سیستم گرمایشی ساختمان اگر به درستی انتخاب نشود، میتواند بخش زیادی از هزینه مربوط به انرژی را به خود اختصاص دهد. از طرفی اگر تاسیسات گرمایشی در ساختمان متناسب با فضا تهیه شود، بر روی کیفیت زندگی و کار افراد تاثیر بسیار زیادی میگذارد.
رساندن دمای محل زندگی یا محیط کار به یک دمای استاندارد و مطلوب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در گذشته این وظیفه در روزهای سرد سال تنها به عهده بخاری یا شومینه بود. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساختمان سازی دانشمندان توانستهاند به سیستم های گرمایشی جدید دست پیدا کنند.
این سیستم گرمایشی با وجود مزایا و معایب خاص خود میتوانند در مصرف انرژی و هزینههای مربوط به آن صرفهجویی داشته باشند. اگر شما هم در خصوص انواع سیستمهای گرمایشی به روش نوین کنجکاو شدهاید، همراه ما باشید تا در ادامه ضمن معرفی بهترین گزینه به بررسی ویژگی و کاربرد آنها بپردازیم.
سیستم گرمایشی چیست؟
منظور از سیستم گرم کننده در ساختمان، روند بالا بردن دما در محیط مورد نظر است. امروزه این کار با روشهای مختلفی انجام میشود که برخی از آنها موجب استفاده بهینه انرژی خواهند شد. رساندن دما به حد مطلوب در ساختمانهای مسکونی، تجاری و اداری با انواع سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان امکانپذیر میشود.
گرمایش ساختمان زمانی استاندارد خواهد بود که سیستم تاسیسات آن علاوه بر کیفیت و کارایی بالا بتواند استفاده درستی از انرژی داشته باشد. برخی افراد هزینه زیادی صرف خرید وسیله گرمایشی میکنند اما نتیجه مطلوبی حاصل نخواهد شد. زیرا انتخاب آنها در خصوص سیستم مربوط به گرمایش متناسب با فضا نبوده که در این صورت چیزی جزء مصرف بالای انرژی نصیبشان نمیشود. بنابراین انتخاب سیستم های گرمایشی برای محل زندگی یا کار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
عوامل موثر در انتخاب سیستمهای گرمایش منزل
یک نوع سیستم گرمایشی را نمیتوان برای ساختمانهای مختلف با کاربری متفاوت انتخاب کرد. عوامل مختلفی در انتخاب سیستم های گرمایشی دخیل هستند که باید به دقت آنها را مورد بررسی قرار دهید. یکی از این عوامل مهم اقلیم محل زندگی شماست. آبوهوای منطقه مورد نظر برای سکونت میتواند اثر مستقیمی در انتخاب وسیله گرمایشی و سیستم آن داشته باشد. همچنین تهیه نوع بهخصوصی از منابع سوخت ممکن است در محل زندگی شما محدودیتهایی داشته باشد. به همین دلیل طراحان و سازندگان ساختمان باید قبل از انتخاب سیستم گرم کننده ساختمان به این دو عامل با دقت توجه کنند.
سیستمهای گرمایشی انواع مختلفی دارند که میتوان متناسب با میزان سردی منطقه مورد نظر یکی از آنها را انتخاب کرد. از طرفی بزرگی یا کوچکی منزل و محل کار شما میتواند در انتخاب سیستم گرم کننده آن فضا اثرگذار باشد. ممکن است انتخاب سیستمهای جدید گرمایشی برای محیطی با متراژ بسیار کوچک مناسب نباشد یا اینکه وسایل گرم کننده سنتی برای فضاهای بزرگ بسیار هزینهبردار عمل کنند.
منظور از استاندارد بودن سیستم گرمایشی ساختمان چیست؟
سیستم های گرمایشی در ساختمان اگر راندمان بالایی داشته باشند، استاندارد خواهند بود. منظور از راندمان بالا این است که میزان بازده و کارایی آن افزایش مییابد اما دارای هزینه کارکرد کمتری نسبت به مدل بازده پایینتر است. بنابراین باید گفت اگر یکی از سیستمهای استاندارد گرمایشی با راندمان بالا را انتخاب کنید، میتوانید هزینههای جاری را تا 70 درصد کاهش دهید.
