همه چیز درباره دیوار حیاط کلاسیک

حیاطی با کفپوش موزاییکی و چمن و دیوار کلاسیک سنگی با تورفتگی‌های گنبدی شکل

دیوار حیاط کلاسیک طراحی شده به سبک نما رومی بوده که بسیار جذاب و دوست‌داشتی است و حس لاکچری بودن را به انسان القا می‌کند. سبک نما رومی کلاسیک یکی از لوکس‌ترین طراحی‌های نما است که امروزه در کشور ما به شکلی خاص مورد توجه قرار دارد. طراحی دیوار حیاط با الهام گرفتن از سبک طراحی ساختمان‌های روم باستان فضای کلاسیک اما در عین حال شیک را به فضای حیاط می‌بخشد.

جذابیت و زیبایی این سبک طراحی به حدی بالاست که درصد بسیاری از مردم هنوز این سبک را به طراحی‌های مدرن ترجیح می‌دهند. طراحی دیوار حیاط کلاسیک کاملا تخصصی بوده و با توجه به ظرافت‌هایی که این سبک طراحی دارد، اجرای آن بر قاب دیوار حیاط و نمای ساختمان فقط از دستان هنرمند تکنسین‌های حرفه‌ای و با تجربه این سبک برمی‌آید. در این مقاله تصمیم داریم در رابطه با طراحی دیوار به سبک این شیوه پرطرفدار صحبت کنیم. اگر شما نیز جزو طرفدارن این مدل طراحی نمای ساختمان و دیوار حیاط هستید، لطفا تا انتهای مطالب به همراهی خود با ما ادامه بدهید.

 

سوالات متداول:

در طراحی دیوار حیاط کلاسیک باید چه اصولی را رعایت کنیم؟

1. اصل تقارن 2. زاویه‌های نرم 3. انتخاب رنگ‌های خنثی


دیوار حیاط کلاسیک در چند مرحله اجرا می‌شود؟

1. تهیه نقشه 2. شاسی کشی 3. رابیتس کاری 4. نصب سر ستون‌ها 5. نصب سنگ

 

نمای رومی سبک کلاسیک چگونه نمایی است؟

حیاطی با دیوار سنگ تراورتن رومی با برجستگی‌های کار شده روی دیوار

نمای رومی کلاسیک الهام گرفته از معماری دوره نئوکلاسیک یا باستان روم و یونان است که این روزها در گوشه و کنار همه شهرهای کشور به چشم می‌خورد. معمولا سنگ‌های گرانیت، مرمر و تراورتن، متریال‌های اولیه مورد نیاز برای اجرای این سبک هستند.

البته استفاده از نمای سیمانی سفید برای آن دسته از افرادی که علاقمند به سبک نمای کلاسیک روم بوده و هزینه کافی برای اجرای آن با سنگ نما را ندارند نیز رایج است. در واقع سیمان سفید، مقرون به صرفه‌ترین متریال قابل استفاده، جهت اجرای نمای رومی بر دیوار حیاط است. منتهی باید متذکر شویم که از کیفیت و جذابیت سنگ برخوردار نیست.

در این سبک نما علاوه‌بر پوشش سطح دیوارها به شکلی کاملا خاص در گوشه و کنار دیوارهای حیاط نیز مجسمه‌هایی از جنس سنگ قرار می‌گیرد که به سبک آثار برجای مانده از روم باستان و دوره هخامنشی طراحی و ساخته شده‌اند.

 

سبک طراحی نمای کلاسیک رومی چه رابطه‌ای با طراحی نمای ایرانی دارد؟

حیاطی با دیوار سنگی رومی با برجستگی گنبدی شکل روی آن

البته در سبک‌هایی که در کشور ما به نام کلاسیک رومی اجرا می‌شوند، بودجه و سلیقه شخصی نیز دخیل بوده و هر چقدر که بودجه بیشتر باشد، جزئیات کار نیز بیشتر شده و سبک نما خاص‌تر می‌شود. در واقع آن چیزی که در کشور ما به اسم نمای روم و یونان باستان در نمای ساختمان‌ها و دیوارهای طراحی و اجرا می‌شود، نمای رومی اصیل نیست. بلکه الهام گرفته از آن بوده و بعضا ما شاهد طرح و اشکال بسیار متنوعی از نمای رومی دیوار حیاط در گوشه و کنار خود هستیم که به نوعی با سلایق ما ایرانی‌ها نیز در هم آمیخته است.

