هتل بهعنوان یکی از مراکز عمومی، ازنظر زیرسازی، ساختار، امنیت و دکوراسیون، از اهمیت ویژهای برخوردار است. امروزه به دلیل مهاجرتهای کاری و شخصی، مخاطبان بسیاری به دلایل مختلف روانه هتلهای متعدد میشوند و انتظار دارند، هتلها بر اساس نوع نیاز آنها باشد. بر همین اساس دستاندرکاران هتلها نیز بیشازپیش تلاش خود را در راستای جذب مخاطبان عمومی و خصوصی میکنند. بررسی ضوابط معماری هتل، موضوعی است که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد. نگاهی به تاریخچه هتل، انواع هتل، مراحل طراحی هتل، طراحی هتل پنج ستاره، چگونگی سبک معماری در طراحی هتل، اشتباهات رایج در طراحی هتل و غیره، ازجمله مهمترین عناوین موردبحث در این مقاله خواهند بود. اگر بهعنوان یک سرمایهگذار درزمینه ساختوساز یا طراحی و معماری فعالیت میکنید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را تا پایان مطالعه کنید.
سوالات متداول:
کیفیت و ستارهدار بودن هتلها براساس چه فاکتورهایی ارزیابی میشوند؟
فاکتورهایی نظیر اندازه اتاقها، چشمانداز اتاقها، امکانات، موقعیت مکانی هتل، کیفیت رستوران، کافیشاپ و تنوع غذایی و پذیرایی هتل، امکانات تفریحی ویژه کودکان، امکانات رفاهی نظیر سونا و جکوزی و غیره، در ستارهدار بودن انواع هتلها تأثیرگذار است.
ویژگی هتلهای 5 ستاره چیست؟
هتلهای 5 ستاره از همه لحاظ، کاملترین تجهیزات و امکانات را دارند. اختصاص فضای بزرگ برای احداث بیش از صد اتاق، برخورداری از لابی مجلل و لوکس، کیفیت مبلمان، ویوی ابدی و بینظیر، نورپردازی شیک، داشتن دکوراسیون منحصربهفرد، امکانات بهداشتی نظیر سرویس بهداشتی و حمام لوکس و سایر امکانات تفریحی و رفاهی نظیر تلویزیون و دستگاه پخشکننده فیلم، خط تلفن، حوله، دمپایی و چوبلباسی، نظافت بهصورت شبانهروزی، ازجمله فاکتورهایی هستند که 5 ستاره بودن یک هتل را تعیین میکنند.
امکانات هتلهای مقرونبهصرفه چیست؟
ازنظر اقتصادی، مقرون بهصرفهترین نوع هتلها، هتلهای 2 ستاره هستند. البته به طبع، کمترین امکانات را نیز در اختیار مخاطبان قرار میدهند. این نوع هتلها، کمترین تعداد اتاقها را در مقایسه با دیگر هتلهای ستارهدار دارند. ازنظر سطح دسترسی، دسترسی کمتری به اماکن تفریحی، گردشگری و تاریخی دارند.
برای طراحی اتاق هتل به چه نکاتی توجه کنیم؟
طراحی داخلی اتاق خوابهای هتل یکی از حساسترین مواردی است که مورد توجه قرار میگیرد، از نوع جانمایی و چیدمان وسایل از جمله تخت، میز و صندلی، تلویزیون، کمد و دیگر وسایل رفاهی گرفته تا نوع نورپردازی به کار رفته در اتاقها، در واقع نورپردازی نیز چنانچه از میزان استاندارد خارج باشد، باعث خستگی مخاطب میشود.
در طراحی نمای هتل چه فاکتورهایی نقش دارند؟
در طراحی نمای هتل، فاکتورهایی نظیر شرایط اقلیمی، هویت، سنت، فرهنگ، تاریخ، قدمت و حتی محیط زیست نقش دارند و هر چه در طراحی نمای بیرونی هتل، این موارد بیشتر در نظر گرفته شود، نتیجه مطلوبتری به دست خواهد آمد.
