در طراحی نقشهی آشپزخانه، پلانهای متعددی مانند خطی، ال شکل، G شکل و … وجود دارند. یکی از این پلانها، آشپزخانه موازی یا راهرویی است. آشپزخانه باریک که به آشپزخانه گالی میگویند به خصوص برای خانههایی که زیربنای کمی دارند و مهندس معمار قصد دارد از تمام فضاها به بهترین شکل استفاده کند، بسیار مناسب است.
در گذشته آشپزخانهها را بیرون از محیط خانه قرار میدادند تا بوی غذا در محیط خانه نپیچد و گرمای حرارت آشپزخانه بر دمای خانه تاثیرگذار نباشد. اما حالا با وجود تهویههای مناسبی مانند هود و خنک کنندههای خانگی، این مشکلات برطرف شد. اما مهمترین دلیلی که آشپزخانه باریک راهرویی شکل گرفت این بود که از کمترین فضا، بهترین استفاده انجام شود. این آشپزخانههای دو دیواره ویژگیهایی دارند که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
سوالات متداول:
طراحی آشپزخانه باریک چه مزایایی دارد؟
1. هزینه کمتر برای اجرا 2. مناسب برای خانههای کوچک 3. دسترسی راحت به همه لوازم 4. استفاده مفید از فضای خانه 5. فضای کمتر برای دیوارپوش 6. مناسب برای بازسازی 7. تمیز کردن راحت
طراحی آشپزخانه راهرویی چه معایبی دارد؟
1. کوچک برای کار همزمان چند نفر 2. فضای محدود برای کابینت 3. فضای ذخیرهسازی کمتر به دلیل کابینت کمتر 4. محدودیت در انتخاب لوازم برقی آشپزخانه 5. نور کم
در طراحی آشپزخانه باریک، چه ایدههایی را میتوانیم به کار ببریم؟
1. اضافه کردن صندلی به سبک کافه 2. هماهنگی با دکوراسیون و معماری خانه 3. دقت در انتخاب سینک ظرفشویی 4. استفاده از رنگهای روشن 5. نورپردازی صحیح و به اندازه 6. لوازم برقی با اندازه و مدل مناسب 7. استفاده از پرده آشپزخانه
آشپزخانه گالی یا باریک چیست؟
به آشپزخانههایی که در محیط خانه و در راهرویی کوچک تعبیه میشوند، آشپزخانه باریک یا گالی گفته میشود. تاریخچه طراحی این شکل از آشپزخانه به چند دهه قبل بر میگردد؛ زمانی که معماران در فکر استفاده بهینه از فضای خانه به نفع اتاقهای پرطرفدار مانند اتاق پذیرایی و اتاق خواب بودند، به پتانسیل آشپزخانه راهرویی پی بردند.
در این شکل از طراحی، لوازم و دکوراسیون آشپزخانه را در دو طرف یک محیط راهرو شکل قرار میدهند که این راهرو در انتها به بالکن یا انباری میرسد. طراحی آشپزخانه دو دیواره باعث شد کسانی که کابینت و دکوراسیون آشپزخانه میسازند هم به فکر ساخت لوازمی باشند که برای چنین آشپزخانههایی مناسب باشد.
مزایای آشپزخانه راهرویی
آشپزخانه خطی و باریک مزایایی دارد که عبارت است از:
- هزینه کمتر برای اجرا: به نسبت آشپزخانه بسته، G شکل و آشپزخانه ال شکل، ساخت یک آشپزخانه راهرویی به مراتب هزینه کمتری دارد. به دلیل محدود بودن فضا باید در استفاده از خیلی از لوازم صرف نظر کنید و همین موضوع باعث کاهش هزینهها در آشپزخانه میشود.
- مناسب برای خانههای کوچک: آشپزخانه موازی یا دو دیواره در 90 درصد مواقع فقط برای خانههای کوچک طراحی میشود. در خانههای بزرگ به دلیل دور بودن دیوارها از هم عملا امکان ایجاد آشپزخانه دو دیواره وجود ندارد. این آشپزخانه را میتوان در یک راهروی بلااستفاده در خانههای کوچک طراحی کرد.
- دسترسی راحت به همه لوازم: یکی دیگر از مزایای آشپزخانه موازی این است که به راحتی میتوانید به تمام بخشهای آشپزخانه دسترسی داشته باشید. وقتی تمام لوازم آشپزخانه نزدیک به هم قرار داده شوند و مثلث کار (اجاق، سینک و یخچال) به درستی در نزدیکی هم باشند، قطعا دسترسی به آنها هم راحتتر میشود.
- استفاده مفید از فضای خانه: برخی از مهندسان معمار در هنگام طراحی، فضاهایی روی دست صاحبخانه میگذارند که عملا بلا استفاده است. به عنوان مثال وجود راهرو در خانهای کوچک باعث هدر رفتن فضای خانه میشود. یکی دیگر از مزایای طراحی آشپزخانه به شکل موازی این است که از فضای خانه به شکل مفید و موثر استفاده میشود.
