در طراحی و ساخت ساختمانهای امروزی شاهد تغییرات بزرگ و پیشرفتهای چشمگیری هستیم. در این طراحیها سعی میشود تا طراحی داخلی ساختمانها، ابزار و تجهیزات مورداستفاده در این بناها و … بهصورت مدرن بوده و کمترین فضای ممکن را اشغال کنند. یکی از نمودهای این تغییرات شگرف، گسترش استفاده از سیستم گرمایش از کف است. این سیستمها، چند سالی است که رواج یافته و دارای یک سری مزیتها و معایب هستند. در این مقاله بهمنظور بررسی ویژگیها، معایب و مزیتهای این سیستم، با شما همراه هستیم. مطالعه این مطلب میتواند راهنمای خوبی برای شما باشد تا مطمئن شوید که انتخاب این نوع سیستم گرمایشی برای ساختمان، گزینه مناسبی است یا خیر؟
سوالات متداول:
انواع مختلف سیستم گرمایش از کف را نام ببرید؟
1. سیستم گرمایش از کف برقی 2. سیستم گرمایش از کف آبی 3. سیستم گرمایش از کف با هوای گرم
مزایای اجرای سیستم گرمایش از کف چیست؟
1. سازگاری با محیط زیست 2. سطح ایمنی بالا 3. افزایش سطح رفاه 4. ایجاد گرمای یکنواخت 5. افزایش فضای در دسترس 6. صرفهجویی در مصرف انرژی 7. طول عمر بالا 8. عدم تولید صدا
آشنایی با سیستم گرمایش از کف
این سیستم گرمایشی که برای اولین بار توسط رومیان باستان ابداع شده است، به سیستمی گفته میشود که در آن، لولههای گرمایشی در کف زمین قرار گرفته و با انتشار گرما، باعث ایجاد گرمای یکنواخت در کل منزل میشوند. لولههای مورداستفاده در این سیستم از نوع 5 یا 3 لایه بوده و دارای استحکام کافی هستند. به تناسب طراحی این لولهها، سیستم گرمایشی از کف قادر است تا ارتفاع دو متری را کاملاً گرم کند. این سیستم دارای مزیتهای فوقالعادهای است که باعث استقبال مردم از آن شده و امروزه از آن بهعنوان یکی از امکانات لوکس خانهها یاد میشود. این سیستمها، مخصوصاً در خانههای بزرگ میتوانند بهترین کارایی را داشته باشند؛ اما با وجود تمامی مزیتهایی که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، نمیتوان از معایب این سیستم نیز چشمپوشی کرد.
سیستم گرمایش از کف ساختمان در چند نوع اجرا میشود؟
با توجه به توضیحات داده شده میتوان بهصورت کلی در مورد این سیستمها چنین گفت که هر نوع سیستمی که بتواند از طریق تولید گرما در کف ساختمان، کل سازه را گرم کند، به آن سیستم گرمایش از کف گفته میشود. برای اجرای این سیستمها معمولاً از سه روش استفاده میشود که انرژی مورداستفاده در هر کدام از آنها، متفاوت است. این سیستمها به شرح زیر هستند:
- سیستم گرمایش از کف برقی
- سیستم گرمایش از کف آبی
- سیستم گرمایش از کف با هوای گرم
ویژگیهای سیستم گرمایش برقی
یکی از روشهای اجرای گرمایش از کف، استفاده از روش برقی است. در سیستم گرمایش از کف برقی، المنتهایی در کف ساختمان نصب شده و شبکههایی ایجاد میشود. این شبکهها با اتصال به یک منبع برق، شروع به تولید گرما کرده و محیط ساختمان را گرم میکنند. امروزه با توجه به پیشرفتهایی که در این حوزه صورت گرفته است، از المنتهای که بهصورت فرش تولید شدهاند، استفاده میشود که زمان نصب و راهاندازی را کاهش میدهد. استفاده از این روش، زمانی بهصرفه خواهد بود که هزینه برق مصرفی، کم باشد.