نگاهی به تاریخچه صنعت طراحی هتل
ریشه کلمه هتل از کشور فرانسه گرفتهشده است. از گذشتههای دور، مکانی را بهمنظور اقامت و اسکان موقت افراد در نظر میگرفتند و امروزه از آن بهعنوان هتل یاد میشود. اگر بخواهیم به تاریخچه شکلگیری هتل در ایران نگاهی بیاندازیم به دوره هخامنشیان میرسیم. در دوره هخامنشیان و در زمان سلطنت کوروش کبیر، کاروانسراهای کوچک و بزرگی احداث شدند. البته در آن زمان، مسافرخانههای انگلیسی نیز احداث شده و فعالیت میکردند و تا به امروز این روند، تکامل پیداکرده و هتلهای امروزی باب میل مخاطبان داخلی و خارجی بوده و تأمینکننده نیازهای آنان هستند. طراحی هتل یکی از مهمترین نکات و بهنوعی اصول جذب مخاطب محسوب میشود.
نکاتی که در طراحی هتل باید موردتوجه قرار گیرد
طراحی هتل بهعنوان یکی از حرفههای مهم در کلیه نقاط دنیا، موردتوجه دستاندرکاران این رشته قرارگرفته است. طراحی نمای بیرونی هتل، طراحی نمای داخلی هتل، طراحی لابی لوکس، نورپردازی، میزان آرامش و آسایش برای مخاطب، طراحی اتاقهای لوکس، تقسیمبندی فضاها، استفاده از عناصر طبیعت و فضای سبز، دکوراسیون، چگونگی سبک هارمونی و غیره، از نکات مهم در طراحی هتل بهحساب میآیند که نباید از دید طراح و سرمایهگذار در این زمینه، پنهان بماند. هر یک از این موارد بایستی در احداث و اجرای انواع هتل رعایت شود. در ادامه شما را با انواع هتل آشنا میکنیم.
با انواع هتلهای ستارهدار آشنا شوید
شاید تاکنون اسم هتلهای ستارهدار بیشماری را شنیده باشید و این سؤال برای شما به وجود آمده باشد که هتلها بر چه اساسی این تعداد ستاره را کسب میکنند. در حقیقت میزان کیفیت هتلها، تعیینکننده تعداد ستارهای است که کسب میکنند. اگر شما نیز در فکر احداث هتل هستید، پیش از هر چیزی باید به این سؤال پاسخ دهید که تصمیم دارید، چه حد از کیفیت را در اختیار مخاطبانتان قرار دهید؟ پاسخ به این سؤال، خطمشی و هدف شما از سرمایهگذاری را تعیین میکند.
نکته دیگر این است که کیفیت و ستارهدار بودن هتل با چه فاکتورهایی در ارتباط است؟ در پاسخ باید گفت که فاکتورهایی نظیر اندازه اتاقها، چشمانداز اتاقها، امکانات، موقعیت مکانی هتل، کیفیت رستوران، کافیشاپ و تنوع غذایی و پذیرایی هتل، امکانات تفریحی ویژه کودکان، امکانات رفاهی نظیر سونا و جکوزی و غیره، در ستارهدار بودن انواع هتلها تأثیرگذار است. در ادامه با انواع هتلها آشنا میشویم.
