دیوار سبز یکی از پرطرفدارترین طراحیهای دکوراسیون به شمار میآید. افراد زیادی علاقهمندند تا از گیاهان سبز و سرزنده برای تزیین دیوارهای خود استفاده کنند. اما نگهداری از گیاهان زنده و گرین وال دشواریهای خودش را دارد. به همین دلیل ایده دیوار سبز مصنوعی با استقبال مواجه شد و اکنون یکی از کالاهای تزیینی پرطرفدار محسوب میشود.
حتما شما هم تاکنون بارها دیوارسبز ساختمانها و یا حیاط خانهها را دیدهاید. تصور اکثر ما از این دیوارهای سبز وجود گیاهان زنده و سر سبزی است که به زیبایی فضا کمک میکنند. دیوارهایی که همچون خانههای قدیمی پوشیده شده از خزه، رنگ و روی تازهای گرفتهاند.
سوالات متداول:
در چه فضاهایی میتوانیم از دیوار سبز مصنوعی استفاده کنیم؟
دیوار سبز مصنوعی در مراکز صنعتی، فرهنگی و تفریحی، دیوارهای بزرگراه، فضا داخلی اماکن عمومی، دیوارهای فرسوده ساختمان، دیوارهای داخلی فضای مشترک ساختمانهای مسکونی، فضای بیرونی درمانگاه و بیمارستان،مدارس و مهد کودکها، سفره خانهها، رستوران و کافی شاپ و … کاربرد دارد.
لوازم مورد نیاز برای اجرای دیوارهای سبز مصنوعی کدامند؟
پیچ، میخ، سیم، منگنه، چسب و بست کمربندی از لوازم مورد نیاز طراحی دیوار سبز مصنوعی هستند.
در طراحی دیوار سبز مصنوعی چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
1. انتخاب گیاهان مصنوعی مناسب 2. نورپردازی مناسب 3. توجه به تعداد پنلها در دیوار سبز 4. نصب تور سیمی
وجود گیاهان بر روی دیوارها که به صورت عمودی رشد میکنند، هیجانانگیز خواهد بود. ما همیشه رشد گیاهان را به صورت افقی دیدهایم و حالا وجود آنها در گرینوال تصویر جذابی ایجاد میکند. این زیبایی بصری باعث شد تا ایده ابداع گرین وال مصنوعی با استقبال بسیار خوبی روبهرو شود.
شما دیوار سبز مصنوعی را میشناسید و آن را از نزدیک دیدهاید؟ در این مقاله به طور مفصل به بررسی دیوارهای سبز مصنوعی، کاربرد و مزایای آنها نسبت به گیاهان زنده میپردازیم. با ما همراه باشید.
دیوار سبز مصنوعی چیست؟
برای طراحی و کاشت فضای سبز ایدههای متنوعی وجود دارد. استفاده از انواع سبکهای مختلف در محوطه و یا گلدان و فلاور باکسهای تزئینی میتوانند به راحتی فضای سبز شما را منحصربهفرد کنند. اما زندگی در عصر حاضر به دلیل محدودیت فضا کمی دچار تغییر شده است.
این روزها بسیاری از مساحت ساختمانها که ما با نام دیوار میشناسیم، با گیاهان سبز و زنده تزئین میشوند. در واقع به جای رشد افقی گیاهان شاهد رشد عمودی آنها بر روی دیوار ساختمانها هستیم. بنابراین اگر برای شما سوال پیش آمده که منظور از گرین وال چیست، باید بگوییم که رشد عمودی گیاهان بر روی دیوارهای ساختمان منجر به تشکیل گرینوال میشود.
اما نگهداری از گیاهان سبز و زنده بر روی دیوارهای مرتفع، کار دشواری است. به همین دلیل استفاده از دیوار سبز مصنوعی روی کار آمد. به کار بردن گیاهان و گلهای مصنوعی که شباهت زیادی به نوع طبیعی خود دارند، بر روی دیوار، پدیده جذاب دیوارهای سبز مصنوعی را میسازد.
تاریخچه دیوارهای سبز مصنوعی
انسان همواره در تلاش است تا برای دسترسی آسانتر و رفع کنجکاوی خود هر پدیده طبیعی را به شکل مصنوعی بسازد. تا کنون پدیدههای فراوانی همچون آبشار مصنوعی، دریاچه، رودخانه، رعد و برق، الیاف، حیوانات، اعضای بدن انسان، تپه، نور خورشید و… توسط دست انسان ساخته شدهاند.
