سادهترین راه زیباسازی آشپزخانه، نصب سقف کاذب است. در گذشته برای سقف آشپزخانهها از گچ و سیمان استفاده میشد که این کار روی ظاهر این محیط تاثیر فراوانی داشت. اگرچه اجرای سقفهای گچی راحتتر است اما تنوع بسیار کمی دارد و صرفا میتوان با رنگ زدن، آن را تغییر داد. اما در چند سال گذشته، استفاده از سقف کاذب آشپزخانه طرفداران بیشتری پیدا کرده است
سقفهای کاذب در مدلهای مختلفی تولید میشوند. برخی از مدلهای مخصوص، اتاق پذیرایی، برخی برای اتاق خواب و برخی دیگر برای آشپزخانه طراحی شدهاند. در ادامه انواع سقف کاذب آشپزخانه را به شما معرفی کرده و در انتها قیمت و مدلهای آن را بررسی میکنیم. همراه ما باشید.
سوالات متداول:
سقف کاذب آشپزخانه دارای چه ویژگیهای میباشد؟
1. مقاوم در برابر گرما 2. مقاوم در برابر رطوبت 3. عدم تغییر رنگ 4. مقاومت در برابر لکه 5. تمیز کردن راحت 6. ضد حریق
انواع سقف کاذب آشپزخانه کدامند؟
1. کناف 2. پلکسی (طلقی) 3. پی وی سی 4. چوبی 5. آسمان مجازی 6. کشسان 7. رابیتس (راویز) 8. معرق (CNC) 9. رنگی شیشهای
سقف کاذب چیست؟
سقف کاذب همانطور که از نام آن پیداست یک نوع سقف ساختگی است که هدفش افزایش جذابیت بصری یک بناست. به عبارت سادهتر، سقف کاذب یک سقف ثانویه است که زیر سقف اصلی قرار داده شده و توسط اسکلتهای فلزی یا چوبی در جای خود ثابت میشود.
سقف کاذب در آشپزخانه فارغ از اینکه از نظر زیباییشناسی جذاب است، به عایق بندی، عایق صدا و نورپردازی آشپزخانه هم کمک میکند. این نوع سقف باعث ایجاد توهم ارتفاع کمتر هم میشود که برای خیلیها آرامشبخشتر از سقفهای با ارتفاع بلند است.
ویژگی های سقف کاذب آشپزخانه
این نوع سقف کاذب با سقف کاذب بخشهای دیگر خانه متفاوت و باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- مقاوم در برابر گرما: به دلیل وجود اجاق گاز، فر و مایکروویو در آشپزخانه، دمای این محیط خیلی بالاست. بنابراین سقف کاذبی باید انتخاب شود که در برابر گرما مقاومت بالایی داشته باشد.
- مقاوم در برابر رطوبت: وجود انواع سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی یا چای ساز در آشپزخانه باعث میشود رطوبت آشپزخانه نسبت به سایر بخشهای خانه بیشتر باشد. سقف کاذب برای آشپزخانه باید در برابر قطرات آب و رطوبت مقاوم باشد و تغییر شکل ندهد.
- عدم تغییر رنگ: یکی از مشکلات سقفهای کاذب بیکیفیت این است که به مرور زمان رنگ خود را از دست میدهند. یکی از مهمترین ویژگیهای سقفهای کاذب این است که در گذر زمان ثبات رنگ داشته باشند.
- مقاومت در برابر لکه: احتمال ایجاد لکه روی سقف آشپزخانه زیاد است. بنابراین یکی دیگر از ویژگیهای این سقف، مقاومت در برابر لکه است.
- تمیز کردن راحت: اگر لکهای روی سقف ایجاد شد، ویژگی مهم بعدی، قابلیت تمیز کردن آن است. سقف کاذب آشپزخانه باید از جنسی باشد که به راحتی بتوان آن را تمیز کرد.
- ضد حریق: این روزها سقفهای کاذبی تولید میشود که در برابر آتش هم مقاوم هستند و به نوعی ضدحریق نام میگیرند. این ویژگی برای سقف کاذب مخصوص آشپزخانه خیلی کاربرد دارد.