هتلهای 5 ستاره
بهترین و مجهزترین نوع هتلها، هتلهای 5 ستاره هستند که از همه لحاظ، کاملترین تجهیزات و امکانات را دارند. داشتن معماری منحصربهفرد و با المان خاص، اختصاص فضای بزرگ به احداث هتل برای احداث بیش از صد اتاق، همچنین برخورداری از لابی مجلل و لوکس، کیفیت مبلمان (از مبلمان لابی گرفته تا مبلمان اتاقها و رستوران)، ویوی ابدی و بینظیر، نورپردازی شیک بهنوعی که حس آرامش را منتقل کند، داشتن دکوراسیون منحصربهفرد، امکانات بهداشتی نظیر سرویس بهداشتی و حمام لوکس و سایر امکانات تفریحی و رفاهی نظیر تلویزیون و دستگاه پخشکننده فیلم، خط تلفن، حوله، دمپایی و چوبلباسی، نظافت بهصورت شبانهروزی، برخورداری از کادری متخصص و باتجربه، نوع پوشش لوکس مجموعه، سرویس دادن بهصورت شبانهروزی و غیره، ازجمله فاکتورهایی هستند که 5 ستاره بودن یک هتل را تعیین میکنند.
هتلهای 4 ستاره
هتلهای 4 ستاره در دستهبندی بهلحاظ کیفیت، کمی از هتلهای 5 ستاره، پایینتر قرار دارند. ازآنجاکه این نوع هتلها همه فاکتورهای هتلهای 5 ستاره را نمیتوانند داشته باشند و یا ازنظر کیفی، در سطح پایینتری قرارگرفتهاند، درنتیجه بهعنوان هتل لوکس متوسط شناخته میشوند. اصول طراحی هتل در این نوع هتلها نیز بهخوبی رعایت شده است؛ اما در مقایسه با هتلهای 5 ستاره، به نسبت کیفیت پایینتری دارند.
هتلهای 3 ستاره
اگر سرمایه زیادی ندارید و از طرفی در فکر احداث هتلی هستید که بتوانید از قشرهای سطح متوسط هم میزبانی کنید، احداث هتلهای 3 ستاره گزینه مناسبی است. رزرو این نوع هتلها در مقایسه با هتلهای 5 و 4 ستاره برای اقشار متوسط، بهتر و آسانتر خواهد بود. البته از میزان امکانات کمتری نیز برخوردار هستند. در هتلهای سطح متوسط 3 ستاره از لابی لوکس و نورپردازی خاص، تنوع پذیرایی و امکاناتی نظیر مراکز رفاهی و تفریحی و همچنین نظافت شبانهروزی و سرویسدهی 24 ساعته خبری نیست؛ اما میهمانان هزینه کمتری را برای اقامت در آن پرداخت میکنند.
هتلهای 2 ستاره
ازنظر اقتصادی، مقرون بهصرفهترین نوع هتلها، هتلهای 2 ستاره هستند. البته به طبع، کمترین امکانات را نیز در اختیار مخاطبان قرار میدهند. این نوع هتلها، کمترین تعداد اتاقها را در مقایسه با دیگر هتلهای ستارهدار دارند. ازنظر سطح دسترسی، دسترسی کمتری به اماکن تفریحی، گردشگری و تاریخی دارند. همچنین اصول لازم برای طراحی هتل در مقایسه با سایر هتلها در سطح پایینتری رعایت و اجرا شده است. علیرغم پایین بودن امکانات، این نوع هتل هم مشتریان خاص خود را دارد.
طراحی هتل از چه مراحلی تشکیلشده است؟
طراحی و اجرای هتل، دارای مراحل متفاوتی است و باید بهصورت اصولی و پشت سر هم انجام شود. در غیر این صورت، نتیجه مطلوب به دست نمیآید. در ادامه شما را با مراحل طراحی هتل آشنا میکنیم:
- اولین مرحله به طراحی کانسپت اختصاص دارد.
- پس از کانسپت، نوبت به مرحله طراحی نقشه معماری هتل میرسد.
- پس از طراحی نقشه معماری هتل، بایستی نقشه سازه، تأسیسات برق و مکانیک توسط افراد متخصص و باتجربه طراحی شود.
- طراحی نما اقدامی است که باید در مرحله چهارم انجام شود.