ایالات متحده آمریکا اولین کشوری بود که از حدود 40 سال پیش دست به ساخت گل، گیاه، بوته و پرچین مصنوعی زد. پس از آن طولی نکشید تا کشورهایی همچون بریتانیا، هلند و فرانسه در این زمینه پیشتاز شدند.
در حال حاضر کشور چین سهم عمدهای در ساخت گل و گیاهان مصنوعی جهت ایجاد دیوارهای سبز مصنوعی دارد. در کشور ما ایران با اینکه علم ساخت این پدیده وجود داشت اما تولیدات مصنوعی از خارج کشور وارد میشد.
تا اینکه در چند سال گذشته صنعتگران به این نتیجه رسیدند با وارد کردن قالبهای مخصوص این کار، به خودکفایی برسند. این موضوع باعث تا در حال حاضر تولیدات دیوارهای سبز مصنوعی کشورمان همچون نوع خارجی آن از کیفیت بسیار خوبی برخوردار باشند.
مزایای استفاده از نمای سبز مصنوعی
وقتی از نمای سبز مصنوعی حرف میزنیم منظورمان ساخت آنها از انواع پلاستیکهایی مثل پلی پروپیلن، پلی اتیلن، پی وی سی و نایلون است.
برای ساخت گیاهان مصنوعی این فضا، شاخ و برگ را از جنس پلی اتیلن میسازند و گلبرگها به کمک پارچههای پی وی سی ساخته میشوند. در واقع توجه به این نکته که گیاهان مصنوعی با نوع طبیعی خود بسیار شبیه باشند، اهمیت زیادی دارد. تا حدی که با تماشای دیوارهای سبز مصنوعی، حس نگاه کردن به یک دیوار پوشیده از گیاهان زنده و سر سبز به شما دست بدهد.
یکی از ویژگیهای برتر نمای سبز مصنوعی، ساخت دیوارهای سبز از جنس پلی اتیلن است که همچون یک عایق عمل میکند. رسانایی بسیار کم این ماده باعث میشود تا در تابستان گرمای محیط بیرون به داخل ساختمان راه پیدا نکند. همچنین دیگر نگران خروج گرمای داخل ساختمان به بیرون در فصل زمستان نباشید.
دیگر برتری بسیار مهم نمای سبز مصنوعی، کنترل و کاهش صدای فضا است. قابلیت عایق بودن این دیوارهای سبز باعث میشود تا پلیمرها در برابر صدای محیط همچون پوشش بسیار مقاوم عمل کنند.
صدا از پلیمر به سختی عبور میکند. هنگام ساخت نمای دیوار سبز مصنوعی از برجستگی و فرو رفتگیهای زیادی استفاده میکنند. دلیل این امر بازتاب پایینتر صدا روی سطح ناهموار است. در واقع بخش زیادی از انرژی خود را در این بین از دست میدهد.
به همین دلیل نمای سبز مصنوعی یا همان گرینوال را در فضاهای شلوغ با سر و صدای زیاد و محیطهایی که مدام در حال صحبت هستند، نصب میکنند. این کار از ایجاد همهمه و مزاحمت جلوگیری میکند.
گرین وال مصنوعی را در کجاها میتوان استفاده کرد؟
در دنیای امروز به زیباسازی شهر اهمیت فراوانی میدهند. به همین دلیل اگر به پیرامون خود نگاه کنید، خواهید دید که نمای سبز مصنوعی در اکثر فضاها دیده میشود. اما درستترین فضا برای نصب دیوارسبز مصنوعی کجاست؟
در زیر این فضاها معرفی شدهاند:
- مراکز صنعتی، فرهنگی و تفریحی
- دیوارهای بزرگراه، ورودی و خروجی تونلها، پایه پلها
- دیوارهای فرسوده ساختمانهای قدیمی جهت زیباسازی
- فضا داخلی اماکن عمومی (مترو)
- دیوارهای داخلی فضای مشترک ساختمانهای مسکونی
- فضای بیرونی درمانگاه، بیمارستان و آسایشگاه جهت روحیهدهی
- مدارس و مهد کودکها
- سالنهای انتظار فرودگاه و ترمینال
- فروشگاهها و مراکز تجاری
- سالنهای جشن، همایش، کنسرت و کنفرانس
- سفره خانهها، طراحی رستوران و کافی شاپ
- طراحی هتلها و مهمانسرا
- انواع تراس و بالکن ساختمانهای مسکونی
بررسی برتری گیاهان مصنوعی در گرین وال
گیاهان طبیعی و سرسبز زیبایی بسیار زیادی دارند. اما نگهداری دشوار آنها باعث شده تا نمای سبز مصنوعی طرفداران زیادی پیدا کند. یکی از مزیتهای مثبت گیاهان مصنوعی، وزن سبک آنهاست. گیاه مصنوعی به خاک، آب، گلدان و هیچ بستر خاصی نیاز ندارد. به همین دلیل دارای وزن سبکی است که میتوان به راحتی آن را بر روی دیوار حیاط با آجر یا دیوارهای فرسوده، قدیمی، سست و حتی دیوارها با نمای شیشهای نصب کرد.
