طراحی دیوار حیاط یکی از مهمترین قسمتهای ساختمان است که باید مطابق با اصول و قوانین حاکم بر این حوزه به صورت کاملا تخصصی صورت بگیرد. البته سلایق شخصی نیز در این باره دخیل است، منتهی سلیقه باید در راستای اصول قرار بگیرد.
به عبارت دیگر جهت اجرای یک طراحی ناب و ایدهآل باید به همه عناصر موثر در این باره توجه کرد تا آن چیزی که مد نظر است در عمل شکل بگیرد. در این مقاله ما تصمیم داریم در این رابطه به صورت مفصل صحبت کنیم. اگر شما به دنبال یک طرح ایدهآل و خاص برای نمای دیوارهای حیاط خود هستید، لطفا تا انتهای مطالب با ما همراه بمانید.
سوالات متداول:
برای حفظ حریم شخصی در طراحی دیوار حیاط، چه ایدههایی را میتوانیم به کار ببریم؟
1. ایجاد سقف با استفاده از متریالهای مختلف 2. استفاده از الوارهای چوبی 3. استفاده پرده و ایجاد پوشش 4. طراحی دیوار سبز و کاشت گل و گیاه در محل دید 5. ایجاد باغچههای آویز 6. استفاده از گیاهان گلدانی 7. ایجاد بامبو در طراحی حیاط 8. ایجاد باغچه در بالای دیوار 9. ایجاد پاسیو سقف دار در حیاطهای ویلایی
از چه مصالحی میتوانیم برای طراحی دیوارهای حیاط استفاده کنیم؟
1. کاشی و سرامیک 2. چوب و چوب پلاست 3. آجر 4. توری و فنس 5. سنگ 6. بتن پیش ساخته 7. لاشه سنگ 8. سیمان 9. گابیونی یا توری سنگی 10. نرده بتنی 11. رنگ 12. ترکیب مصالح
از چه المانهایی میتوانیم برای طراحی دیوار حیاط استفاده کنیم؟
طراحی آبنما، شبکه سازی و استفاده از ابزارهای تزئینی میتواند دز طراحی دیوار حیاط کمک کند.
مهمترین اصول در طراحی دیوار حیاط
طراحی دیوارهای حیاط یکی از مهمترین بخشهای محوطه سازی و طراحی نمای ساختمان است. در واقع یک طراحی حرفهای برای دیوارهای حیاط هنگامی اجرا میشود که تناسب بین نمای کلی ساختمان و محوطه حیاط به هم نریزد.
مهمترین اصول در طراحی و زیبا سازی دیوار انتخاب طرح و مصالح مناسب است. همانطور که مستحضر هستید، امروزه تنوع مصالح کاربردی برای منظور فوق بسیار بیشتر از قبل بوده و شما گزینههای زیادی برای انتخاب دارید. هر چند یکی از مهمترین معیارهای انتخاب، در این باره شامل سلیقه میشود، اما نباید فراموش کرد که بین سلیقه و سایر عناصر دخیل در این باره باید تناسب لازم وجود داشته باشد.
به عبارت دیگر برای ایجاد حیاطی با دیوارهای زیبا و جذاب باید نما و کل فضای حیاط و محوطه را در نظر گرفت و سپس با تلفیق تمام موارد دخیل سبک طراحی و مصالح مورد نیاز را انتخاب کرد. البته ناگفته نماند که تلفیق عناصر باید به نحوی باشد که پیرامون حیاط جلوهای ثابت و بیروح به خود نگیرد. اجازه بدهید انتخاب شما به سبک و سیاقی پیش برود که دیوارهای حیاط خانهتان زیبا و پویا به نظر برسد.
علاوهبر انتخاب طرح و مصالح ساختمانی مناسب، عنصر خلاقیت نیز یکی از اصول مهم بوده و هر طرحی که برای این منظور انتخاب میکنید هر چقدر خلاقتر باشد، جلوه دیوارهای حیاط شما خاصتر و جذابتر به نظر میرسد.
دیگر اصل مهم بخشیدن احساس زنده بودن به دیوارها است. اگر دوست دارید فضایی شاداب و پر از جذابیت برای زندگی داشته باشید و از محیطی که در آن زندگی میکنید بیشتر لذت ببرید، استفاده از دو عنصر روشنایی و گیاهان تزیینی در حیاط خود را فراموش نکنید.