- پس از طراحی نما، نوبت به طراحی فضای سبز و عمومی میرسد که این موضوع نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
- پس از اتمام طراحی فضای بیرونی، نوبت به طراحی نمای داخلی و دکوراسیون آن میرسد که برای افزایش جذابیت کار و حفظ مشتریان فعلی و جذب مشتریان جدید، نیازمند دقت و توجه زیادی است.
- طراحی مشاعات و فضا برای پیادهسازی امکانات رفاهی، اقدامی است که در مرحله آخر انجام میشود.
آنچه مسلم است این است که باید تمامی این مراحل با ظرافت و حساسیت بالایی انجام شود. ازآنجاییکه هرکدام از این مراحل بهصورت سلسله وار به یکدیگر مرتبط هستند، وجود هر خطایی حتی اگر بسیار جزئی باشد، کلیه مراحل را تحت تأثیر قرار میدهد و با مشکل مواجه میکند. از مبانی و اصول طراحی هتل این است که پیش از اقدام به هر کاری، تحقیقات کامل را نسبت به نوع پروژه، میزان بودجه، تیم طراحی، مشاوران، تیم اجرا و غیره انجام دهید و پروژههای اجراشده توسط این تیمها را بررسی کنید و کلیه جوانب کار را در نظر بگیرید.
طراحی لابی هتل
طراحی لابی هتل یکی از مهمترین اقداماتی است که میبایست توسط افراد متخصص و حرفهای صورت گیرد چرا که برگ برنده هتل محسوب میشود. لابی مرکز توجه مخاطبان است و درصد ماندگاری و تداوم حضور مخاطب بستگی به چشماندازی دارد که در لابی و دیگر بخشها به معرض نمایش گذاشته میشود. از آنجا که لابی اولین مکانی است که توجه مخاطب را به خودش جلب میکند و به نوعی او را تحت تأثیر قرار میدهد، تاکید میشود به منظور کسب نتیجه مطلوب، در هنگام طراحی لابی هتل از مشورت و همکاری افراد متخصص و با تجربه کمک گرفته شود.
طراحی داخلی اتاق خوابهای هتل
اتاق به عنوان مرکز آرامش هر فردی محسوب میشود و افراد در مسافرت یا مأموریت نیز این انتظار را دارند که آرامش، امنیت، پاکیزگی و هر آنچه حس خوب را منتقل میکند، داشته باشند. این موضوع صفر تا صد کار را در بر میگیرد؛ طراحی داخلی اتاق خوابهای هتل یکی از حساسترین مواردی است که مورد توجه قرار میگیرد. این نوع طراحی اصول و استانداردهای مختص به خود را دارد، از نوع جانمایی و چیدمان وسایل از جمله تخت، میز و صندلی، تلویزیون، کمد و دیگر وسایل رفاهی گرفته تا نوع نورپردازی به کار رفته در اتاقها، در واقع نورپردازی نیز چنانچه از میزان استاندارد خارج باشد، باعث خستگی مخاطب میشود.
طراحی نمای هتل
طراحی نمای هتل بخش بیرونی هتل را به رخ میکشد و هر چقدر این جذابیت در نگاه اول با سلیقه مشتری سازگارتر باشد، امکان جذب او نیز بیشتر خواهد بود. البته در طراحی نمای هتل، فاکتورهایی نظیر شرایط اقلیمی، هویت، سنت، فرهنگ، تاریخ، قدمت و حتی محیط زیست نقش دارند و هر چه در طراحی نمای بیرونی هتل، این موارد بیشتر در نظر گرفته شود، نتیجه مطلوبتری به دست خواهد آمد. همچنین خلاقیت نیز موضوع بسیار مهمی است که لازم است مورد توجه قرار گیرد، چرا که باعث میشود نسبت به دیگر هتلها منحصربهفرد باشد و آن را از سایر هتلها متمایز میکند.