انواع سقف کاذب آشپزخانه
سقفهای کاذب آشپزخانه در طرح و جنس و رنگهای مختلفی تولید میشوند. قبل از انتخاب یک مدل خاص، باید انواع سقفهای کاذب مخصوص آشپزخانه را بشناسید. در ادامه هرکدام از آنها را معرفی میکنیم.
سقف کاذب کناف
متداولترین سقف کاذب مخصوص آشپزخانه، سقف کناف است. شاید جالب باشد اگر بدانید که کناف یک جنس بخصوص نیست بلکه نام اولین شرکت تولیدکننده این نوع سقفهای کاذب است که Knauf نام داشت. روکشهای گچی از پیشساخته شده که با استفاده از اتصالات فلزی یا چوبی زیر سقف آشپزخانه قرار میگیرند را سقف کنافی میگویند. البته سقف راهرو با کناف هم امروزه مورد استقبال اکثر طراحان قرار گفته است.
ویژگیهای سقف کاذب کنافی:
- نصب راحت و سریع
- قیمت پایین
- مقاومت بالا در برابر زلزله
- وزن بسیار کم
- تنوع بالا با قابلیت رنگآمیزی
- عایق در برابر صدا و حرارت
سقف کاذب پلکسی (طلقی)
سقف کاذب طلقی یا پلکسی به نوعی از سقف کاذب گفته میشود که از یکی از پلیمرهای پلاستیک ساخته شده و به دلیل وزن بسیار کم و مقاومت بالا در سقف کاذب مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع سقف کاذب ظاهر شفافی دارد و به همین دلیل میتوان نورپردازی آشپزخانه را به شکل غیرمستقیم از پشت این سقف اجرا کرد. در کنار تمام مزایایی که این نوع سقفها دارند باید به حساسیت بالای آنها در برابر فشار و خط و خش هم اشاره کرد.
ویژگیهای سقف کاذب پلکسی:
- نصب راحت و سریع
- سهولت در تعویض پلکسی
- قیمت کم
- قابلیت شستشو
- عدم تغییر رنگ پلکسی
- عایق صدا و حرارت
- امکان اجرای نورپردازی غیرمستقیم
سقف کاذب PVC
سقف کاذب پی وی سی (PVC) یکی دیگر از انواع سقفهای کاذب مناسب برای آشپزخانه است. پی وی سی یکی دیگر از پلیمرهای پلاستیک است که به دلیل مقاومت و شکلپذیری بالای آن، در صنعت ساختمان وارد شده است. از پلاستیکهای پی وی سی در ساخت کفپوش و انواع کابینت هم استفاده میشود.
به دلیل مقاومت بالای این نوع سقف در برابر آب و رطوبت، بیشتر از آن در حمام و سرویس بهداشتی استفاده میشود و اما مدلهای دیگری از این سقف هم در آشپزخانه کاربرد دارد. البته شما میتوانید در کنار آن از دیوارپوش پی وی سی به عنوان بین کابینتی هم استفاده کنید.
ویژگیهای سقف کاذب PVC:
- قابلیت شستشو
- مقاوم در برابر آب و رطوبت
- عایق صدا و گرما
- وزن بسیار سبک
- طرح و رنگهای متنوع
- طول عمر بالا
- قیمت کم
سقف کاذب چوبی
یکی از شیکترین سقفهای کاذب مخصوص آشپزخانه، سقف چوبی است. این نوع سقف، زیبایی بصری فوقالعادهای به آشپزخانه میبخشد. باید بدانید که برای ساخت سقف کاذب چوبی آشپزخانه از جنس چوبهای مختلفی استفاده میشود و تمام این سقفها به طور کامل از چوب طبیعی نیست.
به عنوان مثال برخی از این سقفهای کاذب از چوب MDF ساخته میشود چون وزن کمتر و قیمت مناسبتری دارد. استفاده از چوب برای سقف کاذب در آشپزخانه به دلیل آتشزا بودن آن، کار خطرناکی است اما برای آشپزخانه بدون اپن یا باز (Open) بسیار کاربرد دارد.