برخی از افراد به دلیل هزینههای بالای این نوع تجهیزات پربازده هنگام انتخاب آنها دچار تردید میشوند. اما به یاد داشته باشید که سیستم گرم کننده ساختمان با راندمان بالا و کارآمد میتواند باعث پس انداز سالیانه شما شود. زمانی این سیستمها استاندارد خواهند بود که سطح HVAC درستی داشته باشند. در این صورت میتوانند سطح گرمایش مورد نظر شما را برای محل زندگی یا کار تولید کنند. HVAC همان اندازه ظرفیت عملکردی برای تولید گرما است که یکی از عوامل مهم در سیستم های گرمایشی جدید به شمار میآید.
انواع سیستم گرمایشی ساختمان
سیستم های گرمایشی یکی از مهمترین تجهیزاتی هستند که برای ساختمان در نظر گرفته میشوند. نصب و راهاندازی یک سیستم گرم کننده برای فصل سرد سال در خانه یا محل کار میتواند باعث ایجاد آرامش اعضای خانواده و بالا رفتن راندمان کاری شود. از طرفی نمیتوان تاثیر گرمایش ساختمان را بر قبضهای آب و برق نادیده گرفت. به طور کلی باید انواع سیستم گرمایشی برای ساختمان را به سه دسته زیر تقسیم کرد:
- سیستم مرکزی گرمایش
- سیستم بدون کانال گرمایش
- سیستم مستقیم گرمایش
سیستم مرکزی گرمایش (سیستم های داکت شده)
این نوع سیستم گرم کننده یکی از متداولترین روشها برای بالا بردن دمای ساختمان به شمار میآید. در اغلب ساختمانهای مسکونی سیستم مرکزی گرمایشی راه اندازی میشود تا گرما برای فضای کلی ساختمان تعبیه شود. در این سیستم گرما از طریق یک منبع حرارتی مرکزی تولید خواهد شد.
این منبع حرارتی را میتوانید در هر مکانی که از نظر شما مناسب بود، همچون زیرزمین یا اتاق زیر شیروانی قرار دهید. سیستم مرکزی گرمایشی، گرما را از طریق شبکههای مجاری یا لولههایی به سراسر محل مورد نظر پخش میکند. انتخاب نوع سیستم گرمایشی مرکزی میتواند توسط طراحان یا سازندگان ساختمان صورت بگیرد. البته لازم به ذکر است که سیستمهای داکت شده به فضای بزرگتری برای راه اندازی گرمایش ساختمان نیاز دارند. این نوع سیستمها به 3 دسته مستقل تقسیم میشوند:
1. گرمایش مرکزی توسط کوره
سیستم توزیع هوای گرم توسط کوره به کمک گاز، برق یا مازوت هوای محیط مود نظر شما را گرم میکند. در این روش از شبکه کانال و منافذ استفاده خواهند کرد تا کورهها به صورت یکدست در سراسر فضای خانه یا محل کار توزیع شوند. کورهها از اجزایی همچون مشعلها، دریچه گاز، دمنده، مبدل حرارتی، کانال و تهویه تشکیل میشوند.
گازهای حاصل از سوختن توسط دریچه کوره از خانه خارج خواهد شد. از مزایای گرمایش مرکزی توسط کوره میتوان به راندمان بالا، طول عمر زیاد، قیمت مقرون بهصرفه، سروصدای کم، و کیفیت بالای هوای محیط مورد نظر شما اشاره کرد. بهترین و کارآمدترین کورههای گرمایش مرکزی عبارتند از:
- کوره گازی: یکی از رایجترین کورهها در سیستم گرمایشی مدل گازی است که توسط یک مشعل روشن میشود. مشعل موجود در کوره درجه دما را بالا برده و به دلیل استفاده سوختی همچون گاز برای گرم شدن هوا مقرون بهصرفه تمام خواهد شد.
- کوره نفتی: همان طور که از اسمش پیداست برای گرم کردن هوا از طریق مجاری و دریچهها به نفت نیاز دارد. این کورهها با تبدیل نفت به گرما موجب افزایش دمای فضاهای بسیار سرد میشوند. باید یادآور شویم که نفت سوخت ارزان قیمتی نیست، به همین دلیل کوره نفتی مقرون بهصرفه نخواهد بود.
- کوره برقی: در صورت عدم وجود گاز طبیعی، کورههای برقی یکی از قابل اعتمادترین سیستم های گرمایشی در فصل سرد سال به شمار میآیند. وجود عناصر الکتریکی در این کورهها موجب تامین گرما شده و به نسبت دیگر کورهها قیمت مناسبتری دارند.
