در طراحی امروزی آشپزخانهها، استفاده از کابینت دارای اهمیت ویژهای است. این تجهیزات باعث زیباتر دیده شدن فضا و دکوراسیون آشپزخانهها و دیگر بخشها شده و ایجاد فضایی مناسب برای جای دادن انواع تجهیزات خانگی خواهد بود. البته با توجه به پیشرفتهایی که در دنیای ساخت کابینتها رخ داده و تمایل به استفاده از آنها در قسمتهای مختلف افزایش یافته است، امروزه از آنها در طراحی حمام و سرویس بهداشتی و … نیز استفاده میگردد. مواد اولیه و فرم کابینتهایی که در منازل و قسمتهای مختلف آن نصب میشوند بسیار متنوع است و بر اساس سلیقه و خواست مشتری میتوان آنها را انتخاب کرد. آشنایی با اجزای اصلی کابینت میتواند اطلاعات مفیدی به شما ارائه کند تا در انتخاب مدل و طرح این تجهیزات و نگهداری از آنها بهترین تصمیم را بگیرید. ازاینرو این مقاله را به بررسی این موضوع اختصاص دادهایم.
سوالات متداول:
اجزای اصلی کابینت کدامند؟
1. درب کابینت 2. بدنه کابینت 3. صفحه کابینت 4. تاج، زیر چراغ و پاخور 5. دستگیره کابینت 6. اکسسوری کابینت 7. اتصالات
در انتخاب دستگیره کابینت باید به چه مواردی توجه کنیم؟
1. جنس و متریال دستگیره 2. طرح و مدل دستگیره 3. سبک دستگیره 4. نحوه نصب دستگیره
کابینتها از چه اجزایی تشکیل میشوند؟
کابینتها یکی از بهترین دست ساختههای بشری هستند که با استفاده از قطعات مختلفی ساخته میشوند. به همین سبب نیز ممکن است به هنگام سفارش ساخت این محصولات، مجریان ساخت آنها بهمنظور اطلاع از ریز خواستههای شما، سؤالات مختلفی بپرسند که در میان آنها کلمات تخصصی نیز به گوش میخورد. این کلمات و واژهها به اجزای کابینتها اشاره دارند. ازاینرو مهم است که قبل از اقدام به سفارش و تعیین سبک کابینت موردنظر خود، با این اجزا آشنا شوید.
اجزای اصلی کابینت شامل موارد زیر است:
- بدنه کابینت
- درب کابینت
- صفحه روی کابینت
- پایههای کابینت
- تاج، زیر چراغ و پاخور کابینت
- اکسسوریهای کابینت
هر کدام از این بخشها دارای ویژگیهای منحصربهفردی بوده و با استفاده از متریال مختلفی ساخته میشوند. بهمنظور اطلاعرسانی دقیق در مورد این قسمتها، در ادامه به بررسی تکتک آنها بهصورت جامع خواهیم پرداخت.
آشنایی با درب کابینتها
یکی از مهمترین اجزای کابینت آشپزخانه، درب آنها است. درب به قسمتی گفته میشود که جلوی کابینتها را شامل شده و بهصورت کامل در دیدرس بینندگان است. این بخش به دلیل اینکه نمای کابینت را نشان میدهد دارای اهمیت بسیاری بوده و به نوعی تعیینکننده کاربری کابینت میباشد. طراحان این تجهیزات بهمنظور تنوع بخشیدن به فرم کابینتها و کاربرد آنها، از انواع درب در آنها استفاده میکنند. یکی از بااهمیتترین موضوعات در مورد این قسمتها، متریال به کار رفته در آنها میباشد. درب کابینتها بهمنظور تنوع دادن به ظاهر این محفظهها و زیبایی بخشیدن به آنها با استفاده از متریال مختلفی تولید میشوند. البته لازم به ذکر است که این مواد اولیه، علاوهبر تأثیری که بر جذابیتهای ظاهری این محصولات دارند و بر اساس سبک دکوراسیون آشپزخانه و منزل انتخاب میشوند، با محلی که قرار است از کابینت در آنجا استفاده شود نیز رابطه مستقیم دارند.