گیاهان غیر طبیعی در دیوار مصنوعی سبز با گذشت زمان و تغییرات جوی دچار آسیب نمیشوند. در واقع رنگ سبز آنها ماندگاری بالا و دائمی دارد. به همین دلیل میتوان در بلند مدت از زیبایی و آرامش گیاهان سبز در فضاهای مختلف و به خصوص تزیین حیاط و طراحی دیوار حیاط استفاده کرد.
چشماندازی که این گیاهان سبز مصنوعی ایجاد میکنند، علاوه بر زیباسازی فضا میتواند به راحتی مواردی همچون نرده دیوارها، فنسها، ستون، دیوار و تراس ساختمانها را پوشش بدهد.
برای نگهداری گیاهان زنده باید به تامین نور خورشید و مواد غذایی آن فکر کرد. اما دیوارهای سبز مصنوعی با وجود گیاهان غیرطبیعی را میتوان در فضاهای کم نور و با محیط بسته همچون طراحی کافی شاپها نصب کرد.
در زیر با سایر مزیتهای گیاهان مصنوعی در گرینوال آشنا میشوید:
- نیازی به آبیاری فضای سبز و نصب سیستمهای لوله کشی، پمپاژ و تصفیه آب نیست.
- به سمپاشی جهت جلوگیری از آفات و بیماری قارچی نیازی ندارد.
- به کنترل رشد و هرس مداوم نیازی ندارد.
- به بازکاشت نیازی ندارد.
- وزن سبک گیاهان مصنوعی، ملزومات مقاومسازی سازه و هزینههای گزاف آن را از بین میبرد.
- نظافت این گیاهان در دیوارهای سبز مصنوعی، بسیار آسان و کم هزینه است و ماندگاری بالایی دارد.
- گیاهان مصنوعی قیمت بسیار مناسبتری نسبت به گونههای خاص گیاهان طبیعی دارند.
مواد سازنده دیوارهای سبز مصنوعی
برای افراد زیادی سوال پیش میآید که گرینوال مصنوعی از چه جنسی ساخته میشود؟ سادهترین جواب این سوال پلاستیک است.
اما باید بدانید که پلاستیک انواع مختلفی دارد. مواد سازنده پلاستیک، فرآوردههای نفتی و پلیمر هستند. پلیمرها به شکلهای گوناگونی درمیآیند که شناخته شدهترین نوع آنها را میتوان پلی اتیلن، پلی پروپیلن، نایلون، پلی استر و پلی اورتان دانست.
دیوار سبز مصنوعی از جنس پلی اتیلن ساخته میشود. به این فرآورده میتوانند انواع مختلفی از رنگهای زیبا و جذاب را اضافه کنند. همچنین برای اینکه در برابر نور خورشید مقاومت بیشتری داشته باشد، مواد پایدار کننده میافزایند. پلی اتیلن را در قالبهای مختلفی از اشکال گیاهان میریزند و با اضافه کردن ترکیبات خاصی شکل دلخواه شما ایجاد میشود.
همچنین در این مرحله، پنلهای نگهدارنده که دیوار مصنوعی سبز بر روی آن نصب میشود، ساخته خواهند شد. برای اینکه گل و گیاهان به درستی بر روی پنل قرار بگیرند، خار یا پینهایی طراحی میشوند که جایگاه نصب گیاهان را نشان میدهند.
شیوه نصب و اجرای گرینوال مصنوعی
نصب دیوارهای سبز مصنوعی کار دشواری نیست. وزن سبک آنها باعث شده تا شما بدون داشتن تخصص بتوانید نمای سبز مصنوعی دلخواهتان را اجرا کنید. البته در صورت نصب آن بر روی دیوارهایی با ارتفاع بلند و ناپایدار به افرادی که مهارت بیشتری دارند، نیاز دارید. در غیر این صورت نصب نمای سبز مصنوعی در فضای داخلی یا بیرونی کار آسانی است.
