در دنیای معماری و ساختمانسازی، بحث طراحی و اجرای نمای ساختمانها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل نیز مهندسان و معماران، غالباً وسواس و حساسیت بالایی را برای انتخاب متریال و همینطور اجرای آن قائل میشوند. یکی از کاربردیترین و رایجترین متریالهایی که امروزه برای نمای ساختمانها به کار میرود، نمای کامپوزیت است. این متریال با برخورداری از ویژگیهای قابل توجه و رضایتبخش بسیاری، خیلی از طراحان، معماران و همینطور سازندگان مربوطه را به سمت خود جذب کرده و به یکی از مهمترین انتخابها در این حوزه بدل شده است. در این مطلب از وبسایت معمار نو با شما هستیم تا به طور کامل به بررسی این نوع از متریال نمای ساختمان بپردازیم و شما را با نمای کامپوزیت آشنا کنیم.
سوالات متداول
در اجرای نمای کامپوزیت باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
1. توجه به برش ورقهای کامپوزیت 2. توجه به طرح نمای کلی ساختمان 3. کاربری ساختمان 4. انتخاب نوع نمای کامپوزیت 5. توجه به روش اجرای هریک از انواع نمای کامپوزیت 6. هزینه اجرای نمای کامپوزیت
نمای کامپوزیت دارای چه ویژگیهایی میباشد؟
وزن سبک، قابلیت جابهجایی، ایمنی قابل قبول، مقاومت بالا، قابلیت اجرا در شرایط آبوهوایی متفاوت و شکلپذیری بالا، ویژگیهای نمای کامپوزیتی میباشند.
در نمای چه ساختمانهایی از نمای کامپوزیت استفاده کنیم؟
در نمای ساختمانهای اداری، تجاری، تفریحی و یا حتی مسکونی میتوانید به کمک کامپوزیت اجرا کنید.
نمای کامپوزیت چیست؟
به طور کلی نمای کامپوزیت که با نامهای پنل آلومینیوم کامپوزیت و همینطور ورق کامپوزیت نیز شهرت دارد، به ورقههایی از کامپوزیت گفته میشود که در پنلهای کوچک و بزرگ، طراحی و اجرا میگردند. این ورقهها دارای دو لایه ورق آلومینیوم و همینطور هسته داخلی از جنس پلیاتیلن هستند. شما میتوانید این ورقهها را در طیفهای رنگی متفاوتی مشاهده کرده و از بازار خریداری نمایید. این روزها نمای کامپوزیت در ساختمانهای مختلفی همچون ساختمانهای اداری، نمای تجاری، تفریحی و یا حتی مسکونی به کار برده میشوند و به همین دلیل نیز میتوان نتیجه گرفت که هیچگونه محدودیتی را برای بناها به دنبال نخواهند داشت. این یعنی شما میتوانید با توجه به کاربری فضا و نیازهای موجود به سراغ مدلهای متفاوتی از این متریال بروید و از آن استفاده نمایید. به همین دلیل هم هست که نمای کامپوزیت را میتوان به عنوان یکی از محبوبترین و رایجترین نوع متریالهای نمای ساختمان معرفی کرد.
این نوع از متریال، مشخصات فنی برجسته و قابل توجهی دارد که از میان آنها میتوان به وزن سبک، شکلپذیری، تنوع بالا در رنگ، مقاومت در برابر آتش، قابلیت آببندی، برخورداری از عملکرد غیریکپارچه و در نتیجه مقاومت بالا در زمان زلزله، تمیز ماندن نما و عدم نیاز به شستوشوی مکرر، امکان تعویض تایلها بدون خرابی، ایجاد خاصیت آکوستیک و… اشاره کرد.
اجزای تشکیلدهنده نمای کامپوزیت
جدای از اجزای اصلی که نمای کامپوزیت را تشکیل میدهد باید بگوییم که طراحی و ساخت یک نمای کامپوزیت زیبا و مستحکم به مواد و متریالهای دیگری نیز نیاز دارد که از میان آنها میتوان به لایه رنگ پلیاستر، ورق آلومینیومی، لایه پلیاتیلن، چسب، رنگ نانو، لایه چسب ضد خش، پوشش محافظ و… اشاره کرد.
