خود این لوازم هم ممکن است هزینهی نهایی را افزایش دهد. بنابراین با کابینتساز در خصوص تمام این موارد صحبت کنید.
- دستمزد ساخت و نصب کابینت: پس از طراحی و اجرای کابینت، حمل و نقل و نصب آن در آشپزخانه مطرح میشود. در تخمین هزینهها، خوب است دستمزد ساخت، نصب و حمل و نقل کابینت را هم در نظر بگیرید.
چطور هزینه ساخت کابینت را کاهش دهیم؟
با رعایت چند نکتهی ساده میتوانید هزینه نهایی ساخت کابینت آشپزخانه را کاهش دهید. این نکات عبارتاند از:
- به جای کابینتهای چوبی، از کابینتهای روکش چوبی استفاده کنید.
- به جای تعویض و دور انداختن کل کابینت، فقط دربهای آنها را عوض کنید.
- به جای صفحهی سنگی برای روی کابینت چوب ام دی اف به کار ببرید.
- کابینتهای دیواری را بدون در سفارش دهید.
- برای کاهش دستگیره و یراق، به جای دو کابینت کوچک، یک کابینت بزرگ سفارش دهید.
طراحی آنلاین کابینت
یکی از سادهترین روشها برای سفارش کابینت، استفاده از سایتهای طراحی کابینت است. این سایتهای به صورت آنلاین سفارش قبول میکنند و هزینه ساخت و اجرای کابینت را تخمین میزنند. طراحی آنلاین کابینت مزایای متعددی دارد؛ اول اینکه دیگر نیازی نیست هزینه زیادی برای رفت و آمد کابینتساز به خانه خود پرداخت کنید.
دوم اینکه هزینه کمتری بابت طراحی کابینت میپردازید چون سایتها اغلب ارزانتر از کابینتسازهای سنتی دریافت میکنند. و سوم اینکه نمونه کارهای سایتهای آنلاین در سایت قرار داده شده و میتوانید با توجه به تصاویری که در سایت وجود دارد، مدل دلخواه خود را به سایت سفارش دهید تا دقیقا مشابه با همان نمونه برای شما هم کابینت طراحی کند.
طراحی داخل کابینت آشپزخانه
وظیفهی اصلی کابینت، ایجاد فضای مناسب و مخفی برای نگهداری از وسایل ضروری آشپزخانه است. بنابراین یکی از مهمترین اصول در طراحی کابینت، طراحی داخل آن است. چند نکته مهم در این زمینه وجود دارد. برای کابینتهایی که عمق زیادی دارند یا در فضای پرت ساخته شدهاند میتوانید از قفسههای ریلی استفاده کنید که با باز کردن درب کابینت، قفسههای انتهایی به جلوی درب حرکت کنند. این موضوع را باید قبل از طراحی، به کابینتساز گوشزد کنید.
نکته مهم بعدی درباره طراحی داخل کابینت آشپزخانه نورپردازی آن است. با استفاده از نورهای مخفی یا نوارهای LED میتوانید فضای تاریک داخل کابینتها را روشن کنید. این نورهای LED میتوانند کابینتهایی که درب ندارند را هم روشن کنند تا زیبایی کابینتها چند برابر شود.
طراحی سه بعدی کابینت
بسیاری از مردم به اشتباه تصور میکنند «طراحی سه بعدی کابینت» کابینت در واقع یک نوع کابینت است که خصوصیت ویژهای دارد. در حالی که اینطور نیست! طراحی سه بعدی کابینت به فرایندی از طراحی کابینت گفته میشود که کابینتسازان نقشهی 3D یا سهبعدی کابینت را با استفاده از نرمافزارهای کامپیوتر میکشند و تصویر نهایی را به مشتری نشان میدهند.
مزیت اصلی طراحی سه بعدی کابینت این است که شما قبل از اجرای کابینت، میتوانید تصویر نهایی کار را دقیقا در آشپزخانهای با ابعاد آشپزخانه خودتان ببینید. بنابراین برای این کار حتما از کابینتساز خود بخواهید که نقشهی 3D یا سهبعدی کار را پیش از اجرای کابینت برای شما بکشد.
چیدمان کابینت آشپزخانه
نکته مهم بعدی درباره طراحی کابینتهای آشپزخانه این است که چیدمان کابینتها به چه صورت خواهد بود. حتما این موضوع را هم با کابینتساز مطرح کنید. نحوهی قرار گرفتن کابینتهای پایینی، بالایی، کانتر و باکسها باید به گونهای باشد که بهترین استفاده از فضای آشپزخانه صورت بگیرد. اگر کابینتساز شما، نقشهی سهبعدی کابینتها را به شما نداد، از اون بخواهید که روی کاغذ شکل چیدمان آشپزخانه را بکشد تا با حدود آن آشنا شوید.
نمونه قرارداد ساخت کابینت ساده و ارزان
یکی از اشتباهات متداول در فرایند سفارش ساخت کابینت برای آشپزخانه مینیمال و ساده این است که هیچ قرارداد مکتوبی برای این کار وجود ندارد. این موضوع باعث میشود کابینتساز بدون توجه به زمان و بودجهی شما، کابینت را طراحی کند که در اغلب مواقع با نارضایتی مشتریان مواجه میشود.
بنابراین بهتر است یک قرارداد کتبی بین شما و کابینتساز نوشته شود که در آن نکات مهمی مانند جنس کابینت، اندازه آن، تخمین زمان طراحی و ساخت کابینت، هزینه نصب، دستمزد، میزان پیشپرداخت و حتی ریزترین نکات مانند هزینهی یراق و لوازم کابینت هم نوشته شود. با یک جستجوی ساده در اینترنت میتوانید نمونه قرارداد ساخت کابینت را در سایتهای مختلف پیدا کنید.