- کوره تعدیل کننده: این نوع کورهها یکی از گرانترین انواع موجود در سیستم مرکزی گرمایشی ساختمان به شمار میآیند. زیرا کوره تعدیل کننده میتواند سوخت مورد نظر برای رسیدن به دمای مشخص شده را تنظیم کند. از مزایای آن میتوان به تنظیم دقیق دما و عدم اتلاف انرژی به سبب روشن و خاموش کردن مداوم کوره اشاره کرد.
2. گرمایش مرکزی توسط دیگهای بخار
سیستم مرکزی گرمایش به شکل مذکور را میتوان بهترین سیستم گرمایشی منزل یا محل کار دانست. در این مدل گرمایش ساختمان بر خلاف کورهها، آب را گرم میکنند. سپس با جریان و حرکت آب درون رادیاتور و وسایل گرمایشی دیگر دمای محل مورد نظر شما افزایش پیدا خواهد کرد.
در سیستم مرکزی گرمایش توسط دیگ بخار به جای کانال بویلر وجود دارد تا آب توسط پمپها به گردش درآید. پس از انجام این مرحله دوباره آب خنک درون دیگهای بخار فرستاده میشود تا فرآیند افزایش دما شکل بگیرد. این روش از انواع سیستم های گرمایشی را با سیستم هیدرونیک معرفی میکنند.
انرژی این دیگهای بخار توسط گاز یا سایر سوختهای طبیعی تامین خواهد شد. از مزایای این روش سیستمهای گرم کننده ساختمان میتوان به نصب و راه اندازی آسان آن نسبت به کورهها اشاره کرد. همچنین در فصول سرد سال گرمای یکنواختی به واسطه دیگهای بخار در سراسر محل کار یا منزل شما پخش میشود.
3. گرمایش مرکزی توسط پمپ های حرارتی
یکی از انواع سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان، پمپهای حرارتی هستند که از سالیان گذشته مورد استفاده قرار میگرفتند. این نوع گرمایش مرکزی در تابستان موجب خنک شدن فضای مورد نظر و در زمستان باعث افزایش دما خواهد شد. در واقع گرمایش مرکزی توسط پمپهای حرارتی از طریق برق انجام میشود، به همین دلیل انرژی بالایی مصرف میکند. به طور کلی سیستم گرمایشی مرکزی توسط پمپهای حرارتی به دو شکل زیر عمل خواهند کرد:
- پمپهای حرارتی هوایی: عملکرد این نوع پمپهای حرارتی بدین شکل است که در زمستان با هوای منزل یا محل کار شما به افزایش دما کمک میکنند اما در تابستان برای خنکی محیط مورد نظر از هوای اطراف استفاده خواهند کرد. کولرهای گازی مرکزی نمونهای از وسیله گرمایشی ساختمان توسط پمپهای حرارتی با منبع هوایی هستند.
- پمپهای حرارتی زمینی: در این نوع پمپهای حرارتی باید گرما از زمین یا توسط آبهای زیرزمینی تامین شود. در این صورت گرمای حاصل از گرمایش مرکزی توسط پمپهای حرارتی در سراسر منزل پخش خواهد شد. در اغلب موارد از این روش برای مناطقی استفاده میشود که در طول سال دمای یکنواختی داشته باشند. قیمت پمپهای حرارتی زمینی نسبت به هوایی سنگینتر است.
سیستم بدون کانال گرمایش
یکی دیگر از انواع سیستم گرمایشی ساختمان سیستمهای بدون کانال هستند که به پمپهای حرارتی بدون کانال شهرت دارند. در این نوع سیستم گرم کننده برای افزایش دمای محیط مورد نظر به کانال و دریچه نیازی نیست. در واقع شما با نصب یک سیستم مناسب گرمایش برای اتاق میتواند دمای مورد نظر را برای آن محیط تنظیم کنید.
راه اندازی و نصب این سیستمها کار پیچیدهای نیست و هزینه بالایی در برنمیگیرد. از مزایای سیستمهای گرمایشی بدون کانال میتوان به ایجاد گرمایش و سرمایش در طول سال اشاره کرد. ظاهر مدرن و کاربردی این سیستم به همراه کنترل از راه دور آن موجب شده تا امروزه به یکی از سیستمهای پرطرفدار گرمایشی تبدیل شود. مهمترین ویژگی این سیستم گرم کننده را باید استفاده بهینه انرژی و تهویه مطبوع آن دانست.
