در حالی که رستورانها با استفاده از موقعیت مکانی، قیمت و تبلیغات با یکدیگر رقابت میکنند، اما تعداد بسیار کمی از آنها از طراحی داخلی سود میبرند. بیشتر مردم این را نمیدانند، اما تأثیر طراحی داخلی رستوران بر روانشناسی مشتری باعث میشود تا غذایی کم یا غذایی بیشتر سفارش دهند و حتی بر مدت اقامت آنها در رستوران تأثیر میگذارد. گزینههایی همچون مبلمان، نور و موسیقی در طراحی رستوران نقش مهمی دارند. در این مقاله به چگونگی تأثیر فضای رستوران و موفقیت آن، با استفاده از طراحی داخلی و البته برخی از ایدههای درخشان، میپردازیم.
سوالات متداول
در طراحی رستوران باید به چه مواردی توجه کنیم؟
1. انتخاب سبک دکوراسیون داخلی 2. انتخاب تجهیزات نورپردازی فضاهای رستوران 3. پوشش دیوارها یا رنگآمیزی آنها 4. انتخاب مبلمانهای مناسب و نوع چیدمان آنها 5. توجه به تهویه فضای رستوران 6. اکسسوریها و لوازم دکوراتیو
چه سبکهایی در طراحی رستوران استفاده میشوند؟
سبکهای مدرن، سنتی، مینیمال و معاصر در طراحی رستورانها به کار میروند.
در طراحی رستوران چه فضاهایی را در نظر بگیریم؟
ورودی رستوران، سالن غذاخوری، آشپزخانه، سرویسهای بهداشتی، فضای فودکورت، اپن آشپزخانه یا بار، فضای سرویسدهی و سفارش غذا از جمله فضاهایی هستند که میتوانیم در طراحی رستوران در نظر بگیریم.
انتخاب سبک مناسب برای رستوران
انواع مختلفی از رستورانها همچنان در حال گسترش هستند. درحالیکه هر رستوران محیط و احساس خاص خود را بیان میکند، اما براساس عوامل مشترک تقریباً یکسان هستند. دکوراسیون رستوران را میتوانید به سبک دکوراسیون داخلی سنتی یا مدرن طراحی کنید. در رستورانها میتوانید از سبکهای مختلف کشورهای دیگر استفاده کنید. رستوران ایتالیایی و رستوران چینی از جمله رستورانهایی هستند که با در نظر گرفتن المانهای همان کشور طراحی میشوند، از این جهت در منوی غذایی نیز، غذاهای مربوط به همان کشور قرار داده میشود.
همچنین میتوانید رستوران را به صورت خاص برای افراد خاص طراحی کنید، طراحی باغ رستوران، رستوران غذاهای دریایی، غذاهای گیاهی، غذاهای رژیمی و غذاهای فوری از جمله ایدههایی هستند که هنگام طراحی رستوران میتوانید در نظر بگیرید. برای یک سبک قوی و جذاب برخی از موارد را باید در نظر بگیرید که هیچ ارتباطی با نوع غذا ندارند. از ایدههای خلاقانه برای ایجاد محیطی جذاب استفاده کنید. اگر این کار را درست انجام دهید، مشتریان از دکوراسیون لذت میبرند و باعث میشود رستوران شما برای آنها به یاد ماندنیتر شود.
انتخاب ترکیب رنگ رستوران
رنگها میتوانند نقش زیادی در طراحی رستوران داشته باشند. نکته اصلی در انتخاب رنگهایی که میخواهید در رستوران خود استفاده کنید، مشخص کردن طیف مشتری است. رنگهای مختلف احساسات مختلف را تحریک میکنند. برخی از رنگها اشتها را تحریک میکنند، درحالیکه برخی دیگر آن را سرکوب میکنند.
رنگهای گرم مانند قرمز و نارنجی محرکهای قوی محسوب میشوند و بنابراین بسیاری از رستورانها سعی میکنند از رنگ نارنجی در دکوراسیون داخلی خود استفاده کنند. به یاد داشته باشید که قرمز یک رنگ شدید است، بنابراین بهتر است در استفاده از آن زیادهروی نکنید. زرد رنگ روشنی است و میتواند تا حدودی اشتهای افراد را برانگیزد. از طرف دیگر، رنگ آبی سرکوبکننده است. دلیل این که رنگ آبی سرکوبکننده اشتها تلقی میشود این است که باعث میشود غذا در آرامش زیادی صرف شود و از اینرو سفارش مشتری کمتر میشود.
