آشنایی با مزایا و اهمیت نمای خشک در ظاهر ساختمان

نمای خشک ساختمان به صورت کرتین وال با نورپردازی داخلی زرد و حاشیه‌های فلزی

نمای ساختمان اولین و مهمترین بخش آن به‌شمار می‌آید. زیبایی و چشم‌نوازی ظاهر یک ساختمان می‌تواند بر نگاه و تفکر افراد تاثیر زیادی بگذارد. در بین متریال‌های کاربردی برای ظاهر ساختمان، استفاده از نمای خشک که در ادامه بیشتر با آن آشنا می‌شوید، یکی از پرطرفدارترین روش‌های اجرایی محسوب می‌شود.

با مدرن‌تر شدن صنعت معماری، روش‌های زیادی برای زیباسازی ظاهر یک ساختمان روی کار آمده است. روش‌هایی که علاوه‌بر زیبایی، در شرایط سخت، مقاومت خوبی از خود نشان داده‌اند. نمای یک ساختمان می‌تواند به راحتی تفکر افراد را نسبت به آن بنا تغییر بدهد. به همین دلیل طراحان و متخصصین معماری با پیشرفت تکنولوژی و مدرنیته شدن این صنعت، در تلاشند تا از بهترین روش اجرایی استفاده کنند. 

 

سوالات متداول:

نمای خشک دارای چه ویژگی‌هایی می‌باشد؟

1. افزایش سرعت 2. کیفیت بالا 3. تعویض یا تعمیر آسان 4. کاهش مصرف بی‌رویه انرژی 5. جلوگیری از ایجاد آلودگی صوتی 6. اجرای آسان 7. پوشش دادن ساختمان‌های بلند


نمای خشک به چند روش اجرا می‌شود؟

1. به سازه نگهدارنده 2. اتصال به پانل‌های ستونی 3. اتصال به سازه کاست 4. اتصال به صورت مستقیم با کمک گیره‌های چاقویی یا دوشاخ به همراه ابزارهایی همچون ماشین دریل، مته، دریل اتوماتیک، سر مته‌ها و دریل دستی


اجرای نمای خشک چه مزایایی دارد؟

1. کاهش بار ساختمان به دلیل سبکی 2. طراحی به صورت مهندسی شده و فاقد دورریز مصالح 3. کمک به افزایش طول عمر مفید ساختمان، برخلاف روش‌های سنتی

 

نمای خشک ساختمانی با پنل‌های مستطیلی طوسی رنگ و بالکن با حفاظ شیشه‌ای و پنل فلزی

نمای خشک یکی از پیشرفته‌ترین و بهترین روش‌ها برای ظاهر ساختمان محسوب میشود. با ما همراه باشید تا شما را با نمای ساختمانی خشک، روش‌های اجرایی و دلیل اهمیت آن آشنا کنیم.

 

نمای خشک چیست؟

نمای خشک ساختمانی با تراکوتای طرح آجر و پنجره‌های مستطیلی با شیشه آبی‌رنگ

منظور از نمای ساختمانی خشک این است که هنگام اتصال آن، به سیمان و ملات نیازی نداریم. بلکه یک سیستم نصب که مهم‌ترین ویژگی آن سبک بودنش است، به وسیله اتصالات مکانیکی به ما کمک می‌کند. این روش یکی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین روش‌های نصب نما است. 

نمای ساختمانی خشک بر خلاف روش‌های سنتی دیگر، به دیوار اصلی ساختمان نمی‌چسبد. دلیل آن وجود چندین لایه همچون پوسته بیرونی، عایق حرارتی، فضایی تهویه‌پذیر در داخل و دیوار درونی بنا است، که باعث ایجاد یک فاصله می‌شود.