به طور کلی میتوان انواع سیستمهای بدون کانال گرمایشی را به صورت زیر دستهبندی کرد:
- پمپهای حرارتی کوچک
- پنجره AC با حرارت (AC Window)
- کولر گازی حرارتی ایستاده با قابلیت جابهجایی
سیستم مستقیم گرمایش
یکی از روشهای معمول برای گرمایش یک اتاق استفاده از سیستم گرمایشی مستقیم است. در این روش خبری از شبکههای مجاری و دریچههای گوناگون برای افزایش دما در محل مورد نظر نیست. از همین رو توصیه میشود از این روش برای فضای کوچک همچون یک اتاق استفاده کنید. زیرا قدرت گرما بخشیدن سیستمهای گرم کننده با روش مستقیم نسبت به سایر روشها ضعیفتر است.
انواع سیستم های گرمایشی مستقیم عبارتند از:
- بخاریهای گازسوز
- بخاریهای نفتسوز
- بخاریهای برقی
آشنایی با سیستم های گرمایشی جدید
در کنار سیستمهای گرم کننده منزل و محل کار که تا کنون معرفی کردیم دو سیستم جدید وجود دارد که متخصصین با پیشرفت تکنولوژی به فناوری آن دست یافتهاند. این دو روش جدید که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم به دلیل داشتن فناوری پیشرفته در دسته سیستم های گرمایشی جدید جای میگیرند. در سیستمهای نوین گرمایشی بیش از پیش به صرفهجویی انرژی و عدم اتلاف آن پرداخته شده است. از همین رو این دو روش به سیستمهای بهینه و پرطرفدار در صنعتساختمان سازی مدرن تبدیل شدهاند.
1. سیستمهای گرمایش از کف
این نوع سیستم گرم کننده ساختمان یکی از جدیدترین و مدرنترین روشهایی است که به کمک آن به صورت بهینه دمای محیط مورد نظر افزایش پیدا میکند. عملکرد گرمایش ساختمان از کف بدین صورت است که زیر کفپوش و در کف منزل آب داغ جریان خواهد داشت.
حرکت آب داغ در لولههای کار گذاشته شده کف منزل و گرمای حاصل از آن موجب افزایش دما میشود. امروزه از این سیستم پیشرفته علاوه بر منازل مسکونی در کف سینماها، فرودگاهها، سالنهای ورزشی و ساختمانهای اداری استفاده میکنند.
نحوه عملکرد سیستم گرم کننده از کف
برای عملکرد صحیح افزایش دما به صورت گرمایش از کف به آبگرمکن، پکیج یا موتورخانه نیاز دارید. در این صورت گرما از طریق لولههای چند لایه کار گذاشته در کف منزل در همه جا پخش خواهد شد. گرما مورد نظر از طریق حرکت آب داغ درون لولههای مذکور پدید میآید و به تمامی خانه از طریق کف منتقل میشود.
مزایای گرمایش از کف
- اصلیترین مزایای گرمایش از کف را باید پخش یکنواخت و یکپارچه گرما در فضای مورد نظر دانست.
- این روش گرمایش باعث صرفهجویی 40 درصدی انرژی میشود.
- حجم تاسیسات مکانیکی سیستم گرمایشی از کف بسیار کم است و به دلیل ناپیدا بودن آن دچار آلودگی و کثیفی نخواهد شد.
- تنفس در محیطی که گرمایش آن از طریق کف انجام شده باشد راحتتر است. زیرا از خشک شدن و پراکنده شدن ذرات معلق در هوا جلوگیری میکند.
معایب گرمایش از کف
- نصب و راه اندازی سیستم گرمایشی از طریق کف هزینه بسیار بالایی در بردارد.
- در صورت بروز خرابی و یا مشکل به آسانی قابل تعمیر نیست.
- قبل از توزیع کامل گرما در سطح منزل حدود یک ساعت طول میکشد تا مراحل آماده سازی گرمایش از کف (عبور گرما از مصالح و رسیدن به لولههای کار گذاشته در کف) انجام شود.