 

حیاطی با دیوار رومی به رنگ کرم و ستون‌های سنگی و مجسمه سر شیر نصب شده روی دیوار

عمده‌ترین دلایل رواج سبک رومی کلاسیک در کشور ما تمایل به تجمل گرایی، جذابیت و گیرایی نما رومی، شاخص کردن بنا و وجود معادن فراوان سنگ در کشور است. البته ناگفته نماند که برخی از عناصر سبک نمای رومی کلاسیک برگرفته از معماری قدیم ایران و دوره هخامنشی بوده و حتی رومیان این سبک طراحی را مختص به ایرانیان می‌دانند.

در واقع بسیاری از عناصر سبک نما کلاسیک نظیر سرستون‌ها، مجسمه‌های سنگی، کتیبه‌ها و غیره در معماری امپراتوری ایران باستان نیز به چشم می‌خورد. به عنوان مثال یکی از نمونه‌های مشابه آن بنای تاریخی تخت جمشید است که تمام موارد ذکر شده در طراحی آن مشاهده می‌شود.

 

اصول اصلی طراحی کلاسیک رومی

حیاطی با دیوار رومی سنگ تراورتن با طرح برجسته

جهت طراحی دیوار حیاط کلاسیک روم، پیروی از اصول اصلی و اساسی این سبک لازم است. زیرا در غیر این صورت طراحی و اجرای صورت گرفته دچار یک نوع بی‌نظمی مفرط شده و آن‌چنان که باید جذاب و گیرا به نظر نمی‌رسد. در واقع این سبک نیز یک‌سری قوانین و اصولی دارد که به نوعی پایه‌های اساسی کار بوده و طرفداران این سبک باید خواسته و ناخواسته به آن پایبند باشند. برخی از مهمترین اصول حاکم بر سبک کلاسیک که در طراحی حیاط رومی نیز باید لحاظ شوند به شرح زیر است.

 

اصل تقارن

حیاطی با صندلی فلزی مشکی، دیوار سنگی با نمای رومی و ستون‌های کوتاه در بالای دیوار

اصل تقارن، یکی مهمترین اصول طراحی سبک کلاسیک رومی بوده که در همه زمینه‌‌ها، چه در طراحی داخلی و چه در طراحی خارجی باید به آن پایبند بود. به عبارت دیگر ایجاد تعادل و توازن در بین تمامی عناصر به کار رفته در سبک طراحی کلاسیک بسیار مهم بوده و باید به طور جدی مورد توجه قرار بگیرد.

وجود تقارن در عناصر، منجر به زیبایی و آرامش بیشتر و همچنین مانع از آشفتگی نما می‌شود. در واقع پیروی از اصل تقارن در طراحی دیوار حیاط و ساختمان و همچنین در طراحی دکوراسیون داخلی منجر به ایجاد یک نوع نظم ذاتی در ساختار سبک می‌شود. بنابراین افرادی که به دنبال سبکی منظم، متین و آرام‌بخش هستند، ناخودآگاه به دنبال این سبک می‌روند.

 

زاویه‌های نرم

حیاطی با حوض کاشی‌کاری شده، کفپوش موزاییکی، دیوار رومی ترکیب دو متریال سنگ و فلز و فضای سبز

دیگر  اصل مهم در طراحی کلاسیک، استفاده از زاویه‌هایی با خطوط نرم و عدم استفاده از زاویه‌هایی با خطوط تیز و شکسته است. در واقع انتخاب طرح‌های گرد و منحنی برای طراحی دیوار حیاط به سبک کلاسیک روم جزو اصول اصلی کار به شمار می‌رود. بنابراین تمامی کسانی که علاقمند به این سبک هستند، جهت دستیابی به دیواری با سبک مطلوب دل خود باید این اصل را نیز نادیده نگیرند.