ویژگیهای سقف کاذب چوبی:
- عایق صدا
- قابلیت پنهان کردن تاسیسات
- قابلیت تعویض و تعمیر راحت
- تنوع بالا
- استفاده از مواد طبیعی
سقف کاذب آسمان مجازی
استفاده از سقفهای کاذب آسمان مجازی که به سقف کاذب طرحدار هم معروف شده، این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است. از این نوع سقف کاذب بیشتر در طراحی سقف پذیرایی یا مکانهای عمومی استفاده میشود اما طرحهای بخصوصی از آن را میتوان در آشپزخانه هم به کار برد. این نوع سقف در واقع طلقهای شفافی هستند که عکس بخصوصی روی آنها حک یا چسبانده شده است.
با قرار دادن این نوع سقف کاذب زیر سقف اصلی و نورپردازی درست، تصویری در سقف آشپزخانه دیده میشود. طرح آسمان متداولترین عکسیست که روی این طلقها حک میشود تا حس قرار گرفتن در محیط باز انتقال داده شود.
ویژگیهای سقف کاذب آسمان مجازی:
- تنوع بسیار زیاد
- نورپردازی راحت
- مقاوم در برابر رطوبت
سقف کاذب کشسان
جدیدترین سقف کاذب آشپزخانه سقف کاذب کشسان است. این نوع سقف کاذب از موادی کشسان و منعطف ساخته شده تا پس از نصب، حالتی کشسان را به مخاطب القا کند. درصد بالایی از جنس این سقفها از پارچه و باقی آن از پلاستیک است و به همین دلیل طول عمر بالایی خواهند داشت. یکی از مشکلات این نوع سقف کاذب، فرایند نصب یا اجرای آن است که باید حتما توسط افراد خبره انجام شود. قیمت سقف کشسان نسبت به سایر سقفها کمی بالاتر است.
ویژگیهای سقف کاذب کشسان:
- عایق در برابر صدا
- وزن بسیار سبک
- مقاوم در برابر حرارت
- طول عمر بالا
سقف کاذب رابیتس (راویز)
یکی از قدیمیترین نوع سقفهای کاذب، سقف رابیتس یا در اصطلاح عامیانه راویز است. این سقف کاذب از توریهای گالوانیزه و گچکاری شده ساخته شده و زیر سقف اصلی نصب میشود. این سقفهای کاذب در گذشته طرفداران بیشتری داشتند اما به مرور زمان و به دلیل وزن بالای سقف رابیتس، قیمت تمامشدهی نسبتا زیاد و طول عمر کم، این نوع سقف کمتر استفاده شد. اما هنوز هم برخی از سقف کاذب رابیتس در آشپزخانه استفاده میکنند.
ویژگیهای سقف کاذب رابیتس:
- عایق صدا و حرارت
- تنوع طرحهای مختلف
سقف کاذب معرق (CNC)
به دلیل وزن بالای سقفهای کاذب چوبی و مشکلاتی که داشتند، سقف کاذب معرق که به سقف CNC معروف است به بازار عرضه شد. این سقفهای از دو جنس PVC یا MDF ساخته میشوند که هر کدام ویژگیهای منحصر بفرد خود را دارد. به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت و حرارت استفاده از سقف کاذب PVC رایجتر از MDF است. این سقفهای کاذب نسبت به مدل چوبی خود قیمت کمتری دارند و در هتلهای لوکس به عنوان سقف کاذب لابی هتل استفاده میشوند.
ویژگیهای سقف کاذب معرق:
- تنوع بالا
- طول عمر زیاد
- مقاومت در برابر رطوبت
- عایق صدا و حرارت
- سهولت در نورپردازی
- نصب راحت
سقف کاذب رنگی شیشهای
یکی دیگر از انواع سقفهای کاذب مناسب برای آشپزخانه مدل رنگی شیشهای است. این نوع سقف را به دلیل قابلیت نورپردازی آن، میتوان در مکانهای مختلفی مانند مکانهای عمومی، اتاق پذیرایی و آشپزخانه به کار برد. سقف کاذب آشپزخانه از نوع رنگی و شیشهای در طرح و رنگهای مختلفی تولید میشود و همین موضوع باعث شده طرفداران زیادی داشته باشد. میتوان از طرحهای سنتی ایرانی هم برای این نوع سقفهای کاذب در طراحی آشپزخانه ایرانی استفاده کرد.