بررسی کنید که چه رنگ داخلی متناسب با قالب و طرح رستوران شماست تا در مجموع فروش بهتری داشته باشید. از رنگ قهوهای دوری کنید چرا که فرد را به یاد غذای سوخته میاندازد و رنگ بنفش نیز یادآور غذاهای کم طرفدار مانند بادمجان است.
روشنایی و نورپردازی رستوران
نور بخشی اساسی در طراحی رستوران است. منطقی نیست که نور را چنان کم کنید که فضا تاریک باشد.
از نظر فنی سه نوع روشنایی وجود دارد: نور محیط، نور متمرکز و نور تزیینی. نور محیط ظاهر و احساس کلی رستوران شما را مشخص میکند.
در رستورانهای زیبا معمولاً از نور کم محیط برای ایجاد آرامش استفاده میشود. این موضوع باعث میشود تا مشتری زمان طولانیتری در رستوران بماند و سفارشهای بیشتری بدهد. اما رستورانهایی که فضایی کوچک دارند و تعداد مشتریها زیاد است، باید از نور زیاد استفاده کنند. چراغهای روشن این رفتار را القا میکنند که مشتری سریع غذا را میل کرده و محل را ترک کند. بنابراین مشتریان در این رستورانها خیلی معطل نمیشوند.
به عنوان یک قاعده، نور شدید محرک و نور کم آرامشبخش است. با این حال، مردم نمیخواهند وعدههای غذایی خود را در تاریکی میل کنند. اگر در طراحی داخلی رستوران از نور ملایم استفاده کردهاید، لامپهای جداگانه بالای هر میز نصب کنید. با این کار رستوران کم نور میشود؛ درحالیکه مشتریان در نور مناسب غذای خود را میل میکنند.
نور متمرکز، نوری است که برای انجام کارها استفاده میشود. این چراغها به مشتریان کمک میکنند تا منو را به راحتی بخوانند. این چراغها باید طبق یک استراتژی استفاده شوند تا نور محیط را از بین نبرند، اما در عین حال عملکرد خود را به طور ویژه در رستوران انجام دهند. میتوانید از این نورها برای برجستهسازی مسیر و میزهای سرو غذا استفاده کنید.
در طراحی نورپردازی رستوران، نورهای تزیینی معمولاً بر روی دیوارها اجرا میشوند تا جذابیت دیوار را دوچندان کنند. به عنوان یک صاحب رستوران و نه یک طراح داخلی، ممکن است احساس کنید که همه این نورها کاملاً یکسان هستند، درست است، اختلاف بین این سه مورد وجود ندارد، اما نتیجه آن به طور نامحسوس در تعداد مشتریان شما تأثیرگذار است.
چیدمان اصولی در طراحی رستوران
معماری و طراحی از جنبههای اساسی طراحی داخلی رستوران است. نحوه طراحی و قرار دادن همه عناصر در کنار هم در تعریف ظاهر و فضای رستوران و البته تجربه مشتری نقش اساسی دارد. طراحی و چیدمان رستوران به متراژ فضا، اینکه چه میزان فضای مفید وجود دارد، در ساعات شلوغی میزبان چه تعداد از مشتری هستید و اینکه آیا راه رفتن در بین مبلمان بدون برخورد با مشتری و میز است، بستگی دارد.
منطقی نیست که شما یک طراحی بسیار زیبا انجام بدهید؛ اما گارسونها نتوانند خدمات خوبی ارائه دهند و مشتریان احساس راحتی نداشته باشند. اطمینان حاصل کنید که گارسونها مشتریان را و مشتریان آنها را میتوانند به راحتی ببینند. همچنین باید فضایی را برای سرویسدهی مناسب، بین صندلیهای یک میز در نظر بگیرید. نقشه رستوران باید به گونهای باشد که برای هر فردی که نشسته است، فضای جداگانهای در نظر گرفته شود، مساحت 150 سانتیمتر برای هر صندلی ایدهآل است.
تقسیمبندی فضای رستوران
آشپزخانه: رستوران از این نظر کمی شبیه خانه است که فضاهای جداگانهای دارد که باید هم به طور مستقل از یکدیگر و هم با هم کار کنند. اولین فضایی که باید به آن فکر کنید، طراحی آشپزخانه است که حدود 30 تا 40 درصد از فضای رستوران را اشغال میکند. اگرچه این فضا زیاد به نظر میرسد، اما قسمت اصلی رستوران است، بدون آشپزخانه شما چیزی ندارید و هنگام برنامهریزی برای چیدمان باید از این محل شروع کنید.