انواع متریال مختلف مورداستفاده در ساخت درب کابینتها به شرح زیر هستند:
- MDF
- PVC
- فلز
- چوب
- هایگلاس
- ممبران
ازآنجاییکه درب را میتوان جزو مهمترین اجزای اصلی کابینت دانست در ساخت و طراحی آن دقت بالایی به خرج داده میشود. ممکن است این محصولات با استفاده از یک نوع متریال و یا ترکیبی از دو یا چند مورد از آنها ساخته شود. رنگ آنها نیز بسته به مواد به کار رفته در آنها و رنگ مورداستفاده در طراحی داخلی منزل میتواند متغیر باشد. مورد دیگر، ابعاد کابینت است که با توجه به یونیت و فرم کابینتها تعیین خواهد شد.
انواع درب کابینت کداماند؟
سبک مورداستفاده در طراحی درب کابینتها و متریالی که برای ساخت آنها انتخاب میشود باعث شدهاند تا این تجهیزات دارای تنوع زیادی باشند. بر اساس پارامترهای گفته شده میتوان این دربها را در انواع زیر دستهبندی کرد:
- درب کلاسیک کابینت: در مواردی که سبک چیدمان منزل از سبککلاسیک پیروی میکند، طراحان داخلی توصیه میکنند تا از این سبک در ساخت کابینتها نیز استفاده شود. به همین دلیل درب کابینت متناسب با این سبک ساخته میشوند. اصلیترین مشخصه در درب کابینتهای کلاسیک، وجود نقش و نگارهای مختلف است. در این موارد کابینت ممبران و چوبی استفاده میشود.
- درب مدرن کابینت: درب کابینتهای مدرن برخلاف سبک کلاسیک باید ساده و درعینحال زیبا باشند. در این سبک از کابینت هایگلاس، شیشه و … برای طراحی آشپزخانه مدرن استفاده میشود.
همهچیز در مورد بدنه کابینتها
از دیگر اجزای اصلی کابینت میتوان بدنه آنها را نام برد. بدنه در واقع چارچوب اصلی و یا اسکلت کابینت است. با توجه به این گفته چنین میتوان نتیجه گرفت که باید در طراحی و ساخت آن از متریال باکیفیت استفاده شود تا استحکام آن بالا رود، زیرا این بخش کابینت برای قرار دادن اجسام در شلف داخل کابینت طراحی شده و باید بتواند فشار حاصل از وزن آنها را تحمل کند. این بخش از کابینتها نیز با استفاده از مواد اولیه مختلفی چون ممبران، چوب، MDF و … ساخته میشود؛ اما در میان این مواد اولیه، MDF به دلیل قیمت ارزان و درعینحال، کیفیت قابل قبول خود با استقبال خوبی از سوی کاربران مواجه شده است. بهصورت کلی میتوان گفت که جنس بدنه و درب کابینت معمولاً از یک نوع است که در راستای حفظ زیبایی ظاهری کابینتها به این صورت انتخاب میشوند.
چند نوع بدنه کابینت وجود دارد؟
همانگونه که گفته شد بدنه این محفظهها از اجزای مهم کابینتها هستند که با استفاده از متریال مختلفی ساخته میشوند. همین موضوع نیز معیاری شده برای دستهبندی این تجهیزات در انواع زیر:
- بدنه فلزی
- بدنه چوبی
- بدنه ممبران
- بدنه هایگلاس
- بدنه MDF
انتخاب هر کدام از این مواد به سبک مورداستفاده در طراحی آشپزخانه، محل مورداستفاده از کابینت و بودجه در نظر گرفته شده توسط مشتری بستگی دارد.
صفحه کابینت چیست؟
منظور از صفحه کابینت، همان بخشی است که بر روی بدنه کابینت قرار گرفته و دارای سطحی صاف و یکدست است. این بخش از اجزای اصلی کابینت به شمار میرود. این صفحه وظیفه دارد بخش رویی کابینت را بپوشاند تا وسایل و تجهیزات موجود در آن از گرد و غبار و آسیب در امان باشند. در ضمن این سطح به عنوان میز کار نیز مورداستفاده قرار میگیرد. به همین دلیل نیز باید در ساخت آن از متریال مناسب با ضخامت و ابعاد اصولی استفاده گردد. ازآنجاییکه ممکن است کاربران بر روی این سطح، کارهای مختلفی انجام داده و یا وسایل مختلفی قرار دهند باید ضخامت این بخش بیشتر از ضخامت درب و اسکلت کابینتها بوده و دارای مشخصاتی چون ضد آب بودن، ضد خش بودن و آنتی باکتریال باشد. بهاینترتیب میتوان بر روی آن به راحتی کار کرده و آن را تمیز کرد. ازاینرو باید در انتخاب جنس به کار رفته در ساخت آن، دقت بالایی به خرج داده شود.