 

انتخاب رنگ‌های خنثی

حیاطی با دیوار سیمانی کلاسیک یا رومی با گیاهانی در حاشیه تورفتگی‌ دیوار

دیگر اصل حاکم بر طراحی دیوار حیاط به سبک کلاسیک روم، انتخاب رنگ‌های خنثی است. در دیوار حیاط رومی برخلاف طراحی سبک مدرن باید رنگ‌های سرد و خنثی انتخاب شوند. به همین دلیل در سبک نمای مذکور رنگ‌هایی نظیر سفید، کرم، قهوه‌ای و به ندرت مشکی بیشتر مورد توجه قرار دارند. معمولا رنگ‌های خنثی ظرافت، اعتماد و قدرت را القا می‌کند. به طور کلی به منظور ایجاد تناسب بین سایر المان‌های این سبک طراحی، انتخاب رنگ‌های خنثی در ارجحیت قرار دارند.

 

مراحل اجرای نمای رومی کلاسیک با سنگ بر روی دیوار 

حیاطی با دیوار سنگی رومی یا کلاسیک و سرستون‌ها سنگی

متریال سنگ از جمله مواردی است که با استفاده از آن می‌توان نمای دیوار حیاط و ساختمان را با الهام گرفتن از نمای ساختمان‌های روم باستان طراحی کرد. معمولا سنگ‌های تراورتن و مرمر سفید و شیری، پرکاربردترین نوع سنگ برای طراحی سبک مذکور به شمار می‌روند.

این سبک طراحی نسبت به سایر طرح‌هایی که برای دیزاین دیوار حیاط می‌توان از آن‌ها بهره برد تخصصی‌تر بوده و نیاز به تجربه و مهارت بالایی دارد. به طور کلی اجرای طرح کلاسیک برای نمای ساختمان و دیوار حیاط باید مطابق با مراحل زیر پیش برود.

 

تهیه نقشه

حیاطی با دیوار سنگی کلاسیک و ستون‌های سنگی کار شده روی دیوار

تهیه نقشه، اولین پیش ‌نیاز لازم، جهت اجرای نمای رومی دیوار حیاط است. در واقع اجرای اصولی و تمیز این سبک بر روی دیوار حیاط در وهله اول نیاز به نقشه نما دارد. زیرا بر روی نقشه نما مقدار برجستگی نما، ضخامت سنگ‌ها، فرم قوس‌ها و زوایه‌ها به صورت دقیق مشخص شده است. به این ترتیب استادکار با تمرکز و پیروی از نقشه موجود به صورت کاملا تمیز و بی‌نقص طرح مورد نظر را روی دیوار حیاط اجرا می‌کند.

 

شاسی کشی

مرحله شاسی کشی دیوار حیاط برای نمای رومی

فرایند شاسی کشی، مهمترین مرحله سبک نمای کلاسیک بوده که اجرای درست و استاندارد آن بیش از هر چیزی وابسته به وجود یک نقشه تمیز است. زیرا معماران این سبک نما باید این مرحله را با در دست داشتن نقشه و تمرکز بر روی آن انجام دهند.

مرحله شاسی‌ کشی به منظور ایجاد پیشگیری از انتقال وزن نما به ساختمان صورت می‌گیرد. به طور کلی نمای رومی کلاسیک نیاز به صرف مصالح زیادی دارد. از این رو سنگین بوده و اگر بدون شاسی کشی صورت بگیرد فشار زیادی را به دیوارها منتقل می‌کند. بنابراین شاسی کشی موجب انعطاف‌پذیری بیشتر نما شده و همچنین مقاومت استاندارد دیوارهای حیاط و ساختمان را در برابر زلزله افزایش می‌دهد.

 

مرحله ریسمان کشی برای دیوار کلاسیک حیاط

یک معمار وارد و با تجربه در این حوزه به این مرحله اهمیت ‌وافر داده و با کمک ابزار خاصی، نبشی، ریسمان، میلگرد و پیچ و مهره آن را اجرا می‌کند. معمولا یک عدد نبشی‌ برای اجرای مرحله شاسی‌ کشی لازم بوده که باید دارای ابعاد ۸۰×۴۰, ۴۰×۶۰ و ۴×۴۰ باشند.

در اولین گام شاسی کشی با استفاده از ریسمان پیاده سازی ترازها صورت می‌گیرد. لازم به ذکر است که ریسمان کشی شاسی بسیار حساس بوده و کوچکترین خطا در این مرحله به شدت به استحکام، مقاومت و کیفیت نما آسیب می‌زند.

