راهنمای کامل برای طراحی آبیاری فضای سبز

آبیاری فضای سبز محوطه یک مجموعه با نمای زرشکی و کرم با تعدادی صندلی

یکی از مهم‌ترین نکاتی که به هنگام طراحی فضای سبز باید در نظر گرفت، طراحی آبیاری آن است. طبیعتا انتخاب و طراحی مناسب آبیاری فضای سبز می‌تواند تاثیر زیاد و به سزایی بر فضا داشته باشد. پیش از طراحی باید نکات بسیار مهمی را در نظر بگیرید و با آگاهی کامل اقدام نمایید. شناخت انواع تجهیزات مورد نیاز برای آبیاری و شناخت گیاهانی که در فضای سبز به کار رفته‌اند، از جمله نکات بسیار مهمی هستند که پیش از طراحی آبیاری باید در نظر گرفته شوند. یکی از نکات بسیار مهمی که پیش از طراحی آبیاری فضای حیاط باید در نظر گرفته شود، این است که چگونه می‌توان راهکاری مناسب و سیستمی مبتکرانه طراحی کرد که مصرف آب را تا حد قابل قبولی کاهش دهد.

بدیهی است که برای یک طراحی هوشمندانه ملزم به داشتن آگاهی نسبت به نکاتی مهم هستید که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت. در ادامه با وب سایت معمارنو همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با انواع آبیاری، تجهیزات لازم برای طراحی آبیاری، چگونگی طراحی آبیاری فضای باغ و همچنین صرفه‌جویی در مصرف آب را با شما در میان بگذاریم.

 

سوالات متداول:

از چه روش‌هایی برای آبیاری فضای سبز استفاده می‌شود؟

آبیاری سطحی، بارانی، قطره‌ای، زیرزمینی از روش‌هایی هستند که در آبیاری فضای سبز استفاده می‌شوند.


برای آبیاری فضای سبز، چه تجهیزاتی لازم است؟

پمپ یا ایستگاه پمپاژ، لوله آب اصلی و فرعی، کمربند پلی اتیلین، رایزر، شیر خودکار، آبپاش، پایه و سه پایه آبپاش از جمله تجهیزاتی هستند که در آبیاری فضای سبز استفاده می‌شوند.

 

چرا طراحی آبیاری فضای سبز از اهمیت بالایی برخوردار است؟

آبیاری فضای سبز یک حیاط به روش بارانی با کفپوش سنگ ریزه برای مسیر رفت و آمد

همانطور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم طراحی مناسب آبیاری می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر فضای سبز داشته باشد. این که شما بدانید نیاز به چه مقدار آب برای آبیاری فضا دارید و این آب از کدام منبع تامین خواهد شد، به شما این امکان را می‌دهد که یک سیستم آبیاری قوی طراحی کنید که برای شما و فضای سبز شما کارآمد باشد.

بدون طراحی یک سیستم آبیاری مناسب، فضای سبز طراحی شده در معرض خطر و به قولی تحت ریسک خواهد بود. یعنی هرچقدر هم فضای سبز شما با دقت و به شکلی کاملا حرفه‌ای طراحی شده باشد، اما آبیاری مناسبی را برای آن در نظر نگیرید، پروژه فضای سبز شما شکست خواهد خورد.

پس پیش از اقدام برای آماده‌سازی فضای سبز و کاشت در آن، لازم است سیستم مناسبی را طراحی کنید و با یک طراحی آبیاری فضای سبز مناسب، از رشد و پیشرفت خوب فضای سبز خود اطمینان حاصل نمایید. با شناخت ابزار‌های مناسب برای آبیاری فضای باغچه حیاط سبز و همچنین استفاده از یک برنامه‌ریزی صحیح می‌توانید به حفظ و نگهداری گیاهان در باغچه‌ها و فلاورباکس‌های گلخانه خانگی و فضای سبز حیاط خود اهمیت دهید. برای برنامه‌ریزی و طراحی دقیق می‌توانید به سایت paysalia مراجعه کنید.

