با تغییر سبکی زندگی و پیشرفت علم و تکنولوژی، امروزه بسیاری از شیوههایی جدید جایگزین شیوههایی سنتی شده که به همراه راحتی و صرف زمان کمتر، زیبایی و کاربرد بیشتری نیز دارند. در ساختمان نیز روشها و مصالح نوینی وجود دارد که معماران و طراحان به وسیله آنها راحتتر میتوانند طرح دلخواهشان را بسازند. یکی از این مصالح کناف است که به دلیل کاربردی بودن آن برای قسمت های مهم خانه، در بسیاری از خانههای مدرن دیده میشود. ما قصد داریم در این مقاله ابتدا با کناف راهرو و همچنین مزایا و معایب کناف بیشتر آشنا شده، در ادامه نیز چگونگی انتخاب مناسب سقف راهرو را شرح دهیم، لطفا با ما در مقاله ” طراحی سقف راهرو با کناف و مزایا و معایب آن ” همراه باشید.
سوالات متداول
برای اجرای سقف کاذب کناف باید چه ارتفاعی را در فضای راهرو خانه مد نظر قرار دهیم؟
با توجه به اینکه سقف کاذب پایینتر از سقف اصلی اجرا میشود باید بلندی و کوتاهی سقف را مدنظر قرار دهیم. ارتفاع استاندارد فضاهای مسکونی 2.80 متر است، اگر ارتفاع سقف فضای خانه شما بیشتر از 2.80 متر باشد، جزء سقفهای بلند به شمار میآید که برای اجرای سقف کاذب کناف مناسب هستند.
برای اجرای طرح ایدهآل سقف کاذب کناف در فضاهای خانه باید از چه افرادی کمک بگیریم؟
شما برای انتخاب طرح مناسب و ایدهآل سقف کاذب کناف باید از افراد متخصص در زمینه طراحی مانند معماران و در زمینه اجرا مانند پیمانکاران کمک بگیرید.
آیا در هنگام بازسازی سقف فضاهای خانه میتوانیم سقف کناف را جایگزین سقف رابیتس کنیم؟
بله؛ زیرا سقف کناف با استفاده از سیستم ساخت و ساز خشک اجرا میشود بنابراین بهترین جایگزین برای سقفهای رابیتس است.
برای اجرای سقف کاذب یکپارچه، ارتفاع آویزها را چقدر در نظر بگیریم؟
آویزها در دهانههای کمتر از 4متر و با ارتفاع کمتر از 450 میلیمتر اجرا شوند.
کناف چیست ؟
یکی از روش های نوین که در اروپا و ایران بسیار مورد استفاده قرار میگیرد استفاده از سیستم ساخت و ساز خشک یا بدون آب است. کناف یکی از مصالحی است که به صورت خشک مورد استفاده قرار میگیرد. کناف در واقع نام یک شرکت ساختمانسازی آلمانی با عنوان شرکت Knauf است که در ایران نیز با نام کناف ایران فعالیت میکند.
شرکت Knauf در سال 1932 پایهگذاری شده و یکی از شرکتهایی برتر در زمینه ساختمانسازی است. اولین بار این محصول توسط این شرکت تولید شده به همین دلیل با نام کناف در ایران رواج یافته است و ممکن است توسط شرکت دیگری نیز تولید شود. این شرکت توانسته با داشتن ایدههای نوین و ساخت مصالح متنوع، فعالیتهای زیادی در سطح بینالملل داشته باشد.
محصولات شرکت Knauf یا کناف شامل این موارد میشود:
- عایق صوتی و حرارتی ساختمانی
- تولید مصالح ساختمانی آهکی با استخراج سنگ آهک
- تولید مصالحی با گچ و سیمان
- تجهیزات و ابراز آلات تولید کننده مصالح ساختمانی بر پایهی گچ، آهک و سیمان
به طور کلی کناف یک صفحه روکشدار گچی یا پانل گچی است که به صورت خشک (بدون ملات) در کارخانه تولید میشود و در محل مورد نظر نصب میشود. از کناف برای ساخت سقف کاذب کناف، دیوار کاذب کناف و ایجاد دکور در دیوار و سقف استفاده میشود. شما میتوانید با استفاده از انواع دیوارپوش به همراه مدل سقف سهبعدی فضا به شکل آسمان مجازی، دکور جذابی را برای فضاهای خانه ایجاد کنید.
انواع پانل روکشدار گچی و موارد استفاده از آنها
1- پانلهای روکشدار گچی معمولی ( Regular board یا RG ):
موارد استفاده: فضاهای معمولی مانند طراحی سقف راهرو، سقف ورودی، سقف پذیرایی، دیوارهای کاذب، سقفهای کاذب و ایجاد طرح های خاص.