لوازم مورد نیاز برای اجرای دیوارهای سبز عبارتند از:
- پیچ
- میخ
- سیم
- منگنه
- چسب
- بست کمربندی
نحوه اجرای دیوارهای سبز مصنوعی
اولین مرحله برای نصب گرینوال مصنوعی، انتخاب محل دقیق آن است. سپس تصمیم بگیرید میخواهید برای نصب از پیچ استفاده کنید یا میخ.
در صورت استفاده از میخ باید به کمک چکش آن را درون دیوار پایدار کنید. اگر تصمیمتان استفاده از پیچ بود، به کمک مته و دریل جای قرار گرفتن پیچ را سوراخ کرده و با رول پلاک آماده سازید.
اگر ساختمان شما و یا محلی که قرار است دیوارهای سبز مصنوعی بر روی آن نصب شوند، امکان سوراخ شدن با میخ یا پیچ را ندارد، باید از سازههای پیش ساخته کمک بگیرید. برخی از ساختمانها به دلیل نوع مصالح به کار رفته درون آن (بتن، سیمان، فلز) و یا شیشهای بودن محلی که قرار است با گیاهان مصنوعی تزئین شود، به شما امکان استفاده از میخ و پیچ را نمیدهند.
در این صورت از چارچوبی با جنس فلز، پلاستیک یا چوب کمک بگیرید و آن را به اندازه دیوار مورد نظرتان درآورید. یکی دیگر از راههایی که در این مواقع کاربردی خواهد بود، کمک گرفتن از دیوار فلزی متشکل از قفسههایی با صفحات فلزی مشبک است.
با نصب این قفسهها بر روی دیوار مورد نظرتان میتوانید گل و گیاهان را بر روی آن محکم سازید. برای اجرای این کار، ابتدا ساقه گیاه مصنوعی را به کمک بست کمربندی، سیم مفتولی یا نخ نایلونی که استحکام خوبی داشته باشد، وصل کنید. با این کار گیاهان مصنوعی شما بر روی پایه مقاومی قرار میگیرند. اگر این پایه و بستر پشتیبانی استحکام قوی داشته باشد، از صدمات احتمالی دیوار جلوگیری میکند.
همچنین دیگر نیاز نیست نگران گیاهانی با وزن سنگینتر و آسیبهای وارده به دیوار اصلی بنا باشید. پین یا خارهایی که برای اتصال شاخههای گیاهان مصنوعی استفاده میشوند، ضخامت بسیار کمی دارند. به همین دلیل ممکن است توانایی نگهداری گیاهانی که دارای وزن بیشتری هستند، را نداشته باشند. اینجاست که یک نگهدارنده مقاوم و محکم از آسیبها جلوگیری خواهد کرد. یادتان باشد پانل دیوارهای سبز را خمیده نکنید. این کار باعث میشود ظاهر گیاهان مصنوعی غیر طبیعی جلوه کند.
نصب و اجرای دیوارهای سبز مصنوعی با روش خلاقانه
خلاقیت و ابتکار عمل در هر کاری جذابیت آن را بیشتر میکند. نصب گرینوال مصنوعی هم از این قاعده مستثنی نیست. هرچه ذوق هنری و نوآوری بیشتری برای نصب و اجرای این پدیده داشته باشید، نمای سبز مصنوعی شما منحصربهفردتر خواهد بود.
در زیر دو روش خلاقانه برای نصب دیوار سبز مصنوعی را معرفی میکنیم:
پنل نمای سبز را با اشکال و رنگهای مختلف انتخاب کنید
هر چه گل و گیاهان به کار رفته در دیوارهای سبز مصنوعی متنوعتر باشد، زیبایی آن جلوه بیشتری خواهد داشت. اما اگر طرفدار یک نوع گیاه خاص هستید، برای بالا بردن جذابیت فضای دیوارهای سبز از پنل با شکل و رنگهای متنوع استفاده کنید.
همان طور که یک دسته گل با انواع مختلفی از طرح و رنگ زیباتر خواهد بود، اگر پنل دیوارهای سبز دارای اشکال و رنگهای گوناگونی از گل و گیاهان باشد، چشمانداز خیرهکنندهای پیدا میکند. امروزه به زیبایی میتوانند گیاهان مصنوعی را همچون شکل طبیعیشان طراحی کنند. بنابراین نگران این قضیه نباشید و بهراحتی گیاهان مختلفی را انتخاب کنید.