- فضای کمتر برای دیوارپوش: در طراحی آشپزخانه کوچک و باریک، فضای کمی برای مانور دادن بین کابینتی و دیوارپوش دارد. تمام دیوارهای چنین آشپزخانههایی با کابینت یا لوازم ضروری آشپزخانه پر میشود و طبیعتا جایی برای قرار دادن دیوارپوش نیست. بنابراین هزینهی قرار دادن دیوارپوش برای آشپزخانه هم کم میشود و نیازی به این کار نخواهید داشت.
- مناسب برای بازسازی: آشپزخانههای باریک نسبت به سایر پلانها کوچکتر هستند و به همین دلیل انجام بازسازی روی آنها کار دشواری نخواهد بود. به راحتی میتوانید با تغییر کابینت یا محل قرار دادن لوازم، کار بازسازی آشپزخانه را به سرانجام برسانید.
- تمیز کردن راحت: از دیگر ویژگیهای مثبت آشپزخانههای موازی و باریک این است که به راحتی و در کمترین زمان ممکن میتوانید آن را تمیز کنید. وجود فضای کوچک در آشپزخانه باعث میشود کابینتها کوچکتر باشند و طبیعتا تمیز کردن مکان کوچکتر وقت کمتری هم از شما میگیرد.
معایب آشپزخانه راهرویی
راهرویی در کنار مزایای متعدد، معایبی هم دارند که نمیتوان از آنها چشمپوشی کرد. در ادامه برخی از اصلیترین معایب آشپزخانه باریک را معرفی میکنیم.
- کوچک برای کار همزمان چند نفر: فرض کنید مهمان دارید و میخواهید برای مهمانان غذا آماده کنید. در این حالت احتمالا شخص یا اشخاصی به کمک شما هم میآیند تا کار سریعتر انجام شود. یکی از معایب آشپزخانههای باریک این است که چند نفر به راحتی نمیتوانند در کنار هم کار کنند. به دلیل وجود فضای کوچک، احتمال برخورد افراد در چنین آشپزخانهای بیشتر از سایر پلانها است.
- فضای محدود برای کابینت: طراحان انواع کابینت آشپزخانه باریک همیشه با مشکل محدودیت فضا مواجه هستند. اینکه برای دو دیوار جداگانه کابینتهایی طراحی کنیم که از نظر ظاهری با هم هماهنگ باشند و فضای محدودی برای طراحی کابینت آشپزخانه داشته باشیم، یکی از مشکلات آشپزخانه گالی است.
- فضای ذخیرهسازی کمتر به دلیل کابینت کمتر: وقتی فضای کمی در آشپزخانه وجود داشته باشد، قطعا تعداد کابینتها هم کمتر میشود و همین موضوع روی فضای لازم برای ذخیرهسازی هم تاثیر منفی میگذارد. در بیشتر مواقع در کنار یک آشپزخانه دو دیواره، فضای جداگانهای هم در نظر گرفته میشود تا بتوان مواد غذایی و ظروف اضافی را در آنجا ذخیره کرد.
- محدودیت در انتخاب لوازم برقی آشپزخانه: یکی دیگر از مشکلات آشپزخانههای باریک این است که در انتخاب لوازم برقی محدودیت خواهید داشت. دیگر نمیتوانید یخچالهای خیلی بزرگ داشته باشید و در قرار دادن ماشین لباسشویی و مایکروویو هم با محدودیتهایی مواجه خواهید بود.
- نور کم: در آشپزخانههای راهرویی نورپردازی اهمیت بالایی دارد. یکی دیگر از معایب این نوع آشپزخانهها، وجود سایههای زیاد در آن است که منجر به کمتر شدن دید میشود. به دلیل وجود کابینتها در چنین فضای کوچکی، سایههای زیادی به وجود میآید و همین موضوع باعث کمنور شدن محیط خواهد شد.
ایدهها و نکات مهم در طراحی آشپزخانه دو دیواره
در بخش آخر باید مهمترین نکات و ایدههای جذاب در طراحی آشپزخانه گالی یا دو دیواره را به شما بیان کنیم. این نکات عبارت اند از:
اضافه کردن صندلی به سبک کافه
بسیاری از آشپزخانههای گالی (باریک)، پنجرهای در انتهای خود دارند تا نور و هوای تازه به داخل جریان پیدا کند. اگر در انتهای راهروی آشپزخانه فضای کافی دارید، اضافه کردن چند میز و صندلی قهوه خوری در کنار پنجره برای نوشیدن قهوه یکی از جذابترین ایدهها خواهد بود. همچنین میتوانید از میز و صندلی تاشو در انتهای آشپزخانه استفاده کنید تا نشستن روی صندلی و قهوه نوشیدن سادهتر شود.
