تزیین خانه با سنگهای زینتی، شاید کمی هزینهی بیشتری داشته باشد، اما محل زندگی شما را به یک مکان دوستداشتنی تبدیل میکند. سنگ اسلب (Slab) یکی از مصالحیست که میتوانید از آن برای تزیین بخشهای مختلف خانه استفاده کنید. کاربرد سنگ اسلب آنچنان زیاد است که امروزه حتی در طراحی دکوراسیون خانه به عنوان عنصر اصلی مورد توجه قرار میگیرد.
سنگ Slab در واقع به عنوان یک نوع ماده تزیینی برای زیباسازی خانه یا محیطهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. اما سوال اینجاست که سنگ اسلب چیست؟ دقیقا چه ویژگیهایی دارد که آن را از سایر سنگها متمایز میکند؟ قیمت سنگ اسلب چقدر است؟ و بهتر است از آن بیشتر در کدامیک از بخشهای خانه استفاده کنیم؟ در ادامه به تمام این پرسشها پاسخ میدهیم. همراه ما باشید.
سنگ اسلب چیست؟
واژهی اسلب از Slab گرفته شده که در حالت اسم به معنی «ورقه، قطعه، تکه و تخته سنگ» بوده و در حالت فعل به معنی «تکه تکه کردن، با اره تراشیدن و باریک باریکه شدن» است. سنگهای اسلب به ورقهای نازک سنگ گفته میشود. این نوع سنگها در دو نوع طبیعی و مصنوعی وجود دارند که نمونهی طبیعی آن قیمت بسیار گرانتری دارد.
سنگهای اسلب را میتوان در کارخانهها به وسیلهی ابزارهای مختلف تولید کرد. ایجاد رنگ، طرح و رگههای مختلف روی سنگهای اسلب مصنوعی که در کارخانه تولید میشوند، راحتتر است. سنگ Slab پس از استخراج از معدن به کارخانههای سنگبری برده شده و به ابعاد و اندازههای مختلفی برش داده میشوند. سپس با انجام فرآیندهای مختلفی، به شکل ورقهی سنگی زیبایی در میآید که مقاومت و طول عمر بیشتری نسبت به ورقههای سنگی عادی دارد.
مزایا و ویژگیهای سنگ اسلب
سنگهای اسلب از نظر ساختاری و کاربردی، ویژگیهای منحصربفردی دارند که میتوانند با سنگهای سرامیک رقابت کنند. از جمله این ویژگیها و مزایا عبارت است از:
- تنوع بالا: یکی از مهمترین مزایای سنگهای اسلب، تنوع بالای آنهاست. این سنگها علاوه بر جنس، در طرح و رنگ هم تنوع زیادی دارند. در واقع شما میتوانید از میان طیف وسیعی از طرح و رنگهای مختلف، آن سنگی که به دکوراسیون خانه شما نزدیکتر است را انتخاب کنید.
- نگهداری آسان: سنگهای اسلب مانند گچ، چوب یا سایر مصالح به نگهداری بخصوصی نیاز ندارند. به دلیل مقاومت بالای این نوع سنگ در برابر گرما، سرما و رطوبت، هیچ نیازی به مراقبت از آنها نیست. همچنین فرایند تمیز کردن این نوع سنگها از سایر مصالح مانند چوب، سادهتر است و به همین دلیل انتخاب بهتری خواهد بود.
- مقاومت بالا در برابر ضربه، خمش و فشار: سنگها به طور کلی در برابر ضربه و فشار بسیار مقاوم هستند. سنگهای اسلب به دلیل انجام فرایندهای ویژه در کارخانه مقاومت بیشتری نسبت به سایر سنگهای معمولی دارد. بنابراین از طول عمر و مقاومت بالای این نوع سنگ مطمئن باشید.