مزایای استفاده از نمای کامپوزیت
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، نمای کامپوزیت در دنیای طراحی و ساختمانسازی این روزها، حرف اول را میزند و طبیعی است که دلیل وجود چنین جایگاهی نیز ویژگیها و مزایای بسیار این نوع از متریال و نوع نمای ساختمان است. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین مزایای نمای کامپوزیت میپردازیم:
وزن سبک و مناسب
برای مثال ورقههای کامپوزیتی نسبت به مدلها و متریالهای سنتیتر، وزن کمتری دارند و همین سبُکی نیز یکی از بزرگترین مزایای آنها به حساب میآید. در کنار این هم این متریال قدرت بسیار کمی در جذب گردوغبار داشته و در نتیجه به راحتی کثیف و آلوده نمیشود.
قابلیت جابهجایی راحت
از دیگر مزایای نمای کامپوزیت میتوان به این موضوع اشاره کرد که این نماها به صورت پنلهای مجزایی طراحی میشوند که در صورت بروز هر گونه مشکلی بتوانید به راحتی آنها را جدا کرده و تعمیر نمایید. این در صورتی است که نماهای دیگر با پنلهای یکسره معمولاً در زمان بروز هر گونه مسئلهای با چالشهای بسیار زیادی روبهرو میشوند. در کنار این نیز بد نیست اشاره کنیم که همین ویژگی مجزا بودن پنلها میتواند در شکلپذیری و انعطافپذیری آنها نیز مؤثر باشد. به خاطر همین هم هست که معمولاً این نوع از متریالهای نمای ساختمان، تنوع ظاهری بسیار بالایی پیدا میکنند.
برخورداری از ایمنی قابل قبول
یکی از مهمترین مزایایی که میتوان برای نماهای کامپوزیتی برشمرد، بالا بودن ایمنی آنهاست. طبیعتاً برای انتخاب هر کدام از متریالهای بهکاررفته در ساختمانسازی، وسواس بسیار بالایی به کار میرود و یکی از مهمترین دلایل این وسواس نیز برخورداری آن متریال از ایمنی بالا و قابل قبول است. نمای کامپوزیت میتواند در برابر آتشسوزی و همینطور زلزله مقاومت بسیار بالایی از خود نشان دهد و نگرانیهای عمومی ساختمانسازان را به حداقل برساند. به همین دلیل هم هست که این متریال، امروزه به عنوان یکی از مطمئنترین انتخابها شناخته شده و از محبوبیت بسیار بالایی نیز برخوردار است.
داشتن مقاومت بالا
یکی دیگر از ویژگیهای مثبتی که میتوان برای نمای کامپوزیت برشمرد، مقاومت بالای آن است. این متریال تحت شرایط متفاوتی میتواند استحکام خود را حفظ کرده و سالیان سال با همان قدرت و شکل اصلی خود باقی بماند. این یعنی نیاز به بازسازی و یا تعمیرات احتمالی در چنین مدلهایی به مراتب کمتر از سایر متریالهای نمای ساختمان است.
قابلیت اجرا در شرایط آبوهوایی متفاوت
نمای کامپوزیتی علاوهبر مقاومت و ایمنی بالایی که دارد میتواند در شرایط آبوهوایی متفاوتی نیز همچنان استحکام خود را حفظ کرده و دچار کمترین میزانی از مشکل نشود. به همین دلیل هم هست که شما میتوانید در هر شرایط آبوهوایی که زندگی میکنید از این نوع از متریال نما برای ساختمان خود استفاده کنید.
نصب راحت و ارزان
از دیگر ویژگیها و مزایایی که میتوان برای نماهای کامپوزیتی در نظر گرفت قابلیت نصب راحت آنهاست. این نوع از متریال نما نسبت به بسیاری از مدلهای دیگر به مراتب، راحتتر اجرا و نصب میشود. در کنار این نیز این فرآیند با هزینه بسیار مقرونبهصرفه و مناسبی پیش خواهد رفت. به همین دلیل هم هست که معمولاً این نوع از نما جزء اولین انتخاب افرادی شناخته میشود که بودجه چندانی را برای کار خود در نظر نگرفتهاند.