2. سیستمهای گرمایش از سقف
یکی دیگر از جدیدترین انواع سیستم گرمایشی، گرمایش از سقف است که به آن گرماتاب سقفی یا گرمایش تابشی گفته میشود. در این روش به کمک منبع انرژی همچون برق یا گاز طبیعی امواج الکترومغناطیس تولید خواهد شد. عملکرد سیستمهای گرمایش از سقف بدین شکل است که امواج مادون قرمز به صورت تابشی از جسم گرم به جسم سرد انتقال پیدا میکند. در واقع همچون تابش خورشید امواج الکترومغناطیس از بالا به محیط تابیده میشوند و تولید گرما میکنند.
نحوه عملکرد سیستم گرم کننده از سقف
تولید گرما در این نوع سیستم های گرمایشی از طریق منبع انرژی همچون برق یا گاز انجام خواهد شد. اگر گرمایش از سقف به صورت برقی باشد، برق توسط سیم کشی از قبل انجام شده به گرما تبدیل میشود. اگر این عمل از طریق گاز در حال انجام باشد، لولههای کار گذاشته از جنس کپسول وظیفه تولید گرما و حرارت را برعهده دارند.
گرمای حاصل از روشهای مذکور برای انتقال حرارت ابتدا به الکترومغناطیس تبدیل خواهد شد، سپس بر اثر برخورد امواج با یکدیگر تبدیل به گرما میشوند. نتیجه این امر در انتها افزایش دمای محیط مورد نظر شماست. اغلب از این سیستم و تجهیزات پیشرفته برای گرمایش اماکن تجاری و ساختمانهای صنعتی استفاده میکنند.
مزایای گرمایش از سقف
- بزرگترین مزیت گرمایش از سقف استفاده بهینه انرژی و جلوگیری از اتلاف آن است.
- نصب و راه اندازی این سیستم مدرن پیچیدگی زیادی ندارد و از طرفی در صورت بروز مشکل به راحتی قابل تعمیر خواهد بود.
- در این سیستم پرطرفدار گرمایشی به دلیل افزایش بهرهوری از انرژی کاهش چشمگیری در هزینهها مشاهده میکنید.
3. سیستم خورشیدی گرمایش
سیستم خورشیدی گرمایش یکی از مدرنترین روشها برای تامین آب گرم به شمار میآید. امروزه اغلب اتلاف انرژی در ساختمانها بخاطر گرمایش آب اتفاق میافتد. بنابراین نصب و راه اندازی آبگرمکن خورشیدی میتواند تا حدود 30 درصد از اتلاف انرژی جلوگیری کند.
این نوع گرمایش به راحتی در مکانهایی همچون منازل مسکونی، هتلها، ساختمان اداری، بیمارستانها و سایر مجتمعها قابل استفاده است. از دیگر کاربرد آن میتوان در بخش صنایع همچون نساجی، صنایع غذایی و داروسازی اشاره کرد.
نحوه عملکرد سیستم گرم کننده خورشیدی
عملکرد این سیستم گرمایشی مدرن بدین صورت است که ابتدا توسط صفحات خورشیدی نور خورشید جذب خواهد شد و سپس به انرژی گرمایی تبدیل میشود. حال آب موجود در مخزن توسط انرژی گرمایی حاصل از نور خورشید به گرمای مورد نظر میرسد که به جهت نگهداری آن را درون مخزن جمع آوری میکنند.
مزایای گرمایش خورشیدی
- به دلیل نحوه عملکرد این سیستم در صورت قطع شدن برق یا گاز شما همچنان از سیستمهای گرمایش و آب گرم برخوردار هستید.
- گرمایش خورشیدی قابل استفاده در مناطق مختلف با شرایط آبوهوایی متفاوت است.
- نصب و راه اندازی این سیستم مدرن مشکل نیست و در صورت بروز خطا به راحتی تعمیر میشود.
معایب گرمایش خورشیدی
سیستم گرمابخش ساختمان از طریق انرژی خورشیدی معایب بزرگی ندارد. تنها ایراد آن را میتوان هزینه بالای نصب و راه اندازی این سیستم در ابتدای کار دانست.
بهترین سیستم گرمایشی منزل کدام است؟
تنها کسی که میتواند بهترین نوع سیستم گرم کننده را برای ساختمان انتخاب کند خود شما هستید. برای تعیین این سیستم گرمابخش انتظارات شما از آن و محل مورد نظرتان اهمیت فراوانی دارد. اگر متراژ منزل یا محل کار شما بسیار بزرگ است پیشنهاد ما انتخاب گرمایش ساختمان به صورت مرکزی خواهد بود.