- حملونقل راحتتر: به دلیل انجام برشهای دقیق و ورقهای روی سنگهای اسلب، حمل و نقل آنها هم بسیار ساده است. این مورد را هم میتوان یکی دیگر از مزایای سنگ های اسلب در نظر گرفت.
- دقت و کیفیت برش: برای برش سنگهای اسلبی که از معدن به کارخانه انتقال داده میشود از دستگاههای برش لیزری استفاده میشود تا دقیقترین نوع برش روی سنگ انجام شود. پس از فرایند برش سنگ، محلی که برش داده شده، با استفاده از دستگاههای دیگر صیقل داده میشود.
- کمتر شدن میزان پرتی در تولید: در فرایند تولید و فرآوری سنگهای اسلب، کمترین میزان پرتی سنگ را شاهد خواهیم بود. همین موضوع روی کیفیت و بهینه بودن تولید برای تولیدکنندگان تاثیرات بسزایی دارد.
- چسبندگی: یکی از مهمترین ویژگیهایی که مصالح سنگی باید داشته باشند، چسبندگی آنهاست. این سنگها به عنوان مادهای برای تزیین دیوار یا کف استفاده میشوند بنابراین باید به گونهای طراحی شده باشند که به راحتی به پایه بچسبند. سنگهای اسلب قدرت چسبندگی بالایی دارند و به راحتی به دیوارهای بتنی یا سایر سطح میچسبند. این موضوع باعث میشود که به راحتی سنگ اسلب را بتوان در ارتفاعات هم نصب کرد.
- قابلیت ایجاد بوک مچ و فورمچ: از جمله مزایای سنگهای اسلب این است که میتوان آنها را مانند کاشی، با طرحهای قرینه تولید کرد. اسلب بوک مچ یا اسلب فورمچ دستهای از این سنگها هستند که در فرایند تولید آنها، خطوط و رگههای روی سنگ به شکل متقارن در کنار هم قرار داده میشوند. این نوع سنگها برای تزیین فضاهایی مانند تالار یا ساختمانهای مجلل بیشتر استفاده میشوند.
انواع سنگ اسلب
همانطور که گفته شد، سنگهای اسلب در واقع ورقهای سنگی هستند که در کارخانه برش داده شده و فرآوری میشوند. این سنگها از نظر جنس مادهی اولیه در چند دستهی مختلف قرار میگیرند. در زیر انواع سنگ Slab را به شما معرفی میکنیم.
1. اسلب گرانیت
سنگ گرانیت یکی از معروفترین نوع سنگهاییست که در فرایندهای ساختمانی از آن استفاده میشود. اسلب گرانیت در رنگهای متنوعی وجود دارد و بافتی شامل دانههای نسبتا متوسط تا درشت دارد. گرانیت را نوعی سنگ آذرین درونی میدانند و به آن سنگ خارا هم گفته میشود. سنگهای اسلب گرانیتی نسبت به سنگهای آهکی سختی بیشتری دارند و طول عمر آنها بیشتر است.
از اسلب گرانیت در طراحی دکوراسیون داخلی و خارجی خانهها، پلسازی و سنگ فرش استفاده میشود. گرانیت جزو سنگهای گرانقیمت است و به همین دلیل به طور محدودتر از آن در بخشهای مختلف خانه استفاده میشود. این نوع سنگ بیشتر به رنگ سفید، سیاه، خاکستری، سبز، قرمز و صورتی تولید میشود.
2. اسلب کوارتزیت
نوع دیگری از سنگهای اسلب، سنگ کوارتز یا کوارتزیت هستند. این نوع سنگهای طبیعی به طور مستقیم از معدن استخراج شده و بدون مهندسی بخصوصی برش داده میشوند. سنگهای کوارتز در دستهی سنگهای دگرگونی (Metamorphic) قرار میگیرند. اسلب سنگ کوارتز بسیار متخلخل است و به همین دلیل قبل از عرضه به بازار در فرایند اپوکسی، سطح آن صیقلی میشود و سپس مورد استفاده قرار میگیرد.