سالن غذاخوری: بارزترین فضای بعدی سالن غذاخوری است. کارشناسان موافق هستند که 40 تا 60 درصد از فضا را به این امر اختصاص دهید، زیرا مانند آشپزخانه، رستوران بدون مشتری تعطیل خواهد شد.
سرویس بهداشتی: وقتی نوبت به سرویس بهداشتی میرسد، بهتر است کمی در نزدیکی آشپزخانه باشد تا بتوانید به راحتی به لولهکشیهای آب دسترسی پیدا کنید و البته از داخل سالن رستوران قابل مشاهده باشد. اگر فضای کافی دارید، یک سرویس بهداشتی فقط برای کارمندان ایجاد کنید. اگر سرویس بهداشتی پشت یک دیوار است و قابل دید نیست، باید از علائم راهنما بر روی دیوار استفاده کنید؛ زیرا همه برای درخواست راهنمایی برای سرویس بهداشتی، راحت نیستند.
منطقه ورودی نیز مهم است، زیرا اولین مکان پس از ورود به داخل رستوران است. باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا ورود و خروج افراد به رستوران با تداخل رو به رو نشود.
نکات مهم در انتخاب و چیدمان مبلمان رستوران
یکی از دلایل موفقیت رستورانها احساسی است که به مشتریان میدهند. اگر رستوران شلوغ باشد، فضای نامناسبی ایجاد میشود و این موضوع میتواند به مشتریان بگوید که آنها باید مدت زیادی صبر کنند و خدمات آنها در حد مطلوبی ارائه نخواهد شد.
برنامهریزی کنید که صندلیهای کافی در فضا داشته باشید، اما راحتی مشتری خود را همیشه در نظر بگیرید. متناسب با ظرفیت فضا، چیدمان مبلمان را انجام دهید. اگرچه ممکن است بخواهید انواع میز و صندلی رستورانی مانند میز و صندلی تاشو و کمجا در فضای سالن قرار دهید، اما به راحتی مشتریان خود نیز فکر کنید. بسیاری از رستورانها محل نشستن را به خوبی طراحی نمیکنند. هیچکسی نمیخواهد نزدیک سرویس بهداشتی، آشپزخانه یا پیشخوان سفارش، بنشیند. مشتریان ترجیح میدهند دور از در بنشینند تا بیش از حد در معرض هوای سرد یا گرم قرار نگیرند.
در ضمن میتوانید برای تفکیک فضا، از پارتیشن متحرک استفاده کنید. هنگام چیدمان، بر روی هر صندلی رستوران بنشینید و فضا را ارزیابی کنید. دقت داشته باشید در اطراف همه میزها منظره خوبی را ایجاد کنید. صندلیها قسمت دیگری است که در طراحی رستوران مورد توجه قرار نمیگیرند.
نوع صندلیهایی که استفاده میکنید نیز بر روانشناسی و تجربه مشتری تأثیر میگذارد. برخی از صندلیها به دلیل عدم راحتی باعث میشوند مشتریها زود غذای خود را میل کرده و فضا را ترک کنند. مبلمان راحت با تکیهگاه و شاید کوسن باعث میشوند تا مشتریان بیشتر بمانند و غذای بیشتری را سفارش دهند.
انتشار بوی خوب
باور کنید یا نکنید، بوی مواد غذایی در بازاریابی نقش مهمی دارد. به این فکر کنید شخصی از کنار رستوران عبور میکند، چه اتفاقی میافتد، بوی غذای شما، بر آنها چیره شده و آنها را تحریک میکند تا وارد رستوران شوند. این ممکن است دور از ذهن به نظر برسد، اما طبق تحقیق، رایحههای مناسب میتوانند فروش شما را تا حدود زیادی افزایش دهند.
اجازه دهید برخی بوها از آشپزخانه شناور شوند و به سالن بیایند. برای این کار میتوانید از آشپزخانه روباز استفاده کنید یا حتی تهویه هوا را به این روش مدیریت کنید.
کار دیگری که میتوانید انجام دهید این است که به دنبال رایحههای مصنوعی بروید. درست مانند رنگ، رایحههای مختلف احساسات مختلفی را در افراد ایجاد میکنند. بابونه، اسطوخودوس و وانیل استرس را کاهش میدهند، ذهن را آرام میکنند و برای استفاده در یک رستوران عالی هستند.
بوی نان پخته شده فرد را به یاد خانه میاندازد، بنابراین برای آمادهسازی برخی از غذاها یا دسرها میتوانید پخت نان را در آشپزخانه انجام دهید.