ارتفاع مناسب دیوارهای حیاط مطابق با قوانین عرف و ساختمان سازی
همانطور که مستحضر هستید، ایجاد بنا و ساختمان در شهرها دارای قوانین خواص خود بوده و هیچ شهروندی حق ندارد خلاف آن چیزی که در قوانین پیشبینی شده است عمل کند. در واقع ساخت و ساز در بافت شهری باید به نحوی صورت بگیرد که به حریم خصوصی اشخاص خللی وارد نشود. به همین دلیل است افرادی که قصد ساختمان سازی دارند باید قبل از هر اقدامی جهت دریافت نقشه مهندسی آن به شهرداری محل ملک مراجعه کنند.
طبق قوانین موجود ارتفاع مناسب یا مجاز برای دیوار حیاط حدود 5/2 تا 3 متر است همچنین حداقل عرض حیاط نیز نباید از دو سوم طول آن کمتر باشد. بنابراین هنگامی که شما تصمیم به طراحی دیوارهای حیاط خود دارید، باید سبکی را انتخاب کنید که برای اجرای آن مجبور به فراتر رفتن از حدود تعیین شده در قانون نشوید.
برای بستن دید همسایهها از چه روشهای میتوان استفاده کرده؟
از مهمترین مزیتهای داشتن حیاط و محوطه استفاده راحت و بدون چالش از آن است. مثلاً بتوان در فصل گرم تابستان به جای سپری کردن اوقات و استراحت در فضای بسته و گرم خانه، فضای دنج و آزاد حیاط را انتخاب کرد. مسلما شما تنها زمانی میتوانید برای استراحت حیاط را به فضای بسته منزل ترجیح دهید که در آن احساس راحتی کرده و اطمینان داشته باشد که حریم شخصی تان حفظ میشود.
اگر دیوارهای حیاط شما به نحوی طراحی شده باشند که حریم حیاط شما در معرض دید همسایه باشد، میتوانید به روشهایی مختلفی نقاط دید را پوشش دهید. یکی از روشهایی بسیار مناسب برای منظور فوق ایجاد دیوار با پنل آکریلیک است.
دیوار با پنل آکریلیک یک نوع پنل دکوراتیو پلاستیکی بوده و بافت براقی دارد. شما با استفاده از این متریال علاوهبر حفظ حریم شخصی خود، ظاهری تازه، تمیز و زیبا با روکش ظریف و لوکس را به فضای حیاط خود خواهید بخشید.
همچنین حیاطی شیک و درجه یک برای خود فراهم میسازند. البته استفاده پنلهای اکرلیک برای ایجاد وان آب گرم نیز ایده بسیار جذابی بوده که به شما کمک میکند یک آب تنی بسیار دلچسب را در فضایی کاملا ایمن و بدون هیچگونه دیدی در فضای حیاط خود تجربه کنید.
دیگر ایدههایی که برای حفظ حریم شخصی شما در حیاط میتوانند موثر باشند شامل موارد زیر هستند:
- ایجاد سقف با استفاده از متریالهای مختلف
- استفاده از الوارهای چوبی
- استفاده پرده و ایجاد پوشش برای آلاچیق
- طراحی دیوار سبز و کاشت گل و گیاه در محل دید
- ایجاد باغچههای آویز
- استفاده از گیاهان گلدانی
- ایجاد بامبو در طراحی حیاط
- ایجاد باغچه در بالای دیوار
- ایجاد پاسیو سقف دار در حیاطهای ویلایی
مصالح مورد استفاده جهت طراحی دیوارهای حیاط
همانطور که گفتیم امروزه مصالح زیادی وجود دارند که برای اجرای سبکهای مختلف طراحی بر روی دیوار حیاط کاربرد دارند. هر کدام از مصالحی که برای دیوار سازی حیاط قابل استفاده هستند، جذابیت و زیبایی خاص خود را دارند.
منتهی جذابیت و زیبایی مورد نظر تنها زمانی شکل میگیرد که انتخاب درست و هوشمندانه باشد. بنابراین اگر هدف شما داشتن فضا و محوطهای زیبا و منحصر به فرد است، بهتر است که در انتخاب نوع مصالح کمی محتاط عمل کرده و بدون دریافت مشورت با اهل فن در این باره بیگدار به آب نزنید. در ادامه مطالب ما برخی از پرکاربرد مصالح برای طراحی و پوشش دیوار حیاط را معرفی خواهیم کرد.