طراحی فضای سبز هتل
فضای سبز باعث طراوت و شادابی محیط خانگی، سازمانی و هر مکان خصوصی و عمومی میشود؛ باید این موضوع را مد نظر قرار دهید که نوع، سبک و طراحی فضای سبز برای مکانهای عمومی به ویژه هتلها باید متناسب با سازه، معماری و نمای بیرونی هتل باشد. این هماهنگی باعث میشود هارمونی به درستی و با رعایت استاندارد، حفظ شود. گیاهان و وسایل تزیینی که در طراحی فضای سبز هتل به کار میرود، باید در راستای این هارمونی باشد.
نورپردازی نما و نورپردازی داخلی هتل
همان طور که پیشتر نیز عنوان شد، نورپردازی یکی از مهمترین موارد در جذب مشتریان است و در این میان گزینههای متعددی برای اجرای مناسب نورپردازی وجود دارد؛ فضای داخلی هتل را میتوان با لامپهای تزیینی و غیر تزیینی، نورپردازی ایدهآلی بخشید. از دیگر مواردی که زیبایی را دو چندان میکند، چگونگی نصب و توجه به ارتفاع لامپ، اندازه لامپ، رنگ لامپ، شدت و میزان روشنایی و غیره است که البته باید با سبک و سیاق هتل، چیدمان، نوع سرامیک و سنگ نیز هماهنگی لازم را داشته باشد.
اصول انتخاب ترکیب رنگ در طراحی هتل
اگر هدف شما این است که نمره قابل قبولی را از مشتریان خود دریافت کنید، نوع رنگ، فاکتور تعیین کنندهای به شمار میرود؛ رنگ سرد و گرم هر کدام روانشناسی خاص خود را دارند و در شرایط مختلف بر مخاطب تأثیر میگذارند؛ بهتر است در این زمینه با افراد متخصص و آشنا با روانشناسی رنگ مذاکره داشته باشید چرا که مخاطبان هتلها طیف وسیعی از افراد را با شخصیتهای متفاوت در بر میگیرند. توجه به اصول انتخاب ترکیب رنگ در طراحی هتل، موضوعی است که باعث میشود پاسخگوی همه نوع سلیقهای باشید.
انتخاب سبک طراحی هتل
امروزه در طراحی و اجرای سازههای مربوط به پروژههای هتل، از سبکهای کلاسیک و مدرن استفاده میشود. شاید کمی متعجب شوید اما سبکهای سنتی و کلاسیک همچنان طرفداران خود را دارند، اما در کنار این گونه سبکها، روش مدرن نیز پیادهسازی میشود. انتخاب سبک و طراحی هتل یکی از مواردی است که نباید از چشم طراح و سرمایهگذار دور بماند. این نکته نیز باید متناسب با هارمونی هتل باشد.
اشتباهات رایج در طراحی هتل
برخی از طراحان و معماران در هنگام طراحی و اجرای پروژههای بزرگ مربوط به هتل، دچار مشکلاتی میشوند که در آینده قابل جبران نیست. در این بخش به برخی از اشتباهات رایج در طراحی هتل اشاره میکنیم:
- برخی معماران و طراحان هتل، بیشازاندازه به معماری بیرونی هتل میپردازند و از معماری داخلی که به جذابیت کار منتهی میشود، غافل میشوند. این موضوع تا حد قابلتوجهی در گیرایی و چشمانداز کار برای مخاطب، تأثیرگذار است.
- در نظرگرفتن ابعاد کوچک برای اتاقها که باعث محدودیت برای مخاطبان میشود.
- جدا نبودن سرویس بهداشتی و حمام، یکی از اشتباهات رایج است که مشتریان را با مشکل مواجه کرده و موجب کاهش تعداد مشتریان میشود. در صورت برخورداری از فضای کافی، توصیه میشود که سرویس بهداشتی و حمام را از یکدیگر تفکیک کنید. چراکه از اجرای اصول بهداشتی هتل تبعیت کردهاید.