 

نمای خشک ساختمان سنگ مرمر مشکی با بالکن‌های چوبی و حفاظ شیشه‌ای

این لایه‌هایی که نام بردیم، در روش اجرایی نمای ساختمانی خشک با سازه‌هایی که معمولا جنس آن‌ها از فولاد و آلومینیوم است، به بدنه اصلی ساختمان وصل خواهند شد. بنابراین می‌توان گفت روش مدرن نمای ساختمانی خشک، دیگر به ملات، سیمان و دوغاب نیازی ندارد. به همین دلیل مشکلات و معضلاتی که در ساختن ظاهر ساختمان به روش سنتی وجود داشت، از بین رفته است.

 

روش‌های اجرای نمای ساختمانی خشک 

ویلای مدرن با نمای خشک پنل‌های فلزی طوسی و مشکی و محوطه حیاط چمنی

حال که دانستید منظور از این نمای مدرن و پرطرفدار چیست، باید انواع آن را بشناسید. نمای ساختمانی خشک با توجه به نوع نصب و اتصالات به کار رفته در آن، به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول نمای مشهود یا نمایان (Visible) نام دارد. و دسته دوم با اسم نمای نامشهود یا غیر نمایان (Invisible) شناخته می‌شود. در ادامه این دو روش نصب را بیشتر توضیح می‌دهیم.

 

 نمای مشهود یا نمایان (Visible)

نمای خشک ساختمان با پنل های طوسی رنگ و نصب مشهود

همان‌طور که از اسم این روش پیداست، هنگام نصب سرامیک، بست‌هایی که آن را نگه می‌دارند مشخص هستند. درواقع شما هنگامی که از بیرون ساختمان به ظاهر آن نگاه می‌کنید، متوجه این بست‌ها می‌شوید. 

طراحان و معماران کاربلد برای اینکه بست‌های روش مشهود کمتر به چشم بیاید، آن را همرنگ نمای بیرونی درمی‌آورند. البته لازم به ذکر است که رنگ نمای ساختمان استفاده شده در این روش باید مقاومت بالایی در مقابل تغییرات جوی داشته باشد. چون این بست‌ها در محیط بیرونی ساختمان قرار گرفته‌اند و ممکن است به راحتی با تغییرات جوی آسیب بینند.

 

 نمای نامشهود یا غیر نمایان (Invisible)

نمای خشک ساختمان با نمای سرامیکی کرم رنگ غیر مشهود

روش نمای ساختمانی نامشهود یکی از روش‌های پرطرفدار است، که زیبایی بنای شما را دوچندان می‌کند. در این روش دیگر از بست‌هایی که برای نگه‌داشتن سرامیک استفاده می‌شد، خبری نیست. البته نه اینکه وجود نداشته باشند. بلکه منظور ما این است، که این بست‌ها طی یک عملیاتی پوشانده می‌شوند و قابل دید نیستند. این عملیات برای پوشاندن بست‌ها می‌تواند ایجاد سوراخ یا شیارهایی باشد که در پشت مصالح ایجاد می‌شوند.

 

نصب مصالح به روش نمای ساختمانی خشک

نمای خشک ساختمانی با پنل های فلزی مشکی مات و پنجره‌های مستطیلی و شیشه آبی

در روش نصب نمای ساختمانی خشک می‌توانید مصالح زیادی را انتخاب کنید. اکثر مصالح قابلیت این را دارند که از طریق سیستم نمای خشک به بنای اصلی متصل بشوند. شما می‌توانید مصالحی را با ابعاد 5 میلیمتر تا 50 میلیمتر برای این روش انتخاب کنید. البته توجه داشته باشید که تنوع مصالح در این روش بالاست، اما نحوه نصب هر کدام ممکن است، متناسب با جزییاتش متفاوت باشد. 

 

نمای خشک ساختمان تجاری با پنل‌های سفید هندسی و نورپردازی دکوراسیون داخلی

شناخته شده‌ترین مصالحی که با روش نصب خشک برای نمای ساختمان استفاده می‌شوند عبارتند از:

 

ویژگی‌های نمای ساختمانی خشک

نمای خشک ساختمان با پنل‌های ترکیبی فلزی ذغالی و تراکوتا آجری رنگ

نمای ساختمانی خشک یکی از مدرن‌ترین روش‌ها در ظاهر ساختمان محسوب می‌شود. این روش امروزه در همه جای دنیا طرفداران زیادی دارد. چون علاوه‌بر زیباسازی ظاهر ساختمان، مقاومت خوبی در برابر تغییرات جوی نشان داده است. اما ویژگی مثبت نصب خشک نمای ساختمان به این چند مورد خلاصه نمی‌شود. در ادامه با مهم‌ترین خصوصیات روش سیستم نصب خشک نما آشنا می‌شوید.