کاشی و سرامیک
استفاده از کاشی و سرامیک مخصوص دیوار برای طراحی دیوار باغ و حیاط فضای مدرنی را به حیاط شما خواهد بخشید. البته اگر انتخاب شما کاشیهای لعابدار باشد، دیوارهای حیاط شما سبکی مدیترانهای به خود گرفته و زندهتر و شادتر به نظر میرسند.
امروزه انواع و اقسام کاشی و سرامیک مخصوص دیوار حیاط و باغ وجود دارد که شما میتوانید از بین طرحهای مختلف طرح و رنگ متناسب با سبک طراحی را انتخاب کنید. البته تنوع کاشیهای مخصوص دیوار فقط به طرح آنها خلاصه نمیشود، بلکه تنوع در اشکال نیز بسیار بالا بوده و شما میتوانید به جای انتخاب کاشی با اشکال مربع یا مستطیل از اشکال مثلث، لوزی یا شش ضلعی استفاده کنید.
چوب و چوب پلاست
استفاده از چوب برای طراحی و دیوار پوش حیاط نیز رایج بوده و بسیاری از افراد به دلیل گرم و طبیعی بودن این نوع متریال، تمایل دارند در طراحی دیوار ویلا و حیاط خود از آن استفاده کنند. اگر شما هم جزو این قبیل افراد هستید، دقت کنید که برای منظور فوق از چوبهای خاص و مستحکم نظیر چوب پلاست استفاده کنید.
زیرا دیوارها در فضای باز قرار دارند و از گزند عوامل مخرب طبیعی نظیر تابش اشعههای نور خورشید و بارش برف و باران در امان نیستند. البته ناگفته نماند که استفاده از متریال چوب در کالبد دیوار حیاط فضای آن را تبدیل به گوشهای دنج و آرام میکند و بر زیبایی باطنی ساختمان شما میافزاید.
آجر
استفاده از آجر در طراحی دیوار باغ و حیاط در معماری ما ایرانیها از قدیم رایج بوده است. منتهی آجرهایی که امروزه برای این منظور به کار میروند، دارای رنگ لعاب جذابتری هستند. معمولا آجرهای مخصوص دیوار پوش رنگ متمایل به قرمز دارند و استفاده از آنها در طراحی دیوار فضای حیاط را گرمتر و صمیتیتر و در عین حال سنتیتر میکند.
توری و فنس
امروزه برای طراحی دیوارهای حیاط از توری حصاری و فنس نیز استفاده میشود. البته در بیشتر موارد توری و فنس به صورت ترکیبی با دیگر مصالح به کار میرود. لازم به ذکر است که تور و فنس جزو متریالهای مقرون به صرفه بوده و علیرغم همه جذابیتها و زیبایی که دارند نسبت به سایر مصالح قابل استفاده برای این منظور هزینه کمتر و اجرای راحتتری دارند.
سنگ
سنگ یکی از رایجترین متریالها برای طراحی نما و دیوارهای ساختمان است. شاید علت توجه زیاد بسیاری از افراد به این متریال برای طراحی دیوارها مقاومت و استحکام بالا و همچنین زیبایی بصیری آن باشد.
معمولا سنگهای مخصوص دیوار پوش نیز دارای تنوع بسیار زیادی از نظر ابعاد، رنگ، قیمت و طرح هستند که شما میتوانید متناسب با شرایط کلی نوع مناسب را انتخاب کرده و با استفاده از آن دیوارهای حیاط خانه خود را زیبا و جذاب کنید.
بتنی پیش ساخته
متریال بتنی پیش ساخته مناسب برای طراحی دیوار باغ و حیاط جزو جدیدترین مصالح در صنعت ساخت و ساز هستند که امروزه به خدمت طراحی و دکوراسیون داخلی و خارجی درآمده اند. این نوع دیوارپوش نیز میتواند نقش مفیدی در زینت دیوارها و ایجاد فضای مدرن برای شما داشته باشد.
یکی از بهترین ویژگیهایی این مورد که آن را نسبت به سایر موارد نیز خاصتر میکند اجرای سریع آن است. همچنین پنلهای پیش ساخته بتنی داری چهره سرد و خنثی هستند و اگر شما به دنبال فراهم کردن فضایی آرام برای خود هستید این گزینه انتخاب خوبی خواهد بود.