- عدم تأمین آرامش و آسایش برای مخاطبان، از دیگر مشکلات رایج تلقی میشود. این مهم زمانی به چشم میآید که هتل در نزدیکی خیابان اصلی احداثشده و میزان سروصدا، آرامش میهمانان را سلب میکند. برای رفع این مشکل، حتماً لازم است از پنجرهها مانند پنجره گیوتینی، درب و پارتیشن متحرک شیشهای ویژه و عایق بهمنظور جلوگیری از ورود صدا، استفاده کنید. در غیر این صورت اولین و آخرین باری خواهد بود که مشتریان در هتل شما اقامت خواهند داشت.
- از دیگر مواردی که ممکن است اسباب ناراحتی میهمانان را فراهم کند، در دسترس نبودن پیشخوان ورودی است. میز پیشخوان باید در جای مناسبی تعبیه شود تا مسافران در هنگام ورود و خروج به راحتی به آن دسترسی پیدا کنند. این موضوع یکی از نکات و اصول طراحی لابی هتل است. از دیگر مواردی که لازم است به آن توجه شود ارتفاع پیشخوان و یا میز لابی است که گاهی به دلیل عدم توجه به ارتفاع و ابعاد استاندارد، برای مخاطبان مشکلساز میشود. پیش از طراحی و تعبیه امکانات، حتماً با مشاور و متخصصی در این زمینه صحبت کنید تا در آینده مجبور به دوبارهکاری و هزینههای اضافی نشوید.
- عدم توجه به ظرفیت آسانسور از دیگر مواردی است که گاهی در آن ایراداتی به وجود میآید. هتل شما از هر نوعی که باشد، در نظر گرفتن ظرفیت آسانسور با توجه به تعداد و وزن، از اهمیت ویژهای برخوردار است. از دیگر نکات کلیدی، توجه به پلکان و راهپله است. در هنگام احداث و اجرای پروژه هتل، باید مواقع اضطراری نظیر زلزله و دیگر حوادث غیرمترقبه را نیز درنظر بگیرید. متأسفانه در برخی موارد به ظرفیت آسانسور و نوع راهپله توجه نمیشود و در آینده نهچندان دور، سرمایهگذار و مخاطب را با مشکل جدی مواجه میکند.
جمع بندی: همه آنچه در خصوص ضوابط معماری هتل باید بدانید
هر کسبوکاری، مخاطبان خاص خود را دارد. هتل ازجمله حرفههایی است که نیازمند و پاسخگوی کوتاهمدت و بلندمدت مخاطبان داخلی و خارجی است. این نکته نباید فراموش شود، تنها برای یک مراجعه فرصت دارید که توانمندی و امکانات خود را به رخ مشتریان بکشید تا در سفرهای بعدی نیز انتخاب آنها باشید. ایجاد آرامش، برقراری امنیت، داشتن فضای مطلوب، ویوی مناسب، نوع نورپردازی، نوع دکوراسیون، نمای بیرونی، نمای داخلی، ظرفیت آسانسور، نوع پذیرایی و غیره، مواردی هستند که باید در نظر بگیرید و خودتان را با نوع و سلیقه مشتریان مطابقت بدهید. بررسی ضوابط معماری هتل، موضوع مهمی است که شما را از صفر تا صد پروژه، آگاه میکند. این اصول، راهکارهایی را پیش پای شما میگذارد که در فرآیند کار، پاسخگوی مخاطبان مختلف باشید و درب هتل شما برای همیشه به روی مشتریان باز باشد.
سلام با هم بودن سرویس بهداشتی و حمام اصلا مناسب نیست، امیداروم در طراحی هتل های جدید تغییر ایجاد کنند. ممنون از مطلب مفیدتون.
سلام دوست عزیز، با نظرات مفید شما حتما طراحی معماران بهتر خواهد شد. ممنون از توجه شما.
سلام توضیحات بسیار روان و مفید بودن ممنون
سلام دوست عزیز،ممنون از توجه شما.