هماهنگی با دکوراسیون و معماری خانه
یکی از نکاتی که در طراحی آشپزخانه گالی باید توجه داشته باشید، شیوه معماری و چیدمان آشپزخانه است. اگر برای دیوار اتاق نشیمن یا اتاق خواب شما گچکاری سفید یا کاغذ دیواری طرحدار استفاده شده، نمیتوانید در طراحی دیوار و فضای داخلی آشپزخانه از شکل و رنگی کاملا متفاوت (مثلا استفاده از چوب به عنوان عنصر غالب) استفاده کنید. بنابراین دقت داشته باشید که معماری آشپزخانه با سایر بخشهای خانه هماهنگ باشد.
دقت در انتخاب سینک ظرفشویی
از محدودیتهای آشپزخانه گالی غافل نشوید! انتخاب یک سینک بزرگ و با زوایای مختلف در آشپزخانههای باریک باید با دقت بیشتری انجام شود. محل قرار گرفتن ظروفی که تازه شسته میشوند و محل جمع کردن ظروف کثیف باید از قبل در کنار سینک ظرفشویی تعبیه شود.
استفاده از رنگهای روشن
حتما میدانید که استفاده از رنگهای روشن در طراحی آشپزخانه کوچک باعث میشود این فضا بزرگتر به نظر برسد. پس دستورالعملی که پیش روی شما قرار دارد این است که تا میتوانید از رنگهای روشن در آشپزخانه استفاده کنید. به هیچ وجه کابینت آشپزخانه باریک را به رنگهای تیره انتخاب نکنید چون باعث میشود فضای شما خفه و تاریک به نظر برسد.
نورپردازی صحیح و به اندازه
یکی از اشتباهاتی که در نورپردازی آشپزخانه موازی انجام میشود، استفاده از نورها به شکل خیلی زیاد یا خیلی کم است. توجه داشته باشید که آشپزخانههای راهرویی به دلیل فضای کمی که دارند پر از سایه هستند و همین موضوع باعث میشود تاریک به نظر برسند.
پیشنهاد ما نورپردازی صحیح و به اندازه برای این نوع آشپزخانه است. میتوانید از چراغهای آویز یا لوستر برای آشپزخانه استفاده کنید و برای برطرف کردن سایهها، نوارهای LED را در زیر کابینت به کار ببرید.
لوازم برقی با اندازه و مدل مناسب
رعایت بعضی از نکات کاملا بدیهی است! به عنوان مثال برای آشپزخانه باریک و راهرویی، خرید یک یخچال بزرگ ساید بای ساید قطعا کاری اشتباهیست چون با باز شدن درب یخچال، فضای زیادی از مسیر آشپزخانه اشغال میشود. بنابراین در انتخاب لوازم آشپزخانه دقت کنید و لوازمی که خیلی بزرگ هستند را در آشپزخانه راهرویی استفاده نکنید.
پنجره و پرده در آشپزخانه راهرویی
یکی از مهمترین بخشهای آشپزخانه موازی، پنجره است. اگر در انتهای راهروی آشپزخانه شما هم پنجرهای وجود دارد میتوانید بهترین استفاده را در جهت زیباسازی آشپزخانه انجام بدهید. پنجره، محلی برای ورود نور طبیعی به داخل آشپزخانه است پس نباید آن را با پردههای ضخیم کور کنید. میتوانید از پرده آشپزخانه به شکل توری و سفید برای تزیین پنجره استفاده کنید تا علاوه بر زیبا کردن پنجره، باعث روشنتر شدن فضای آشپزخانه شود.
توجه به عرض راهرو
طراحی دکوراسیون آشپزخانه گالی شکل ارتباط مستقیمی با عرض راهرو دارد. اگر راهرویی باریک برای آشپزخانه دارید پس قدرت مانور شما کمتر میشود. در هنگام خرید لوازم برقی آشپزخانه به این موضوع توجه کنید که پس از باز شدن درب آنها (درب یخچال یا فر) مسیر رفت و آمد در آشپزخانه مسدود نشود. بنابراین عرض راهروی آشپزخانه تاثیر مستقیمی روی تمام اجزای آشپزخانه دارد.
جمعبندی
آشپزخانه باریک راهرویی در کنار تمام محدودیتهایی که دارد اما جزو محبوبترین پلان آشپزخانه محسوب میشود. قرار گرفتن تمام لوازم ضروری آشپزخانه در نزدیکی هم بسیار ایدهآل است. اگر در انتهای آشپزخانه، پنجرهای وجود داشته باشد هم دیگر نور علی نور میشود و محیطی سرشار از نور و هوای تازه خواهید داشت. در این مقاله به معرفی آشپزخانه گالی (راهرویی) و بررسی مزایا و معایب آن پرداختیم. شما هم آشپزخانه گالی شکل دارید؟ پیشنهاد یا ایدهای برای طراحی چنین آشپزخانهای دارید در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سلام؛ چه مدل کابینتی برای طراحی آشپزخانه باریک مناسب است؟
سلام؛ کابینتها معمولا در دو طرف دیوار آشپزخانه باریک به رنگ روشن طراحی و اجرا میشوند.
سلام؛ عرض راهرو آشپزخانه باریک را چقدر در نظر بگیریم؟
سلام؛ عرض راهرو حداقل باید 110 سانتیمتر در نظر گرفته شود.