 

انواع روش‌های مدرن آبیاری

آبیاری فضای سبزی با گل های رز قرمز به روش سنتی و با استفاده از شلنگ

آبیاری فضای سبز در زمان‌های قدیم به روش‌های دستی و سنتی انجام می‌شد. آبیاری به روش سنتی با استفاده از نیروهای انسانی انجام می‌شد و افراد زمان بسیاری را برای صرف آن خرج می‌کردند. اما امروزه روش‌های سنتی جای خود را به روش‌های آبیاری مدرن امروزی داده‌اند، این روش‌ها علاوه‌بر صرفه‌جویی در زمان و انرژی، باعث ایجاد فضای زیبا در محوطه بیرونی می‌شوند. به طور کلی چهار روش آبیاری نوین و مدرن وجود دارد. در ادامه به معرفی این چهار روش می‌پردازیم:

 

آبیاری سطحی

آبیاری سطحی فضای سبز یک حیاط کرت بندی شده به همراه تراس و صندلی

یکی از متداول‌ترین روش‌های آبیاری، آبیاری سطحی است. اگرچه این روش گزینه چندان مناسبی برای طراحی آبیاری فضای حیاط و باغچه نیست، اما توسط بسیاری از افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد. طی این روش، آب با نیروی گرانش به قسمت‌های مختلف خاک توزیع می‌شود تا آب به بخش‌های مختلف فضا، برسد. آبیاری سطحی، خود به سه روش اصلی آبیاری نواری، آبیاری کرتی و آبیاری شیاری انجام می‌شود که هر یک از این سه روش به نوبه خود و برای فضاهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

آبیاری بارانی

آبیاری فضای سبز به روش بارانی با گل های قرمز و مسیر رفت و آمد بتنی

یکی دیگر از متداول‌ترین روش‌ها برای آبیاری فضای باغ و باغچه حیاط، آبیاری آبپاش یا همان آبیاری بارانی است. حتما در پارک‌ها و باغ‌های مختلف آبپاش‌هایی را دیده‌اید که به سمت قسمت‌های مختلف فضا می‌چرخند و مانند باران آب می‌پاشند. این آبپاش‌ها دقیقا به روش آبیاری بارانی، فضای سبز را آبیاری می‌کنند. این دستگاه‌های آبپاش معمولا قابل تنظیم هستند. این روش را می‌توانیم بهترین و مناسب‌ترین روش بدانیم. البته در این زمینه لازم است از فردی که حوصله و دانش کافی برای راه‌اندازی آن را دارد، کمک بگیرید. راه‌اندازی و استفاده درست از این سیستم می‌تواند بسیار کارآمد و مقرون به صرفه باشد.

 

آبیاری قطره‌ای

فضای سبز و باغچه‌ای با بوته‌های گل سبز و نارنجی و آبیاری قطره ای

آبیاری قطره‌ای را می‌توانیم از دیگر روش‌های پرکاربرد آبیاری بدانیم که امروزه بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش آبیاری به صورت قطرات و جریان‌های کوچک انجام می‌شود. آبیاری قطره‌ای تا حد بسیار زیادی در مصرف آب صرفه‌جویی می‌کند و همچنین برای انواع خاک نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. شما می‌توانید از این روش به کمک ذخیره آب باران برای آبیاری گیاهان مناسب گرین وال یا دیوار سبز در تراس گاردن استفاده نمایید.