 

نمای خشک ساختمان با پنل های فلزی سه بعدی و بخش‌هایی نمای کرتین وال آبی

افزایش سرعت

در روش نمای ساختمانی خشک دیگر به داربست نیازی نیست. این سیستم به کمک قالب‌هایی که از چهارچوب فلزی ساخته شده اند اجرا می‌شود. بنابراین سرعت انجام کار بسیار بالا رفته و دیگر از معضلات و نگرانی‌های بالا رفتن از داربست خبری نیست. متخصصین امور معماری معتقدند این روش نصب نما می‌تواند باعث صرفه‌جویی در زمان تا حدود 50 درصد بشود.

 

نمای خشک چوبی ساختمانی چهار طبقه با پنجره‌های مستطیلی و شیشه آبی

کیفیت بالا

سیستم نصب خشک نما این امکان را به ما می‌دهد تا از مصالح مورد نیازمان به راحتی استفاده کنیم. مصالحی همچون سنگ نما، سرامیک، سمنت برد، چوب پلاست، آجر، اکسپندد متال و… که دوام و کیفیت بسیار بالایی دارند. این مصالح به راحتی با روش صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند و بسیاری از معضلات طراحان و معماران را برطرف کرده‌اند. به همین دلیل می‌توان یکی از مهم‌ترین ویژگی نمای ساختمانی خشک را باز گذاشتن دست معماران در انتخاب مصالح دانست.

 

نمای خشک ساختمان به صورت کرتین وال و یک بخش هندسی و سه بعدی

آن‌ها به راحتی می‌توانند مصالح مورد نیازشان را با ضخامت دلخواه، رنگ طرح و کیفیت مورد نظرشان انتخاب کرده و اجرا کنند. همچنین به دلیل اینکه هنگام زیرسازی از مواردی همچون آلومینیوم، پروفیل‌های آهنی و استیل استفاده می‌شود، با محصول نهایی بسیار کیفیت‌داری روبه‌رو خواهیم بود.

 

نمای خشک فلزی ساختمانی چند طبقه با پنل‌های ذغالی و حفاظ های شیشه ای برای بالکن

تعویض یا تعمیر آسان

یکی‌دیگر از ویژگی‌های مثبت این روش، تعمیر یا تعویض آسان آن است. به این شکل که اگر بخشی از نمای ساختمان شما آسیب دید، می‌توان به راحتی آن را باز کرد و قطعه‌ای مناسب را جایگزین گذاشت؛ یا اینکه در صورت نیاز به تعویض، می‌توان فقط همان قطعه را عوض کرد. خیلی از مصالح ساختمانی این ویژگی را ندارند و در صورت ایجاد مشکل باید هزینه زیادی برای تغییر کلی پرداخت کرد.

 

نمای خشک طرح سنگ ساختمان به رنگ ذغالی با پنجره‌های آبی رنگ و محوطه حیاط چمن

کاهش مصرف بی‌رویه انرژی 

به طور یقین می‌توان گفت نمای ساختمانی خشک تا حد زیادی از مصرف انرژی جلوگیری می‌کند. این امر به دلیل وجود یک عایق حرارتی در سیستم نصب است، که باعث می‌شود اتلاف انرژی صورت نگیرد. بدین ترتیب که یک لایه عایق حرارتی به کمک چسب یا اتصالات مکانیکی در دیواره اصلی ساختمان جای داده می‌شود. سپس چهارچوب‌هایی برای نصب مصالح روی بنا قرار می‌گیرند.