سختی بسیار بالای سنگ کوارتز و فرایند سخت و پیچیدهی برش و سایش آن باعث شده، این سنگ از نظر قیمت، گرانتر از سنگهای گرانیت و مرمر باشد. خوب است بدانید که اسلب کوارتز در خامترین حالت، به رنگ سفید است و میتوان رگههایی از قهوهای، سیاه یا رنگهای دیگر را در آن مشاهده کرد که زیبایی آن را دوچندان کردهاند.
3. اسلب مرمریت
نوع دیگری از سنگهای اسلب که مانند کوارتز، در دستهی سنگهای دگرگونی قرار میگیرند، سنگ مرمریت است. این نوع سنگ در واقع از سنگ آهک تشکیل شده و به همین دلیل از این سنگ بیشتر در ساخت مجسمه یا نمای ساختمانها (مثل نمای ساختمان تاج محل در هندوستان) استفاده میشود. سنگ مرمریت بیشتر در رنگهای مختلفی مانند کرم، خردلی، سیاه، سبز، سفید و قهوهای در بازار وجود دارد.
در بازارهای جهانی به سنگ مرمر، اسلب اونیکس (Onix) هم گفته میشود و به همین دلیل در بسیاری از فروشگاههای ایران هم به این نوع سنگ، اونیکس گفته میشود. یکی از مهمترین ویژگیهای سنگ مرمریت، قابلیت عبور نور از سنگ است که برای طراحی دکوراسیون داخلی و نماهایی که به نورپردازی نیاز دارند بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
4. اسلب تراورتن
گونهی دیگری از سنگهای پایه آهکی، سنگهای تراورتن هستند. این سنگهای رسوبی بسیار متخلخل هستند و از رسوباتی تشکیل شدهاند که در گذر زمان در نزدیکی چشمههای آب گرم روی هم انباشته شدهاند. به دلیل تخلخل بالای این سنگ، قدرت چسبندگی و البته بافت و رگههای زیبایی روی آن وجود دارد که برای تزیین دکوراسیون داخلی و خارجی بسیار مناسب است.
از سنگهای اسلب تراورتن برای سنگفرش، نماسازی، راه پله و ساخت محوطه مورد استفاده قرار میگیرد. سنگهای تراورتن نسبت به سایر اسلبها قیمت ارزانتری دارند و به همین دلیل فروش بیشتری هم دارند. این نوع سنگها در رنگهای متنوعی تولید میشوند و بیشتر رنگ سفید عاجی و کاراملی آن مورد توجه قرار دارد.
کاربردهای سنگ اسلب در دکوراسیون
نوبت به بررسی کاربردهای سنگهای اسلب رسید. از این نوع سنگها بیشتر برای تزیین و زیباسازی محیط استفاده میشود اما کاربردهای دیگری هم دارد که در ادامه برخی از آنها را معرفی میکنیم.
- در سرویس بهداشتی و حمام: یکی از بهترین مکانها برای استفاده از سنگ اسلب، حمام و سرویس بهداشتی است. این سنگها در برابر گرما، سرما و رطوبت مقاومت بالایی دارند و به همین دلیل بهترین انتخاب برای این بخش از خانه هستند. خوشبختانه طرح و رنگهای مختلفی از سنگهای اسلب مخصوص حمام و سرویس بهداشتی تولید شده که رنگهای آبی آن طرفداران بسیار زیادی دارد.
- در آشپزخانه: از سنگهای اسلب به طور گسترده در آشپزخانه هم استفاده میشود. کجا؟ شما میتوانید این سنگها را به عنوان درب کابینت، رویهی میز جزیرهای یا دیوارپوش پشت سینک ظرفشویی استفاده کنید. این نوع سنگها مقاومت و طول عمر بالایی دارند و به همین دلیل در آشپزخانه بسیاری کاربردی هستند. میتوان از طرح و رنگهای مختلف سنگ Slab برای بخشهای متفاوت آشپزخانه استفاده کرد تا نمایی جذابتر به محیط بدهد.