لاشه سنگ
دیگر متریال پیشنهادی ما برای پوشش دیوارهای حیاط استفاده از لاشه سنگ است. این متریال در مدت زمان کمتری به واسطه تیمهای متخصص قابل اجرا بوده و به واسطه پیچ بر روی اسکلت دیوار فیکس میشود.
لاشههای سنگی پس از اجرا جلوهای کاملا واقعی از بافت سنگ را بر روی دیوارهای حیات شما از خود به نمایش میگذارند. همچین باید متذکر شویم که این متریال برای نصب بر روی دیوار نیاز به یک سری تیرچههای مخصوص دارند که تیرچهها نیز باید مطابق با اصول و استانداردهای ساختمان در محل نصب شوند.
سیمان
استفاده از سیمان برای طراحی دیوار باغ و حیاط از جمله مصالح رایج و ابتدایی است که با صرف هزینه و زمان کمی نسبت به سایر موارد نام برده قابل اجرا است. منتهی یکی از مزیتهای مهم سیمان کاری دیوار حیاط نسبت به سایر موارد، امکان استفاده از سایر متریالهای دیگر نظیر آجر، سنگ، رنگ و غیره بر روی آن است. البته سیمان رنگی هم امروزه در طراحی محوطه خانه بسیار پرکاربرد است.
در واقع هر زمان که شما احساس کنید نما و پوشش دیوار حیاطتان باب دلتان نیست بدون نیاز به انجام کار خاصی میتوانید با استفاده از متریالهای دیگر روی آن را بپوشانید.
گابیونی یا توری سنگی
گابیون یا توری سنگی نیز جزو آن دسته از مصالح ساختمانی است که برای طراحی دیوار ویلا و حیاط کاربرد دارد. منتهی این متریال به دلیل نوظهور بودن چندان در بین مردم شناخته شده نیست. گابیون یا توری فلزی و توری سنگی نیز جذابیتها و زیبایی خاص خود را دارد و جزو متریالهایی است که در طبیعی به نظر رسیدن دیوارهای نقش موثری دارد.
نرده بتنی
نرده بتنی از دیگر مواردی است که امروزه برای طراحی دیوار ویلا و حیاط مورد توجه قرار دارد. این متریال نیز تقریبا در رده متربالهای جدید بوده و اغلب کسانی که تمایل دارند حیاطی با طراحی مدرن داشته باشند این گزینه را نیز در لیست علاقمندیهای خود قرار میدهند تا در صورت همخوانی با سایر عناصر نظیر نما و فضای کلی محوطه مورد اجرا قرار بگیرد.
رنگ
دیگر اصل مهم در این باره انتخاب درست رنگ است. اگر تصمیم به استفاده از رنگ در دیوارها دارید، میتوانید یک رنگ واحد و یا ترکیبی از چند رنگ را مطابق با سبک و ظاهر دیوارها انتخاب کنید. اگر فضاهای گرم را دوست دارید و اهل دورهم نشینیهای دوستانه هستید، بهتر است از رنگهای گرم نظیر نارنجی و قرمز برای رنگ آمیزی دیوارها استفاده کنید.
اما اگر محیطهای آرامبخش و بزرگ را بیشتر میپسندید پیشنهاد ما انتخاب رنگهای سبز و آبی است. البته تلفیق رنگهای سرد و گرم نیز ایده بدی نیست. منتهی باید این تلفیق به نحوی صورت بگیرد که منجر به ایجاد تضاد در فضا و نمای ساختمان شما نشود.
ترکیب مصالح
شما مجبور نیستید برای طراحی دیوار ویلا و حیاط، خود را محدود را کرده و فقط از یک نوع مصالح استفاده کنید. انتخاب چندین نوع متریال برای اجرای یک طراحی ناب و خاص بر روی دیوارهای حیاط خود از دیگر راهکارهایی است که میتوانید به آن متوسل شوید. منتهی نکتهای که لازم است شما در این باره حتما به آن توجه کنید، وجود هماهنگی و همخوانی بین مصالح انتخابی است.