2- پانلهای روکش دار گچی مقاوم در برابر رطوبت ( Moisture Resistant board یا MR ):
موارد استفاده: در قسمتهای مرطوب مانند آشپزخانه، سرویس، حمام و فضاهایی با رطویت کمتر از 90 درصد.
3- صفحات روکشدار گچی مقاوم دربرابر آتش ( Fire Resistant board یا FR ):
موارد استفاده: برای فضاهایی که نیاز به محافظت در برابر آتش دارند مانند ساختمان های تجاری، چون از الیاف شیشه ساخته شده میتواند 3 ساعت در برابر آتش سوزی مقاومت کند.
4- صفحات روکشدار گچی مقاوم در برابر آتش و رطوبت ( Fire & Moisture resistant board یا FM ):
موارداستفاده: مناسب برای فضاهایی که به مقاوت در برابر رطوبت و آتش نیاز دارند. همچنین برای حمام و سرویس، آشپزخانه، چاههای تاسیساتی.
5- صفحات مسلح سیمانی (آکواپنل یا Aqua panel Cement board):
موارد استفاده: در نمای ساختمان و قسمتهایی که در تماس مستقیم و دائم با آب هستند.
نکته: برای فضاهایی که زیر 60 درصد رطوبت دارند از RG استفاده میشود. از MR برای فضاهایی با رطوبت بین 60 تا 90 درصد و بیشتر از 90 درصد از Aqua panel استفاده میشود.
انواع سقف کاذب کناف راهرو
در بین سقفهای کاذب، سقف کاذب کناف بیشترین استفاده را در ساختمان دارد به همین علت احتمال اینکه آن را دیده باشید زیاد است. سقفهای کاذب کناف به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم میشوند و هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد.
سقف کناف ثابت
در ساخت سقفهای ثابت یا یکپارچه از پنلهای گچی یا سیمانی که به وسیله زیرسازی مخصوص به سقف متصل شدهاند استفاده میشود. جنس این زیرسازی مخصوص از فولاد با وزن سبک است. پنلها صفحات سفیدی هستند (مانند تصویر بالا) که سقف را تشکیل داده و در صورتی که در زیر سقف بمانید میتوان آن ها را به راحتی دید. به دلیل اتصال محکم پانلها به سقف با زیرسازی مخصوص این پانلها جا به جا نمیشوند، علت نامگذاری سقف ثابت نیز همین است. سقفهای ثابت به دو مدل سقف ثابت ساده و دکوراتیو (طرحدار) تقسیم بندی میشوند.
سقف ثابت ساده: به سقفهایی که طرح و اشکال هندسی ساده دارند، صاف و مسطح هستند ساده میگویند.
سقف ثابت دکوراتیو: به سقفهایی که طرح های خاص، قوس دار و منحنی نیز دکوراتیو یا طرحدار میگویند.
سقف کناف متحرک
سقف های متحرک از تایل یا صفحات گچی به همراه قابهای خاص که به آنها پروفیلهای سپری گفته میشود ساخته میشوند. جنس پروفیلهای سپری گالوانیزه است. البته ممکن است گاهی تایلهای سقف، گچی نباشند و از متریال معدنی، آلومینیومی و پوشالی ساخته شده باشند. در سقفهای متحرک برخلاف سقفهای ثابت که به قابها اتصال محکمی داشتند؛ اتصال ثابتی بین پنل و قاب وجود ندارد و میتوان آن ها را با دست جابهجا کرد، دلیل نام این سقف نیز همین ویژگی است. برای فضاهایی که دسترسی به تاسیسات سقف مهم است مانند طراحی پارکینگ، طراحی راهرو و ورودی آپارتمان میتوان از سقفهای متحرک استفاده نمود.
مزایای سقف کاذب کناف راهرو
- نصب و پیادهسازی کناف آسان و با سرعت انجام میشود.
- در هنگام نصب نیز انرژی زیادی استفاده نمیشود.
- کنافها باعث زیبایی خانه میشوند و ظاهر خوبی دارند.
- هزینه سقف کناف نسبت به سایر سقف ها کمتر است و برای طراحی داخلی خانه و فروشگاهها مناسب است.
- برای اجرای طرحهای مختلف به صورت دکوراتیو همچنین کاغذ دیواری، رنگ و سایر طرحها نیز سطوح مناسبی دارد.
- برای سبکسازی ساختمانهای بلند مانند برجها میتوان از کناف استفاده کرد.
- کناف در برابر زلزله مقاوم است.