متریال مورداستفاده در ساخت صفحه کابینت
در صنعت کابینتسازی برای ساخت قطعات کابینت از متریال مختلفی استفاده میشود که هر کدام با ویژگیهایی که دارند، بر مشخصات و کارایی این تجهیزات میافزایند. در ساخت صفحه کابینت نیز از مواد اولیه مختلفی استفاده میشود. این مواد به شرح زیر هستند:
- صفحه کابینت سنگی
- صفحه کابینت پلی وود
- صفحه کابینت چوبی
- صفحه کابینت سنگ مصنوعی
- صفحه کابینت لمینت
- صفحه کابینت MDF
- و …
در انتخاب این متریال باید به کیفیت آنها و انتظارات خود از این بخش، توجه کرده و سپس محصولی مناسب را انتخاب نمایید.
آشنایی با تاج، زیر چراغ و پاخور کابینت
از دیگر اجزای اصلی کابینت، تاج، زیر چراغ و پاخور آنها است. این قطعات بهمنظور افزایش زیبایی ظاهری این تجهیزات به کار میروند. در انتخاب متریال مورداستفاده برای ساخت آنها باید به جنس بدنه و دربها توجه شود، زیرا هر موادی که در ساخت آنها استفاده شده است باید در ساخت پاخور و تاج نیز استفاده شود. به این ترتیب شاهد هارمونی زیبایی بوده و جذابیتهای ظاهری این محصولات بهصورت چشمگیری افزایش خواهد یافت. پاخور نیز قطعهای است که از جنس خود کابینتها تهیه شده و با نصب بر روی پایههای پلاستیکی، از دیده شدن قسمت زیر کابینتهای زمینی جلوگیری میکند.
دستگیره کابینتها چه ویژگیهایی دارند؟
در طراحی کابینتها از قطعاتی استفاده میشود که بر روی درب آنها نصب شده و امکان باز و بسته کردن کابینتها را فراهم میآورد. این قطعات، دستگیره نام دارد و در انواع مختلفی به بازار عرضه شده است. این قطعات بر اساس پارامترهای مختلفی دستهبندی میشوند که از میان آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
- جنس دستگیرهها
- سبک دستگیرهها
- محل نصب دستگیرهها
انواع دستگیره کابینت بر اساس سبک
یکی از مواردی که بر اساس آن میتوان دستگیرهها را که از اجزای اصلی کابینت به شمار میآیند تقسیمبندی کرد، سبک آنها است. همانگونه که در بخش قبل نیز گفته شد کابینتها در سبکهای مختلفی طراحی و تولید میشوند. در هر کدام از این سبکها باید از دستگیرههایی متناسب با همان سبک استفاده کرد. به همین منظور، تولیدکنندگان این محصولات اقدام به طراحی و تولید دستگیره کابینت در سبک نئوکلاسیک، کلاسیک و مدرن کردهاند. انواع مدرن این محصولات دارای طرح مینیمال بوده و بسیار ساده هستند. انواع کابینت نئوکلاسیک در عین اینکه طراحی نسبتاً سادهای دارند از سبک کلاسیک نیز پیروی میکنند و در انواع تک پیچ و دو پیچ ساخته شدهاند. در انواع دستگیرههای کابینت کلاسیک از نقش و نگارهای مختلفی استفاده شده و این محصولات دارای ظاهری بسیار زیبا هستند.
انواع دستگیره کابینت بر اساس جنس
گذشته از سبک، این محصولات ازنظر جنس مواد به کار رفته در تولید آنها نیز با هم فرق دارند که این امر به تنوع این محصولات و باز بودن دست مشتریان در انتخاب آنها میانجامد. شما میتوانید بر اساس جنس کابینتها از انواع دستگیرههای فلزی و چوبی، استفاده کنید.