آشنایی با سیستمهای گرمایش از کف آبی
در این نوع سیستم، کف ساختمان با استفاده از لولههایی با ضخامت و ابعاد کوچکتر، لولهکشی میشود. گرمای لازم برای گرم کردن آب موجود در این لولهها از طریق موتورخانه و یا پکیج، تأمین میگردد. با کاهش و افزایش دمای آب موجود در این لولهها میتوان دمای محیط را تنظیم نمود. این سیستمها قادر هستند دمای منزل را به خوبی بالا ببرند و هزینه مصرف انرژی در آن، نسبت به روشهای دیگر، پایینتر است. ازاینرو استفاده از این نوع روش گرمایشی در مناطق مختلف رواج زیادی یافته است.
سیستم گرمایش از کف با هوای گرم چیست؟
در سیستم گرمایش از کف با هوای گرم، هوای موجود در لولهها با استفاده از منبع انرژی، گرم میشود. این هوا با گردش خود، گرما را بهصورت یکنواخت در کل منزل پخش خواهد کرد. توجه داشته باشید که به دلیل اینکه هوا قادر نیست گرما را برای مدتزمان زیادی در خود نگه دارد نیاز به مصرف انرژی بالایی است، مخصوصاً در مناطق سردسیر. به همین سبب استفاده از آن، دارای صرفه اقتصادی آنچنانی نیست.
مزایای سیستم گرمایش از کف ساختمان
استفاده از روش گرمایش منزل از کف با توجه به نوع پخش گرما در این روش، دارای یک سری مزیتهای منحصربهفرد است. آنچه سبب استقبال طراحان داخلی و صاحبان منازل از این روش شده است نیز همین مزیتها هستند. مزیتهای این نوع سیستم گرمایشی به شرح زیر است:
سازگاری با محیطزیست
یکی از معایبی که به دیگر سیستمهای گرمایشی نظیر بخاری، رادیاتورها و شومینه و … وارد است، ایجاد آلودگی میباشد. این در حالی است که سیستمهای تولیدکننده گرما از طریق کف ساختمان به دلیل اینکه هیچگونه دود و شعلهای ندارند، بیشترین سازگاری را با محیطزیست داشته و مانع از آلودگی آن میشوند. به همین سبب نیز این روش جزو محبوبترین روشهای فعالان محیطزیست به شمار میرود.
سطح ایمنی بالا
با استفاده از سیستم گرمایش از کف میتوان مطمئن بود که خطری ساختمان و جان ساکنان را تهدید نخواهد کرد. این سیستمها در کف ساختمان تعبیه شدهاند و با هیچ یک از وسایل و تجهیزات گرمایشی، آتشزا و … در ارتباط نیستند. ازاینرو احتمال اینکه دچار آتشسوزی شوند و یا گاز از آنها نشت پیدا کند وجود ندارد. امنیت این سیستمها به قدری بالا است که تاکنون موردی از احتراق، مشکلات تنفسی، خفگی و … از آنها گزارش نشده است.
افزایش سطح رفاه
در استفاده از سیستمهایی چون بخاری و شومینه گازی، برای اینکه افراد بتوانند گرمای لازم را دریافت کنند باید انرژی بسیار بالایی را مصرف کنند تا بتوانند در قسمتهای مختلف ساختمان، از سرما در امان باشند. این در حالی است که در استفاده از روش گرمایش ساختمان از کف، افراد میتوانند با قدم گذاشتن بر کف ساختمان، گرما را دریافت کرده و از سرمای فصلهای سرد سال در امان باشند. در این حالت، افراد به دلیل اینکه گرما را از طریق پاهای خود دریافت میکنند، احساس گرمای بیشتری در بدن خود خواهند داشت.
ایجاد گرمای یکنواخت
مهمترین مزیت سیستم گرمایش از کف به ایجاد گرمای یکنواخت در کل ساختمان مربوط است. در این روش به دلیل اینکه منبع تولید گرما در کف قسمتهای مختلف خانه تعبیه شده است، گرما به همه جای خانه بهصورت یکنواخت پخش میشود. درحالیکه در استفاده از رادیاتور، شومینه برقی و یا بخاری، به دلیل تمرکز منبع تولید گرما بر یک منطقه از منزل، گرما بهصورت یکدست در کل منزل پخش نمیشود. در استفاده از روش گرمایش ساختمان از کف شاهد گرم بودن یکنواخت کل منزل هستیم.