 

مرحله شاسی‌کشی برای دیوار رومی حیاط

به عبارت دیگر هر چقدر ریسمان کشی شاسی دقیق‌تر صورت بگیرد، نما استوارتر در جای خود قرار می‌گیرد. دیگر امری که در فرایند شاسی کشی باید با دقت صورت بگیرد، پوشش دادن به نبشی‌ها است. از آنجایی که دیوارهای حیاط در مجاورت هوای آزاد و برف و باران قرار دارد، باید نبشی‌ها یا از نوع آلیاژهای ضد زنگ و مقام انتخاب شوند و یا آنکه یک پوشش با کیفیت ضد زنگ روی آن‌ها قرار بگیرد.

نکته مهم و قابل ذکر در رابطه با شاسی کشی یا زیر سازی در نمای رومی این است که این مرحله باید متناسب با نوع نما و وزن ناشی از آن صورت بگیرد. زیرا نوع سنگ، ضخامت سنگ و میزان حجم فرم‌ها بر وزن تاثیر گذار بوده و هر چقدر که وزن نما بیشتر باشد شاسی کشی نیز باید مقاومتر صورت بگیرد.

 

رابیتس کاری

مرحله رابیتس کاری برای مشخص کردن فرم شاسی کشی در دیوار رومی حیاط

رابیتس کاری به منظور مشخص کردن فرم‌های منحنی شکل شاسی کشی صورت می‌گیرد. بنابراین در بخش‌های منحنی شکل، هنگام نصب میلگرد و نبشی فرایند رابیتس کشی نیز باید اجرا شود. به عبارت دیگر پیش آمدگی‌های سنگ بر روی دیوار که به منظور طاق صورت می‌گیرد به واسطه رابیتس کشی و میلگرد مشخص می‌شود. معمولا در زیر سازی این سبک نما، رابیتس کاری به صورت دو یا چند لایه صورت می‌گیرد.

 

نصب سر ستون‌ها

 حیاطی با دیوار سنگی کلاسیک یا رومی به رنگ کرم و قهوه‌ای

مرحله چهارم در اجرای نمای دیوار حیاط رومی، نصب سرستون‌ها است. این مرحله نیز جزو مراحل حساس کار بوده و باید به شکل کاملا هنرمندانه به واسطه استادکاران این سبک نما اجرا شود. در واقع نصب سرستون‌ها یک نوع تراش سنگ بوده و تقریبا جزو مراحل زمان‌بر کار است.

این روزها هنرمندان این حوزه به منظور صرفه‌جویی در زمان و کاهش هزینه‌های ناشی از اجرای طراحی دیوار حیاط کلاسیک، جهت برش و تراش سنگ‌ها به روش سی‌ان‌سی روی آورده‌اند. البته امروزه کارخانه‌های برش سنگ نیز این وظیفه را بر عهده گرفته و سرستون‌های مخصوص سبک نمای رومی کلاسیک را به صورت آماده به بازار عرضه می‌کنند.

 

حیاطی با دیوار سنگی کلاسیک و ستون‌های بلند با سرستون‌های سنگی مونتاژ شده

این روش نیز جهت تسهیل فرآیند اجرای سبک نما روی بر روی دیوار حیاط ترفندی خوب بوده و به راحتی در زیر سازی نما اسکوپ می‌شوند‌. به این ترتیب بر خلاف سرستون‌های طبیعی، احتمال جدا شدن سنگ از نما در سرستون‌های سنگی مونتاژ شده در کارخانه وجود ندارد.

 

نصب سنگ

نصب سنگ‌های دیوار حیاط رومی با دوغاب توسط نصاب

در مرحله پنجم استاد‌کاران جهت طراحی دیوار حیاط رومی به واسطه دوغاب و اسکوپ سنگ‌های انتخابی و آماده شده را به نمای دیوار حیاط نصب می‌کنند. اسکوپ، قطعاتی کوچک از جنس ورق گالوانیزه با اشکال مختلف بوده که جهت نصب سنگ به سبک رومی بر روی دیوار با دوغاب لازم است. به این ترتیب پس از نصب سنگ به دیوار حیاط، طراحی و نماسازی آن به سبک رومی به پایان می‌رسد.