البته گاهی اوقات برخی از افراد برای ایجاد تنوع در طراحی، دوست دارند بین دیوارها و بقیه ساختمان تضاد ایجاد کنند. اگر شما هم جزو این قبیل افراد بوده و تضاد در طراحی دیوارها را بیشتر میپسندید، میتوانید از روکشهای سیمانی کمک بگیرید. حسن این انتخاب در این است که هر زمان که بخواهید تضاد موجود را از بین ببرید، این امکان به راحتی برای شما فراهم میشود.
هر چند ایجاد تضاد در ساختمان نیز جذابیتهای خاص خود را دارد، اما افراط در این امر و استفاده از متریالهای زیاد جلوه چندان جالبی را به ساختمان و حیاط شما نمیدهند. به همین دلیل برای حفظ حداقل هماهنگی بهتر است بیشتر از دو الی سه مصالح برای طراحی دیوارهای حیاط استفاده نکنید.
برای طراحی دیوار ویلا و حیاط از چه سبکهایی میتوان استفاده کرد؟
همانطور که میدانید برای طراحی و دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان سبکهای مختلفی وجود دارد. طراحی دیوار نیز از این قاعده مستثنی نبوده و سبکهای مختلفی از طراحی وجود دارند که شما میتوانید به صورت تکی و یا تلفیقی با یکدیگر از آنها استفاده کنید.
به عنوان مثال شما میتوانید با استفاده از آجر طراحی دیوارهای حیاط خود را به سبک سنتی ایرانی طراحی کنید. اما اگر سبکهای مدرن و به روز را دوست دارید باید نورپردازی و عنصر سادگی در طراحی را در اولویتهای خود قرار بدهید. اما در طراحی کلاسیک استفاده از اکسسوری و تزئینات گران قیمت و لوکس و همچنین ایده گرفتن از طراحی نمای رومی کلاسیک و انتخاب سنگهای خاص سفید و کرم برای طراحی دیوار حیاط کلاسیک در راس توجه قرار میگیرد.
انواع حفاظ و نرده روی دیوار حیاط
همانطور که میدانید برای افزایش ایمنی و پیشگیری از ورود دزد و افراد غریبه به حریم حیاط، نیاز است که بر روی دیوارها حفاظ نردهای قرار بگیرد. امروزه حفاظ و نردههایی که روی دیوارها مورد استفاده قرار میگیرند، نیز دستخوش تغییرات زیاده شده و با سبکهای قدیمی که اغلب به صورت نیزهای ساده و سیم خاردار بودند تفاوت زیادی کرده است.
مدلهای رایج حفاظ دیواری شامل سر نیزهای، شاخ گوزنی، بوتهای و نیزاری بوده و وجه مشترک بین تمام مدلهای مختلف نرده دیوار جنس آنها است که اغلب فلز یا فولاد هستند.
هر کدام از موارد نام برده دارای ویژگیهای خاص خود هستند. به عنوان مثال نرده شاخ گوزنی دارای سرهای بسیار تیز بوده و به صورت زنجیرهای به هم متصل شده است. یا حفاظ سرنیزهای دارای طراحی شبیه به نیزه و تیز بوده و استحکام بسیار بالایی دارد.
قیمت نرده و حفاظ دیوار به عوامل متعددی نظیر تعداد سرنیزه، تراکم و تعداد میلگرد، سبک طراحی، اندازه دیوار، ارتفاع نرده و غیره بستگی دارد. بنابراین زمانی که شما قصد خرید و نصب نرده و میلگرد بر روی دیوار حیاط خود را دارید باید هنگام انتخاب توجه داشته باشید، گزینهای را انتخاب کنید که علی رغم داشتن هماهنگی با سبک طراحی دیوار با میزان بودجه شما نیز متناسب باشد.
نحوه اجرای نورپردازی دیوار حیاط و باغ
امروزه یکی از ایدههای بسیار جذابی که برای طراحی دیوار فلزی و بتنی باغ و حیاط به کار گرفته میشود، استفاده از روشنایی و بازی نور در دیوارها است. توصیه میکنیم شما نیز برای طراحی دیوار حیاط مدرن در اطراف فضای زندگی خود از این ایده قافل نشوید.
به عنوان مثال میتواند از انواع و اقسام چراغ مخصوص بر دیوارها استفاده کنید. یا آنکه چراغهای دفعی را در کف حیاط در نزدیکی دیوارها یا درون دیوارها به کار ببرید. البته ناگفته نماند که سیم کشی استاندارد و ولتاژ کم در این باره مهم بوده و برای صرفهجویی در مصرف انرژی و ایمنی باید رعایت شود.