انواع دستگیره بر اساس محل نصب
تقسیمبندی انواع دستگیره کابینت که جزو اجزای اصلی کابینت هستند بر اساس محل نصب آنها، تنها در مورد دستگیرههای مدرن صدق میکند. این محصولات میتوانند از نوع روکار و توکار باشند. دستگیرههای توکار، خود در دو نوع مگنتی و مخفی تولید شدهاند. در انواع مگنتی باید درب کابینت را کمی به سمت داخل فشار دهید تا باز شود. در مورد انواع مخفی باید اینگونه بیان کنیم که این دستگیرهها در واقع تکهای فلز هستند که در لبه داخلی کابینت قرار گرفته و در ظاهر نمیتوان آنها را مشاهده کرد. دستگیرههای روکار به آن دسته از دستگیرههای فلزی گفته میشود که معمولاً طرح سادهای داشته و بهصورت کشیده هستند.
نقش پایههای کابینت چیست؟
برای اینکه بتوان کابینتهای زمینی را با فاصله اندکی از سطح زمین نصب کرد باید از قطعاتی به نام پایه استفاده شود. این تجهیزات از اجزای مهم کابینت به شمار میآیند و قادرند وزن کابینت و وسایل داخل آن را تحمل کنند. شما در ساخت کابینتها میتوانید از انواع پایههای فلزی و پلاستیکی استفاده کنید. پایههای فلزی معمولاً با ارتفاع 14 سانتیمتر تولید میشوند و در استفاده از آنها نمیتوان پاخور نصب کرد. این در حالی است که در پایههای پلاستیک میتوان از پاخور استفاده کرد و ظاهری مرتب در آنها ایجاد نمود.
با انواع اکسسوری کابینت آشنا شویم
اکسسوریها جزو آن دسته از اجزای اصلی کابینت هستند که در انواع مختلفی تولید شده و کاربریهای مختلفی دارند. از انواع آنها میتوان به سطل زباله کابینت، ارگانایزرها، سبدهای سوپری، مجیک کرنر، آب چکان و … اشاره کرد. در ساخت اکسسوری کابینت از چوب و فلز استفاده میشود و سبب مدرنیزه شدن طراحی کابینتها و افزایش کارایی این تجهیزات شدهاند.
اتصالات کابینت کداماند؟
از دیگر بخشهای کابینتها میتوان به اتصالات آنها اشاره کرد. با استفاده از این قطعات میتوان درب و یونیت کابینت را به بدنه اصلی وصل کرد. بهمنظور وصل کردن درب کابینتها به بدنه آنها از انواع لولا استفاده میشود. این قطعات در دو نوع معمولی، بادبزنی و آرامبند تولید شدهاند که هر کدام دارای ویژگیهای منحصربهفردی بوده و بر اساس خواست مشتری میتوان از هر کدام از آنها استفاده کرد. بهمنظور جاسازی کشوها در بدنه کابینت نیز از ریل استفاده میشود. این تجهیزات نیز دارای انواع مختلفی هستند نظیر ریلهای ساچمهای و بلوم.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی اجزای اصلی کابینت پرداخته شد. شما با مطالعه این مقاله میتوانید با بخشهای مختلف یک کابینت آشنا شده و انواع آن را بشناسید. بهاینترتیب میتوانید در صورت سفارش کابینت جدید برای آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی منزل و یا محیطهای دیگر، بهترین نوع آنها را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که در ساخت این تجهیزات سعی کنید از متریال باکیفیت استفاده کنید تا شاهد طول عمر و زیبایی ویژه آنها باشید.
سلام در طراحی کابینت به سبک مدرن، حتما باید کابینتها با دستگیره طراحی شوند؟
سلام امروزه در طراحی آشپزخانه مدرن، کابینتها فاقد دستگیره میباشند. بنابراین کابینتهای هوشمند جایگزین کابینتهای دستگیرهدار شدهاند. شما میتوانید متناسب با سلایق و نیازهایتان، طرح کابینت مورد نظرتان را انتخاب نمایید.
تشکر
مطالب بسیار مفید بود
ممنون از توجه شما دوست عزیز