این اسکلت‌های نگهدارنده معمولا از جنس فولاد یا آلومینیوم هستند. با این کار بین نمای ساختمانی خشک و عایق کاری نما مانند عایق حرارتی اولیه، فاصله‌ای ایجاد شده است. این فاصله خود به منزله یک عایق برای جلوگیری از هدررفتن انرژی عمل خواهد کرد.

 

نمای خشک ساختمانی تجاری با تلفیقی از پنل‌های مشکی و کرتین وال سبز در قسمت پایینی

جلوگیری از ایجاد آلودگی صوتی 

اگر از افرادی که نسبت به سروصدا و گرد و خاک حساس هستند بپرسید، قطعا این ویژگی نمای ساختمانی خشک را مهم‌ترین خصوصیت آن می‌دانند. در روش نصب نما به صورت خشک، آن را کاملا مستقل بر روی دیوار اصلی قرار می‌دهند. بنابراین دیگر لازم نیست، دیوار برداشته شود. این کار هم از آلودگی صوتی ناشی از کوبیدن دیوار و هم از ضایعات ساختمانی جلگیری می‌کند.

 

نمای خشک کرتین وال ساختمان تجاری با پنل‌های آبی رنگ و نورپردازی شده

اجرای آسان

در این روش تمامی اتصالات، سرامیک‌ها و ریل‌ها به شکل مکانیکی متصل می‌شوند. بنابراین به تعداد زیادی کارگر نیاز نیست. این کار تا حد زیادی از هزینه‌ها کاسته و نگرانی شما را از این بابت کاهش می‌دهد.

 

نمای خشک ساختمانی بلند با تلفیقی از چوب و پنل‌های کاشی کرم رنگ

پوشش دادن ساختمان‌های بلند 

ساخت نمای بیرونی ساختمان‌های بلند، یکی از معضلات همیشگی معماران است. استفاده از ملات و نیروی انسانی در روش‌های سنتی هم وقت‌گیر خواهد بود هم اینکه خطرات خاص خودش را دارد. اما استفاده از روش نمای خشک می‌تواند به راحتی این مشکل ساختمان‌های بلند را برطرف کند.

 

مزایای نصب نما به صورت خشک

نمای خشک ساختمان تجاری مدرن با تم آبی طوسی و پنجره‌های آبی رنگ

سیستم نصب خشک نما در دنیای امروز طراحی و معماری بسیار کاربردی شناخته می‌شود. به همین دلیل متخصصین دکوراسیون و معماری تلاش می‌کنند تا برای ساخت ظاهر ساختمان از روش نصب خشک استفاده کنند. در ادامه مزایای این روش را معرفی می‌کنیم:

  •  به دلیل سبکی بار ساختمان را کاهش می‌دهد.
  •  به صورت مهندسی طراحی شده و دورریز مصالح نخواهد داشت.
  • این روش برخلاف روش‌های سنتی به افزایش طول عمر مفید ساختمان کمک می‌کند.

 

نمای خشک ساختمان با پنل‌های طوسی و مشکی و حاشیه کرتین وال سبز

  •  مصالحی که با روش نمای ساختمانی خشک نصب می‌شوند، در برابر تغییرات جوی مقاومت بالایی دارند.
  • این روش نصب نما به راحتی با سازه‌های فلزی یا بتن نما هماهنگ می‌شود.
  •  مصالح به جا مانده را به آسانی می‌توان مورد بازیافت قرار داد.
  •  در دیواره اصلی ساختمان تهویه ایجاد می‌کند، که نتیجه این کار چیزی جزء از بین رفتن رطوبت نیست.
  •  سیستم نصب خشک نما باعث می‌شود تا باران‌های شدید یا نور مستقیم خورشید به بدنه اصلی بنا آسیب وارد نکند.