- کناف را میتوان در ابعاد مورد نیاز برش داد و در صورت نیاز به دسترسی به تاسیسات سقف به صورت متحرک ساخته شده و قابل جابه جایی میشود.
- برای روشنایی داخلی مانند سقف کاذب آشپزخانه به کمک هالوژن، میتوان جنس کناف را انتخاب کرد.
- کنافها جنسهای مختلفی دارند که در برابر آتش، رطوبت و صدا عایق هستند.
معایب سقف کاذب کناف
- هنگام نصب باید محل مورد نظر مانند اتاق آماده باشد زیرا هنگام نصب به دلیل خشک بودن کناف گرد و غبار زیادی تولید میشود.
- همانطور که گفته شد نصب کناف آسان است ولی نیاز به ظرافت و تخصص دارد چون اگر هنگام نصب فاصلهها و نوارها به درستی و هماهنگ باهم نباشند نمای بدی ایجاد کرده و پله پله میشوند.
- در انتخاب کناف نیز باید دقت شود مثلا برای مکانهای مرطوب مانند سرویس و حمام باید از کناف مخصوص ضدآب استفاده نمود زیرا در صورت خراب شدن کناف توسط آب باید تعویض شود.
- سطح کناف بدون گچکاری آسیبپذیر است. کناف در برابر ضربه مقاوم نیست به همین دلیل ممکن است مشکلاتی مانند سوراخ شدن، آسیب دیدن گوشهها و از بین رفتن نوارچسبها بوجود بیاید. البته به دلیل تعمیر آسان و کم هزینه میتوان این عیب را در نظر نگرفت.
- برای سقفهایی که ارتفاع کمی دارند استفاده از کناف باعث کوتاه شدن سقف و کوچک دیده شدن فضا میشود. بنابراین اگر به دنبال بلندتر نشان دادن سقف خانه هستید در استفاده از کناف صرفنظر کنید.
نورپردازی سقف کاذب کناف
طرح های سقف کاذب میزان زرق و برق فضا را افزایش میدهند. با این حال، نصب سقفهای کاذب برای افزودن به زیبایی و عملکرد فضا کافی نیست. به همین دلیل، شما باید به همراه طراحی سقف کاذب عالی، نورپردازی خوبی نیز داشته باشید.
چراغهای سقفی چیست؟
چراغهای سقفی، راهرو یا یک قسمت خاص را روشن میکنند. آنها یک درخشش مرکزی به راهرو میبخشند که حال و هوا را تنظیم میکند و به زیبایی دکوراسیون داخلی میافزاید. این چراغها در انواع، اشکال، طرحها و مارکهای مختلف ارائه میشوند. هدف از چراغهای سقفی ارائه نور مطلوب به فضا با استفاده از منابع مختلف نور مانند لامپهای رشتهای، لامپهای فلورسنت، چراغهای LED و … است. البته این لامپها میتوانند به صورت نور مخفی در سقف طراحی شوند. نورپردازی تاثیر زیادی بر طراحی راهرو منزل خواهد گذاشت.
تفاوت نور سقف کاذب با نور تزیینی چیست؟
چراغ های سقف کاذب در واقع مدلی از چراغهای تزئینی هستند که روی سقف نصب میشوند و نمیتوان آنها را در جای دیگری قرار داد. برای مثال: یک چراغ آویز تنها روی سقف نصب میشود و نمیتوان آن را روی میز یا زمین قرار دهید. سایر چراغها مانند: چراغهای دیواری، چراغهای سقفی، چراغهای کف، چراغهای میز، لامپها، چراغهای فضای باز و … نیز چراغهای تزئینی را تشکیل میدهند. بنابراین میتوانیم بگوییم نورپردازی سقف کاذب در گروه بزرگتری یعنی همان گروه نورپردازی تزئینی قرار میگیرد.
آیا میتوانیم چراغ های سقفی را بدون سقف کاذب کناف نصب کنیم؟
بله، میتوانید مستقیماً چراغ های سقفی را بدون سقف کاذب نیز نصب کنید. در نتیجه میتوانید چراغ های سقفی مانند لوسترها، چراغهای آویز، چراغهای دیواری را روی سقف نصب کنید. با این حال، طراحیهای نور سقف کاذب کناف به زیبایی فضا بسیار میافزایند. چراغهای راهنما، چراغ های توکار و سایر نورهای سقف کاذب باعث زیبایی و چشمگیرتر شدن میشوند. علاوه بر این، سقف کاذب با نورپردازی، و سایر طرح های سقف کاذب با چراغ های LED باعث روشنایی و صرفه جویی بیشتر در خانه میشود.