کابینت پیش ساخته و آماده
راه دومی هم وجود دارد! به جای سفارش کابینت به یک کابینتساز و طی کردن فرایند طولانی و وقتگیر طراحی و ساخت و نصب کابینت، میتوانید میانبر بزنید و کابینت آماده خریداری کنید. کابینت پیش ساخته یا آماده کابینتهایی هستند که در اندازههایی استاندارد ساخته شدهاند و فقط در آشپزخانه نصب میشوند. این نوع کابینتها در زمان شما صرفهجویی میکنند.
اما خرید کابینت آماده یا پیش ساخته معایبی هم دارد. کابینتهای آماده در اندازهها و تعداد مشخصی ساخته شدهاند و به همین دلیل ممکن است با ابعاد یا شکل نقشهی آشپزخانهی شما هماهنگی نداشته باشند. عیب دیگر این نوع کابینتها کیفیت نسبتا پایین این کابینتها است که از جنس بدنه و یراق معمولی برای ساخت آن استفاده میشود.
ویترین و بوفه کابینت
کابینتها هم اکسسوری مخصوص به خود را دارند. بوفه و ویترین کابینت از جمله بخشهای مجزا از کابینت است که میتواند فضای ذخیرهسازی بیشتری در اختیار شما قرار دهد. علاوه بر این، با ساخت جدیدترین مدل ویترین آشپزخانه قدیمی برای زیباتر کردن کابینت خانه برداشتهاید. بنابراین در هنگام طراحی کابینت آشپزخانه حتما با کابینتساز درباره ساخت ویترین یا بوفه کابینت هم صحبت کنید و نظر او را جویا شوید.
کابینت پلکانی یا پله ای
کابینتهای پلکانی که به کابینت پله ای هم معروف هستند، یکی از جدیدترین مدلها در بازار محسوب میشوند. در یک تعریف ساده به کابینتهایی که عمق آنها به شکل پلهای کم میشود، کابینت پلکانی میگویند. هدف از ساخت چنین کابینتهایی دسترسی راحتتر به وسایل داخل کابینت و کاهش سایه است. در هنگام طراحی و ساخت کابینت برای آشپزخانه میتوانید این نوع کابینتها را هم در نظر داشته باشید.
محاسبه آنلاین متراژ کابینت
برای تخمین متراژ کابینت مورد نیاز برای آشپزخانه روشهای زیادی وجود دارد. میتوانید از فرمولهایی که کابینتسازها استفاده میکنند برای این کار استفاده کنید که ضرایب عجیبی دارد و قطعا گمراه خواهید شد. اما سادهترین نحوه محاسبه متراژ کابینت استفاده از سایتهاست. محاسبه آنلاین متراژ کابینت از طریق سایتها ابعاد دقیق کابینت را به شما میدهد و به راحتی میتوانید به این عدد دست پیدا کنید. برای این کار عبارت «محاسبه آنلاین متراژ کابینت» را در اینترنت جستجو کنید.
باکس کابینت آشپزخانه
یکی دیگر از نکاتی که در هنگام طراحی کابینتهای آشپزخانه خوب است بدانید، امکان طراحی باکس در کنار کابینت است. باکس آشپزخانه از نظر ظاهری شبیه به کابینت است اما درب ندارد و میتوان از آن برای قرار دادن اجسام تزئینی و دکوراتیو استفاده کنید یا ظروف زیبا و قیمتی را داخل آن قرار بدهید. اگر دوست دارید کابینتساز برای شما باکس کابینت آشپزخانه طراحی کند حتما این موضوع را با او در میان بگذارید.
محل قرارگیری کابینت
کابینت را برای کدام بخش از آشپزخانه میخواهید؟ در هنگام طراحی کابینت آشپزخانه باید به این سوال به شکل دقیق پاسخ بدهید. پاسخ شما روی طراحی نهایی کابینت تاثیر مستقیم میگذارد. کابینتها از نظر محل قرارگیری در دستههای زیر جای میگیرند:
- کابینت گوشه یا کنج دیوار
- کابینت یخچال
- کابینت سینک ظرفشویی
- کابینت ایستاده دیواری
- کابینت زیر گاز صفحه ای
- کابینت زیر پنجره
علاوه بر این، کابینتها با توجه به نوع آشپزخانه هم در دو دستهی کابینت آشپزخانه قناس و کابینت آشپزخانه ستوندار تقسیم میشوند که طراحی کابینت برای هرکدام از این دو نوع آشپزخانه نیازمند نگاه متفاوتی است.
جمعبندی: طراحی اصولی کابینت برای آشپزخانه
سفارش کابینت آشپزخانه کاری حساس و بسیار مهم است چون مستقیما روی زیبایی آشپزخانه شما تاثیر میگذارد. این کار هزینهی زیادی را هم میطلبد بنابراین باید در انتخاب و خرید کابینت آشپزخانه بسیار دقت کنید. در این مقاله 15 اصول طراحی کابینت آشپزخانه که قبل و حین سفارش دادن کابینت به کابینتساز باید بدانید را بیان کردیم. اگر شما هم نکتهی مهم دیگری دارید به فهرست ما اضافه کنید. میتوانید پیشنهادات خود را در بخش دیدگاهها بنویسید.
سلام؛ چه نوع نورپردازی را در طراحی کابینت آشپزخانه به کار ببریم؟
سلام؛ نورهای مخفی یا نوارهای LED را میتوانید برای نورپردازی قفسههای کابینتها استفاده کنید.
سلام؛ در طراحی کابینت آشپزخانه، ارتفاع کابینتهای بالایی را چه اندازهای در نظر بگیریم؟
سلام؛ ارتفاع کابینتهای بالایی را میتوانید بین 50 تا 90 سانتیمتر در نظر بگیرید.