 

آبیاری زیرزمینی

آبیاری فضای سبز به روش زیرزمینی و جاگذاری یک لوله سیاه رنگ در چاله

در این روش آبیاری از زیر سطح خاک انجام می‌شود و مهم‌ترین مزیت آن این است که طی این آبیاری سطح خاک مرطوب و خیس نمی‌شود. این روش هم چندان برای آبیاری مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

 

تجهیزات لازم برای طراحی آبیاری فضای سبز

 فضای سبز حیاطی با مسیر رفت و آمد سنگی به همراه آبیاری به روش بارانی

پیش از اقدام برای طراحی آبیاری فضای باغچه‌ی حیاط باید تجهیزات لازم برای طراحی را نیز آماده کنید، اما نکته‌ای که باید بدانید این است که تجهیزات و امکانات مورد نیاز برای طراحی پیش از برنامه‌ریزی و در نظر گرفتن عوامل مختلف امکان‌پذیر نیست. نوع گیاهانی که قرار است در فضای سبز پرورش دهید می‌تواند موثرترین تاثیر را بر آبیاری شما داشته باشد.

 

آبیاری فضای سبز جلوی یک خانه با نرده های سفید به روش بارانی

به عنوان مثال بوته‌ها و چمن‌ مصنوعی نیاز چندانی به آبیاری زیاد نداشته و مقاومت زیادی دارند، این در صورتی است که برخی گیاهان به مراقبت و آبیاری خاصی نیاز دارند. طبیعتا با در نظر گرفتن کاشت گیاهان خوراکی مانند پرورش گوجه فرنگی و یا گیاهان دارویی مانند آویشن، گیاهان پیچکی و انواع گیاهان مقاوم به سرما، می‌توانید تجهیزات لازم برای طراحی آبیاری فضای باغ و باغچه حیاط را آماده کرده و سیستم آبیاری بهتری را طراحی کنید. به طور کلی به موارد زیر برای طراحی و نصب آبیاری نیاز دارید:

  • پمپ یا ایستگاه پمپاژ
  • لوله آب اصلی و فرعی
  • کمربند پلی اتیلین
  • رایزر
  • شیر خودکار
  • آبپاش
  • پایه و سه پایه آبپاش

 

چگونگی طراحی آبیاری فضای سبز

آبیاری فضای سبز خانه‌ای با نمای قهوه ای رنگ و گل های قرمز دور یک نهال

بدیهی است که برای طراحی یک سیستم آبیاری فضای حیاط و باغچه باید مراحلی را طی کنید. در مرحله اول طراحی لازم است از فضای سبزی که قصد آبیاری آن را دارید، نقشه‌برداری کنید. نقشه حاصل از فضای سبز شما می‌تواند کمک شایانی به شما در طراحی سیستمی کند که بیشترین پوشش آبیاری را برای فضای سبز مورد نظر داشته باشد. در مرحله دوم طراحی باید با کمک نقشه طراحی شده از فضا، تصمیم بگیرید که لوله‌ها و تیوب‌های آبیاری را در کجا قرار دهید. سپس با کمک همین نقشه باید مشخص کنید که برای آبیاری این فضا چه میزان آب نیاز است. مشخص نمودن این دو گزینه می‌تواند به شما در طراحی بهترین سیستم آبیاری فضای باغ و باغچه حیاط کمک کند.

 

آبیاری فضای سبز یک باغ به روش بارانی به همراه بوته ها و درختان دور تا دور محوطه

سپس باید روش‌های آبیاری مدرن، که پیشتر به آن‌ها اشاره کردیم را به همراه مزایا و معایب هر یک از آن‌ها مورد بررسی قرار دهید تا ببینید کدام روش آبیاری مناسب سیستم شماست. در صورتی که بین دو روش مناسب با فضای سبزتان ماندید، روشی را انتخاب کنید که مقرون به صرفه‌تر بوده و در مصرف آب صرفه‌جویی می‌کند. در مرحله آخر نیز باید اقدام به طراحی کنید و با کمک سیستم طراحی شده آبیاری فضای باغ و باغچه حیاط را راه‌اندازی کنید.