قابلیت شکلپذیری بالا
از دیگر ویژگیهایی که میتوان برای این متریال برشمرد، قدرت شکلپذیری بالای آن است. این موضوع را تقریباً میتوان در ادامه انعطافپذیری بالای آن دانست. این یعنی همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، پنلهای مجزای این مدلها چنین اجازهای را به طراح میدهند که با خیال راحت بتواند طرح و شکل موردنظر خود را برای نمای ساختمان در نظر بگیرد. این اشکال میتوانند کاملاً پیچیده و یا حتی ساده باشند، این دقیقاً بدان معناست که قابلیت طراحی پیچیده این متریال برای طراحان وجود دارد و میتوانند تقریباً تمامی طرحهای ذهنی خود را به واقعیت بدل کنند.
معایب نمای کامپوزیت
طبیعی است که وقتی صحبت از مزایای یک متریال میشود بهتر است که با یک نگاه مقایسهگر و دقیق، مروری نیز بر معایب آن داشته باشیم، اما نکته مهم اینجاست که مزایای این نوع از متریال، آنقدر زیاد است که معایب آن را پوشش میدهد. با این حال، از جمله معایبی که میتوان برای نمای کامپوزیت در نظر گرفت شامل این موارد میشوند:
- متوسط هزینه بالای مواد اولیه
- هزینه بالای فرآیند ساخت نما
- مقاومت نسبتاً پایین در برابر طوفانهای شدید به دلیل وزن کم پنلها
- مقاومت نسبتاً کم پنلها در برابر ضربههای احتمالی
نحوه اجرای نمای کامپوزیت
در کنار تمامی مطالبی که تا به اینجا در رابطه با نمای کامپوزیت گفتیم وقت آن میرسد که نگاهی به نحوه اجرای نمای خشک با این متریال نیز بیندازیم و آن را مورد بررسی قرار دهیم. در مرحله اول، نقشهای توسط مهندسین مربوطه طراحی میشود و با توجه به آن تمامی مسائل مربوط به چگونگی زیرسازیها، بررسی ابعاد، فرم، مکان ورقهها و… مورد بررسی قرار گرفته و تعیین میشوند. بعد از آن نوبت به پیگیری و انجام زیرسازیهای لازم بر روی بدنه اصلی ساختمان میرسد، این یعنی باید بر اساس نقشه و با کمک سازههای آلومینیومی و یا آهنی، موارد مربوطه را به انجام رساند.
نکته مهمی که در اینجا باید به آنها اشاره کنیم این است که ورقههای آلومینیومی به دلیل استحکام بالا و همینطور وزن کمی که دارند، در چنین شرایطی به عنوان انتخابهایی ایدهآل شناخته میشوند. در مرحله بعدی از اجرای نمای کامپوزیت نوبت به برش ورقههای کامپوزیت و آلومینیومی میرسد. این ورقهها در محلهای مناسبی با قرارگیری بر روی قابهای زیرسازی، برش پیدا کرده و در ابعاد موردنظر تقسیمبندی میشوند. بعد از آن نیز سایر مراحل نهایی طی شده و نمای کامپوزیت بر روی نمای ساختمان، پیادهسازی میگردد.
انواع نمای کامپوزیت
به طور کلی کامپوزیتهایی که امروزه در نمای مدرن ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند و شامل مدلهای متفاوتی نیز میگردند. این یعنی شما میتوانید با توجه به کاربری فضا و همینطور نیازهای موردنظر خود، به سراغ مدلهای متفاوتی از نمای کامپوزیت بروید. در ادامه شما را با انواع نمای کامپوزیت آشنا خواهیم کرد:
آلومینیوم کامپوزیت پنل معمولی
این مدل از نمای کامپوزیت، دقیقاً همان چیزی است که ویژگیهای کلی آن را در این مقاله مورد بررسی قرار دادیم. این نوع از نماهای ساختمان از تمامی ویژگیهای مقاومت بالا، قابلیت استحکام در آبوهوای مختلف، قیمت مناسب، نصب راحت و… به طور نسبی برخوردار است.
آلومینیوم کامپوزیت پنل نانو
این مدلها با کمک تکنولوژی نانو طراحی میشوند و به همین دلیل خصوصیت منحصربهفردتری را شامل میگردند. ازاینرو نگرانیهایی که شاید در رابطه با مدلهای معمولی در ذهن سازندگان شکل میگیرد، در رابطه با این نوع از نمای کامپوزیتی، وجود نخواهد داشت. با توجه به این ویژگیها طبیعی است که هزینه این پنلها نسبت به مدل قبلی به مراتب بالاتر باشد.