ویژگیهای سقف کاذب رنگی شیشهای:
- کمک به نورپردازی آشپزخانه
- نصب راحت
- مقاوم در برابر رطوبت حرارت
- تنوع زیاد
مدلهای مختلف سقف کاذب آشپزخانه
در بخش قبل انواع مختلف سقفهای کاذب مخصوص آشپزخانه را از نظر جنس معرفی کردیم. اما در انتخاب سقف کاذب آشپزخانه عامل دیگری هم وجود دارد که مدل سقف کاذب است. سقف کاذب در مدلهای مختلفی عرضه میشود که شما باید با توجه به نیاز خود هرکدام از آنها را انتخاب کنید. این مدلها عبارتاند از:
- سقف کاذب سنتی: یکی از متداولترین مدلهای سقف کاذب، سقف کاذب سنتی است که در ایران طرفداران زیادی دارد. برای ساخت این نوع سقف کاذب از طرح چوب یا پلکسیهای سنتی استفاده میشود که نمایی ایرانی به آشپزخانه میدهد.
- سقف کاذب مدرن: در خانههایی که معماری مدرن دارند، بهترین انتخاب برای آشپزخانه مدرن، سقف کاذب مدرن است. در این نوع سقف کاذب از مواد تک رنگ و شفاف استفاده میشود تا نوردهی به محیط آشپزخانه راحتتر شود و سقف با دکوراسیون داخلی آشپزخانه هماهنگی بیشتری داشته باشد.
- سقف کاذب ساده: استفاده از گچ به شکل رابیتس یا استفاده از مصالحی که سقف را خیلی برجسته نکند، مدل سقف کاذب ساده است. خیلیها دوست ندارند سقف آشپزخانه آنها برجسته و چشمگیر باشد و به همین دلیل این مدل را انتخاب میکنند.
قیمت سقف کاذب آشپزخانه
قیمت این نوع سقف کاذب به دو عامل اصلی بستگی دارد؛ متراژ سقف و جنس سقف کاذب. اگر قیمت نهایی ارزان برای شما اهمیت دارد حتما سقفهای با جنسهای ارزانتر مانند PVC را انتخاب کنید و اگر زیبایی و طول عمر سقف کاذب برای شما مهم است، سقفهای با دوام مانند سقف شیشهای، کنافی یا پلکسی بهترین انتخاب برای تزیین آشپزخانه هستند.
جمعبندی: تجربه تنوع و زیبایی در خانه با استفاده از سقف کاذب
یکی از سادهترین راهها برای طراحی آشپزخانه به زیباترین شکل ممکن، استفاده از سقف کاذب است. طرح سقف کاذب آشپزخانه ، رنگ، جنس و مدل آن ارتباط مستقیمی با دیزاین آشپزخانه و بودجهی شما دارد. در این مقاله انواع سقفهای مخصوص آشپزخانه و ویژگیهای هرکدام را معرفی کردیم. این سقفها باید با توجه به بودجه و متراژ سقف آشپزخانهی شما انتخاب شوند. شما کدام نوع سقف کاذب را برای آشپزخانه میپسندید؟ نظرات خود را با ما درمیان بگذارید.
سلام؛ کدام مدل سقف کاذب آشپزخانه برای دیزاین فضای سنتی مناسب هستند؟
سلام؛ مدل سقف کاذب سنتی طرح چوب یا پلکسیهای سنتی برای دیزاین آشپزخانه سنتی بسیار مناسب است.
سلام؛ ارتفاع سقف کاذب آشپزخانه را چقدر در نظر بگیریم؟
سلام؛ ارتفاع سقف کاذب فضاهای مختلف را طراح و مهندس تاسیسات مشخص میکند. این ارتفاع حداقل 60 سانتیمتر در نظر گرفته میشود.