انواع مختلف نورپردازی سقف کاذب کدامند؟
نورپردازی سقف انواع مختلفی دارد. تمام طرحهای تزئینی نور سقف کاذب با توجه به عملکردهایشان در سه دسته اصلی قرار میگیرند:
- نورپردازی محیطی: این نوع نورپردازی روشنایی کلی را ارائه میدهد و به عنوان منبع اصلی روشنایی کار میکند.
- روشنایی وظیفه: همانطور که از نامش پیداست، روشنایی وظیفه برای کارها و اهداف خاصی مانند خواندن، پخت و پز و غیره کاربرد دارد.
- نور تاکیدی: این نور باعث افزایش روشنایی فضا میشود. هدف اصلی آن ارائه روشنایی چشمگیر است.
بنابراین، انواع چراغهای سقفی میتوانند یک یا همهی ویژگی چراغهای ذکر شده را داشته باشند.
چند نمونه از انواع روشنایی سقف کاذب
لوسترها: لوسترها چراغهای سقفی کاذب زیبایی هستند که فضای اتاق را روشن میکنند. علاوه بر این، آنها طرحهای مختلفی دارند و میتوانند در اتاقهای مختلف یا راهرو ساختمان نصب شوند.
چراغ دیوارکوب سرسرا: چراغهای سرسرا، راهرو و سرسرای محیط مسکونی یا تجاری را روشن میکنند. همچین این چراغها راهرو را ایمن و مطمئن میکند.
چراغهای توکار: چراغ های توکار نورپردازی پر جنب و جوشی در محیط داخلی ارائه میدهند. چراغهای سقفی کاذب توکار، برای فرورفتگی همهی قسمتهای مسکونی و تجاری مناسب هستند.
چراغهای آویز: چراغهای آویز روشنایی شگفت انگیزی را ارائه میدهند علاوه بر این، آنها همچنین به عنوان چراغ های تزئینی فوق العاده کار میکنند. چراغ های آویز زییایی طراحی سقف کاذب را بیشتر نمایش میدهند.
چراغهای راهنما: بهترین قسمت در مورد چراغهای راهنمایی این است که آنها هر سه نوع روشنایی؛ نورپردازی محیطی، روشنایی وظیفه و نور تاکیدی را ارائه میدهند. آنها در ابتدا بیشتر در محیطهای تجاری استفاده میشدند. با این حال، اکنون میتوانید چراغهای راهنما را در اتاق خوابها و حتی در طراحی راهرو ورودی اتاق خوابها نیز استفاده کنید.
حرف پایانی
همانطور که میدانید در ساخت هر چیزی باید به نکات اجرایی و متریالی که انتخاب میشود دقت شود. در ساختمان نیز باید حداکثر اطلاعات را داشته و با توجه به خواستهای که دارید از افراد متخصص استفاده کنید تا به خواسته مورد نظرتان برسید. متریال و مصالح مناسب، نورپردازی درست، مشورت با افراد و معماران متخصص میتوانند شما را به خواستهتان نزدیکتر کنند. برای داشتن کیفیت عالی باید هزینه کافی نمایید و با استفاده از مصالح نامرغوب و افراد غیرمتخصص انتظار نتیجه عالی نباید داشته باشید.
ایدههایی برای طراحی سقف کناف راهرو
برای طراحی سقف راهروهای منازل معمولا سقفهای ثابت انتخاب میشود تنها درصورتی که کارفرما بخواهد از سقفهای متحرک استفاده میشود. سقفهای متحرک نیز برای راهرو مکانهای عمومی و اداری کاربرد بیشتری دارد. در ادامه نیز تصاویر طراحی سقف راهروهای اداری و مسکونی را مشاهده میکنید.
برای انبار کردن کنافها باید چه شرایطیرو در نظر بگیریم؟
از انبار کردن کنافها در مقابل رطوبت، بارندگی و نور مستقیم خورشید خودداری کنید و فضایی سرپوشیده را برای نگهداری از صفحات کناف انتخاب نمایید.
رنگآمیزی باید در همه نوع سقف کاذب انجام بشه؟
خیر؛ نوع کناف باید متناسب با شرایط آب و هوایی انتخاب شود؛ بنابراین برخی از انواع آن به رنگآمیزی نیازی ندارند.
چه زمانی میتونیم نصب سقف کاذب کناف را در سقف شروع کنیم؟
بهترین زمان برای نصب سقف کاذب کناف بعد از اجرای نازککاری دیوارها یا گچکاری و نصب کاشی میباشد. البته قبل از نصب سقف کاذب باید از اجرای تاسیسات زیر سقف مطمئن شوید.