رایحه نعناع فلفلی، خیار و مرکبات باعث ایجاد احساس طراوت در فرد میشوند و برای رستورانهایی که برای کارمندان شرکتهای بزرگ طراحی شدهاند، میتواند ایدهآل باشد.
بسته به نوع شور و نشاط و تجربه مشتری که میخواهید در رستوران خود ایجاد کنید، میتوانید انواع بوها را انتخاب کنید. فقط به یاد داشته باشید که هرگز از بوی کباب کردن به عنوان رایحه استفاده نکنید، نه تنها اشتها را از بین میبرد بلکه باعث میشود در فضا حس خفگی ایجاد شود.
پخش موسیقی جذاب
ممکن است فکر کنید که موسیقی یا انتخاب آن لزوماً مهم نیست، اما این نادرستترین تصوری است که میتوانید داشته باشید. موسیقی علاوهبر پر کردن خلأ موجود در یک رستوران، کارهای دیگری نیز انجام میدهد.
کنترل صدای موسیقی پیچیدهترین بخش کار است. گرچه زیاد بودن صدا میتواند باعث ایجاد سر و صدا شود، اما کم بودن آن باعث میشود مردم را به این فکر بیندازد که سایر میزها میتوانند صحبتهای آنها را بشنوند. توصیه میشود از روشهای کنترل صوتی مانند سقف کاذب، فرش یا پرده استفاده کنید.
اکنون به نوع موسیقی در رستوران میرسیم، انتخاب آن به مشتری شما نیز بستگی دارد. برای یک رستوران سطح بالا، ساز بهترین عملکرد را دارد. داشتن یک پیانو و نواختن موسیقی به طور زنده بهترین کاری است که میتوانید در صورت راهاندازی یک رستوران عالی انجام دهید.
برای رستورانهایی که غذای خیلی خوبی ندارند و چندان هم محبوب نیستند، موسیقی پرطرفدار، انتخاب درستی است. برای ساعات شلوغ از ریتمهای تند و برای ساعات دیگر از ریتمهای ملایم استفاده کنید.
تهویه هوای مناسب
به دلیل پخت و پز، روشنایی، تجهیزات الکتریکی و تعداد افراد داخل رستوران، گرمای داخلی در همه رستورانها به خصوص آشپزخانهها بسیار زیاد است. بنابراین، داشتن تهویه مطبوع مناسب در طراحی رستوران ضروری است. درجه حرارت در قسمت نشیمن باید کنترل شود تا فضای مطبوعی را برای مشتریان فراهم کند. در عین حال، از تهویه مناسب آشپزخانه رستوران اطمینان حاصل کنید تا دود و بوی آمادهسازی غذا وارد محیط رستوران نشود.
رعایت ایمنی در طراحی رستوران
ایمنی یکی از مواردی است که باید همیشه در طراحی رستوران لحاظ شود. در مواقع اضطراری، در صورت نیاز به تخلیه ساختمان، باید مسیرهای گستردهای وجود داشته باشد تا مشتریان و کارمندان در هنگام خارج شدن از رستوران آسیب نبینند.
سخن پایانی
بیش از نیمی از بازاریابی در رستوران به درک روانشناسی مشتری و استفاده از آن برای دستیابی به خواستهها بستگی دارد. نکات بیان شده را در طراحی رستوران خود به کار گیرید تا مطمئن شوید تأثیر مطلوبی روی مشتریان خود گذاشتهاید و آنها بارها و بارها به رستوران شما میآیند.
طراحی نمای رستوران و طراحی داخلی اولین مواردی هستند که مشتری هنگام عبور از درها متوجه آن میشود. فضای داخلی پر تنش یا بسیار روشن تأثیر منفی روی مشتری ایجاد میکند و به طور بالقوه باعث میشود آنها حتی قبل از غذا خوردن، محل را ترک کنند. مشتری با ارزیابی سطح خدمات، مدت زمان سرو غذا و بررسی سایر نکات، به این نتیجه میرسد که آیا میخواهد دوباره به رستوران شما برگردد یا خیر.
تصاویر بسیار زیبا بود خسته نباشید.
از چه ترکیب رنگی در طراحی رستوران و دکوراسیون داخلی آن استفاده کنیم؟
ممنون از توجه شما دوست عزیز
ترکیب رنگهای گرم مانند قرمز و نارنجی به عنوان رنگهای اشتهاآور در طراحی رستوران بسیار پرکاربرد میباشند.
سلام برای رنگآمیزی دیوار رستوران از چه رنگهایی استفاده کنیم؟
سلام از رنگهای اشتهاآور مانند قرمز و نارنجی برای رنگآمیزی فضای سالن رستوران استفاده کنید.