 

تفاوت اصلی نمای ساختمانی خشک با نمای معمولی

نمای خشک ساختمان تجاری با بخش‌هایی از کرتین وال، نورپردازی داخلی زرد و بخش‌هایی با پنل‌های کرم

همان‌طور که قبلا گفتیم در سیستم نصب خشک نما از ملات و سیمان خبری نیست. بنابراین تفاوت اصلی نمای ساختمانی خشک با نمای معمولی را می‌توان در نحوه نصب مصالح ساختمانی دانست. در نمای معمولی، مصالح به کمک ملات به دیواره ساختمان متصل می‌شوند. اما در روش نصب خشک نما، مصالح فقط به کمک اتصالات مکانیکی به سازه اصلی وصل خواهند شد.

در این روش دیگر ملات وجود ندارد و جنس این اتصالات مکانیکی معمولا فلزی است. درواقع اگر ظاهر بنایی با نمای ساختمانی خشک آراسته شده باشد، شما سطح آن را پوشیده از مصالحی همچون سنگ، سمنت برد، سرامیک و… می‌بینید.

 

دلیل اهمیت نصب نمای ساختمانی خشک

نمای خشک ساختمانی تلفیقی از ترهای چوبی و پنل‌های فلزی مشکی

در دنیای امروز متریال‌های زیادی برای ظاهر ساختمان به کار برده می‌شوند. ساخت این مصالح مختلف به همراه پیشرفته شدن روش‌های اجرایی آن‌ها باعث می‌شود تا طراحان و معماران ساختمان، دیگر به سراغ روش‌های قدیمی نروند. روش‌های سنتی که با استفاده از ملات اجرا می‌شدند به دلیل وقت‌گیر بودن، اتلاف انرژی و استفاده از نیروی کار انسانی بیشتر، کاربرد خود را از دست داده‌اند.

سیستم نصب نما به صورت خشک با اتصالات مکانیکی کمک می‌کند تا از جدیدترین و پیشرفته‌ترین مصالح ساختمانی در ظاهر یک بنا استفاده شود. 

 

نمای خشک یک ساختمان تجاری با طراحی سه بعدی هندسی و کرتین وال آبی

این امر دست معماران را برای انتخاب مصالح با تنوع بالایی در رنگ، طرح و جنس باز می‌گذارد. همچنین مصالح پیشرفته امروزی نحوه اجرایی مدرنی دارند. به همین دلیل دیگر نمی‌توان همچون گذشته از طریق روش‌های ملاتی آن‌ها را به کار گرفت. تنها روش استفاده از این مصالح مدرن، نصب نما به صورت خشک است. اینجاست که اهمیت و ضرورت نمای خشک و روش نصب آن مشخص می‌شود.

 

هزینه نصب نما به صورت خشک

نمای خشک ساختمان با تلفیقی از کرتین وال سبز و کاشی‌های کرم رنگ

برای برآورد میزان هزینه نصب نمای ساختمانی خشک ابتدا باید نوع مصالح و مساحت آن را به دقت مشخص کرد. هر کدام از مصالح موجود در بازار قیمت مشخص خود را دارند و بسته به میزان مساحتی که شما قرار است از آن استفاده کنید، قیمتش تفاوت پیدا می‌کند. با این حال می‌توان گفت میزان هزینه ساخت و نصب خشک نمای یک ساختمان و اجرایی کردن آن، نسبت به روش‌های دیگر کمتر است. دلیل آن را باید بدین شکل توضیح داد که اگر بخشی از نمای شما آسیب دید و یا مشکلی داشت، تنها کافیست همان بخش را تعمیر یا تعویض کنید. این موضوع باعث می‌شود از هزینه‌ای اضافی و بسیار زیاد مصالح جلوگیری شود.

 یکی‌دیگر از عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت نصب نما به صورت خشک، موقعیت جغرافیایی و میزان ارتفاع ساختمان شماست. اینکه ساختمان شما از چه سازه‌ای ساخته شده، چه ارتفاعی دارد و در کدام منطقه جغرافیایی قرار گرفته است، برآورد هزینه نصب نمای خشک را دچار تغییر می‌کند.