آلومینیوم کامپوزیت پنل طیفی
این مدلها که با نام آلومینیوم کامپوزیت پنل رنگی نیز شناخته میشوند دارای یک تفاوت مهم در طراحی هستند. در این نوع از نماهای کامپوزیت، سطحی که در میان ورقههای آلومینیومی وجود دارد با رنگ براق خاصی پوشانده میشوند و به همین دلیل از لطافت و همینطور رنگارنگی به مراتب بالاتری برخوردار خواهد بود. این مدلها بسته به زاویهای از تابش نور که در بالای آنها قرار میگیرد میتوانند رنگهای متفاوتی را از خود نشان دهند. معمولاً از این نوع متریال برای طراحی فضاهای غیرمسکونی همچون فروشگاههای زنجیرهای، مراکز خرید، مکانهای عمومی و یا در طراحی نمای رستوران و … استفاده میشود.
آلومینیوم کامپوزیت پنل ضد باکتری
این نوع از نمای کامپوزیت با رنگ ضد باکتری طراحی میشود که بر روی سطح آن مورد استفاده قرار میگیرد. در نتیجه این ویژگی علاوهبر زیباتر و مطلوبتر شدن ظاهر پنلها، دیگر خیالتان را از بابت باکتریهای احتمالی راحت خواهد کرد. این یعنی میتوان از این نوع نمای کامپوزیت با اطمینان خاطر در فضاهایی همچون اتاقهای عمل، مراکز تولید و نگهداری دارو، آزمایشگاهها و… استفاده کرد.
آلومینیوم کامپوزیت پنل مقاوم در برابر آتش
با وجودی که یکی از مهمترین ویژگیهایی که در رابطه با نمای کامپوزیت میتوان شمرد، مقاومت بالای آن است باید بگوییم که این نوع از آلومینیوم کامپوزیتها به طور ویژه، مقاومت محصول شما را در برابر آتش نیز بالا میبرند. به طور کلی هسته مرکزی نسوز این مدلها که در کنار دو لایه از ورقه آلومینیومی طراحی میشوند خاصیت ضد احتراق دارد و در نتیجه در صورت بروز آتشسوزی، خیال شما را از مشکلات احتمالی راحت میکند. لازم به ذکر است که این مدل از نمای کامپوزیت از استانداردهای خاص و آزمایششده برخوردار است.
نمای کامپوزیت طرح چوب
نوع آخر نمای کامپوزیت، مدلهای طرح چوب هستند. همانطور که از نام آنها برمیآید، ظاهر این نماها چوبی بوده و در نتیجه زیبایی فضا را نیز به مراتب افزایش داده و گرمای آن را هم ملموستر میسازد. نکته مهمی که در این نمای چوبی نباید نادیده گرفت این است که کامپوزیت چوب پلاست از یک لایه لمینیت برخوردار هستند.
جمعبندی
با توجه به تمامی مواردی که تا به اینجا ذکر شد باید به خوبی بدانید که لازم است دقت و وسواس خود را در رابطه با انتخاب متریال و عایق کاری نمای ساختمان بالا ببرید و با یک بررسی کلی و همهجانبه، ویژگیهای مهم این متریال را برانداز کنید و با توجه به نیازهای بنا و همینطور محیط آن، نمای کامپوزیت خود را انتخاب نمایید. یادتان باشد از آنجایی که نمای ساختمان، جزء مهمترین و دقیقترین بخشهای طراحی و ساختمانسازی به حساب میآید، حساسیت انتخاب متریالها در آن بالا بوده و کوتاهی در دقت به آن میتواند عوارض و مشکلات بسیاری را برایتان به دنبال داشته باشد.
سلام چه مواردی در تعیین قیمت نمای کامپوزیت تاثیرگذارند؟
سلام
برند ورق کامپوزیت، ضخامت و رنگ ورق کامپوزیت، ضد حریق و ضد خش بودن، طرح و نوع کامپوزیت از مواردی هستند که در تعیین قیمت اجرای نمای کامپوزیت تاثیرگذارند.
سلام برای اجرای سریعتر نمای کامپوزیت از چه روشی استفاده کنیم؟
سلام
شما میتوانید ورقهای کامپوزیت را به صورت ریلی روی نما نصب کنید. اجرای این روش از سرعت بالایی نیز برخوردار است.