گیاهان سرسبزی همچون پپرومیا، دراسنا، فیلودندرون، پتوس، برگ انجیری، سیکاس، گندمی، برگ بیدی و… در دسته گیاهان قرار دارند که میتوانید به راحتی طرح مصنوعی آنها را پیدا کنید. قرار دادن انواع مختلفی از این گیاهان غیر طبیعی در کنار یکدیگر بر روی پنلهای گرینوال، زیبایی چشمنوازی به فضای شما میبخشد.
همچنین میتوانید پنل دیوارهای سبز را با قیچی به شکلهای مختلفی برش بدهید. سپس با قرار دادن این اشکال به صورت خلاقانه در کنار یکدیگر از گیاهان غیر طبیعی برای تزیین دلخواهتان استفاده کنید.
به دیوارهای سبز با نورپردازی، جلوه زیبا و خاص بدهید
نورپردازی در هر محیطی که قرار بگیرد، جذابیت آن فضا را دوچندان میکند. دیوارهای سبز مصنوعی اگر با نورپردازی درست و اصولی طراحی شوند چشمانداز شگفتانگیزی خواهند داشت.
نورپردازی میتواند رنگ گل و گیاهان مصنوعی را به خوبی نشان دهد. به همین دلیل باید دقت کنید تا منبع نور در بالای گرینوال قرار بگیرد.
پنهان کردن این منبع نور و تنها مشاهده درخشش آن منظره زیبایی ایجاد میکند. بنابراین دقت کنید نور به شکل یکدست و با درخشش درستی بر روی گیاهان مصنوعی نمای سبز شما بتابد. قرار گیری منبع نور از آنرو اهمیت دارد که ممکن است در صورت درست نبودن جهت آن، باعث اذیت چشم بیننده و یا ایجاد سایههای سیاه بر روی دیوار شود.
برآورد هزینه دیوارهای سبز مصنوعی
هزینه نصب گرینوال مصنوعی معمولا به دو صورت محاسبه میشود.
برخی از نصابان دیوارهای سبز مصنوعی معتقدند باید بر اساس مساحت کل فضا دستمزد نصب برآورد شود. به طور مثال اگر مساحت پنلهای مورد نیاز 5 متر مربع است، به دلیل نوع چیدمان پنل و راحتی اجرا 6 متر مربع از مساحت کل را در نظر میگیرند.
در روش دوم تعداد پنل دیوارهای سبز محاسبه میشود. در واقع اگر بخشی از پنل برش بخورد و بلااستفاده باقی بماند هم در برآورد هزینه محاسبه خواهد شد.
به طور کلی عوامل تاثیرگذار در محاسبه هزینه دیوارهای سبز شامل موارد زیر هستند:
- کشور سازنده (کشور ما ایران در دسته تولید کنندگان دیوار سبز مصنوعی ارزان قرار دارد)
- نوع ساختار (ساختار دیوار به مقاومسازی نیاز داشته باشد یا نه)
- طرح و شکل گرینوال ( برخی دیوارهای مربعی و ساده هستند اما برخی دیگر طرحهای پیچیدهای دارند)
- محل نصب دیوارهای سبز ( بلندی و ارتفاع دیوار که ممکن است دسترسی را مشکل و دستمزد نصاب را افزایش دهد)
جمعبندی: گیاهان مصنوعی برای تزیین دیوارهای سبز
دیوار سبز مصنوعی، یکی از پدیدههای جذابی است که به زیباسازی شهر و محیط پیرامون ما کمک میکند. رویش گیاهان طبیعی و سر سبز به صورت عمودی بر روی دیوار یک ساختمان یا فضای بیرونی باعث ایجاد چشمانداز زیبایی میشود. اما عوامل زیادی باعث شدهاند تا امروزه به جای گیاهان طبیعی، دیوار سبز مصنوعی مورد توجه قرار بگیرد.
ما در این مقاله ابتدا شما را با مفهوم گرین وال مصنوعی آشنا کردیم، سپس به طور مفصل مزایا و کاربرد آن را مورد بررسی قرار دادیم. به نظر شما دیوارهای سبز مصنوعی در کجا چشمانداز بهتری ایجاد خواهند کرد؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سلام؛ از گرین وال مصنوعی میتوانیم در طراحی فضای راهرو ورودی رستوران استفاده کنیم؟
سلام؛ بله، شما میتوانید از دیوار سبز مصنوعی در طراحی فضاهای داخلی، خارجی و فضاهای نیمه باز استفاده کنید.
سلام؛ ابعاد پنلهای دیوار سبز مصنوعی را چه اندازهای در نظر بگیریم؟
سلام؛ پنلها را میتوانید 60*60 سانتیمتر در نظر بگیرید.