 

بهترین روش آبیاری فضای سبز برای صرفه‌جویی در مصرف آب کدام است؟

آبیاری فضای سبز جلوی یک خانه دارای درختچه های گرد و گل هال سفید و صورتی

هر فضای سبزی سیستم آبیاری متناسب با خودش را دارد و طراحی این سیستم می‌تواند برای هر فضایی متفاوت از فضای دیگر باشد. اگر بخواهید فضای سبز خانه‌تان را آبیاری کنید، بهترین روش استفاده از یک شلنگ باغ است که با آن هر یک از درختان را به صورت جداگانه آبیاری کنید. این روش سنتی معمولا گزینه خوبی برای آبیاری نیست و در برخی موارد سبب اشباع فضای سبز از آب می‌شود. پس باید پیش از اقدام برای طراحی آبیاری فضای سبز نکات باغبانی بسیار مهمی را در نظر بگیرید.

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم یکی از روش‌های مفید و کارآمد برای آبیاری فضای سبز و صرفه جویی در مصرف آب، روش آبیاری بارانی یا همان آبیاری آبپاش است. البته نکته قابل ذکر این است که این روش تنها زمانی می‌تواند مفید و کارآمد باشد که فردی با دانش و حوصله کافی اقدام به نصب لوله‌ها، آبپاش و تایمر نماید. از دیگر مزایای مهم این روش آبیاری مقرون به صرفه بودن آن است. تایمر در این سیستم آبیاری از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر سیستم آبیاری را به نوعی طراحی کنید که آبپاش‌ها برای زمان مشخصی کار کنند و سپس قطع شوند، در مصرف آب صرفه‌جویی خواهد شد، اما اگر آبپاش‌ها به صورت مداوم به آبپاشی فضای سبز حیاط و باغچه پروانه ادامه دهند، طبیعتا هیچگونه صرفه‌جویی در مصرف آب شکل نخواهد گرفت.

 

آبیاری فضای سبز یک حیاط چمنی خانه با درب چوبی و کوتاه

قرار دادن آبپاش‌ها در مکان مناسب نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. آبپاش‌ها باید به نوعی قرار بگیرند که کل باغ را پوشش دهند و آب به تمام بخش‌های باغ برسد. رعایت این نکات و طراحی حرفه‌ای آبیاری فضای سبز به روش آبپاشی، می‌تواند صرفه جویی آب و قیمت مقرون به صرفه را با خود به همراه داشته باشد. یکی دیگر از روش‌های آبیاری که صرفه جویی در مصرف آب را به همراه دارد، سیستم آبیاری قطره‌ای است. در این روش آبیاری، آب از طریق منافذ کوچک به ریشه هر یک از گیاهان می‌رسد و قطره‌ها را به بهترین شکل ممکن منتقل می‌کند. طبیعتا وقتی آب به صورت قطره‌ای به قسمت‌های مختلف خاک برسد، صرفه جویی در مصرف آب را شاهد خواهیم بود.

نکته بسیار مهم در رابطه با سیستم آبیاری قطره‌ای این است که به دلیل نزدیک بودن سوراخ‌های لوله به زمین، احتمال تبخیر آب‌ها تا حد زیادی در این روش کاهش می‌یابد و آبیاری کارآمدتر خواهد بود. این روش آبیاری برای بازسازی حیاط و فضاهای سبز باغ و همچنین روف‌گاردن انتخاب بسیار مناسبی است.

 

جمع بندی

آبیاری فضای سبز یک باغ با درختان کاج هم اندازه در یک ردیف و کفپوش چمنی

در آخر باید در نظر داشته باشید که طراحی آبیاری فضای سبز شما متناسب با نیاز شما خواهد بود. هزینه آن و صرفه‌جویی در مصرف آب نیز از نکات بسیار مهمی هستند که پیش از طراحی بهترین سیستم باید در نظر داشته باشید. اگر خودتان در این زمینه مهارت ندارید، پیشنهاد ما به شما این است که حتما از افراد کارکشته در این زمینه کمک بخواهید تا نتیجه حاصل، قابل قبول باشد.