افزایش فضای در دسترس
یکی از مزیتهای استفاده از این سیستمها به افزایش فضای در دسترس ربط دارد. در استفاده از بخاری و یا دیگر تجهیزات گرمایشی، شاهد این موضوع هستیم که بخشی از منزل توسط این تجهیزات اشغال میشود. این امر میتواند به کاهش فضای در دسترس ساکنین منزل بیانجامد و تأثیر سوئی بر دکوراسیون منزل داشته باشد. با استفاده از این نوع سیستم گرمایشی به دلیل اینکه کلیه تجهیزات این سیستم در کف ساختمان قرار دارند، هیچ وسیله گرمایشی در سطح منزل وجود نخواهد داشت. این امر سبب میشود تا ایرادی در چیدمان منزل به وجود نیامده و افراد بتوانند با خیالی راحت و دستی باز، نحوه دکوراسیون منزل را تعیین کنند.
صرفهجویی در مصرف انرژی
اگر از سیستمهایی نظیر بخاری و شومینه استفاده میکنید حتماً تجربه کردهاید که با افزایش یا کاهش دمای هوا باید درجه حرارت این سیستمها را افزایش یا کاهش دهید. در این صورت نیز به دلیل پایین بودن بهرهوری این سیستمها، در مصرف انرژی زیادهروی میشود. این موضوع هم سبب افزایش مصرف انرژی شده و هم هزینهها را افزایش میدهد. درحالیکه در سیستمهای گرمایشی از کف، به دلیل بهرهوری بالا، میزان مصرف انرژی پایینتر است و هزینهها نیز به تناسب آن، کاهش پیدا خواهد کرد.
طول عمر بالا
یکی دیگر از مزایای گرمایش از کف، طول عمر بالای این تجهیزات است. به دلیل اینکه این تجهیزات در کف ساختمان قرار دارند و احتمال تحمیل فشار زیاد به آنها وجود دارد برای راهاندازی آنها از تجهیزات باکیفیت و مستحکم استفاده میشود. به همین دلیل نیز میتوان از طول عمر آنها مطمئن بود. با توجه به نظر کارشناسان این حوزه، استهلاک و فرسودگی در این تجهیزات نسبت به سیستمهای دیگر، بسیار پایین است. طول عمر بالای این سیستمها بهجز افزایش بهرهوری آنها، باعث کاهش هزینههای نگهداری و تعمیر در بلندمدت میشود.
عدم تولید صدا
یکی از مشخصات مهم و اصلی سیستمهای گرمایشی از کف، بیصدا بودن آنها است. اولاً اینکه این سیستمها در کف ساختمان قرار دارند، به همین سبب هم صدای جریان آب به بالا انتقال نخواهد یافت. در ثانی برای راهاندازی این سیستمها از لولههایی با ویژگی ضد نویز استفاده میشود. به همین سبب ساکنین خانه، هیچ صدایی مبنی بر صدای لرزش، جریان آب و یا هر صدای دیگری را نخواهند شنید.
معایب سیستم گرمایش از کف ساختمان
سیستمهای گرمایش ساختمان از کف در کنار مزیتهایی مهمی که در قسمتهای قبل به آنها اشاره شد، دارای یک سری معایب نیز میباشند. البته توجه داشته باشید که برخی از ایراداتی که به این سیستمها وارد میشود نظیر مضرات گرمایش از کف برای بدن و سرطانزا بودن آن، شایعاتی بیش نیستند. ازجمله معایبی که این سیستمها دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نیاز به کف سازی قبل از اجرا
یکی از معایب گرمایش از کف ساختمان این است که باید قبل از اجرا و راهاندازی این سیستم، مرحله کفسازی را در منزل اجرا کرد. همانگونه که از نام این سیستم برمیآید، تجهیزات آن در کف ساختمان قرار میگیرند. به دلیل اینکه لولهکشی گاز، آب و سیمکشی برق نیز اکثراً در کف ساختمان اجرا میشوند باید این تأسیسات را بررسی کرده و پس از اطمینان از سلامت آنها، سطح این تجهیزات را با استفاده از سیمان پوشاند. این امر برای ایجاد سطح هموار برای لولهکشی این سیستمهای گرمایشی، انجام میشود. این فرایند باعث اتلاف وقت و هزینه میشود و میتوان آن را از مهمترین معایب این سیستمها به شمار آورد.