 

نکات لازم جهت طراحی و اجرای نمای رومی دیوار حیاط 

حیاطی با کفپوش موزاییکی، دیوار سنگی رومی با مجسمه‌های سنگی کار شده در تورفتگی‌های دیوار

همانطور که گفتیم نمای رومی یکی از زیباترین و‌ مجلل‌ترین سبک‌های طراحی نما است که از قدیم تاکنون مورد توجه قرار داشته و برای نمای ساختمان و دیوار حیاط قابلیت اجرا دارد. در کنار همه جذابیت‌ها و زیبای بصری متعلق به این سبک، اجرای آن بسیار سخت و فنی بوده و فقط عده‌ای خاص می‌توانند این هنر زیبا را با سنگ به تصویر بکشند.

بنابراین وجود تخصص و مهارت بالا در این حرفه بسیار مهم بوده و جزو اصول اساسی کار به شمار می‌رود. یک استادکار ماهر در این زمینه باید به فنون مختلفی نظیر سنگ تراشی، پیاده سازی نقشه، جوشکاری و کار با مصالح آشنا باشد.

 

حیاطی با دیوار سنگی کلاسیک و برجستگی‌های گنبدی شکل روی دیوار

البته اجرای دقیق و بی عیب و نقص نمای دیوار رومی حیاط علاوه بر مورد ذکر شده به پیش نیازهای دیگری نیز احتیاج دارد. به عنوان مثال ابزار کار نیز جزو اصول مهم بوده و باید تمامی ابزار و مصالح مورد نیاز برای اجرای در معرض دسترس باشند. نوع سنگ، ابعاد سنگ، شکل ستون‌ها نیز از جمله مواردی هستند که در انتخاب آن‌ها باید دقت کافی به خرج داد. زیرا باید کاملا متناسب با سبک و طرح و نقشه نما انتخاب شوند.

به کلی اجرای سبک نمای کلاسیک بر روی دیوار حیاط و ساختمان در گرو موارد مختلفی است که همه این موارد به نوعی با یکدیگر مرتبط بوده و وجود کوچکترین نقص در هر کدام هم ایمنی و استحمام نما را پایین می‌آورد و هم آن که از کیفیت نما کاسته می‌شود.

 

آیا می‌توان سبک نمای رومی کلاسیک را به صورت ترکیبی در طراحی دیوار حیاط به کار برد؟

حیاطی با کفپوش موزاییکی و دیوار سنگی با نمای رومی یا کلاسیک با ستون‌های کنده‌کاری شده

همانطور که گفتیم آن چیزی که از نمای رومی ما در کشور مشاهده می‌کنیم پر از تنوع است. در واقع نمای کلاسیک روم در کشور ما با سلایق مختلف در هم آمیخته و در طرح و اشکال بسیار مختلفی اجرا می‌شود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که جهت طراحی دیوار حیاط با این سبک نیز می‌توان متناسب با سلیقه یک نوآوری ایجاد کرده و این سبک مجلل را با دیگر سبک‌ها به صورت ترکیبی اجرا کرد.

یا می‌توان همین سبک را با استفاده از متریال‌های مختلفی در نمای ترکیبی به کار برد. به عنوان مثال استفاده از سنگ در روش سیمان کاری دیوار حیاط هم ایده‌ای جالب بوده و هم در کنار نو بودن از بار هزینه‌ها نیز تا حدودی می‌کاهد.

 

حیاطی با دیوار کلاسیک سنگی و درب کرم رنگ

البته بسیاری از افراد طراحی نمای ساختمان و دیوار حیاط کلاسیک را به همراه نورپردازهای محوطه به صورت وسیع اجرا می‌کنند که این سبک نیز یک نوع طراحی ترکیبی بوده و امروزه در بین مردم از استقبال خوبی نیز برخوردار است.

منتهی چیزی که متاسفانه در کشور ما چندان هم مورد توجه قرار ندارد، وجود تناسب و همخوانی بین سایر عناصر حیاط و همچنین ساختمان‌های همجوار است. در واقع انتخاب هر سبک و طرح و ترکیبی باید به نحوی صورت بگیرد که منجر به ایجاد تضاد و ناهماهنگی در ظاهر و نمای حیاط نشود.