زیبا سازی و تزئین دیوار باغ و حیاط
همانطور که گفتیم امروزه یکی از مهمترین عنصرهای طراحی محوطه یک ساختمان دیوارها هستند. بنابراین برای طراحی مدرن و به روز این قسمت از محوطه، زیباسازی آن بسیار مهم است. معمولا برای زیباسازی دیوارهای باغ و حیاط ایدههای مختلفی وجود دارد که شما میتوانید از آنها بهره ببرید. منتهی توصیه ما این است که انتخاب خود را محدود به ایدههای موجود نکنید.
بلکه از خلاقیت و سلایق خود نیز در این باره کمک بگیرید و سعی کنید زیباسازی دیوارهای ساختمان خود را خاصتر و منحصر به فردتر طراحی کنید. به طور کلی برخی ترفندهای کاربردی که امروزه برای زیباسازی مورد استفاده قرار میگیرد شامل موارد زیر است.
آبنما
امروزه انواع و اقسام آبنما مخصوص دیوار در بازار موجود است که شما میتوانید متناسب با ابعاد و اندازه دیوار خود گزینه مناسب را انتخاب کنید. آبنما سکوت موجود در دیوارها را تبدیل به پویایی کرده و سرزندگی و شادابی را به فضای پیرامون هدیه میکند. همچنین آرامش ذهنی را نیز افزایش میدهد.
شبکه سازی
منظور از شبکه سازی، ایجاد شبکههای سیمی و چوبی بر سطح دیوار است که برای ایجاد دیوار سبز مصنوعی و طبیعی بر روی دیوارها صورت میگیرد. شبکه سازی علاوهبر زیبایی و دائمی بودن حس زنده بودن را به ظاهر دیوارهای حیاط شما میبخشد. البته استفاده از ظروف و براکتهای تزئینی برای آویز کردن گیاهان بر روی دیوارهای حیاط ایده بدی نیست.
ابزار تزئینی
ابزار تزئینی برای دیوار باغ و حیاط اغلب شامل مواردی نظیر کتیبهها، پلاکها و مجسمهها است که در فضای باز قابل استفاده هستند. منتهی در این باره شما نیز باید کمی دقت بیشتری به خرج بدهید و برای انتخاب گزینه مناسب در کنار سلایق شخصی به سایر عناصر طراحی حیاط نیز دقت کنید. به نحوی که ابزار تزیینی انتخاب شده تاثیر عکسی بر نمای کلی فضا نگذارد.
همچنین موارد تزیینی باید با سایر المانهای به کار رفته نظیر نورپردازی و گیاهان تزئینی به کار رفته هماهنگی داشته باشد. توصیه دیگر این است که از افراط و زیادی در استفاده از لوازم تزئینی خودداری کنید.
جمعبندی: با تزیین و طراحی دیوار حیاط، حیاطی زیبا به خانه تان هدیه دهید!
با توجه به موارد ذکر شده مشخص شد که برای طراحی دیوار حیاط روشهای زیادی وجود دارد. به این ترتیب شما در یک ابتکار خلاقانه میتوانید به صورت کاملا سلیقهای از مواردی که در اختیار دارید به صورت جداگانه و یا ترکیبی در طراحی حیاط و دیوارهای آن از آنها بهره ببرید. بنابراین در این زمینه لازم نیست خود را مقید به استفاده از سبک خاصی کنید. همچنین استفاده از چند نوع مصالح نظیر سنگ، سیمان، آجر، چوب، فلز و غیره به صورت ترکیبی برای تزئین و طراحی حیاط دیوار از جمله مواردی است که شما میتوانید از آن بهرهمند شوید.
سلام؛ در طراحی دیوار حیاط میتوانید از الوارهای چوبی استفاده کنیم؟
سلام؛ بله، اما بهتر است در انتخاب چوب دقت کنید زیرا این متریال باید مقاومت کافی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف را داشته باشد.
سلام؛ چه ایدهای را برای زیباتر شدن نمای سیمانی در طراحی دیوار حیاط خلوت به کار ببریم؟
سلام؛ شما میتوانید به کمک سیمان رنگی و یا متریال سنگ و چوب، نمای سیمانی را زیباتر جلوه دهید.