بالا بودن مدتزمان پیش از گرمایش
این سیستمهای گرمایشی بهصورت تدریجی شروع به گرم شدن میکنند. به همین دلیل نیز مدتزمان پیش از گرمایش آنها زیاد خواهد بود. این امر بهمنظور جلوگیری از ورود شوک به کف ساختمان و ایجاد آسیب در این بخش انجام میشود. برای درک بهتر این موضوع باید این توضیح داده شود که این سیستمها در ابتدای راهاندازی، برای 12 ساعت با گرمای 20 درجه کار میکنند. سپس هر 12 ساعت یکبار، 5 درجه به گرمای آنها اضافه میشود. این روند تا 36 ساعت اول شروع به کار سیستم ادامه داشته و سپس به دمای نهایی میرسد.
بالا بودن هزینه نصب
برای اینکه بتوان این سیستم را در کف منازل اجرا کرد باید با توجه به متراژ ساختمان، مواد اولیه تهیه نمود. این متریال باعث تحمیل هزینه زیادی به متقاضیان میشود. گذشته از آن، نصب این تجهیزات نیز دارای دشواریهای مختص خود است و هزینه زیادی را میطلبد. ازاینرو در مقایسه با روشهای گرمایی دیگر، نصب و راهاندازی سیستم گرمایش از کف، هزینه زیادی را دربر خواهد گرفت.
بالا بودن هزینه تعمیرات
توصیه میشود قبل از اتمام ساخت ساختمان و کفسازی آن، تصمیم خود را در مورداستفاده از این نوع سیستم گرمایشی بگیرید، زیرا پس از اتمام کار، راهاندازی و نصب این سیستم میتواند هزینه بالایی داشته باشد. در ضمن توجه داشته باشید که چنانچه ایرادی در این نوع سیستم گرمایشی به وجود آید باید هزینه بالایی صرف تعمیر آن شود؛ زیرا برای این کار باید کف ساختمان تخریب شده و تجهیزات این سیستم بهصورت کامل موردبررسی قرار گیرد. پس از شناسایی محل خرابی و تعمیر آن، باید کف ساختمان به حالت اول برگردد. بازسازی خانه در این مرحله باعث میشود تا هزینه بالایی به صاحب منزل تحمیل شود.
نیاز به سیستم گرمایش کمکی
در مناطقی که دارای آبوهوای سرد هستند ممکن است استفاده از سیستم گرمایش از کف جوابگو و تأمینکننده گرمای منزل نباشد. ازاینرو شاید لازم باشد تا از سیستم گرمایشی کمکی استفاده کنید. این امر خود به هزینه اضافی برای شما تبدیل خواهد شد.
عدم ایجاد تغییر در کف ساختمان
در طراحی و ساخت ساختمانها، لولهکشی آب و گاز و تأسیسات برقرسانی در کف ساختمان تعبیه میشود. اگر ایرادی در یکی از این تأسیسات به وجود آید به دلیل استفاده از سیستم گرمایشی از کف، تعمیر این تأسیسات کاری دشوار و پرهزینه خواهد بود.
جمعبندی
گرمایش از کف ازجمله بهروزترین سیستمهای گرمایشی مورداستفاده در ساختمانها به شمار میآید. این سیستم از امکانات مدرن و لوکس در ساختمانها است که باعث افزایش بهای این ساختمانها و سطح رفاه ساکنین آنها میشود. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که عایق کاری نمای ساختمان در صرفهجویی انرژی، کاهش آلودگی صوتی و کاهش اتلاف گرمایش و سرمایش خانه بسیار تاثیرگذار است. با توجه به معایب و مزایای سیستم گرمایش از کف میتوانید بهترین انتخاب را داشته و با در نظر گرفتن شرایط و نیازها، این سیستم را بهعنوان سیستم گرمایشی منزل خود انتخاب کنید.
سلام
سیستم گرمایش از کف تا چه ارتفاعی گرمای محیط را تامین میکند؟
سلام، سیستم گرمایش از کف تا ارتفاع 2 متر فضای داخلی را کاملا گرم خواهد کرد.
ممنون از مطلب مفید و کاربردیتون
ممنون از توجه شما دوست عزیز