- در اتاق پذیرایی: یکی دیگر از مناطقی که میتوان سنگ Slab را در آن به کار برد، اتاق پذیرایی (نشیمن) است. این بخش از خانه در معرض دید مهمانان قرار دارد و استفاده از سنگهای زینتی میتواند نمایی شیک و لاکچری به خانه بدهد. از این سنگ به عنوان دیوارپوش در بخشهای مختلف پذیرایی استفاده کنید. همچنین با نورپردازی صحیح، جلوهی زیباتری به این سنگهای تزیینی بدهید.
- در بالکن و تراس: بالکنها به عنوان بخشی از خانه به حساب میآیند که بیشتر برای خود اهالی خانه مهم هستند. با استفاده از سنگهای اسلب تزیینی میتوانید بالکن یا تراسی زیبا طراحی کنید که با چند دقیقه حضور در آن، حس و حالتان عوض شود. از سنگهای اسلب به عنوان کفپوش یا دیوارپوش در بالکن استفاده میشود. سنگهای اسلب را به صورت موردی در بخشهای دیگری از خانه هم میتوان مورد استفاده قرار داد که در زیر به صورت فهرستوار به این بخشها اشاره میکنیم:
- راهپله ورودی ساختمان
- سنگ اسلب دیوار پشت تلویزیون
- دیوارهی شومینه
- دیوارهای آسانسور
- کانتر آشپزخانه
- دیواره استخر
- سنگفرش لابی ساختمان
- پیشخوان فروشگاهها
- تزیین تالارها
شیوه نصب سنگهای اسلب
سنگهای اسلب را بیشتر برای دیوار و کف استفاده میکنند. برای نصب این سنگها روی دیوار یا کف، دو روش وجود دارد؛ خشک و دوغابی. در روش دوغابی از ترکیب شن و ماسه برای چسبندگی بیشتر سنگ استفاده میشود که روشی ایمن و با ماندگاری بالا است. این روش بیشتر برای سنگهای مرمریت و تراورتن مورد استفاده قرار میگیرد.
در روش دوم، از گیرههایی در زیر سنگها استفاده میشود تا به درستی در محل مورد نظر قرار بگیرد. روش خشک بیشتر برای مکانهای مورد استفاده قرار میگیرد که قرار است در زیر سنگ، لامپهایی برای نورپردازی سنگ به کار برده شود.
قیمت سنگ اسلب
برای تعیین قیمت سنگ اسلب باید به ابعاد، جنس، رنگ و ضخامت آن توجه داشته باشید. به طور معمول قیمت سنگ اسلب با ابعاد 2.5 در 1.4 متر قیمتی بین 500 هزار تا 1.5 میلیون تومان دارد. البته سنگ Slab در ابعاد کوچکتر مانند 40 سانتیمتری هم وجود دارد که قیمت آنها چیزی در حدود 150 هزار تومان است.
سخن پایانی
در این مقاله از مجله معمارنو به این پرسش که سنگ اسلب چیست پاسخ دادیم و مزایای این نوع سنگ را بیان کردیم. سنگهای اسلب را میتوان در نمای خارجی و تزئینات دکوراسیون داخلی خانهها مورد استفاده قرار داد. سنگهای اسلب انواع گوناگونی مانند مرمریت، گرانیت، کوارتزیت و تراورتن دارند و در بخشهای مختلف خانه مانند سرویس بهداشتی، آشپزخانه، پذیرایی و یا در تالارهای مجلل و مکانهای اداری مورد استفاده قرار میگیرند. شما هم میتوانید نظرات خود را درباره سنگهای اسلب با ما در میان بگذارید.
پاسخ دهید
نمایش دیدگاهها