 

نمای خشک ساختمان تجاری با پنل‌های سفید و طوسی و حفاظ فلزی بالکن سبز رنگ

به طور کلی می‌توان گفت هرچه میزان مصالح به کار رفته در این روش بیشتر و یا ابعاد آن بزرگ‌تر باشد، هزینه تمام شده افزایش پیدا خواهد کرد. اگر مصمم هستید از روش بنای خشک در ظاهر ساختمان خود استفاده کنید، بهتر است بخشی از ظاهر بنا انتخاب شود که زیرسازی آن مصالح کمتری نیاز داشته باشد. هزینه مصالح زیرسازی بسیار بالاست به همین دلیل اگر دیوارهای شما ارتفاع زیادی دارند و یا از نوع بازشو هستند، میزان هزینه نصب نما به صورت خشک افزایش می‌یابد.

 

انواع روش‌های نصب نمای ساختمانی خشک

نمای خشک ساختمانی با متریال کرتین وال و شیشه‌های آبی و فریم مشکی

نصب نما به صورت خشک را می‌توان با چندین روش مرسوم انجام داد. این روش‌ها عبارتند از:

  • به سازه نگهدارنده متصل می‌شوند.
  •   به پانل‌های ستونی متصل می‌شوند. (نصب با کمک گیره‌های داخلی)
  •  به سازه کاست متصل می‌شوند.
  • به صورت مستقیم متصل می‌شوند. (نصب با کمک گیره‌های چاقویی یا دوشاخ به همراه ابزارهایی همچون ماشین دریل، مته، دریل اتوماتیک، سر مته‌ها و دریل دستی)

 

نکته‌های مهم در نصب نما به صورت خشک

نمای خشک ساختمان با پنل های فلزی مشکی مات و شیشه های شفاف بی رنگ

زمانی که روش نصب ساختمانی خشک برای ظاهر بنا انتخاب می‌شود، باید به نکات مهمی توجه کرد. در ادامه این نکات مهم را می‌خوانید:

  •     چهارچوب نگهدارنده باید کیفیت و مقاومت زیادی داشته باشد.
  •     در انتخاب مصالح مربوط به زیرسازی دقت کنید، تا از سازگاری بالایی برخوردار باشند. در غیر این صورت پس از گذشت زمان و بر اثر تغییرات شیمیایی ممکن است، زیرسازی با آسیب مواجه شود.
  •     مصالحی که برای زیرسازی انتخاب می‌کنید، باید با مصالح سطح کار از نظر شکل ظاهر و مبحث زیبایی‌شناسی هماهنگ باشند.

 

نمای خشک ساختمان با پنل های فلزی سفید و شتری و قهوه‌ای و پنجره های فریم مشکی

  •     اتصالات مکانیکی برای نصب نمای به صورت خشک باید از مقاومت بالایی برخوردار باشند. در غیر این صورت ممکن است تغییرات دما، گازهای درون هوا و بخار آب آن را دچار آسیب کنند.
  •     تمامی درزهای ساختمان، پنجره‌ها، نقاط غیرقابل دید را با دقت زیادی آب‌بندی کنید.
  •     بررسی و آزمایش کیفیت نمای خشک ساختمان را بعد از تمام شدن کار، فراموش نکنید.

 

جمع‌بندی: زندگی در ساختمانی زیبا و مدرن با نمای ساختمانی خشک!

نمای خشک ساختمانی منحنی از جنس کرتین وال با شیشه‌های آبی و سبز و فریم مشکی

نمای خشک از مدرن‌ترین روش‌های اجرایی برای ظاهر ساختمان به‌شمار می‌آید. این روش نصب نما، استاندارد جهانی داشته و دوام بالای آن باعث شده تا به یکی از پرطرفدارترین روش‌های ساخت ظاهر ساختمان تبدیل شود. اگر برای نصب نمای ساختمان خود دچار تردید هستید، با خواندن این مقاله نگرانی شما برطرف می‌شود. ما در این مقاله شما را با مفهوم نصب نما به صورت خشک آشنا کردیم. همچنین بررسی ویژگی و اهمیت آن را در ظاهر ساختمان با شما به اشتراک گذاشتیم.