اگر بودجه کمتری برای این کار در نظر گرفتهاید و یا هدفتان افزایش دما در اتاق کوچکی است، میتوانید به سراغ سیستمهای بدون کانال گرمایشی بروید. این سیستمها علاوه بر گرما بخشیدن، میتوانند در تابستان موجب خنک شدن فضای مورد نظر شوند. از طرفی انواع بخاریهای برقی و گازی که در سایزهای مختلف تولید میشوند، میتوانند به عنوان یک وسیله گرمایشی عملکرد درستی در اتاق شما با ابعاد کوچک و کارایی مختلف داشته باشند.
از همین رو باید بگویم هر سه نوع از روشهای گرمابخش در دسته بهترین سیستم گرمایشی ساختمان قرار دارند. فقط شما باید متناسب با نیاز و بودجه خود یکی از آنها را انتخاب کنید. متخصصین این عرصه 3 ویژگی مهم برای بهترین سیستم گرم کننده برای منزل و محل کار در نظر گرفتهاند که در زیر با آنها آشنا میشوید:
- سیستمهای گرمابخش باید مصرف انرژی درستی داشته باشند.
- از لحاظ ایمنی دارای سطح بالایی باشند و کار کردن با آنها دشوار نباشد.
- استفاده از سیستم گرمایشی باید به نحوی باشد که شما با قبوض برق و آب بسیار زیادی مواجه نشوید.
معرفی انواع وسایل گرمایشی
تامین گرمای محیط زندگی یا فضای کار یکی از اصلیترین نیازهایی است که باعث آرامش ذهن و بالا رفتن راندمان کاری میشود. بنابراین نباید رساندن دمای محل مورد نظر در فصل سرد سال به حد مطلوب را دست کم گرفت.
تامین گرما از گذشتههای دور توسط انسانهای اولیه به کمک آتش انجام میشد. با پیشرفت علم و تکنولوژی استفاده از آتش شکل و شمایل دیگری همچون شومینه پیدا کرد و یا مشتقات آن مثل بخاری نفتی، برقی و سایر تجهیزات گرمابخش روی کار آمدند. در این بخش از مقاله شما را با اصلیترین تاسیسات گرمایشی وابسته به وسایل گرم کننده آشنا میکنیم:
1. رادیاتور
این وسیله کاربردی گرمایشی توسط تولید آب گرم درون پکیج یا موتورخانه به افزایش دمای محل مورد نظر کمک میکند. معمولا از آن برای توزیع گرما در منازل مسکونی، ساختمان اداری، مدارس و دانشگاه ها استفاده میکنند. از کاربردیترین انواع رادیاتور میتوان به مدل آلومینیومی، پنلی، برقی و فولادی اشاره کرد. در زیر با مزایا و معایب رادیاتورها آشنا خواهید شد:
مزایا
- نصب و راه اندازی آسان
- ابعاد کوچک و اشغال فضای کم
- تولید گرمای زیاد
- انتقال گرما به صورت یکنواخت در همه جای منزل
معایب
- احتمال سوختگیهای کم سطح برای کودکان
- نیاز به سرویس و تعمیرات در دفعات زیاد
- عدم استقلال در پرداخت هزینه انرژی (به دلیل تقسیم مساوی هزینه بین همه ساکنین ساختمان)
2. هیتر
یکی دیگر از تجهیزات گرمابخش که کاربرد بسیار زیادی در ساختمانهای بزرگ و کوچک دارد، انواع هیترها هستند. این مدل از تاسیسات گرمایشی برای تولید گرما و حرارت به آب گرم نیاز ندارد، بلکه به راحتی هوای اطراف را چند درجه افزایش خواهد داد. از انواع هیترهای پرکاربرد میتوان به نوع گازی، گازوئیلی، نفتی و دوگانه سوز اشاره کرد. در ادامه با مزایا و معایب آن آشنا میشوید:
مزایا
- تولید گرمای زیاد
- مصرف بهینه انرژی و کاهش هزینههای مربوطه
- امکان کنترل دمای محیط مورد نظر توسط کنترل اتوماتیک
معایب
- انتشار دود در فضای مورد نظر
- کاهش تقریبی رطوبت هوا
3. شومینه
همان طور که در ابتدای این بخش گفتیم، شومینهها از قدیمیترین تاسیسات گرمایشی به شمار میآیند. با این تفاوت که در گذشته به کمک هیزم باعث افزایش دما میشدند اما اکنون انواع وسایل گرمایشی به شکل شومینه از گاز به عنوان سوخت استفاده میکنند.