 

حیاطی با دیوار رومی سنگ و چوب، کفپوش سرامیکی با باغچه‌های چوبی و راه پله

همچنین در نورپردازی‌های که به همراه یک سبک صورت می‌گیرد، باید عناصر روشنایی استاندارد استفاده شده و با انتخاب ابزارها و پرژکتورهای نامناسب موجبات اذیت و آزار ساکنین ساختمان‌های مجاور فراهم نشود. دیگر مصالح ترکیبی رایج در سبک کلاسیک، چوب است. معمولا طراحی دیوار حیاط با سنگ به همراه نمای چوبی نرده‌ها و تخته‌ها به سبک کلاسیک نیز زیبایی خاص خود را دارد و منجر به ایجاد فضایی گرم، دنج و جذاب می‌شود.

 

هزینه طراحی دیوار حیاط به سبک کلاسیک رومی

حیاطی با دیوار رومی یا کلاسیک به رنگ کرمی با ترکیب دو سنگ

با توجه به مطالب ارائه شده می‌توان گفت که طراحی و اجرای این سبک نما برای دیوارهای حیاط هزینه سنگینی در پی دارد. علت اصلی سنگین بودن مخارج هزینه این سبک نما برای ساختمان و حیاط، گران قیمت بودن مصالح مورد نیاز و زمان‌بر بودن اجرای آن است.

همانطور که گفتیم نمای کلاسیک روم از جمله سبک‌های تخصصی بوده و لازم است که به واسطه تیم‌های مجرب و کارکشته مورد اجرا قرار بگیرد. به این ترتیب افراد عادی قادر به انجام چنین سبکی نیستند. به همین دلیل اجرای این سبک نما جزو کارهای تخصصی بوده و این عامل نیز منجر به سنگین‌تر شدن هزینه‌ها برای طراحی دیوار حیاط به این سبک می‌شود.

 

حیاطی با کفپوش چمن و دیوار سنگی با نمای کلاسیک و گیاهان رونده در تورفتگی‌های گنبدی شکل دیوار

به طور کلی اجرای سبک رومی برای نمای ساختمان و دیوارهای حیاط بیشتر انتخاب اقشار مرفه و نقاط بالا شهر بوده و با توجه به هزینه‌های بالایی که دارد از توان همه اقشار جامعه خارج است. البته ناگفته نماند که اجرای چنین سبک هزینه‌بری برای ساختمان‌هایی که در نقاط پایین شهر قرار دارند، کار چندان منطقی و عاقلانه‌ای نبوده و به همین دلیل ما بیشتر در محله‌های گران قیمت و به قول معروف بالاشهر و همچنین در شهرهای بزرگ شاهد چنین سبکی برای نمای ساختمان و دیوار حیاط هستیم.

 

جمع‌بندی: نمای رومی دیوار حیاط؛ از لوکس‌ترین طراحی‌های نما 

حیاطی با دیوار رومی سنگی با طرح گنبدی و ستون با کفپوش آجری

برای طراحی و زیباسازی دیوارهای حیاط روش‌‌های زیادی وجود دارد که سبک نمای کلاسیک روم نیز یکی از آن‌ها است. منتهی انتخاب و اجرای چنین سبکی برای دیوارهای حیاط مستلزم صرف هزینه زیادی است. اما در عوض جلوه‌ای کاملا اعیانی و مجلل به نما و رخ حیاط می‌دهد. علاقمندان به این سبک طراحی دیوار حیاط و ساختمان می‌توانند از دیگر مصالح نظیر چوب و دیگر روش‌های زیباسازی حیاط همانند نورپردازی نیز الهام گرفته و رنگ و رخساره حیاط و ساختمان خود را به شکل بسیار خاص و زیبا طراحی کنند.

البته ناگفته نماند که طراحی و اجرای این سبک نما و در صورتی دربردارنده تمام زیبایی‌های ذاتی و بصیری مورد نظر خواهد بود که به واسطه استادکاران و هنرمندان با تجربه در این حوزه صورت بگیرد. در غیر این صورت نه تنها نتیجه نهایی کار فاقد جذابیت و زیبایی بصیری خاص این سبک نما خواهد بود، بلکه ممکن است استقامت کلی دیوارها نیز به دلیل عدم رعایت اصول کلی کار کاهش یابد.