این وسیله کاربردی و پرطرفدار برای ویلاها و منازل مسکونی انتخاب ایدهآلی خواهد بود. شومینه یک سیستم گرمایشی زیبا و جذاب است که به ظاهر ساختمان شما جلوه منحصربهفردی میبخشد. بنابراین زیبایی ظاهری و انتقال حس شیک بودن را میتوان از مزایای آن دانست. در زیر با معایب این وسیله گرمایشی آشنا میشوید:
معایب
- اتلاف انرژی
- انتقال گرمای محدود
- هزینه بالا هنگام نصب و راه اندازی
- خطرهای احتمالی برای کودکان همچون سوختگی و آتش سوزی
4. پکیجها
پکیجها یکی دیگر از انواع وسایل گرمایشی محسوب میشوند که این روزها در اغلب ساختمانهای مسکونی از آنها استفاده خواهد شد. این وسیله پرکاربرد به صورت زمینی و دیواری موجود است که باید متناسب با فضای منزل و نیاز ساکنین آن یکی از دو مدل انتخاب شود. البته با توجه به کوچک شدن متراژ خانههای امروزی پیشنهاد ما به شما انتخاب پکیجهای دیواری است تا فضای کمتری اشغال کنند. در زیر با مزایا و معایب این وسیله پرکاربرد آشنا خواهید شد:
مزایا
- به راحتی باعث گرم شدن آب و بالا رفتن دمای محیط بدون نیاز به آبگرمکن میشود.
- گرمایش این سیستم امنیت بالایی دارد.
- از آلودگیهای محیطی همچون سیاه شدن دیوار به دور است.
- نگهداری و تعمیرات آن پرهزینه نیست.
معایب
بزرگترین ایراد پکیجها را میتوان مصرف بالای انرژی نسبت به سایر سیستم های گرمایشی معرفی کرد.
5. سیستم گرمایشی کولر گازی
اگر اسپلیت شما بر روی حالت گرمایشی قرار بگیرد، میتوانید در روزهای سرد سال از سیستم گرمابخش آن استفاده کنید. عملکرد این وسیله گرمایشی بدین صورت است که گاز اسپلیت درون کمپرسور گرم میشود و برای تولید حرارت به اواپراتور منتقل خواهد شد.
حال باید هوای گرم به درون محفظه داخلی کولر گازی اسپلیت منتقل شود. این محفظه دارای صفحات و لولههای مسی است تا محفظه مورد نظر را کاملا گرم نگه دارد. پس از گذشت زمان بسیار کمی این هوای گرم به درون فضای مورد نظر شما فرستاده خواهد شد. سیستم گرمایشی داکت اسپلیت اغلب به عنوان وسیله خنک کننده شناخته میشود و شاید خیلی به عنوان یک وسیله گرمایشی رایج نباشد. در زیر برخی از مزایا و معایب این وسیله گرمابخش را بررسی میکنیم:
مزایا
- ظاهر زیبا
- عدم خطرهای احتمالی همچون گاز گرفتگی
- اشغال فضای بسیار کم
معایب
- مصرف برق کولر گازی اسپلیت زیادی است به همین دلیل استفاده از آن به عنوان گرمایش ساختمان صرفه اقتصادی ندارد.
- گرمای حاصل از این وسیله گرمابخش به صورت پرتابی منتقل میشود، به همین دلیل افراد زیادی آن را خوشایند نمیدانند.
سخن پایانی
سیستم گرمایشی یکی از تجهیزات اصلی و بسیار مهم در صنعت ساختمان سازی به شمار میآید. امروزه با پیشرفت تکنولوژی انواع سیستم های گرمایشی مدرن روی کار آمدهاند که باعث جلوگیری از اتلاف انرژی میشوند. بهترین کار برای انتخاب یک تاسیسات گرمایشی مناسب در نظر گرفتن محیط مورد نظر و نیاز آن فضای است.
به منظور راهنمایی بیشتر ما در این مقاله شما را با انواع سیستم گرمایشی ساختمان آشنا کردیم و به معرفی بهترین روش پرداختیم. شما کدام سیستم گرم کننده منزل را انتخاب میکنید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
پاسخ دهید
نمایش دیدگاهها